YouTube verontschuldigt zich naar lhbt'ers

YouTube heeft zich verontschuldigd naar de lhbt-gemeenschap voor het niet tonen van filmpjes met woorden als 'gay' in de titel in de beperkte modus van de videodienst. Dat deed de Google-dochter maandagavond via een blogpost. Volgens YouTube werkt de functie niet naar behoren en wordt die aangepakt.

Beperkte modus werd in 2010 geïntroduceerd om bijvoorbeeld scholen te helpen om toegang tot 'volwassener onderwerpen' te beperken. Zo worden volgens YouTube bijvoorbeeld gescheld, geweld en filmpjes over bepaalde ziektes als eetstoornissen niet getoond. Zo'n anderhalf procent van de YouTube-gebruikers doet dat met de Beperkte modus aan.

YouTube stelt dat het systeem "soms fouten maakt in het begrijpen van context en nuances" als het bepaalt welke video's in de beperkte modus te zien moeten zijn en welke niet. Afgelopen weekeinde kwam er veel ophef uit de lhbt-gemeenschap toen bleek dat veel video's over bijvoorbeeld homoseksualiteit standaard geblokkeerd waren, ook al was er niets aanstootgevends te zien. Beelden van kussende mannen of vrouwen tijdens de Amsterdamse Gay Pride kwamen bijvoorbeeld niet door de check heen, terwijl beelden van kussende heterostellen geen probleem waren.

YouTube geeft een aantal voorbeelden van video's waar het systeem de mist in is gegaan en zegt die handmatig beschikbaar te hebben gemaakt. Ook worden die voorbeelden gebruikt om het systeem beter te maken, maar dat gaat wel tijd kosten.

YouTube verontschuldigt zich naar lhbt'ers
YouTube verontschuldigt zich naar lhbt'ers (Foto: BuzzT)