Facebook: onthoofding is oké, neptunus niet

Foto's en video's van onthoofdingen? Gruwelijke moord en slachtpartijen? Geweld in alle vormen? Geen enkel probleem bij facebook. Pagina's over hoe homo's smerig zijn? Prima! Kom erbij! Een foto van het naakte beeld van Neptunus op het Piazza del Nettunon in Bologna? Dat kan niet door de beugel wegens 'overdadig naakt'. Facebook in a nutshell.

Neptunus staat al enkele honderden jaren in zijn adamskostuum op het Piazza del Nettunon in Bologna, maar Facebook is dat geen reden om het beeld anders te behandelen dan levende mensen. Schrijfster Elisa Barbari heeft volgens The Telegraph van het sociale netwerk te horen gekregen dat een foto die ze van het beeld had geplaatst niet door de beugel kan wegens 'overdadig naakt'.

"Volgens Facebook kan mijn foto niet door de beugel omdat naakte lichamen en een te diep decolleté niet zijn toegestaan. Ook niet als het om educatieve of historische afbeeldingen gaat", aldus Barbari, die een pagina op Facebook heeft met verhalen over Bologna. Barbari kan geen enkel begrip opbrengen voor de actie van Facebook. "Neptunus werd ooit wel bedekt met witte kleden als er schoolkinderen kwamen kijken, maar dat was in de jaren vijftig."

Het is niet voor het eerst dat Facebook in opspraak raakt vanwege de wel erg puriteinse regels van het sociale netwerk. Zo kreeg het bedrijf eerder al kritiek omdat het ontblote vrouwentepels structureel weert van de site terwijl mannentepels wel zijn toegestaan. Ook verwijderde Facebook afgelopen jaar een foto met daarop een bloot kind. In de meeste gevallen zouden mensen voor dat laatste nog wel begrip voor kunnen opbrengen, maar het ging in dit geval om de wereldberoemde foto van een Vietnamees meisje dat vlucht na een napalmbombardement.

Daar staat tegenover dat onthoofdingsvideo's, video's en afbeeldingen van lijken, dode kinderen, gemartelde mensen of dieren en dergelijk op het 'sociale' netwerk dan weel geen enkel probleem zijn. Wellicht zijn die laatsten toch een stiekeme fetisj voor ome Mark?

Facebook censureert kunst, maar onthoofdingen zijn oké, olé olé!
Facebook censureert blote Neptunus (Foto: BuzzT)