Peter Bosz voor drie jaar naar Ajax

Ajax heeft een nieuwe trainer. Zijn naam is Peter Bosz, zo laat de Amsterdamse club dinsdagavond weten. De 52-jarige geboren Apeldoorner tekent een contract van drie seizoenen bij Ajax. Bosz komt over van Maccabi Tel Aviv, waar hij sinds januari in dienst was. Hij volgt Frank de Boer op, die na 5,5 jaar hoofdtrainerschap vertrok bij Ajax. 

"Dit is een mooi moment voor mij als trainer. Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik dolgraag in de Nederlandse top wilde werken. Om die reden had ik ook een bepaling in mijn contract bij Maccabi op laten nemen, waardoor ik deze stap nu kan maken. Het is eervol dat Ajax mij benaderde voor deze functie. Ik ben ontzettend ambitieus en dat is Ajax ook. Dat wist ik al, maar dat bleek eens te meer uit de gesprekken die we voerden. Ik had het liefst afscheid van Maccabi genomen met bekerwinst. Het is nu tijd voor vakantie zodat ik daarna vol energie kan beginnen aan de klus in Amsterdam", aldus Bosz. 

Bosz heeft geen verleden in Amsterdam. Hij speelde tussen 1981 en 1998 voor Vitesse, AGOVV, RKC, Toulon (Fra), Feyenoord, JEF United (Jap), Hansa Rostock (Dui) en NAC. Hij kwam acht keer uit voor het Nederlands Elftal. Als hoofdtrainer was Bosz als trainer in het betaalde voetbal actief bij De Graafschap, Heracles Almelo, Vitesse en Maccabi Tel Aviv, tussendoor was Bosz technisch directeur bij Feyenoord.

Technisch directeur van der Sar is ook blij met zijn komst: "Met Peter Bosz denken wij een trainer in huis te hebben gehaald die onze talentvolle selectie nog beter kan maken. De clubs die hij trainde speelden onder hem altijd technisch verzorgd en aanvallend voetbal en dat past bij Ajax. Peter is ervaren en heeft een duidelijke visie. Wij zijn erg tevreden met het feit dat hij naar Ajax komt.”

Naast Bosz maakt ook assistent-trainer Hendrie Krüzen de stap van Maccabi Tel Aviv naar Ajax. Krüzen tekende eveneens voor drie seizoenen en was eerder ook bij Heracles Almelo en Vitesse assistent van Peter Bosz.

Peter Bosz voor drie jaar naar Ajax. (PRO SHOTS/Erwin Spek)
Peter Bosz voor drie jaar naar Ajax. (PRO SHOTS/Erwin Spek)