FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 24 mei 2016

Eerste stappen KLM naar nieuwe organisatie

KLM zet nog voor de zomer de eerste concrete stappen richting een compactere en efficiëntere organisatie op het hoofdkantoor. De vorig jaar aangekondigde ingreep is net zo noodzakelijk om de concurrentiepositie te verbeteren als de nieuwe offers die de luchtvaartmaatschappij in het lopende cao-overleg aan het personeel vraagt, zei topman Pieter Elbers dinsdag.

Door te snoeien in ondersteunende functies en managementlagen wil KLM de organisatie slagvaardiger en goedkoper maken. Dat daardoor functies komen te vervallen, zorgt voor onzekerheid, erkende Elbers. Maar het bedrijf probeert voor iedereen die dat treft een passende oplossing te vinden, binnen of buiten KLM. Doel blijft om gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te vermijden.

Eerste stappen KLM naar nieuwe organisatie
Eerste stappen KLM naar nieuwe organisatie (Foto: ANP)

Italiaanse marine redt duizenden bij Libië

De Italiaanse kustwacht meldt dat dinsdag bij 23 verschillende reddingsacties voor de kust van Libië meer dan drieduizend mensen zijn gered. Het totaal na twee dagen is hiermee gestegen tot ruim 5600.

Humanitaire organisaties stellen dat de route over zee van Libië naar Italië nu de voornaamste migratieroute naar Europa is, nadat die vanuit Turkije naar Griekenland goeddeels werd afgesloten. De vrees bestaat dat nog meer mensen de oversteek zullen wagen nu de weersomstandigheden gunstiger worden.

De meeste mensen die met gammele bootjes vanuit Libië vertrekken zetten koers naar Lampedusa, een Italiaans eilandje vlak bij Tunesië, of naar Sicilië.

Italiaanse marine redt duizenden bij Libië
Italiaanse marine redt duizenden bij Libië (Foto: ANP)

'Kamp moet niet instemmen met plan NAM'

Gedeputeerde Staten van Groningen vinden dat minister Henk Kamp van Economische Zaken niet moet instemmen met het winningsplan van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Volgens het college houdt het plan onvoldoende rekening met de veiligheid en de grote negatieve maatschappelijke effecten van de gaswinning.

In het plan, in april verschenen, staat hoeveel gas de NAM het komende gasjaar wil gaan winnen. Eind september hakt het kabinet hier de knoop over door.

Volgens de Groningse bestuurders moet de veiligheid van inwoners en het voorkomen van schade voorop staan. Economische aspecten en leveringszekerheid moeten daaraan ondergeschikt zijn. Provinciale Staten debatteren woensdag nog over de kwestie. Daarna wordt er een definitief oordeel naar Kamp gestuurd.

'Kamp moet niet instemmen met plan NAM'
'Kamp moet niet instemmen met plan NAM' (Foto: ANP)

Schultz: geen reden sluiting centrales België

Het kabinet ziet geen reden om zich aan te sluiten bij de oproep van Duitsland en Luxemburg aan België om daar de kerncentrales in Doel en Tihange te sluiten. "Er is geen juridische grond om tot sluiting over te gaan", zei minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) dinsdag in de Kamer.

PvdA, D66, SP en GroenLinks vroegen haar zich aan te sluiten bij de oproep. "Ik roep het kabinet op steviger actie te ondernemen", zei Jan Vos van de PvdA. In Limburg, Noord-Brabant en Zeeland bestaan veel zorgen over de Belgische nucleaire installaties.

Beide centrales zijn verouderd en er zijn veel incidenten mee. Volgens Schultz komt dat doordat de Belgen elk incident melden, terwijl Nederland alleen incidenten naar buiten brengt die mogelijk gevolgen hebben voor de nucleaire veiligheid. Schultz wil de communicatie hierover in Nederland en België gelijk trekken.

Schultz: geen reden sluiting centrales België
Schultz: geen reden sluiting centrales België (Foto: ANP)

Celebrityhacker van 'the fappening' bekent schuld

Celebrityhacker Ryan Collins heeft dinsdag voor de rechtbank in Harrisburg bekend schuldig te zijn aan het hacken van e-mailaccounts van vrouwelijke sterren, onder wie Jennifer Lawrence, Kate Upton en Kirsten Dunst.

De man uit Lancaster stond dinsdag in het beklaagdenbankje van de rechtbank in de Amerikaanse staat Pennsylvania. De verdachte heeft zijn schuldbekentenis volgens Deadline uit onderhandeld met justitie in Los Angeles.

De verdachte riskeert een gevangenisstraf van vijf jaar. Hij wist tussen 2012 en 2014 de inloggegevens te achterhalen van minstens vijftig iCloud-accounts en 72 Gmail-accounts van voornamelijk vrouwelijke sterren door ze nepmails te versturen, ook wel phishing genoemd. De hacker wist daarmee naaktfoto's en -video's buit te maken.

Justitie heeft volgens Deadline nog geen bewijs dat Collins de naaktfoto's ook heeft verspreid. Dat onderzoek is nog gaande. Er is nog geen datum voor een uitspraak gepland. Collins kan tot vijf jaar gevangenisstraf opgelegd krijgen.

Celebrityhacker bekent schuld
Celebrityhacker bekent schuld (Foto: BuzzE)

Teller klachtenlijn op weg naar 200.000

Bij de klachtenlijn eindexamens staat dinsdagavond de teller op ruim 192.000. Vrijdag werd het (toen record-)aantal klachten van vorig jaar (161.124) al gebroken, maar maandag en dinsdag alleen al zijn daar ruim 30.000 klachten bij gekomen.

Volgens een woordvoerder van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, LAKS, was dinsdag het aantal klachten over het eindexamenvak Economie op de havo dit jaar beduidend kleiner dan vorig jaar. Dit jaar kwamen er 'slechts' 1900 klachten over binnen, vorig jaar waren dat er 13.500.

Het LAKS had dit jaar juist ingezet op minder klachten. Vooraf was eindexamencoördinatoren gewezen op allerlei praktische zaken die niet goed verlopen, zoals het niet uitdelen van errata (correcties in de tekst) of makkelijk te voorkomen geluidsoverlast. Daarom hoopte het LAKS dit jaar onder de 120.000 klachten te blijven.

Inhoud
Volgens Loran Hempenius, coördinator van de eindexamenklachtenlijn van het LAKS, is het aantal klachten over die praktische punten wel minder. Het aantal klachten over de inhoud van de examens is echter flink gestegen. Het LAKS denkt dat ook een rol speelt dat havisten en vmbo'ers de klachtenlijn nu makkelijker weten te vinden en dat de website dit jaar is aangepast voor mobiel gebruik.

De examens duren nog drie dagen. Vrijdag sluiten scholieren de examenperiode af die examen doen in de talen Arabisch, Russisch, Spaans, Turks en Fries.

Teller klachtenlijn op weg naar 200.000
Teller klachtenlijn op weg naar 200.000 (Foto: ANP)

De Bakker uitgeschakeld, Murray met schrik vrij

Tennisser Thiemo de Bakker is er niet in geslaagd de tweede ronde van Roland Garros te bereiken. De Nederlander (ATP-120) was niet opgewassen tegen de nummer 51 van de ranglijst, de Spanjaard Guillermo García-López: 4-6, 4-6 , 7-5 en 6-7(3).

Andy Murray heeft zich met moeite geplaatst voor de tweede omloop. De als tweede geplaatste Brit had alle moeite om de nummer 128 van de ranglijst Radek Stepanek van het lijf te houden: 3-6, 3-6, 6-0, 6-3 en 7-5. De partij was gisteren in de vierde set op een stand van 4-2 in het voordeel van Murray in verband met duisternis onderbroken.

Nummer een van de wereld Novak Djokovic had aanzienlijk minder moeite met Yen-Hsun Lu (ATP-95). De Serviër gunde zijn tegenstander slechts zes games: 6-4, 6-1 en 6-1. Veelvoudig toernooiwinnaar Rafael Nadal toonde nog minder genade voor de Australiër Samuel Groth (ATP-100): 6-1, 6-1 en 6-1.

Bij de vrouwen was nummer een van de wereld Serena Williams snel klaar met Magdalena Rybarikova (WTA-77): 6-2 en 6-0. Zus Venus (WTA-11) had iets meer moeite met de Estse Anett Kontaveit (WTA-82): 7-6(5) 7-6(4). Voor de als vijfde geplaatste Victoria Azarenka viel het doek. De Wit-Russin moest tegen Karin Knapp (WTA-118) bij een stand van 3-6, 7-6(4) en 0-4 met een knieblessure opgeven.

'Portugese spion speelde NAVO-geheimen door'

In Rome zijn in het afgelopen weekeinde een Portugese en een Russische staatsburger aangehouden op verdenking van spionage. Dat heeft heeft de gerechtelijke samenwerkingseenheid van de Europese Unie, Eurojust, dinsdag meegedeeld.

De Portugese verdachte werkte volgens Portugese media voor de nationale inlichtingendienst SIS. Hij of zij zou als dubbelagent geheime informatie over de NAVO en de Europese Unie aan Rusland hebben doorgespeeld. De Portugese procureur-generaal bevestigde dat de twee aanhoudingen op verzoek van Lissabon werden verricht.

Eurojust in Den Haag zei dat er naast de aanhoudingen in Rome ook huiszoekingen hebben plaatsgevonden in Portugal.

'Portugese spion speelde NAVO-geheimen door'
'Portugese spion speelde NAVO-geheimen door' (Foto: ANP)

Gearbest - Nederlandse promotie

Gearbest is aardig aan de weg aan het timmeren in Nederland als je kijkt naar alle promotie die ze doen. Nu zijn ze bezig om zich echt te focussen op de Nederlandse klanten met de specifieke wensen. Zo hebben ze een speciale actiepagina met producten die populair zijn hier en couponcodes daarvoor. Check deze speciale promotiepagina hier.

gbartikeltjeoverzicht (Foto: rene90)gbartikeltjelijst (Foto: rene90)

Let wel op met deze promotie artikelen dat er een timer aan vast hangt en het op=op principe dus van kracht is. Lekker Hollands wat dat betreft en met de mogelijkheid tot het betalen met iDeal is ook fijn. Naast de promoties hebben ze ook de categorieën wat handiger ingedeeld om het makkelijker winkelen te maken. 

Kortom, kijk snel op de pagina van Gearbest om je slag te slaan, en vergeet niet een kijkje te nemen op de Facebook Nederland pagina en de speciale Gearbest NL website

"Tijdens het studeren hoorde ik dat ik naar de Olympische Spelen mag"

Als 17-jarige meid wil het nog wel eens gebeuren dat je aan het leren bent voor je examens. Zo ook op de Kaaimaneilanden, waar de jonge zeilster Florence Allan afgelopen week aan het blokken was voor haar examens.

Opeens kwam haar vader de kamer in en meneer Allan had wel een leuk nieuwtje voor zijn dochter: Florence heeft een wildcard gekregen voor de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro. "Ik probeer het nog een beetje te laten bezinken, het voelt nog volledig onwerkelijk", aldus de jonge zeilster tegenover Radio Cayman

"Ik zat te leren voor mijn examen en ineens vertelde mijn vader me dat ik naar de Olympische Spelen ga...dat verzin je toch niet?! Dit is echt een ongelooflijke mix van emoties", aldus Allan. De meeste sporten hebben een aantal beschikbare wildcards voor landen die niet meer dan acht individuele sporters hadden op de Spelen van 2008 en 2012. Het land moet daar dan een aanvraag voor indienen en hopen dat ze een wildcard toegewezen krijgen, zeker in relatief grotere sporten als zeilen een spannende tijd.

"Het was buiten mijn controle, dus ik probeerde er verder niet echt aan te denken of ik het ticket wel of niet zou krijgen. Maar ja, als je elke dag aan de Spelen denkt en dan ineens een uitnodiging krijgt om mee te doen...tja, er zijn maar weinig mensen die dat mee mogen maken", aldus een nog altijd beduusde Allan. 

Haar coach en de voorzitter van de nationale zeilbond, Raphael Harvey, kon het nieuws in eerste instantie ook nauwelijks geloven. "Ik dacht dat het een soort grap was, een hoax. Ik heb gelijk het nationaal olympisch comité gebeld om te vragen of het echt waar was...zeggen dat ik trots ben is wel het understatement van de eeuw", vertelt Harvey. 

Allan zal in Rio uitkomen in de Laser Radial-klasse, waarin ze het onder meer opneemt tegen tweevoudig wereldkampioene Marit Bouwmeester uit Nederland. "Ik ga zo snel mogelijk naar Rio om aan de golven en stromingen te wennen en ik ga natuurlijk zo hard mogelijk trainen." Toch heeft Allan eerst nog wat anders te doen: "Ja, ik ga toch eerst maar mijn examens halen!"

Peter Bosz voor drie jaar naar Ajax

Ajax heeft een nieuwe trainer. Zijn naam is Peter Bosz, zo laat de Amsterdamse club dinsdagavond weten. De 52-jarige geboren Apeldoorner tekent een contract van drie seizoenen bij Ajax. Bosz komt over van Maccabi Tel Aviv, waar hij sinds januari in dienst was. Hij volgt Frank de Boer op, die na 5,5 jaar hoofdtrainerschap vertrok bij Ajax. 

"Dit is een mooi moment voor mij als trainer. Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik dolgraag in de Nederlandse top wilde werken. Om die reden had ik ook een bepaling in mijn contract bij Maccabi op laten nemen, waardoor ik deze stap nu kan maken. Het is eervol dat Ajax mij benaderde voor deze functie. Ik ben ontzettend ambitieus en dat is Ajax ook. Dat wist ik al, maar dat bleek eens te meer uit de gesprekken die we voerden. Ik had het liefst afscheid van Maccabi genomen met bekerwinst. Het is nu tijd voor vakantie zodat ik daarna vol energie kan beginnen aan de klus in Amsterdam", aldus Bosz. 

Bosz heeft geen verleden in Amsterdam. Hij speelde tussen 1981 en 1998 voor Vitesse, AGOVV, RKC, Toulon (Fra), Feyenoord, JEF United (Jap), Hansa Rostock (Dui) en NAC. Hij kwam acht keer uit voor het Nederlands Elftal. Als hoofdtrainer was Bosz als trainer in het betaalde voetbal actief bij De Graafschap, Heracles Almelo, Vitesse en Maccabi Tel Aviv, tussendoor was Bosz technisch directeur bij Feyenoord.

Technisch directeur van der Sar is ook blij met zijn komst: "Met Peter Bosz denken wij een trainer in huis te hebben gehaald die onze talentvolle selectie nog beter kan maken. De clubs die hij trainde speelden onder hem altijd technisch verzorgd en aanvallend voetbal en dat past bij Ajax. Peter is ervaren en heeft een duidelijke visie. Wij zijn erg tevreden met het feit dat hij naar Ajax komt.”

Naast Bosz maakt ook assistent-trainer Hendrie Krüzen de stap van Maccabi Tel Aviv naar Ajax. Krüzen tekende eveneens voor drie seizoenen en was eerder ook bij Heracles Almelo en Vitesse assistent van Peter Bosz.

Peter Bosz voor drie jaar naar Ajax. (PRO SHOTS/Erwin Spek)
Peter Bosz voor drie jaar naar Ajax. (PRO SHOTS/Erwin Spek)

'Kinderen zonder schoenen leren beter'

Het staat nog in de kinderschoenen, maar in de toekomst zou het zomaar kunnen gaan gebeuren dat schoolkinderen voortaan les krijgen zonder dat ze enige vorm van schoeisel in de klas dragen. Dit schijnt namelijk bevorderlijk te zijn voor de leerprestaties.

Een test over 25 scholen wijst dit uit. Duizenden leerlingen in Nieuw-Zeeland, Australië en Engeland werden 10 jaar lang gevolgd door een paar wetenschappers. Zij kwamen tot de conclusie dat het lesgeven aan kinderen die hun schoenen bij de voordeur achterlaten, diverse voordelen heeft.

Door het uittrekken van de gympies, sneakers en sandaaltjes voelen kinderen zich meer op hun gemak op school. Het creëert een wat meer huiselijke sfeer. Hierdoor lezen kinderen meer en blijven ze langer op school, iets dat op den duur een positieve bijdrage levert aan de uiteindelijke academische prestaties, concludeert de universiteit van Bournemouth,

In Scandinavische landen is het al wat langer gebruikelijk dat kotertjes vooraf hun schoentjes uittrekken. Dit is ontstaan door het slechte weer; op deze manier kwam niet het hele klaslokaal onder een laag sneeuw te liggen. Dit bleek niet bepaald nadelig te zijn voor de Wickie's en Pippi Langkouzen in spe. Ondanks dat sneeuw daar wat minder voorkomt, gingen Spaanse scholen eveneens met dit idee aan de slag en ook bij de schoenloze Iberiërs was een significante verbetering van de schoolresultaten te zien.

Kinderen lezen vaak zittend op de vloer. Dat gaat ze een stuk makkelijker af op hun sokken. Een ander onderzoek constateerde al dat 95 procent van de toekomstige modelburgers op veel plekken leest, maar liever niet op een stoel. Kinderen die op reis zijn, plegen zelfs liggend te lezen.

"Als de omstandigheden in de klas op die thuis lijken, lezen vooral de jongens meer in de klas. In schoenloze scholen komen de kinderen vroeger aan en vertrekken ze later, wat gemiddeld resulteert in een halfuur extra lestijd per dag", vertelt een vorser.

Het niet dragen van schoeisel is bovendien voordelig voor de school: het meubilair wordt erdoor gespaard en de vloer hoeft ook minder vaak (20 procent) te worden gepoetst. Nog een positief puntje: in klassen waar de helden op sokken lopen, wordt er minder vaak gepest.

Brussel akkoord met fusie biergiganten

De Europese Commissie gaat akkoord met de overname van bierbrouwer SABMiller door zijn grote concurrent AB InBev. Door die fusie ontstaat het grootste bierbedrijf ter wereld.

De commissie vreesde eerder dat de twee grootmachten samen een te dominante positie op de wereldwijde biermarkt zouden krijgen, waardoor ze hun prijzen zouden kunnen verhogen. De afgelopen tijd is bijna de hele Europese divisie van SABMiller verkocht, waardoor die vrees is weggenomen, concludeerde Brussel dinsdag. In het kader van de megabierfusie werden onder meer Grolsch en het Italiaanse Peroni verkocht aan het Japanse Asahi.

AB InBev is het moederbedrijf van onder meer Corona, Stella Artois en Budweiser. SABMiller is naast Grolsch en Peroni bekend van onder meer Miller en het Tsjechische merk Pilsner Urquell, dat echter ook wordt verkocht.

Schade
"De Europeanen kopen elk jaar voor ongeveer 125 miljard euro bier, dus zelfs een relatief kleine prijsverhoging zou consumenten aanzienlijke schade kunnen berokkenen", stelde Europees commissaris Margrethe Vestager. "Daarom was het belangrijk om ervoor te zorgen dat de overname van SABMiller door AB InBev niet tot minder concurrentie op de Europese biermarkten zou leiden."

AB InBev is momenteel 's werelds grootste brouwer, gevolgd door zijn nieuwe partner. De twee verkopen na de fusie samen volgens de Europese Commissie twee keer meer bier dan Heineken, momenteel de op twee na grootste brouwerij ter wereld, en vijf keer meer bier dan Carlsberg, momenteel de internationale nummer vier.

In Europa zijn Heineken en Carlsberg de marktleiders en worden door de fusie de nummers drie en vier samengebracht, gemeten naar de verkochte hoeveelheid bier.

Brussel akkoord met fusie biergiganten
Brussel akkoord met fusie biergiganten (Foto: ANP)

CryEngine broncode te downloaden op Github

In maart beloofde Crytek om de vijfde CryEngine op basis van 'pay what you want' aan te bieden. Ze hebben nu ook de broncode vrijgegeven.

Via Github kan de broncode gedownload worden, wanneer je deze compileert heb je CryEngine V tot je beschikking. Instructies en tools om dit te doen kunnen op Github gevonden worden. Wil je minder technisch aan de slag, kan je de engine kopen voor €0,- via de site van Crytek zelf.

The Climb (Crytek)
The Climb (Crytek)

Er hoeven geen royalties betaald te worden en ook zitten er geen andere verplichtingen aan vast. Hoe verdient Crytek dan geld? Via oa support, maar ook via de marketplace waar makers hun assets kunnen verkopen en Crytek 30% opstrijkt. Wanneer je meer dan €0,- voor de engine betaald, gaat er zelfs 70% daarvan naar een fonds om indie-ontwikkelaars mee te ondersteunen.

Omdat Crytek met deze engine zich duidelijk wil richten op virtual reality, kondigen ze ook aan dat ze in de toekomst een editor uit zullen brengen waarmee je binnen VR je games kan ontwikkelen.

Sanders vraagt controle stemmen Kentucky

Bernie Sanders heeft dinsdag om een toetsing gevraagd van de stemmen die vorige week werden uitgebracht in de Democratische voorverkiezingen in Kentucky. Sanders verloor met nog geen half procent van de uitgebrachte stemmen verschil van Hillary Clinton. Hij wil nu een controle van de schriftelijk uitgebrachte stemmen en de stemcomputers.

Sanders is boos op de leider van de Democratische voorverkiezingen in Kentucky, Alison Grimes, die ondanks het nipte verschil Clinton voor de televisiecamera's tot winnaar uitriep. Grimes geldt al langer als een fervent supporter van de vroegere minister van Buitenlandse Zaken.

Sanders staat met een groot deel van de leiding van de Democratische Partij op gespannen voet. Een controle van de stemmen levert hem in het beste geval een extra afgevaardigde op, terwijl hij er een paar honderd achterloopt op Clinton. Sanders heeft onlangs gewaarschuwd dat de partijconventie in juli 'chaotisch' kan worden.

Sanders vraagt controle stemmen Kentucky
Sanders vraagt controle stemmen Kentucky (Foto: ANP)

Songfestival trekt in Europa meer kijkers

Het Eurovisiesongfestival bereikte tijdens de twee halve finales en de finale 204 miljoen kijkers in 42 landen. Dat zijn er volgens de European Broadcasting Union (EBU) 5 miljoen meer dan in 2015.

In Nederland keken meer dan 4,2 miljoen kijkers naar de finale waar Douwe Bob aan deelnam. In Duitsland keken 9,3 miljoen mensen. In gastland Zweden trok de finale van het songfestival 3,6 miljoen kijkers, maar liefst 85 procent van de Zweedse populatie. Dat is het hoogste aantal Zweedse tv-kijkers sinds het songfestival in het jaar 2000.

In Oekraïne zagen 1,5 miljoen kijkers hun landgenoot Jamala winnen, sinds 2010 hadden niet zoveel Oekraïners gekeken. Ook in Groot-Brittannië was de finale van het songfestival populairder met 7,2 miljoen Britse kijkers tegenover 6,6 miljoen vorig jaar.

In Nederland verbrak de uitzending geen record. In 2014 keken nog 5,1 miljoen kijkers naar het optreden van The Common Linnets.

Songfestival trekt in Europa meer kijkers
Songfestival trekt in Europa meer kijkers (Foto: BuzzE)

Lorenzo hoopt criticasters de mond te snoeren

Jorge Lorenzo hoopt dat zijn zwaar bevochten zege afgelopen weekend in Mugello de kritiek op zijn presteren zal doen verstommen. De Spaanse wereldkampioen snoepte in een ware thriller op de laatste meters de zege af van Marc Marquez. De overwinning was Lorenzo's 64e GP-zege waarmee hij achter Giacomo Agostini, Valentino Rossi, Angel Nieto en Mike Hailwood als vijfde genoteerd staat op de lijst met meeste overwinningen aller tijden. De zege in Mugello was de 43e in de MotoGP, maar slechts de zesde zege die Lorenzo behaalde terwijl hij niet van de eerste startrij kwam.

Criticasters menen dan ook dat Lorenzo vooral heel goed is in het controleren van de race als leider in de wedstrijd maar dat hij minder goed is wanneer hij van verder terug moet komen. "Uiteraard zullen mensen die mij niet mogen altijd redenen vinden om me te bekritiseren," zegt Lorenzo. "Ik heb heel veel races gewonnen terwijl ik van achteraf moest komen na een slechte start, waarna ik veel plekken en tijd goed moest maken. Dat deed ik in de 125cc, de 250cc en ook in mijn eerste jaren in de MotoGP toen ik niet goed startte. Maar als je wel goed start en een prima eerste ronde hebt, moet je dat natuurlijk uitbuiten."

"In Mugello heb ik bewezen dat ik ook kan winnen als ik niet de snelste ben of van poleposition mag vertrekken. Het werkt motiverend om mensen de mond te snoeren die kritiek hebben zonder dat ze de statistieken weten." Of de spannende tweestrijd met Marquez zijn mooiste gevecht was, weet Lorenzo niet. "Het is grappig, maar je laatste gevecht lijkt altijd het mooiste gevecht. Ik heb het geluk dat ik heel veel gevechten heb kunnen winnen en dat ik mooie duels heb geleverd met veel verschillende rijders."

"Ik zal niet snel mijn eerste 125cc-zege vergeten in Brazilië 2003 met die ongelofelijke eerste ronde. Of mijn gevecht met Marquez in Silverstone 2013, die ik won met 0,081 seconde voorsprong. Dat was waarschijnlijk mijn mooiste zege, maar deze op Mugello komt wel in de buurt." De drievoudig MotoGP-kampioen pakte in Mugello alweer zijn derde zege van het seizoen en verstevigde daarmee de leiding in het kampioenschap.

Toyota investeert in Uber

De Japanse autofabrikant Toyota investeert in de onlinetaxidienst Uber. In ruil daarvoor wordt een proef gestart waarbij Uber-chauffeurs een Toyota kunnen leasen en die kunnen afbetalen via hun taxi-verdiensten.

Toyota meldde het principe-akkoord over de samenwerking dinsdag, zonder de omvang van de investering bekend te maken. Naast het leaseprogramma willen beide bedrijven onder meer apps ontwikkelen die Uber-chauffeurs bijstaan tijdens hun werk en wordt gewerkt aan een speciaal programma voor de verkoop van Toyota's en auto's van dochterbedrijf Lexus aan Uber.

Toyota investeert in Uber
Toyota investeert in Uber (Foto: ANP)

Amsterdam: alleen nog duurzame evenementen

Amsterdam gaat andere eisen stellen aan de evenementen. Er moet meer aandacht komen voor de omgeving en de impact op de stad. In 2020 wil de gemeente alleen nog maar volledig duurzame evenementen in de stad waarbij onder meer rekening wordt gehouden met geluidsoverlast en het milieu. Dat maakte de gemeente Amsterdam dinsdag bekend.

Het aantal festiviteiten in de stad is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Dit leidde regelmatig tot grote drukte. In de nieuwe voorwaarden moet meer rekening worden gehouden met de bewoners, festivalgangers en organisatoren. Hierdoor kunnen op bepaalde plekken minder evenementen worden toegestaan en kan het aantal evenementen in de stad afnemen. Ook worden festiviteiten vaker verplaatst naar buiten de stad.

Alleen festiviteiten die goed worden georganiseerd en beter passen bij de omgeving blijven volgens de gemeente over.

Amsterdam: alleen nog duurzame evenementen
Amsterdam: alleen nog duurzame evenementen (Foto: ANP)

Rechter besluit Cosby te vervolgen

Bill Cosby moet terechtstaan wegens seksueel misbruik van een vrouw. Dat heeft rechter Elizabeth McHugh in Norristown dinsdag besloten. Zij is van mening dat er voldoende bewijs is tegen de 78-jarige Amerikaanse acteur en entertainer om een strafproces te beginnen. "Dank u", was diens reactie toen ze hem veel geluk toewenste.

Cosby, die er tijdens het verhoor zelf het zwijgen toe deed, was aangeklaagd door Andrea Constand, een voormalig basketbalcoach van Temple University. De van zijn voetstuk gevallen tv-ster zou haar in 2004, voor de verjaringstermijn van een dergelijk delict, in zijn huis hebben gedrogeerd en aangerand.

Het nu 43-jarige slachtoffer was niet aanwezig. De rechercheur die destijds haar verklaring opnam, las die voor. Costand vertelde de politie dat ze als verlamd, willoos op de bank lag toen de acteur zich aan haar vergreep. Cosby had haar pillen gegeven ter ontspanning en gezegd dat die "het ergste zouden wegnemen". Ze nam ze in met een slokje wijn omdat ze de acteur vertrouwde.

Slaapmiddel
Getuigenissen van jonge fotomodellen die hoopten op een filmcarrière, wezen in een grijzer verleden al op deze werkwijze. Een slachtoffer verklaarde in 1976 te zijn verkracht nadat Cosby haar 'Quaaludes' had gevoerd, een berucht slaapmiddel dat nu alleen illegaal te koop is.

Cosby arriveerde, in zwart pak gestoken, stipt op tijd bij de rechtbank. Voordat hij naar binnen ging, zwaaide hij even naar de toeschouwers die zich voor het gebouw hadden verzameld. Cosby, die mogelijk wel vijftig vrouwen seksueel heeft misbruikt, kwam vlak voor de jaarwisseling op borgtocht vrij. Mocht hij schuldig worden bevonden, dan kan hem dat komen te staan op maximaal tien jaar gevangenisstraf.

Rechter besluit Cosby te vervolgen
Rechter besluit Cosby te vervolgen (Foto: BuzzE)

Verdachte dood fietsenmaker langer vast

De 39-jarige man die onlangs is aangehouden in verband met het onderzoek naar het doodsteken van fietsenmaker Temel Kobya moet nog zeker drie maanden vastzitten. Zijn voorarrest is met die termijn verlengd. Dat liet het Openbaar Ministerie in Amsterdam dinsdag weten. De man werd op 12 mei aangehouden in een woning in Amsterdam West. Hij wordt verdacht van moord/doodslag en diefstal.

Hij kwam in beeld na uitgebreid politieonderzoek. Temel Kobya werd op 15 maart in zijn winkel aan de Jan Tooropstraat/Karel Klinkenbergstraat doodgestoken.

Verdachte dood fietsenmaker langer vast
Verdachte dood fietsenmaker langer vast (Foto: ANP)

Monsanto vindt bod van Bayer te laag

Monsanto wijst het overnamebod dat het Duitse chemiebedrijf Bayer onlangs heeft uitgebracht af, maar staat wel open voor verdere gesprekken. Dat liet de Amerikaanse zadenveredelaar dinsdag weten.

Bayer maakte maandag bekend 62 miljard dollar (55 miljard euro) over te hebben voor de overname van het Amerikaanse bedrijf. Monsanto gaf eerder al aan een ongevraagd bod van Bayer te hebben ontvangen, zonder te melden om welke prijs het ging.

Monsanto zegt zeker voordelen te zien in een deal met Bayer. Het huidige bod weerspiegelt volgens topman Hugh Grant echter niet de waarde van het concern. Daarnaast blijven er volgens hem teveel zorgen rond de financiering van de transactie en de instemming van toezichthouders bestaan.

Monsanto vindt bod van Bayer te laag
Monsanto vindt bod van Bayer te laag (Foto: ANP)

De Graafschap is teleurgesteld in FC Twente

FC Twente en De Graafschap zijn met elkaar in gesprek om een einde te maken aan alle onzekerheid omtrent het volgende seizoen. Dit heeft Martine Zuil, directeur marketing van de Superboeren, vandaag aan Tubantia laten weten. De ploegen zijn in Zeist voor de vergadering betaald voetbal.

Voorafgaand aan deze vergadering werd FC Twente af te zien van het kort gedding tegen de KNVB, dat komende vrijdag gepland staat. De Tukkers legden het verzoek echter naast zich neer. "Daar zijn we teleurgesteld over, we hebben Twente nu twee handreikingen gedaan", liet Zuil weten.

De Graafschap zit in elk geval in een lastig parket, omdat de uitslag van het kort geding van invloed kan zijn op het volgende seizoen. Mocht FC Twente verliezen, dan blijft de ploeg uit Doetinchem in de Eredivisie. "Ik neem Onno Jacobs niets kwalijk. We hebben goed overleg met hem en hij kan ook niets aan de situatie doen", zegt Zuil.

"De gekke situatie doet zich nu dan ook voor dat wij rivalen en bondgenoten tegelijk zijn. Wij hebben al voorgesteld om een eredivisie te beginnen met negentien clubs, maar de Eredivisie CV is daar in eerste instantie geen voorstander van. We zullen creatief moeten zijn, maar voorlopig is de chaos alleen maar groter geworden."

Kruijswijk: "Lastige dagen, goede uitgangspositie"

De zestiende etappe in de Giro d'Italia, die eerder vandaag werd verreden, was taai. Toch slaagde Steven Kruijswijk, drager van de leiderstrui, er in om de voorsprong op zijn concurrenten verder uit te bouwen. De wielrenner van Team Lotto-Jumbo werd tweede, waar hij zijn ploeg liever de dagzege had bezorgd.

In de straten van Andalo was Alejandro Valverde uiteindelijk een fractie sneller dan Kruijswijk. "Valverde is moeilijk te kloppen in de sprint, maar uiteindelijk moet ik tevreden zijn. Het was een zwaar gevecht om vandaag mee te doen. Niemand had verwacht dat deze korte etappe zo zwaar zou zijn", liet de wielrenner uit Noord-Brabant na afloop weten.

"Dit zijn lastige dagen. Je weet dat je vandaag vuurwerk kan verwachten. Ik wist dat het lastig zou gaan worden maar ik hield mijn concurrenten goed in de gaten. Het was een hele goede dag voor mij vandaag."

Het verschil tussen Kruijswijk en de nummer twee van het algemeen klassement, de Colombiaan Esteban Chavez, bedraagt nu drie minuten. "Het is een goede uitgangspositie", aldus de kopman van Team Lotto-Jumbo. "Ik moest de hele dag voorin meedoen en dat is gelukt. Zo lang ik de roze trui behoud ben ik tevreden. Die leiding sta ik voorlopig niet af."

De finish van de Giro d'Italia is komende zondag. Dan wordt de laatste etappe, van Cuneo naar Turijn, verreden. Tot die tijd staan er nog twee vlakke ritten, twee bergritten en een heuvelrit op het programma.

'KNVB komt met hervormingen Eredivisie en Jupiler League'

Er lijken hervormingen aan te komen voor zowel de Eredivisie als de Jupiler League. Dit meldt Voetbal International vandaag. Deze week presenteert de Nederlandse voetbalbond (KNVB) een plan met de naam: De Winnaars van Morgen.

In dit plan wordt het volledige Nederlandse voetbal ter discussie gesteld. Een legio aanbevelingen aan clubs en trainers moet ervoor zorgen, dat ons land meer toptalenten gaat opleiden.

Volgens technisch manager Jelle Goes worden achter de schermen de hervormingen inmiddels voorbereid. "In mei 2017 moet er echt een nieuwe promotie/degradatieregeling liggen. Want als we blijven doen zoals we het altijd hebben gedaan, worden we niet beter. Maar je begrijpt dat hier veel belangen mee gemoeid zijn. Eredivisie, Jupiler League, tv-zenders. We zijn er wel mee bezig. Iedereen is er van overtuigd dat het anders moet."

Ook de huidige opzet van de KNVB beker staat ter discussie. Zo gaan er inmiddels geruchten rond, dat ook Belgische ploegen mee gaan doen. Goes: "Dat is op tafel gekomen. Met bijvoorbeeld een uit- en thuiswedstrijd, om tot meer wedstrijden onder hogere weerstand te komen. Je zou ook kunnen denken aan een bekertoernooi tussen de beste acht uit Nederland en België, waarbij ze strijden om een Europees ticket. We hopen dat de Belgen ook open staan voor dit soort ideeën."

Ibrahimovic kan 44 miljoen euro verdienen bij Man. United

Manchester United is van plan om Zlatan Ibrahimovic een enorm salaris te bieden. De Zweed kan voor een seizoen met een optie voor nog een jaar tekenen.

Zlatan Ibrahimovic moet de toptransfer van Manchester United deze zomer worden zodra José Mourinho wordt aangesteld als nieuwe trainer. De club is bereid om flink in de buidel te tasten voor de Zweed, weet Goal.com.

De 34-jarige aanvaller maakte onlangs bekend dat hij Paris Saint-Germain verlaat, maar het is nog niet bekend waar hij komend seizoen speelt. Doordat hij transfervrij is, zitten er flink wat clubs op het vinkentouw.

Een transfer naar de Major League Soccer (MLS) behoort tot de mogelijkheden, want in de Verenigde Staten kan Ibrahimovic een flink salaris opstrijken. Maar Manchester United is van plan om een aanbod te doen waar men ook in de VS geen antwoord op heeft.

Zo is de oud-Ajacied op zoek naar een contract waarmee hij wekelijks 350 duizend euro verdient, net zoveel als hij bij PSG kreeg.

Als Ibrahimovic bij United tekent, kan hij een bedrag van 10,4 miljoen euro aan tekengeld bijschrijven. Daarnaast kan hij de 326 duizend euro per week gaan verdienen. In de verbintenis zal dan ook een optie voor nog een jaar worden opgenomen.

In totaal kan Ibrahimovic ruim 44 miljoen euro over twee seizoenen kunnen verdienen op Old Trafford. Of de Zweed daadwerkelijk voor de Premier League kiest is nog even afwachten, want een transfer naar de MLS zou voor het bedrijf van zijn vrouw Helena Seger beter uitpakken. Zij runt een bedrijf in sportartikelen en ziet grote kansen op de Amerikaanse markt.

Derhalve hoopt United om Ibrahimovic met dit megabedrag te overtuigen. Ook de aanstaande aanstelling van José Mourinho zal in het voordeel van The Red Devils spreken, aangezien zij in 2008/09 succesvol samenwerkten bij Internazionale.

Dreigende taal Turkije richting EU

Turkije neemt geen vluchtelingen terug als Europa de gemaakte afspraken niet nakomt. Deze waarschuwing deed dinsdag de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Zo moet er visa-vrij reizen voor Turken naar de Schengenzone komen en moet er Europees geld worden overgemaakt voor de opvang van vluchtelingen in Turkije. Dat beloofde geld is er nog steeds niet, klaagde Erdogan.

Hij zei dat hij de afspraken met de EU over terugname van vluchtelingen niet ter goedkeuring aan het parlement voorlegt, als er geen schot komt in het afschaffen van Europese visumplicht voor Turken.

Erdogan waarschuwt EU over vluchtelingendeal
Erdogan waarschuwt EU over vluchtelingendeal (Foto: ANP)

Roeiploeg voor Olympische Spelen compleet

De Nederlandse roeiploeg voor de Olympische Spelen is compleet. Vandaag wisten de vrouwenacht en de lichte dubbeltwee (eveneens vrouwen) zich bij het olympisch kwalificatietoernooi in Luzern te plaatsen voor Rio.

De vrouwenacht, die eerder deze maand nog zilver won op het EK, eindigde als tweede achter Roemenië, nadat het lange tijd aan de leiding van de wedstrijd had gestaan. Europees kampioenen Ilse Paulis en Maaike Head, die samen de lichte dubbeltwee vormen, wonnen met overmacht hun beslissende race en mogen zich gaan opmaken voor het olympische roeitoernooi.

De ‘zware’ dubbeltwee wisten zich helaas niet te plaatsen voor Rio. Lisa Scheenaard en Marloes Oldenburg werden in Luzern vijfde en eindigde daarmee drie plaatsen te laag om zich te kunnen kwalificeren.

Voor de spelen hadden bij de mannen de twee-zonder (stuurman), vier-zonder, lichte vier-zonder en de acht zich al geplaatst. Bij de vrouwen waren de dubbel-vier al zeker. Inclusief stuurmannen komt de roei-equipe uit op 34 mannen en vrouwen.

Hogere straffen voor mensensmokkel

De Eerste Kamer is dinsdag akkoord gegaan met een verhoging van de maximale gevangenisstraf voor mensensmokkel. Het strafmaximum gaat van vier naar zes jaar.

Ook wordt het mogelijk een hogere straf op te leggen aan iemand die ook nog eens zijn beroep misbruikt om aan mensensmokkel te doen, bijvoorbeeld een douanenier die een oogje toeknijpt of een vrachtwagenchauffeur die mensen tussen zijn lading verbergt. De gevangenisstraf gaat in dat geval van maximaal zes naar acht jaar.

De straf wegens smokkel in georganiseerd verband wordt tien jaar in plaats van de huidige acht. Ernstig lichamelijk letsel of zelfs overlijden als gevolg van mensensmokkel gaat ook zwaarder wegen. Veroorzakers kunnen dan respectievelijk vijftien jaar of achttien jaar gevangenisstraf krijgen.

De maatregel treedt op 1 juli in werking.

Hogere straffen voor mensensmokkel
Hogere straffen voor mensensmokkel (Foto: ANP)

One Piece: Grand Pirate Colosseum aangekondigd

One Piece is hot en daar worden we regelmatig aan herinnerd. Ondertussen is alweer de volgende game aangekondigd voor de langlopende manga: One Piece: Grand Pirate Colosseum is in ontwikkeling voor Nintendo 3DS.

Veel is nog niet bekend over de game, behalve dat het een 2D actiegame wordt, je rond kunt varen door de wereld en je eigen team kunt samenstellen. De eerste screenshots kun je hieronder bekijken. Ook is er een website geopend voor de game.

Wanneer de game uitkomt en of hij überhaupt naar het Westen komt is nog niet bekendgemaakt.

One Piece: Grand Pirate Colosseum

Ninja Turtles worden naar Manhattan gelanceerd

Platinum Games is klaar met Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants in Manhattan, dus er is een releasetrailer uitgebracht van de schildpadden.

De hack&slash-game is nogal onder de radar gegaan, blijkbaar vinden Activision en co het niet zo belangrijk. Of dat iets gaat zeggen over de uiteindelijke kwaliteit van de game is nog even afwachten. In de trailer zien we in ieder geval een hoop oude bekenden zoals Shredder, Krang, Bebop en natuurlijk Splinter.

Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants in Manhattan komt uit op PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en pc.

The Crew en X-COM onder de Games with Gold van juni

Microsoft heeft de Games with Gold voor de maand juni bekendgemaakt. Het is een mooie maand voor Xbox-bezitters, met The Crew, Goat Simulator, Super Meat Boy en X-COM: Enemy Unknown als gratis op te pikken titels.

Zoals iedere maand zet Microsoft twee gratis games voor Xbox One en twee voor Xbox 360 klaar. Voor Xbox One is van 1 tot en met 30 juni Goat Simulator te downloaden en van 16 juni tot en met 15 juli is de open-wereld racegame The Crew op te pikken. Voor Xbox 360 gaat het om Super Meat Boy die gratis te krijgen is vanaf 1 tot en met 15 juni, en X-COM: Enemy Unknown van 16 tot en met 30 juni. Alle vier titels zijn speelbaar op Xbox One.

'Texel een Europese topbestemming deze zomer'

Reisgids Lonely Planet heeft Texel als een van de Europese topbestemmingen aangewezen voor reizigers om deze zomer aan te doen. Dat maakte de reisgids dinsdag bekend. Het waddeneiland staat op nummer negen in de lijst Best in Europe 2016.

De gids prijst Texel voor zijn duinen, witte stranden, natuurparken en dennenbossen. Daarnaast, zo stelt de gids, is het eiland rijk aan verschillende zomerse festiviteiten en noemt onder meer de catamaranrace de Ronde om Texel als voorbeeld.

Op de eerste plaats van de lijst bevindt zich de Peloponnesos in Griekenland.

'Texel een Europese topbestemming deze zomer'
'Texel een Europese topbestemming deze zomer' (Foto: ANP)

Belgische sprintsters kunnen olympisch goud 2008 krijgen

België wint mogelijk olympisch goud op de 4x100 meter hardlopen bij de dames. Althans, ze krijgen die gouden medailles mogelijk. Bij de grote ronde van hertesten van urinestalen die tijdens de Olympische Spelen van 2008 zijn afgenomen is de Russische sprintster Yuliya Chermoshanskaya een van de 31 alsnog betrapte atleten.

Chermoshanskaya maakte in 2008 deel uit van de Russische ploeg die op de 4x100 meter het goud veroverde. Als de B-staal in juli eveneens positief blijkt is de kans erg groot dat Rusland het goud in moet leveren. Dat gaat dan naar de ploeg die als tweede over de streep kwam: Olivia Borlée, Kim Gevaert, Hanna Mariën en Élodie Ouédraogo namens België. Nigeria zou dan zilver krijgen, terwijl het brons ineens voor Brazilië kan zijn. 

Ritzege Valverde, Kruijswijk verstevigt roze

Alejandro Valverde heeft de enerverende zestiende etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Spanjaard versloeg in de sprint in Andalo rozetruidrager Steven Kruijswijk die wel tijd pakte op de rest van de concurrentie en nu drie minuten voor staat op nummer twee Esteban Chaves.

Wie dacht dat de 132 kilometer lange etappe tussen Bressanone en Andalo er een zou zijn voor de vluchters kwam bedrogen uit. Het was meteen vanaf de start vuurwerk en op de Passo del Mendola, die halverwege de etappe lag, gingen de klassementsmannen op de pedalen staan. Er ontstond een vluchtgroep met daarin tien man: Tanel Kangert, David Lopez, Sergey Firsanov, Diego Ulissi, Bob Jungels, Joe Dombrowski, Kruijswijk, Valverde, Vincenzo Nibali en Ilnur Zakarin. Grote afwezige was Chaves die op een half minuutje van het tiental boven kwam.

Waar Chaves kon rekenen op zijn ploegmakkers werkte het tiental vooraan goed samen, waardoor de voorsprong iets boven de halve minuut bleef schommelen. Op de tweede berg, de Fai della Paganella, probeerde Chaves terrein goed te maken en hij kwam tot op dertien seconden van de leiders. Zakarin ging echter op de pedalen staan, evenals Kruijswijk en Valverde, waarna de kopgroep uiteen spatte en Nibali lijdzaam toe moest zien dat hij tijd verloor.

Dit drietal reed naar de finish, waarbij Zakarin om tijdwinst te pakken zijn kansen op de dagzege opofferde. In de sprint was Valverde veel te sterk voor Kruijswijk. Daarachter pakte Ulissi op 37 seconden plek vier, terwijl Chaves op 42 tellen op plek acht binnen kwam. Nibali moest zelfs 1.47 minuten inleveren.

In het klassement staat Kruijswijk nu precies drie minuten voor op Chaves. Valverde is geklommen naar plek drie op 3.23 minuten van de leider, terwijl Nibali nu vierde staat op 4.43 minuten, zeven seconden voor Zakarin.

Den Haag koopt schulden jongeren op

De gemeente Den Haag gaat schulden van jongeren opkopen. In ruil daarvoor moeten die serieus werk maken van hun toekomst, dus bijvoorbeeld een opleiding gaan volgen, een baan zoeken, in combinatie met vrijwilligerswerk. De gemeente zegt daarmee de eerste in Nederland te zijn.

Het geld ervoor zit in een Jongeren Perspectief Fonds, dat weer onderdeel is van het Schuldenlab waarmee de gemeente de schuldenproblematiek gaat aanpakken. In dat 'lab' bedenken gemeente en maatschappelijke partners nieuwe plannen om er iets aan te doen. In Den Haag zijn er 18.000 jongeren met een gemiddelde schuld van 11.000 euro, zegt PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh.

Schuldeisers van een jongere krijgen een aflossingsvoorstel, in ruil voor kwijtschelding van een deel van de schuld. De restschuld neemt de gemeente Den Haag via het Jongeren Perspectief Fonds over. De jongere betaalt die terug door concreet aan de slag te gaan, met school of werk en ook vrijwilligerswerk te doen. Het is maatwerk, zegt wethouder Baldewsingh. Hij maakt zich zorgen over het toenemend aantal inwoners met schulden. Vanuit het Schuldenlab moeten allerlei nieuwe innovatieve ideeën opborrelen voor oplossingen.

Den Haag koopt schulden jongeren op
Den Haag koopt schulden jongeren op (Foto: ANP)

'Nokia gaat flink snijden in banen'

Nokia gaat hard snijden in zijn personeelsbestand. De voormalige wereldspeler in de mobiele telefonie, die de laatste twee jaar voornamelijk nog netwerkapparatuur maakt, schrapt mogelijk 10.000 tot 15.000 banen als onderdeel van een kostenbesparingsprogramma.

Dat meldde persbureau Reuters dinsdag op basis van een vakbondsvertegenwoordiger. Nokia maakte onlangs al bekend tot 2018 voor honderden miljoenen euro's te gaan besparen, volgend op de overname van het Frans-Amerikaanse Alcatel-Lucent.

"We hebben geen officiële aantallen gehoord. Maar op basis van de informatie van onze contacten schat ik de wereldwijde impact van deze ronde op zo'n 10.000 tot 15.000 banen", aldus de vertegenwoordiger. Nokia zelf wilde geen commentaar geven op de aantallen. Er werken in totaal zo'n 104.000 mensen voor het Finse concern.

´Nokia gaat flink snijden in banen´
´Nokia gaat flink snijden in banen´ (Foto: ANP)

'Hari schikt mishandeling met slachtoffer'

De Marokkaans-Nederlandse kickbokser Badr Hari heeft in Marokko een regeling getroffen met een man die hij vorige maand in een nachtclub in Marrakesh heeft mishandeld. Dit meldden Marokkaanse media op basis van een advocaat van Badr Hari, Karim Boualam.

De kickbokser heeft zich met het slachtoffer verzoend en hem geld betaald om de aanklacht te laten vallen. Het slachtoffer wil ook niet dat het aanzien van de Marokkaanse kickbokskampioen door het proces wordt geschaad, aldus de advocaat. Hoeveel Badr Hari de man heeft betaald, is niet bekend.

De advocaat heeft de rechter op een zitting dinsdag laten weten dat het slachtoffer van de mishandeling, een personeelslid van de nachtclub, zijn aanklacht intrekt. Volgens de Marokkaanse versie van de Huffington Post, HuffPost Maroc, hoeft Badr Hari nu geen celstraf meer te vrezen. De rechter zou 31 mei uitspraak doen.

'Hari schikt mishandeling met slachtoffer'
'Hari schikt mishandeling met slachtoffer' (Foto: ANP)

GeenStijl vliegt weer eens uit de bocht

Onze buren van GeenStijl hebben weer eens van zich laten horen. Dit keer zijn ze in opspraak geraakt door hun 'journalistieke' praktijken in de Tweede Kamer. 

GeenStijl bracht eerder vandaag naar buiten dat het management van de Tweede Kamer onderzoek doet naar mogelijk wangedrag van de sensatiesite. GeenStijl, ditmaal in de vorm van Jan Roos, wordt ervan bechuldigd opnames in de zogenoemde fractiehallen gemaakt te hebben, daarbij ongevraagd en ongewenst de Kamerbewoners op die plek filmend. 

Dit is expliciet verboden in de huisregels van de Tweede Kamer. Nu is er dus een onderzoek ingesteld. In het ergste geval (of het gunstigst, dat hangt ervan af hoe je er naar kijkt) kan men de accreditatie intrekken.

Jurist bekijkt aankoop sekspanden Utrecht

De Utrechtse gemeenteraad wil weten of de voorgestelde aankoop van negen sekspanden in de Hardebollenstraat rechtmatig is. Ook wil de raad weten of de gemeente mogelijk beticht kan worden van onbehoorlijk bestuur. De raad heeft dinsdag opdracht gegeven aan een juridisch adviesbureau om daar een oordeel over te geven.

Tien dagen geleden maakte burgemeester Jan van Zanen bekend dat de gemeente de negen sekspanden met in totaal zeventien werkruimtes voor 5,8 miljoen euro wil opkopen. Daarmee zette de gemeente Freya, het seksbedrijf van een ex-prostituee, buitenspel. Freya vroeg al jaren om een exploitatievergunning voor de Hardebollenstraat.

Jurist bekijkt aankoop sekspanden Utrecht
Jurist bekijkt aankoop sekspanden Utrecht (Foto: ANP)

Nederlanderschap jihadist kan worden ingetrokken

Het Nederlanderschap kan worden ingetrokken van jihadisten die zich in het buitenland aansluiten bij een terroristische organisatie, als Islamitische Staat (IS). Daarmee is de Tweede Kamer dinsdag akkoord gegaan. Zo'n jihadist wordt dan ook meteen tot ongewenst vreemdeling verklaard. Een dergelijk iemand hoeft niet veroordeeld te zijn.

In de Tweede Kamer waren wel heel veel vragen over het voorstel. Er komt immers geen strafrechter meer aan te pas en bezwaar maken tegen het besluit wordt lastig als je in het buitenland zit. Bovendien is het uiteindelijke effect voor niet iedereen even duidelijk.

GroenLinks vindt dat het plan ook haaks staat op de internationale solidariteit die nodig is voor de terreurbestrijding, omdat het buitenland wordt opgescheept met ongewenst verklaarden.

Intrekking van het Nederlanderschap kan alleen als iemand nog een andere nationaliteit heeft, want met internationale verdragen moet worden voorkomen dat iemand staatloos wordt.

Nederlanderschap jihadist kan ingetrokken
Nederlanderschap jihadist kan ingetrokken (Foto: ANP)

Meer verkeersovertredingen dan vorig jaar

In de eerste vier maanden van dit jaar zijn er meer verkeersovertredingen vastgesteld dan in die periode in 2015. Er zijn 3 miljoen boetes opgelegd. Vorig jaar ging het iets meer dan 2,5 miljoen boetes. De bonnen zijn uitgeschreven voor onder meer te hard rijden, door rood rijden, fout parkeren en geen gordel of helm dragen. Ook handheld bellen en fietsen zonder licht zijn beboet.

De cijfers komen van het ministerie van Veiligheid en Justitie, politie en justitie en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Verreweg de meeste bonnen waren wegens te snel rijden (ruim 2,5 miljoen, tegen net iets meer dan 2 miljoen in de eerste vier maanden van vorig jaar). Dit jaar zijn tot nu toe 650.300 boetes opgelegd via de trajectcontrole (tegen 523.553 vorig jaar). Dat komt vermoedelijk doordat in de loop van 2015 meer trajectcontroles opnieuw zijn aangezet, zoals op de A4 en op de A20.

In de eerste vier maanden van 2016 zijn bijna 2,9 miljoen verkeersovertredingen geconstateerd door middel van kentekenregistratie en 112.798 bij aanhoudingen door de politie. "Bij de staande houdingen is een kleine daling te zien ten opzichte van dezelfde periode in een jaar eerder. Bij de politie zijn de prioriteiten de afgelopen tijd wat verlegd. De politie heeft het drukker gekregen door de toegenomen vluchtelingenstroom en terreurdreiging", meldt het ministerie in een toelichting op de cijfers.

Meer verkeersovertredingen dan vorig jaar
Meer verkeersovertredingen dan vorig jaar (Foto: ANP)

Apple-baas ziet programmeren als schoolvak

Apple-topman Tim Cook heeft dinsdag in Amsterdam een lans gebroken voor programmeren als vak op scholen. Op een conferentie over startende ondernemingen benadrukte hij het belang van programmeurs voor de huidige en toekomstige samenleving.

"Ik verwacht niet dat leraren van het ene op het andere moment programmeren er even bij kunnen doen. Daarom moeten we investeren in het onderwijs", zei Cook in de Beurs van Berlage. Hij zag ook mogelijkheden voor Apple om mee te helpen in het opleiden van leraren op dit vlak.

Cook ging verder in op het belang van privacy naar aanleiding van de aanvaring die zijn bedrijf heeft gehad met de FBI. De Amerikaanse opsporingsdienst eiste een oplossing om de versleuteling te omzeilen van een iPhone die als bewijs diende in de zaak van een schietpartij in het Californische San Bernardino. "We willen dat onze klanten ons kunnen vertrouwen. Als we dit voor de FBI zouden doen dan zou het heel makkelijk door kwaadwillenden kunnen worden misbruikt."

Apple-baas ziet programmeren als schoolvak
Apple-baas ziet programmeren als schoolvak (Foto: BuzzT)

Politieman opgepakt voor lekken informatie

Een 34-jarige agent van de politie Zeeland-West Brabant is dinsdagochtend aangehouden omdat hij informatie zou hebben gelekt. Hij wordt de komende dagen verhoord.

De afgelopen tijd is door het bureau VIK (Veiligheid, Integriteit & Klachten) en onder leiding van een Rotterdamse officier van justitie onderzoek gedaan naar de man. In zijn woning en zijn werkplek zijn huiszoekingen verricht. Hij wordt formeel verdacht van schending van het ambtsgeheim, ambtelijke corruptie en witwassen.

Het is nog niet duidelijk of door het lekken van de agent zaken zijn geschaad. Dat wordt nog onderzocht.

Politieman opgepakt voor lekken informatie
Politieman opgepakt voor lekken informatie (Foto: ANP)

Bokster Fontijn naar Olympische Spelen

Bokster Nouchka Fontijn heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro. De Nederlandse haalde op het WK in Astana de halve finales in de klasse tot 75 kilogram en dat betekent dat haar laatste poging om een olympisch startbewijs te veroveren succesvol bleek. 

In de kwartfinale stond Fontijn tegenover de Française Erika Guerrier. Beiden begonnen bijzonder fel aan het duel, waar de eerste ronde door twee van de drie juryleden aan Guerrier werd gegeven. In ronde twee nam Fontijn het echter over en ze kreeg die ronde dan ook unaniem toegewezn, net als ronde drie. 

Na de vierde en laatste ronde rende de Nederlandse direct naar haar hoek om aan haar coach te vragen "Heb ik het? Heb ik het?!". Daar moest ze nog heel even op wachten, maar een minuutje later werd Fontijn als winnares aangewezen: ook de vierde ronde viel in haar voordeel uit en dus mag ze zich op gaan maken voor de Olympische Spelen. Uiteraard moet er wel eerst nog een WK afgemaakt worden. In de halve finales neemt Fontijn het daarin op tegen Li Qian uit China of de Britse Savannah Marshall. 

Schaars geklede Ariana Grande in sexy videoclip

Koekoek!!!!!!! Zoals jullie nu allemaal wel weten heeft Queen Ari afgelopen vrijdag haar nieuwe album uitgebracht, en vandaag is een videoclip online gezet van een van de singles: Into You. In de videoclip ziet Ariana er wel heeuulll sexy uit, dus ik zeg: kijk en geniet! 

Wil je nog meer genieten? Ariana heeft ook nog twee andere sexy videoclips die bij het nieuwe album horen, fap ze!

'Helemaal afschaffen cash in bus gaat te ver'

De veiligheid in bus en tram moet worden verbeterd, maar het moet ook weer niet zo zijn dat reizigers de bus mijden omdat ze er geen kaartje meer kunnen kopen. In een brief aan de Tweede Kamer vraagt reizigersorganisatie Rover - met collega-consumentenorganisaties in het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad - om ook andere maatregelen dan het afschaffen van contant geld in de bus te onderzoeken.

Vervoersbedrijven zijn klaar met het stijgende aantal overvallen en willen af van contant geld in de bus. Helemaal afschaffen gaat Rover te ver. Pinnen in de bus is een welkome toevoeging. Maar er zijn ook mensen (toeristen, incidentele reizigers, mensen die direct zicht willen hebben op hun uitgaven) die met cash terecht moeten kunnen. Anders blijven die weg uit het openbaar vervoer, vreest Rover.

'Helemaal afschaffen cash in bus gaat te ver'
'Helemaal afschaffen cash in bus gaat te ver' (Foto: ANP)

Tafeltennissters ook als team naar Olympische Spelen

De Nederlandse tafeltennissters zullen komende zomer in Rio de Janeiro ook in de landenwedstrijd in actie mogen komen. Dat is met name goed nieuws voor Britt Eerland, die zich individueel niet heeft geplaatst.

Nederland staat negende op de wereldranglijst, als tweede Europese team. Het ticket voor Europa ging daardoor naar Duitsland - de mondiale nummer vijf - maar de positie op de wereldranglijst was voor Nederland ook ruimschoots voldoende. 

Li Jiao plaatste zich vorig jaar met goud op de Europese Spelen al voor Rio, terwijl Li Jie zich eerder dit jaar op het OKT eveneens kon plaatsen. Het team van bondscoach- en ex-speelster Elena Timina is op de Spelen een van de zestien deelnemende ploegen in de strijd om de medailles, die in een knock-outformaat uitgevochten wordt. 

Grote inval in Frans kantoor Google

In het hoofdkwartier van Google in Frankrijk is dinsdag een grote inval gedaan. Naar schatting honderd rechercheurs zijn het pand in Parijs binnengegaan vanwege een onderzoek naar belastingontduiking, meldde de krant Le Parisien.

De internetgigant Google zou op grote schaal inkomens voor de Franse belastingdienst verbergen. Het Franse ministerie van Financiën stelde eerder al dat Google in Frankrijk nog zeker circa 1,6 miljard euro belastingschuld heeft.

De argwaan van overheden tegenover grote wereldwijd actieve internetbedrijven groeit. Toezichthouders in Frankrijk gaan de dominante positie die techreuzen als Google, Facebook en Twitter op de online-advertentiemarkt hebben grondig onderzoeken. Daarmee volgt Frankrijk het voorbeeld van Duitsland, waar mededingingsautoriteiten eerder al een onderzoek instelden naar het opslaan van privégegevens.

Ook Parijs wil uitpluizen wat het belang van de techreuzen is bij het verzamelen en exploiteren van gegevens, waarmee uiteindelijk de concurrentieslag op de advertentiemarkt wordt aangegaan. De uitkomsten van het onderzoek moeten in de tweede helft van dit jaar worden gepubliceerd en kunnen leiden tot aanbevelingen voor nieuwe wetten of adviezen voor bedrijven om hun gedrag aan te passen.

Grote inval in Frans kantoor Google
Grote inval in Frans kantoor Google (Foto: ANP)

Olympisch hoogspringkampioene positief bij hertesten Spelen

De eerste naam uit de grote nieuwe dopingzaak rondom de Olympische Spelen van 2008 lijkt bekend. Eerder deze maand maakte het Internationaal Olympisch Comité dat urinestalen van 31 atleten, waaronder de nodige medaillewinnaars, bij hertesten alsnog positief waren bevonden. Het gaat daarbij stuk voor stuk om atleten die een realistische kans hebben om zich voor de Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro te plaatsen.

Er was al bekend dat het ging om sporters uit twaalf landen en actief in zes sporten, maar namen werden nog niet genoemd. Tot daar ineens een bericht verscheen in de Russische media: de coach van olympisch hoogspringkampioene Anna Chicherova liet weten dat in urine van zijn pupil alsnog sporen van verboden middelen aan zijn getroffen. 

"Drie dagen geleden heeft Anna het bericht gekregen dat een van haar stalen positief is bevonden", aldus Evgeny Zagorulko. In juli zullen de B-stalen van alle 'positieve atleten' van de Spelen van 2008 getest worden in een laboratorium in Australië.

Chicherova is zoals gezegd niet bepaald de minste. De Russische pakte in 2008 olympisch brons in Beijing en liet zichzelf vier jaar later in Londen zelfs kronen tot olympisch kampioene. In 2007, 2009, 2011, 2013 en 2015 pakte ze op het WK telkens een medaille, met de wereldtitel van 2011 als hoogtepunt. Met haar sprong van 2,07 meter tijdens het Russisch kampioenschap van 2011 staat ze tevens op de gedeeld derde plek aller tijden. 

Saillant detail: op het WK atletiek van vorig jaar werd een 'anti-dopinggids' verdeeld onder de sporters en andere betrokkenen. Uitgerekend Chicherova prijkte er pontificaal op: "Voor mij is doping echt een grote NEE. Als ik over die lat spring wil ik dat de wereld weet dat ik dat zelf gedaan heb. Wees schoon en wees jezelf."

Straf gruwelmoord bejaard paar definitief

De zeventien jaar cel die Melvin R. en Miquel K. kregen voor het op extreem gewelddadige wijze doden van het Amsterdamse paar Henk Opentij (79) en Mary Run (73) in november 1997, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

R. en K. brachten het bejaarde paar om het leven toen zij op rooftocht wilden gaan in de woning van Opentij in Amsterdam-Noord. De twee mannen hadden de sleutels van Opentij op straat gevonden en wilden geld en waardevolle spullen stelen.

Eenmaal in de woning stuitten zij onverwacht op Opentij en zijn vriendin. De uiterst gewelddadige manier waarop de twee mannen tekeer zijn gegaan was in november 2014 voor het gerechtshof reden een hogere straf te geven dan de vijftien jaar die de rechtbank eerder oplegde.

Straf gruwelmoord bejaard paar definitief
Straf gruwelmoord bejaard paar definitief (Foto: ANP)

Engelen-acrobatiek met wapens

Seraph is een actie-platformer met wapens, waarbij je niet hoeft te mikken. Ontwikkelaar Dreadbit gaat er daarom vanuit dat je meer tijd over hebt om te duiken, springen en acrobatiek. De levels worden procedureel gegenereerd en zijn dus altijd anders. Er is ook gedacht aan directe interactie met Twitch.

Je speelt als een engel, die door demonen is vastgezet in een gevangenis. Je bent beroofd van je krachten en zit vast in een menselijk lichaam. Gaandeweg krijg je steeds meer van je krachten terug en vind je leuke wapens. Mocht je sterven dan kom je terug in het level met 30% minder maximale gezondheid. Na de tweede keer sterven heb je nog maar 30% van je maximale vitaliteit over en mocht je het dan weer niet redden, dan wordt je teruggezet naar een checkpoint.

Terwijl je vecht wordt de moeilijkheidsgraad bijgehouden en schaalt met je mee. De vermenigvuldiger kan makkelijk oplopen tot boven de 7. Mocht je jouw speelsessie streamen via Twitch, dan kunnen de kijkers stemmen of jouw moeilijkheidsgraad naar boven of naar beneden wordt bijgesteld. Twitch-integratie wordt geregeld vanuit het spel en je hoeft daarvoor alleen in te loggen.

In Seraph kun je wapens craften, pimpen en extra resistentie afdwingen in de vorm van ‘wonderen’, ‘transmutaties’ en ‘smeden van een eed’. Dit doe je door middel van de shards en andere goodies die de demonen laten vallen. Je pistolen en automatische machinegeweren zorgen ervoor dat je voornamelijk op afstand schade toebrengt. De echt grote bazen moet je wel persoonlijke een handje helpen om jouw wereld te verlaten. Dat vraagt dus timing. Accurate timing.

Seraph - Crafting

Deze week zijn er meer vaardigheden, munitie en meer wapens toegevoegd. Een nieuw gameplayaspect dat nu is toegevoegd is Rebirth. Voor een behoorlijke prijs aan shards krijg je iets meer gezondheid, buffs, veel meer loot en cosmetische verfraaiingen. Daar staat tegenover dat je als het ware opnieuw begint. Je bent je complete voorraad van wapens kwijt en je progressie door het verhaal. Rebirth kun je meerdere keren uitvoeren, om zo extreem sterk te worden.

De game Seraph speelt snel en Dreadbit garandeert dan ook 60 frames per seconde op full HD-resolutie. Ook is er een dagelijkse uitdaging om je scherp te houden. Helaas is er (nog) geen sterke ondersteuning voor toetsenbord-fanaten en kun je de knoppen niet aanpassen. Je moet dus wel met een controller spelen.

Ontwikkelaar Dreadbit heeft eerder Ironcast uitgebracht. Dat is een steampunk roguelike strategische match-3 RPG-puzzelgame die in geen enkel opzicht lijkt op Seraph. Met dit project gaat Dreadbit dus echt een andere kant op.

Je kan Seraph meteen uitproberen in Steam early access. Reviews zijn zeer positief en er komt steeds meer variëteit in wapens en vijanden. Op het moment kan de hoeveelheid aan content voor een veeleisende gamer tegenvallen. De volledige versie van Seraph komt eind dit jaar uit op pc.

Seraph - Level

Seraph - Poster

'Gehandicapte hbo-student achtergesteld'

Studenten die vertraging in hun studie oplopen door een handicap ontvangen op hogescholen fors minder financiële ondersteuning dan studenten op een universiteit, maakte de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) maandag bekend op basis van eigen onderzoek.

Ook blijkt dat de ene hogeschool of universiteit veel meer uitkeert dan de andere. Die verschillen bedragen soms honderden euro's per maand.

Elke hogeschool of universiteit moet financiële ondersteuning bieden aan studenten met een functiebeperking, maar ook aan studenten die in de medezeggenschap zitten of studenten die een bestuursjaar doen. De hoogtes van deze bedragen staan echter niet voorgeschreven in de wet.

Voor de invoering van het leenstelsel was de financiële ondersteuning vaak gebaseerd op de hoogte van de basisbeurs. Sinds deze is afgeschaft lopen de nieuwe bedragen uiteen van 100 euro tot 450 euro per maand.

'Gehandicapte hbo-student achtergesteld'
'Gehandicapte hbo-student achtergesteld' (Foto: ANP)

Europese navigatiesatellieten gelanceerd

Twee nieuwe Europese satellieten zijn dinsdag gelanceerd vanaf de lanceerbasis in Frans-Guyana. Het gaat om een dertiende en veertiende sonde die deel gaan uitmaken van het globale navigatienetwerk Galileo. Dat zal uiteindelijk uit 24 satellieten bestaan.

Elke satelliet draagt de naam van een kind uit een Europees land. De machines die dinsdag de ruimte ingingen heten Daniele (naar een kind uit Litouwen) en Alizee (Luxemburg). In de loop van het jaar gaat de 'Nederlandse' satelliet Tijmen de lucht in. De satellieten hangen op ruim 22.000 kilometer van de aarde.

Europese navigatiesatellieten gelanceerd
Europese navigatiesatellieten gelanceerd (Foto: BuzzT)

'Brexit treft Nederland onevenredig zwaar'

Nederland wordt onevenredig zwaar getroffen mochten de Britten volgende maand besluiten uit de Europese Unie te stappen. Dat schrijft kredietverzekeraar Euler Hermes dinsdag in een rapport over de gevolgen van een zogenoemde Brexit.

Euler Hermes rekent voor dat de economische groei van Nederland de komende drie jaar in totaal 1,5 tot 2,4 procent zal afzwakken. Voor de hele EU wordt een negatieve impact van 0,4 tot 0,6 procent voorzien. Daarnaast zorgt een Brexit er voor dat het aantal faillissementen in Nederland met 2 tot 2,5 procent zal stijgen.

Naast Nederland zullen ook België en Ierland de pijn van een Brexit voelen. Volgens de kredietverzekeraar zijn die landen meer blootgesteld aan de Britse markt, als buurland en handelsknooppunten. Vooral de sectoren chemie, agri-food en elektronica krijgen volgens het rapport een 'flinke tik'. Daarnaast worden de machinebouw en automotive-sector bovengemiddeld hard geraakt.

'Brexit treft Nederland onevenredig zwaar'
'Brexit treft Nederland onevenredig zwaar' (Foto: ANP)

Oververhitte kameel maakt baas kopje kleiner

Een eigenaar van een kameel in India kwam er op een nogal pijnlijke wijze achter wat er kan gebeuren als je je schip van de woestijn te lang vastgebonden in de brandende zon laat staan. Er heerst momenteel namelijk een hittegolf in India waarbij de thermometer dagelijks ver over de 40 graden Celsius knalt en ook kamelen kunnen daar maar verdomd slecht tegen.

Ene meneer Urjaram uit het dorpje Mangta, de eigenaar van een kameel in de Indiase regio Barmer, had afgelopen zaterdag zijn zandloper de hele dag met samengebonden poten in de zon laten staan, terwijl hij met zijn gasten in zijn huis verkoeling had gezocht. Tegen de avond schoot het de man opeens te binnen dat zijn kameel de hele dag buiten had staan te bakken en besloot hij om het dier los te maken. De oververhitte en zwaar geïrriteerde kameel viel daarbij zijn baasje aan.

De man werd door het dier in zijn nek gegrepen en tegen de grond gesmeten. De kameel begon daarna op het lichaam van de man in te happen en beet hem daarbij zijn hoofd af. Volgens de Times Of India hadden zo'n 25 dorpsgenoten meer dan zes uur werk om de doorgedraaide kameel weer rustig te krijgen. Volgens getuigen had het dier zijn baasje in het verleden ook al eens aangevallen.

Bertens verslaat mondiale nummer drie op Roland Garros

Tennisster Kiki Bertens heeft op Roland Garros de nummer drie van de wereld, Angélique Kerber, weten te verslaan met 6-2, 3-6 en 6-3 en heeft zich hiermee geplaatst voor de tweede ronde van de Franse Open kampioenschappen. Kerber won eerder dit jaar nog de Australian Open.

Bertens ging goed van start in de eerste set en wist Kerber twee keer te breken, waardoor ze uitliep naar een 5-2 voorsprong. In de tweede set werd het even lastig en ging Bertens wat meer fouten maken. Uiteindelijk wist Kerber Bertens te breken en ging de set naar de Duitse. 

In de derde set kwam Bertens 3-0 voor, waarna Kerber vanwege haar schouder een behandeling onderging. In eerste instantie moest Bertens na deze onderbreking weer even in het spel komen, maar wist zich toch naar 4-1 te knokken. In de laatste game werd het nog even spannend en had Kerber een breekpunt, maar Bertens wist dit om te zetten in de winst van de wedstrijd. 

Bertens moet in de volgende ronde tegen de winnares van de wedstrijd tussen Alizé Lim uit Frankrijk en de Italiaanse Camila Giorgi.

Kiki Bertens bereikt tweede ronde in Parijs
Kiki Bertens bereikt tweede ronde in Parijs

Minecraft wordt aangepast voor China

Het is moeilijk om als buitenlands elektronicabedrijf je waren te slijten in China. Er zijn buitensporig veel regels die ook de neiging hebben te veranderen. Microsoft werkt samen met Mojang  en het Chinese bedrijf NetEase om Minecraft aan te passen, zodat het spel ook door Chinezen gespeeld mag worden.

NetEase is een grote speler op de internetmarkt. Zij verzorgen e-mailaccounts, advertentieservices, online tools, muziek streaming, e-shopping en online pc en mobile games. Ook ontwikkelen zij zelf games, waaronder China’s langstlopende online pc-game Fantasy Westward Journey II. Samen met Blizzard hosten ze ook westerse games, zoals World of Warcraft, Hearthstone, StarCraft II en Diablo III.

Het is niet duidelijk welke aspecten van Minecraft tegen Pekings’ partijpolitiek ingaan, maar dat is voor westerlingen sowieso moeilijk om te zien. Microsoft heeft in het recente verleden al aanpassingen en concessies moeten doen. Zo is in China in plaats van Bing Baidu de standaardzoekmachine, MSN bestaat niet meer en het bedrijf wordt op dit moment onderzocht door de overheid of ze geen onoirbare dingen doen. De Xbox was tien jaar lang verboden in China en nu deze een jaar te koop is, loopt het slecht. De PlayStation is ook geen verkoopsucces. In China is free-to-play pc-gaming gemeengoed en daar wil Microsoft dan maar op inhaken.

De Chinese Minecraft richt zich in eerste instantie op Chinese vieringen en festivals. Wellicht worden ook enkele gameplay facetten aangepast.

Noodtoestand in Peru wegens kwikvervuiling

De Peruaanse regering heeft maandag voor een groot deel van de zuid-oostelijke regio Madre de Dios de noodtoestand uitgeroepen, omdat het gebied kampt met hoge concentraties kwik. De kwik is afkomstig uit de illegale mijnbouw. Via rivieren komt het schadelijke metaal in vissen terecht die de belangrijkste voedselbron zijn voor de lokale bevolking van het stuk Amazonegebied.

Ongeveer 40 procent van de 110.000 inwoners tellende regio kampt met te hoge concentraties kwik in het lichaam. Het vervuilde gebied beslaat zo'n 85.000 vierkante kilometer.

Noodtoestand in Peru wegens kwikvervuiling
Noodtoestand in Peru wegens kwikvervuiling (Foto: ANP)

Facebook past selectie trending topics aan

Facebook heeft geen bewijs gevonden voor vooroordelen in de selectie van trending topics. Toch wijzigt het bedrijf de manier waarop deze onderwerpen geselecteerd worden.

Het social medium kwam een aantal weken geleden in opspraak toen oud-medewerkers aan techsite Gizmodo onthulden dat de 'nieuwscuratoren' die verantwoordelijk zijn voor de selectie van de trending topics die schifting geregeld bijsturen. Zo zouden conservatieve onderwerpen regelmatig worden genegeerd en nieuws over Facebook zelf zelfs helemaal worden weggemoffeld.

Na vragen van de Amerikaanse Senaat deed Facebook intern onderzoek. Daaruit blijkt volgens het bedrijf onder meer dat er evenveel progressieve als conservatieve berichten tot de trending topics worden toegelaten en er derhalve geen sprake is van een systematisch vooroordeel.

Facebook past desondanks een aantal wijzigingen toe in de selectie van de trending topics, zo schrijft het bedrijf in een openbare brief aan de Senaat. Naast meer training voor en toezicht op de nieuwcuratoren, zal het medium ook niet meer werken met rss-feeds om de belangrijkheid van nieuws te bepalen.

Facebook past selectie trending topics aan
Facebook past selectie trending topics aan (Foto: BuzzT)

Schipholbeveiliger hoeft minder lang te staan

Beveiligers op Schiphol hoeven minder lang te staan. Werknemers van de drie beveiligingsbedrijven die op de luchthaven actief zijn, hoeven dat per 1 september nog maar twee uur achtereen te doen bij de controle in de vertrekhallen. Dit was eerder 2,5 uur.

Vakbonden CNV en de Unie hebben met de beveiligingsbedrijven een akkoord bereikt over de maximale sta-tijden, conform de aanbeveling van onderzoeksinstituut TNO. Dat deed in opdracht van de bonden onderzoek naar de statijden. Ook wordt een praktijkproef begonnen naar de meest effectieve pauze voor werknemers.

Volgens de partijen zullen de afspraken voor ,,aanzienlijke extra werkgelegenheid" zorgen op de luchthaven. De komende tijd wordt nieuw personeel geworven. Omdat nieuw personeel nog uitvoerig moet worden gescreend, is de ingangsdatum van 1 september afgesproken.

Schipholbeveiliger hoeft minder lang te staan
Schipholbeveiliger hoeft minder lang te staan (Foto: ANP)

'Aanwijzingen voor explosie EgyptAir'

Egyptische onderzoekers zeggen dat menselijke resten die zijn gevonden in het gebied waar het toestel van EgyptAir in de Middellandse Zee stortte, wijzen op een explosie aan boord. Dat meldden Britse media dinsdag.

De Airbus A320 was met 66 mensen aan boord onderweg van Parijs naar Caïro, toen het in de nacht van woensdag op donderdag van de radar verdween. De oorzaak is niet duidelijk.

'Aanwijzingen voor explosie EgyptAir'
'Aanwijzingen voor explosie EgyptAir' (Foto: ANP)

Overwatch competitive play keert terug bij eerste update

Blizzard werkt 'as we speak' aan de competitieve modus voor hun nieuwe shooter Overwatch die vandaag uit is gekomen. De modus is momenteel nog niet beschikbaar in de game en was ook tijdens de open bèta niet speelbaar.

De planning is echter dat Competitive Play mode in de eerstvolgende grote update wordt meegenomen. Wanneer dat precies zal zijn kon game director Jeff Kaplan nog niet zeggen, maar de verwachting is dat dit ergens eind juni zal worden.

Zodra de modus terugkeert zullen er enkele wijzigingen in zijn meegenomen gebaseerd op feedback van spelers. Dit houdt onder andere in dat seizoenen langer dan een maand zullen duren. Spelers zouden volgens Kaplan verwachten dat seizoenen zo'n twee tot tweeënhalve maand lopen, waarna er een pauze van enkele weken volgt.

Overwatch is vandaag uitgekomen voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Origin Access geeft een voorsprong in Mirror's Edge Catalyst

Leden van de Electronic Arts-dienst Origin Access krijgen vijf dagen eerder de kans om als Faith door de stad te parkouren. Er zijn wel beperkingen. Je mag in totaal maximaal zes uur spelen in twee districten met tien missies. Opmerkelijk, want doorgaans krijgen Origin Access- abonnees tien uur de tijd een spel te proberen.

Met Origin Access kun je sommige spellen proberen voordat ze uitkomen. Ieder lid heeft tevens korting op alle games van Origin. Koop je het spel, dan blijft je progressie bewaard en heb je dus een flinke voorsprong. Electronic Arts kiest er wel vaker voor om de probeertijd in te korten. Dit gebeurde ook met Madden 15, omdat je anders het spel al kon uitspelen. Hierdoor weten we dus dat de verhaalmodus van Mirror's Edge Catalyst niet al te lang duurt.

Vanaf 12 juni is Origin Access tien dagen gratis te proberen, maar dan is de game dus al uit. Meer informatie over Origin Access kun je hier lezen en voor abonnementen van €3,99 per maand kun je hier wezen.

Mirror’s Edge Catalyst komt 7 juni uit op Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Mirror's Edge Catalyst - screen

Zzp'er heeft minder vaak burn-outklachten

Zzp'ers ervaren minder werkdruk en hebben minder vaak burn-outklachten dan werknemers. Dat blijkt uit een gezamenlijke studie van onderzoeksbureau TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ruim 7 procent van de zelfstandigen zonder personeel voelt zich ten minste enkele keren per maand opgebrand door het werk. Onder werknemers is dat ruim twee keer zo veel.

Zzp'ers draaien door de bank genomen wel meer uren: zo'n 36 per week tegen 30 uur voor werknemers. Zelfstandige ondernemers hebben echter meer mogelijkheden om zelf hun tijd in te delen.

Verder blijkt dat de ondernemers over het algemeen meer bevlogen zijn in hun werkzaamheden. Bijna 75 procent stelt regelmatig helemaal op te gaan in hun werk; van de werknemers is dat ruim 60 procent. Zelfstandigen voelen zich doorgaans ook fitter en sterker tijdens het werk. En ze vinden hun baan over het algemeen wat gevarieerder dan mensen die in loondienst zijn.

Tegenover dit alles staat dat zzp'ers wel vaker zeggen dat ze niet gemakkelijk kunnen voldoen aan de fysieke eisen die hun werk aan hen stelt. Deze zwaardere fysieke belasting geldt vooral voor zelfstandigen in de (land)bouw en de industrie.

TNO en het CBS baseren hun conclusies op onderzoek onder een kleine 5000 zelfstandigen en bijna 38.000 werknemers. In de studie zijn ook zzp'ers meegenomen die niet geheel naar eigen keuze zelfstandige zijn geworden, bijvoorbeeld omdat ze bij hun vorige werkgever werden ontslagen en geen andere nieuwe baan konden vinden.

Zzp'er heeft minder vaak burn-outklachten
Zzp'er heeft minder vaak burn-outklachten (Foto: ANP)

Jennifer Lawrence nam slaappillen tijdens opnames

Jennifer Lawrence heeft tijdens de opnames van The Hunger Games wel eens slaappillen ingenomen. Dat bekende de Amerikaanse actrice in The Tonight Show maandagavond.

Tijdens een spel in de show genaamd True Confessions vertelde de 25-jarige Jennifer aan presentator Jimmy Fallon dat ze Zolpidem nam, wat normaal gesproken wordt gebruikt door mensen met slaapproblemen. Fallon reageerde met de vraag of Lawrence een slaapscène moest spelen. "Nee, ik moest dansen", antwoordde Jennifer.

Later in de uitzending bleek dat de actrice eigenlijk niet goed wist wat ze innam. "Ik dacht dat het iets anders was."

Jennifer Lawrence nam drugs tijdens opnames
Jennifer Lawrence nam slaappillen tijdens opnames (Foto: BuzzE)

Natuurgeweld zit Sony dwars

Sony kampt met de naweeën van de krachtige aardbeving die Japan medio april trof. Mede door het natuurgeweld, dat fabrieken van het technologie- en entertainmentconcern deels stillegde, en de nasleep die voor extra kosten zorgde, zal de winst over het boekjaar dat loopt tot april 2017 fors lager uitvallen.

De winst van Sony zal naar verwachting bijna halveren tot 80 miljard yen (ruim 650 miljoen euro). Voor de aardbeving Japan trof, werd nog uitgegaan van het meest winstgevende jaar in bijna twintig jaar tijd.

Sony kampt, naast de effecten van de aardbeving, ook met een tanende vraag naar beeldsensoren die onder meer worden gebruikt in camera's voor smartphones. Bij de productie van smartphones van Sony worden wel weer zwarte cijfers voorzien. Verder zal het bedrijf profiteren van goede resultaten op het gebied van spelcomputers en streamingdiensten, zo is de verwachting.

Natuurgeweld zit Sony dwars
Natuurgeweld zit Sony dwars (Foto: ANP)

Kojima is klaar met machismo

De geestelijk vader van Metal Gear Solid Hideo Kojima is hard bezig zijn studio Kojima Productions op te zetten. Omdat hij met zijn Konami-verleden wil breken en op een andere manier wil werken, heeft hij een wereldtour langs verschillende gamestudio’s gemaakt. Dat maakte voor Kojima duidelijk dat hij af wil van machismo binnen zijn studio.

Hideo Kojima In de Japanse studio’s heerst volgens Kojima een machocultuur, waar mannen van middelbare leeftijd op militaire wijze bevelen geven aan het personeel. Toen hij bij Media Molecule in Londen op bezoek was, viel het grote aantal vrouwelijke medewerkers hem op. Hij voelde zich meteen op zijn gemak. Jawel, dit is dezelfde persoon die poppetjes aanprees met kneedbare memmen. Mensen kunnen veranderen.

In Stockholm maakte Kojima kennis met DICE en hun arsenaal aan koffiezetapparaten en magnetrons. DICE heeft 40 magnetrons en dat heeft indruk gemaakt op de Japanner. Kojima wil daarnaast niet meer dan 100 mensen in zijn studio hebben. Volgens hem wordt de communicatie steeds moeizamer met meer mensen in het team.

Kojima Productions logo

Winnaars Total War-prijsvraag

De stemmen zijn geteld, de winnaar van de Paintwedstrijd uit het topic is bekend. Dat is Thormodo geworden met onderstaande inzending. Hij ontvangt de Limited Edition van Total War: Warhammer.

De digitale dobbelsteen heeft ook weer gerold bij de uitslag van de denk-vraag. De winnaars daarvan krijgen zo spoedig mogelijk een Steam-key in hun pm/mail. Dat zijn geworden: Shadowkid053, DrParanoid, BattleX, Noorseviking en Trayek.

Winnaar Total War:Warhammer-prijsvraag

Syberia III arriveert 1 december

Het geesteskind van Belgische striptekenaar Benoît Sokal Syberia krijgt dit jaar nog een vervolg. Sinds 2009 zat het spel in de pijplijn, maar het is nu echt bijna klaar. Ontwikkelaar Microids toont een gameplay- en een making of-trailer.

Benoît Sokal is bekend van zijn grimmige Inspector Canardo-stripreeks, waarin een zuipende rokende eend-detective moorden oplost. De hoofdrolspeelster in het point & click avontuur Syberia is een stuk braver. De Amerikaanse advocate Kate Walker reist door Europa en Rusland, waarbij ze puzzels oplost en probeert te overleven. In deel drie gaat Kate het Youkol-volk helpen om hun sneeuw-struisvogels te begeleiden naar de heilige steppen. Dat is de enige plek waar deze schepsels zich kunnen voortplanten.

Microids heeft ervoor gekozen om twee trailers te laten zien. De gameplaytrailer laat je animaties zien uit een alfaversie. De 'making of' heeft naast deze beelden meer uitleg en achtergrond, maar er is helaas gekozen om een voice-over de Franse medewerkers te vertalen in plaats van de gebruikelijke ondertiteling.  

Syberia III komt 1 december uit voor Mac OS, pc, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, iOS en Android.

Syberia III - screens en art - 1

Syberia III - screens en art - 2

Syberia III - screens en art - 3

Syberia III - screens en art - 4

Syberia III - screens en art - 5

Syberia III - screens en art - 6

Syberia III - screens en art - 7

'App op smart-tv werkt soms maar tijdelijk'

Fabrikanten van smart-tv's zouden moeten garanderen dat de apps op die toestellen goed blijven werken. Volgens de Consumentenbond pronken ze met allerlei apps op dure tv-toestellen, maar geen van de fabrikanten geeft de garantie geeft dat die minstens een bepaalde periode zullen werken.

Apps kunnen al van het scherm verdwijnen als tv's pas een paar jaar oud zijn en dus nog jaren mee gaan. Zo missen sommige tv's van LG en Sony inmiddels de YouTube-app en verliezen Samsung-tv's binnenkort de Skype-app.

Wie een oudere Philips-smart-tv heeft kan bijvoorbeeld geen RTL-programma's meer terugkijken met de RTL XL-app omdat Philips met andere software is gaan werken. Uit onderzoek van de Consumentenbond onder ruim 4400 mensen met een smart-tv blijkt dat het merendeel bij de aankoop bewust heeft gekeken welke apps er op het toestel zaten.

'App op smart-tv werkt soms maar tijdelijk'
'App op smart-tv werkt soms maar tijdelijk' (Foto: ANP)

Adempauze voor mensen met schulden

Mensen met zware schulden krijgen een adempauze om orde op zaken te stellen. Ze ontvangen dan tijdelijk, maximaal zes maanden, geen brieven van deurwaarders, aanmaningen van de belastingdienst of telefoontjes van bedrijven die vragen waar hun geld blijft. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) en minister Ard van der Steur (Justitie) kondigen dat dinsdag aan.

Gemeentelijke schuldhulpverleners kunnen nu al met schuldeisers afspreken om even geen rekeningen te incasseren, maar zo'n pauze afdwingen kan nog niet. Het kabinet gaat dat nu mogelijk maken. In de periode dat de aanmaningen niet worden verstuurd, moeten met de schuldhulpverlening afspraken worden gemaakt hoe de financiële problemen worden aangepakt.

De Tweede Kamer dringt al langer aan op een adempauze voor mensen die in de schuldhulpverlening zitten.

Adempauze voor mensen met schulden
Adempauze voor mensen met schulden (Foto: ANP)

Consumentenbond: hotelkamers vaak vies

Veel hotels in Nederland zijn ronduit smerig: er liggen dikke lagen stof op de vloer, op de muren zitten vaak schimmel en vlekken en er ligt rommel op de kamers. Dat meldt de Consumentenbond dinsdag. Die onderzocht dertig kamers van hotels van grote ketens en kleinere familiehotels met drie of vier sterren. In elk hotel werd één kamer onder de loep genomen.

Bij Grand Hotel Central in Rotterdam zaten de matrassen vol vlekken en haren. Bij het omdraaien van de matras was een grote vlek opgedroogd bloed te zien. Het hotel is geschrokken van de resultaten en belooft beterschap. Ook Delta Hotel en hotel Season Star in Amsterdam scoorden slecht in de test.

Hotel New Ocean Paradise in Rotterdam spant volgens de bond de kroon. Naast stof, rommel en vlekken op vloeren en deuren, werden schimmel en vochtplekken op het beddengoed ontdekt. Uit een laboratoriumtest bleek dat er E. colibacteriën, ook wel poepbacteriën, op de douchevloer zaten.

Consumentenbond: hotelkamers vaak vies
Consumentenbond: hotelkamers vaak vies (Foto: ANP)

Mysteryland wil campinggasten verrassen

Mysteryland heeft dit jaar een aantal verrassingen in petto voor de festivalgangers die op de camping overnachten. Daar staan een paar dj's die op het festival draaien met een bijzondere set.

Zo speelt Afrojack een exclusieve technoset met Benny Rodrigues. "Hij is de eerste die me heeft geïnspireerd om dj te worden", zegt Nick van de Wall, beter bekend als Afrojack. "Vandaag de dag is hij nog steeds mijn favoriete house- en techno-dj. Ik vind het daarom een eer en een fantastische ervaring om back-to-back met hem te draaien."

De campinggasten van Mysteryland worden ook verrast door technolegende Seth Troxler, die zijn 'Big Tittie Surprise' meeneemt, Psycho Punkz en Dirtcaps. Onder anderen Laidback Luke en Dave Clark zijn ook van de partij op de camping. Volgens het dancefestival zijn de samenwerkingen uniek en 'op geen enkel ander festival te horen'.

Mysteryland vindt op zaterdag 27 en zondag 28 augustus plaats op het Floriadeterrein in Haarlemmermeer. Festivalgangers die een kaart kopen voor de Holy Ground Camping, mogen van vrijdag 26 tot maandag 29 augustus op een stukje polder naast het festivalterrein bivakkeren.

Mysteryland wil campinggasten verrassen
Mysteryland wil campinggasten verrassen (Foto: BuzzE)

Meer plannen voor zomervakantie in eigen land

Het aantal Nederlanders dat op vakantie gaat in eigen land, ligt deze zomer naar verwachting iets hoger dan vorig jaar. Volgens onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC-NIPO) hebben 2,6 miljoen mensen plannen voor een binnenlands reisje, ruim 100.000 meer dan vorig jaar.

Vooral bungalowparken en campings in Nederland zijn populair, blijkt uit de studie waarvoor in april ruim 8000 mensen zijn ondervraagd.

Het aantal Nederlanders dat de vakantie over de grens wil doorbrengen is met zo'n 7,6 miljoen min of meer gelijk aan afgelopen zomer. En nog eens ruim een half miljoen mensen hebben wel plannen om deze zomer weg te gaan, maar weten nog niet of dat een binnen- of buitenlandse vakantie wordt.

Frankrijk is net als eerdere jaren de meest geliefde buitenlandbestemming, met ruim 1,3 miljoen vakanties, gevolgd door Spanje en Duitsland, met respectievelijk 1,1 miljoen en 750.000 plannen. Vergeleken met vorig jaar zijn Spanje, Italië en Portugal wat populairder, terwijl Turkije en Griekenland mede door alle onrust in die regio op aanzienlijk minder Nederlanders mogen rekenen. NBTC-NIPO voorziet dat daar respectievelijk 39 en 29 procent minder Nederlanders heen zullen gaan.

Meer plannen voor zomervakantie in eigen land
Meer plannen voor zomervakantie in eigen land (Foto: ANP)

Drie oorlogswagons Westerbork naar Nederland

Drie oude goederenwagons die in de Tweede Wereldoorlog waarschijnlijk zijn gebruikt voor deportatie van Joden, Sinti en Roma komen dinsdagochtend aan in Nederland. De Koninklijke Landmacht vervoert de wagons in de nacht van maandag op dinsdag met ondersteuning van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, vanuit het Duitse Staßfurt naar het defensiecomplex in Coevorden.

De wagons worden hier gerestaureerd om ze later op het oorspronkelijke spoortracé te plaatsen, nabij het terrein van kamp Westerbork. Vorig jaar gebeurde dat ook al met twee andere wagons, die nu op het terrein van kamp Westerbork staan. Uit één daarvan klinken nu dagelijks de namen van de 107.000 Nederlandse Joden en ruim 200 Roma en Sinti, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd.

De wagons wegen 11.000 kilo per stuk en zijn 4.10 meter hoog, te hoog voor de meeste bruggen. Voor het vervoer van de wagons op zes vrachtwagens worden daarom eerst de daken verwijderd.

Drie oorlogswagons Westerbork naar Nederland
Drie oorlogswagons Westerbork naar Nederland (Foto: ANP)

Paul McCartney aan drank na breuk met Beatles

Paul McCartney heeft in de periode na het einde van The Beatles erg veel gedronken. Dat vertelt de inmiddels 73-jarige muzikant in een interview met de BBC radio dat zaterdag wordt uitgezonden. De zanger twijfelde begin jaren 70 zelfs of hij nog wel verder wilde in de muziek.

"Ik had gebroken met mijn levenslange vrienden en richtte me op alcohol. Het was een tijdje leuk, maar opeens vermaakte ik me er niet meer mee", herinnert Sir Paul zich volgens The Daily Mail in het interview. "Ik besloot terug naar af te gaan en richtte Wings op."

In het gesprek zou de oud-Beatle ook bevestigen dat hij het nummer Here Today uit 1984 heeft geschreven voor John Lennon, die vier jaar eerder werd vermoord. "Ik schreef het terwijl ik dacht aan alle dingen die ik hem nooit heb verteld. In het nummer zeg ik hem dat ik van hem hou. Dat kon ik in het echt niet, tenzij we ontzettend dronken waren."

Paul McCartney aan drank na breuk met Beatles
Paul McCartney aan drank na breuk met Beatles (Foto: BuzzE)

Grootste cruiseschip legt aan in Rotterdam

Vijf keer zo groot als de Titanic met een volume van 227.000 ton. Het allergrootste cruiseschip ter wereld, Harmony of the Seas, doet dinsdagochtend vroeg de haven van Rotterdam aan.

De Harmony, van de maatschappij Royal Caribbean International, verliet op pinksterzondag zijn werf in het Franse Saint-Nazaire. De totale bouwkosten bedroegen 1 miljard euro.

Er kunnen bijna 8000 mensen aan boord van het schip. De totale oppervlakte van de dekken is 84 voetbalvelden groot. Het 70 meter hoge vaartuig telt achttien dekken. Aan vertier aan boord is geen gebrek. Zo kunnen de passagiers zich onder meer vermaken met een megawaterglijbaan, 43 meter hoge klimmuren en een schaatsbaan.

Grootste cruiseschip legt aan in Rotterdam
Grootste cruiseschip legt aan in Rotterdam (Foto: ANP)

Priyanka Chopra wil James Bond spelen

Priyanka Chopra heeft haar oog laten vallen op een gewilde filmrol. De Quantico-actrice wil graag James Bond spelen.

"Mensen vragen me altijd of ik geïnteresseerd ben om een keer een Bond-girl te spelen", vertelt de Indiase in tijdschrift Complex. "Maar fuck that, ik wil Bond zijn."

Het idee van een vrouwelijke James Bond wint aan populariteit. Eerder tweette X-Files-actrice Gillian Anderson een bewerkte Bondposter waarop zij zelf als de hoofdpersoon te zien is en schreef erbij 'It's Bond. Jane Bond.' De tweet met de poster, gemaakt door een fan, werd al ruim 20.000 keer geliked.

Het is nog altijd niet duidelijk wie de rol van geheim agent 007 overneemt van Daniel Craig. De acteur liet na de release van Spectre afgelopen najaar vrij duidelijk weten dat hij klaar was met de charmante spion. "Ik snij nog liever mijn polsen door dan dat ik nog een keer James Bond speel", verklaarde hij destijds tegenover magazine Time Out.

Priyanka Chopra wil James Bond spelen
Priyanka Chopra wil James Bond spelen (Foto: BuzzE)

Topmannen Apple en Google in Amsterdam

De topmannen van de twee grootste bedrijven ter wereld zijn dinsdag in Amsterdam. Tim Cook (Apple) en Eric Schmidt (Alphabet, moederbedrijf van Google) spreken op een evenement voor startups in de Beurs van Berlage.

De ongeveer 1200 bezoekers van Startup Fest Europe hebben bedragen tot duizend euro neergeteld om zich te laten inspireren door de grootheden uit het bedrijfsleven. Voor dat bedrag krijgen ze nog meer grote namen te zien, want ook Uber-baas Travis Kalanick en AirBnB-directielid Nathan Blecharczyk komen langs. Het evenement wordt afgesloten door premier Mark Rutte.

Het evenement in Amsterdam is de aftrap van een landelijk festival van meer dan 28 onafhankelijk georganiseerde evenementen in heel Nederland voor startups. Het festival is een initiatief van het door Neelie Kroes geleide Startup Delta en staat onder voorzitterschap van prins Constantijn. Doel is om veelbelovende Nederlandse startups te koppelen aan investeerders.

Topmannen Apple en Google in Amsterdam
Topmannen Apple en Google in Amsterdam (Foto: ANP)

50-plussers beschikken over goed hulpnetwerk

Nederlandse 50-plussers hebben in vergelijking met hun leeftijdsgenoten in andere Europese landen minder depressieve klachten en andere gezondheidsproblemen. Ze beschikken bovendien het vaakst over een familienetwerk dat hulp kan bieden mocht dat nodig zijn. Dat staat in een onderzoek dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dinsdag presenteert.

38 procent van de 55-plussers in ons land kampt met motorische beperkingen, gemiddeld is dat in Europa 48 procent. Maar het familienetwerk dat als vangnet kan dienen, is voor deze Nederlanders wel vaker de partner dan voor andere Europeanen. Die partner kan in de (nabije) toekomst zelf ook beperkingen gaan ondervinden. Begin dit jaar bleek al uit onderzoek van seniorenorganisatie ANBO dat ouderen voor hulp vaker met succes een beroep doen op familie, vrienden en buren.

In Nederland zijn de thuiszorguitgaven per inwoner vergelijkbaar met die in Duitsland, terwijl bij onze oosterburen de vergrijzing het verst is gevorderd van alle Europese landen. De uitgaven zijn in Nederland lager dan in België, Denemarken, Zweden en Oostenrijk.

50-plussers beschikken over goed hulpnetwerk
50-plussers beschikken over goed hulpnetwerk (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: bewolkt maar droger

Het is vrijwel de hele dag bewolkt, en hier en daar kan nog wat lichte regen vallen. Voor de rest is het nagenoeg droog. De temperatuur ligt rond de 15 graden, de wind komt uit het noordwesten en is zwak tot matig. 

Zon op 05:33
Zon onder 21:41
Zonkracht

5 / 3

Bondage legde een blaasbloem vast op de foto. 

'blaasbloem' (Foto: Bondage)
'blaasbloem' (Foto: Bondage)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1621 Louise de Coligny werd bijgezet in het familiegraf van de Oranje-Nassau's in de Nieuwe Kerk in Delft.
1626 Peter Minuit kocht Manhattan van de Indianen.
1883 De Brooklyn Bridge in New York werd geopend.
1943 Josef Mengele werd Hoofdofficier-arts in Auschwitz.
1956 Het eerste Eurovisiesongfestival vond plaats. Er deden slechts zeven landen mee, Zwitserland won. Brooklyn Bridge

Sylvana Simons voelt zich minder veilig

Sylvana Simons voelt zich minder veilig nu ze haar politieke ambities bekend heeft gemaakt. Vorige week maakte de presentatrice bekend dat ze bij de komende verkiezingen op de kandidatenlijst van DENK staat.

"Een van de eerste dingen die ik moest bespreken was mijn beveiliging", zei Sylvana maandag in RTL Late Night. "Dat is toch heel raar. Ik ben nog geen Tweede Kamerlid, ik ben nog geen politica. Ik ben alleen een vrouw die zegt: ik wil dit graag gaan doen."

Sylvana vertelde dat alle aandacht voor haar keuze ook moeilijk is voor de mensen om haar heen. "Die worden hier natuurlijk ook mee geconfronteerd." Ze had kritiek op haar plannen zeker verwacht, 'dat is des Nederlands en hoort bij een nieuwe politieke partij', maar zoveel was volgens Sylvana 'niet te voorspellen'.

Veel opmerkingen kon Sylvana makkelijk naast zich neerleggen. "Ik werk twintig jaar in de media. Ik heb geleerd het verschil te zien tussen wanneer het om mij gaat en wanneer het over mij gaat. Wat ik hier gezien heb, heeft heel weinig met mij te maken."

Sylvana denkt dat 'deze storm ook weer gaat liggen'. "Volgende week is er weer ander nieuws."

Sylvana Simons voelt zich minder veilig
Sylvana Simons voelt zich minder veilig (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #139
special
Random Pics van de Dag #896
special
Random Pics van de Dag #895
review
Resident Evil 4 (2023)
special
Random Pics van de Dag #894
special
Weekend gifdump #111
©FOK.nl e.a.