Niki Terpstra laakt opzet NK wielrennen

Nederlands kampioen wielrennen Niki Terpstra is weinig positief over het aankomende NK op Goeree-Overflakkee. Zo is de wegwedstrijd niet op zondag, maar vanwege de zondagsrust op zaterdag 25 juni. Ook het parkoers gaat niet over de gebruikelijke 250 kilometer, maar is de koers slechts 196 kilometer lang. Ook moeten de renners die zaterdag al om 9.00 uur starten. 

"We moeten belachelijk vroeg starten. Anders kunnen ze 's middags op tv een voetbalwedstrijd niet live uitzenden van het EK waar wij als Nederland niet eens aan meedoen",  aldus een ontstemde Terpstra. "We schuiven onszelf als wielersport altijd maar op, vinden onszelf altijd onbelangrijker. In 2010 moesten we ook al eens zo vroeg starten vanwege het WK voetbal. Toen won ik, dus ik zal er nu ook gewoon weer staan. Maar het vraagt wel om een specifieke voorbereiding."

Terpstra is het meest boos over het inkorten van de race. "Een NK hoort gewoon 250 kilometer te zijn. Dit vind ik echt een kampioenschap onwaardig." Volgens de KNWU is het inkorten wens vanuit het peloton, waar lang niet iedereen gewend is aan koersen boven de 200 kilometer. "Dus luisteren we maar naar de continentale ploegen? Ik snap dat écht niet. En ik weet zeker dat alle profs van WorldTour-ploegen er ook zo over denken", besluit de drievoudig Nederlands kampioen. 

Niki Terpstra zal in juni vroeg in de morgen het rood-wit-blauw moeten verdedigen. (PRO SHOTS/Dave Rietbergen)
Niki Terpstra zal in juni vroeg in de morgen het rood-wit-blauw moeten verdedigen. (PRO SHOTS/Dave Rietbergen)