FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 12 februari 2016

Uitslag SC Cambuur - FC Utrecht

De supporters van SC Cambuur zagen tegen FC Utrecht een strijdend elftal. In de dertiende minuten namen zij in stijl afscheid van de plotseling opgestapte Henk de Jong. Cambuur knalde er gelijk hard op bij FC Utrecht, maar dat was wederzijds. In de beginfase van de wedstrijd werden er door de arbitrage al drie gele kaarten genoteerd.

De beste kans voor rust was voor nieuwkomer Kevin van Veen aan de zijde van SC Cambuur. De spits mikte een bal richting de kruising, maar doelman Robbin Ruiter onderscheidde zich onder de lat bij Utrecht. De goalie hield zijn ploeg vaker op de been tegen het zoekende Cambuur.

Na de rust kwam Utrecht sterker uit de kleedkamer. Cambuur-sluitpost Leonard Nienhuis redde een aantal keer knap, maar zo'n tien minuten voor tijd capituleerde de defensie toch. Met een kopbal opende Mark van der Maarel de score voor Utrecht.

De Domstedelingen vinden zichzelf nu terug op de zesde plek in de Eredivisie. Het is echter afwachten hoe de concurrentie presteert. Vitesse, FC Groningen en AZ kunnen weer langszij komen. Cambuur blijft onderaan kwakkelen met een zeventiende plek. Bij winst of een remise kan De Graafschap langszij komen.

SC Cambuur

0 - 2

FC Utrecht

    79' vd Maarel 
 87' Haller 
 
Gele kaart: van Veen, Byrne, Vloet, Lachman(SC Cambuur), Ayoub (FC Utrecht)
 
Stadion: Cambuur stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.710
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:

Nienhuis
v.d. Streek
Lachman
Dammers
Peersman
Andriuskevicius (Houtkoop/82)
Hiariej (Hoefdraad /82)
Byrne
Monteiro 
Barto (Vloet /40)
v. Veen 

  Ruiter
v.d. Maarel
Leeuwin
Letschert
Ligeon
Ramselaar
Strieder
Barazite
Ayoub (Ludwig /39)
Haller
Joosten (Boymans /63)

Roseanne Barr in de drugshandel

Roseanne Barr gaat medicinale wiet verkopen in haar eigen apotheek. De comedienne zal in Roseanne's Joint onder meer macadamianoten met een chocolade-wietlaagje aanbieden, meldt The Orange County Register.

"Ik ben er trots op een cultureel pionier te zijn, vooroplopend in een nieuwe golf van vooruitgang! En we zijn trots op de bijdrage van de stad Santa Ana aan de erkenning van cannabis als een natuurlijke en therapeutische plantaardige stof, zoals dat door de medische wetenschap is bewezen", zegt Barr in een verklaring. "Roseanne's Joint zal een verantwoordelijke bijdrage aan de gemeenschap leveren."

Vorig jaar maakte Roseanne bekend dat ze leidt aan de oogziekte maculadegeneratie, oftewel netvliesslijtage. Ook heeft ze de oogziekte glaucoom, beter bekend als staar. De oogziektes zorgen ervoor dat ze steeds minder ziet. Om de pijn te bestrijden rookt ze marijuana. "Het vermindert de druk op mijn ogen", zei zij. "En het is een goed medicijn voor veel aandoeningen".

Roseanne Barr in de wiet
Roseanne Barr in de wiet (Foto: BuzzE)

Van Duijvenbode en Wattinema uitgeschakeld op Dutch Dart Masters

Voor Dirk van Duijvenbode en Jemaine Wattinema is de eerste ronde het eindstation van de Dutch Dart Masters. Beide darters verloren in Venray hun wedstrijd.  

Van Duijvenbode verloor met 6-3 van Gerwyn Price. Van Duijvenbode haalde een slechts een gemiddelde van 80, waar Price bijna de 89 aantikte. Wattinema had weinig in te brengen tegen Mark Webster. Het werd 6-2. Webby haalde met bijna 101 gemiddeld een goed niveau. Wattimena bleef steken op 93 gemiddeld. 

Stephen Bunting staat ook in de tweede ronde. Hij versloeg John Michael met 6-0. Mervyn King was met 6-3 te sterk voor Ronnie Baxter. Zaterdag gaat het toernooi verder met de tweede ronde. Michael van Gerwen, Jelle Klaasen en Benito van de Pas zullen dan ook aantreden. 

Uitslagen eerste ronde Dutch Dart Masters - avondsessie

Kevin Painter 6-5 Jamie Caven
Jyhan Artut 5-6 Daryl Gurney
Ryan Harrington 6-4 David Pallett
John Michael 0-6 Stephen Bunting
Dirk van Duijvenbode 3-6 Gerwyn Price
Mervyn King 6-3 Ronnie Baxter
Mark Webster 6-2 Jermaine Wattimena
Ricky Evans 5-6 Devon Petersen

Tweede ronde - middagsessie - vanaf 13u
Justin Pipe (16) v Jamie Lewis
Terry Jenkins (11) v James Richardson
Brendan Dolan (14) v Daryl Gurney
Mensur Suljovic (15) v Rowby-John Rodriguez
Ian White (7) v Simon Whitlock
Dave Chisnall (8) v Kevin Thomas
James Wade (4) v Ryan Harrington

Tweede ronde - avondsessie - vanaf 19u
Jelle Klaasen (10) v Kevin Painter
Kim Hubrechts (5) v Evans/Petersen
Michael Smith (2) v Gerwyn Price
Michael van Gerwen (1) v John Henderson
Gary Anderson (12) v Mervyn King
Benito van de Pas (13) v Mark Webster
Adrian Lewis (6) v Remco van Eijden
Peter Wright (3) v Stephen Bunting

Ritchie Edhouse krijgt een bye voor de tweede ronde. Hij won in de eerste ronde van Martin Schindler en omdat de als negende geplaatste Robert Thornton zich ziek moest afmelden heeft de Engelsman mazzel en mag doorlopen naar de derde ronde. 

Paus en patriarch ontmoeten elkaar in Havana

Paus Franciscus en de orthodoxe patriarch Kirill hebben elkaar vrijdag in Cuba begroet. De twee kerkleiders zijn op het vliegveld van de Cubaanse hoofdstad Havana bijeengekomen. In geen duizend jaar hebben de leiders van de rooms-katholieken en van de Russisch-orthodoxen in persoon overleg gevoerd.

De historische ontmoeting begon kort na de aankomst van de paus in Havana. Gespreksonderwerp is onder meer de vervolging van christenen in het Midden-Oosten.

Bij de organisatie van deze dialoog is zeker twintig jaar geaarzeld. Beide leiders bezoeken momenteel Latijns-Amerika. Eerder werden Oostenrijk en Hongarije als neutrale ontmoetingsplaats genoemd.

Schisma

Sinds het uiteenvallen van het Romeinse Rijk aan het eind van de vierde eeuw na Christus groeiden de christelijke kerk in het westelijk deel van Europa en die in het oosten sterk uiteen. In 1054 was de definitieve breuk en deze kerkscheiding wordt het schisma genoemd.

De oosterse stroming bestaat inmiddels uit een reeks oosters-orthodoxe kerken. De Russisch-orthodoxe kerk is daar de grootste van. Meer dan de helft van de naar schatting 250 tot 300 miljoen oosters-orthodoxe christenen is Russisch-orthodox.

Paus en patriarch ontmoeten elkaar in Havana
Paus en patriarch ontmoeten elkaar in Havana (Foto: ANP)

Geraldine Kemper weer gelukkig in de liefde

Geraldine Kemper heeft weer een vriend. Dat vertelde de BNN-presentatrice vrijdag in de radioshow van Bert Haandrikman op Radio 2. "Het is misschien wel een scoopje."

Wie het hart van de blondine sneller doet kloppen, houdt de 26-jarige Geraldine voor zichzelf. "Ik houd hem lekker anoniem."

Geraldine dook vorige maand nog het bed in met Kim Feenstra. Voor een pikante fotoshoot voor Linda Magazine kropen de dames topless tussen de lakens.

Geraldine Kemper weer gelukkig in de liefde
Geraldine Kemper weer gelukkig in de liefde (Foto: BuzzE)

Circuit Zandvoort verkocht

Circuit Zandvoort krijgt een nieuwe eigenaar. Chapman Andretti partners, onder meer opgericht door prins Bernhard van Oranje, neemt na 27 jaar het stokje over van de huidige directeur en grootaandeelhouder Hans Ernst.

Het bedrijf wordt met de overname eigenaar van Circuit Park Zandvoort. Het gaat dan om de opstallen en het circuit. De nieuwe eigenaren zeggen de komende jaren op dezelfde voet door te gaan als Ernst. "We willen benadrukken in de toekomst het volledige potentieel van het circuit te willen benutten."

Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Circuit Zandvoort verkocht
Circuit Zandvoort verkocht (Foto: ANP)

Releasedatums bekend voor Transformers 5, 6 en 7

Goed nieuws voor de fans van de Transformers-films van Michael Bay. Paramount Pictures heeft namelijk vandaag de verschijningsdatums bekendgemaakt voor het vijfde, zesde en zevende deel van de succesvolle filmreeks.

Zo zal Transformers 5, gebaseerd op een scenario van Art Marcum, Matt Holloway en Ken Nolan (Black Hawk Down, Iron Man) en wederom geregisseerd door Michael Bay, vanaf 23 juni 2017 in de bioscoop te zien zijn. De film, met onder meer Mark Wahlberg, zal de strijd aan moeten gaan met de film Wonder Woman, die op dezelfde dag zal verschijnen.

Transformers 6, waarin Bumblebee de hoofdrol zal spelen, zal op 8 juni 2018 op het witte doek te zien zijn en gaat daarbij de strijd aan met het vervolg op de epische monsterfilm Godzilla, gevolgd door Transformers 7 die vanaf 28 juni 2019 in de bioscopen zal verschijnen. Wie de laatste twee films gaat regisseren is nog niet bekend.

Basisschool discrimineert opa om tatoeages

De Schiedammer Hugo Goorhuis beticht de basisschool van zijn kleinzoon Lars in Enschede van discriminatie. Zijn kleinzoon had hem uitgenodigd op school om als levend voorbeeld te dienen voor zijn spreekbeurt over tatoeages. Zijn opa zit namelijk letterlijk van top tot teen onder de inkt.

En dat was precies de reden dat IBS De Eschmarke hem de toegang ontzegde. Zijn tatoeages zouden de kinderen kunnen afschrikken volgens de directrice die tegen Hugo gezegd zou hebben dat ze ‘er in het westen misschien ver genoeg voor zijn, maar hier in het oosten niet’. In een reactie liet de basisschool weten: “Als we kunnen ingrijpen om angst te voorkomen, dan zullen we dat zeker doen.

Goorhuis voelt zich gediscrimineerd door de school, terwijl hij alleen maar voorlichting wilde geven: “Ik wilde juist de kinderen uit de klas van Lars voorlichten. Dat je goed moet nadenken als je ooit een tattoo wil nemen. Dat je er voor je hele leven aan vast zit en dat het je problemen kan geven met bijvoorbeeld werk.” Hij heeft nog even overwogen om een aanklacht in te dienen, maar heeft daar van af gezien omdat het volgens hem toch weinig verschil zou maken. 

Lars heeft uiteindelijk wel zijn spreekbeurt gehouden, zonder zijn opa. Hij kreeg een 7,5, maar daar is hij niet tevreden mee volgens het jeugdjournaal. Het had hoger kunnen zijn als zijn opa erbij was geweest, aldus de teleurgestelde kleinzoon. Bij Hart van Nederland horen we (vanaf circa de vijftiende minuut) overigens dat de juffrouw van Lars na de spreekbeurt eigenlijk toch wel zijn opa wilde zien. De eerste gedachte van het joch was, geheel terecht, 'rot nou maar op, nou hoeft het niet meer'. 


De Schiedammer wilde juist voorlichting geven - RTV Oost

Mongoolse langlaufer op Jeugdspelen: "Geen vlees, veel wortels"

Mongolië is niet bepaald hét topland in het internationale langlaufen, maar dat kan Ochirsukh Adiyabaatar weinig schelen. De 17-jarige Mongoliër staat zaterdagochtend in Lillehammer aan de start van de kwalificaties voor de sprint op de Jeugd Olympische Winterspelen. Een bijzondere keuze voor iemand uit het land waar basketbal, krachtsporten en paardenrijden de sportwereld domineren.

"Mijn vrienden op school vinden alleen basketbal leuk, maar zijn nieuwsgierig naar wat ik nou met ski's moet", zegt Adiyabaatar. "Mijn moeder langlaufde en moedigde mij aan om het ook te doen. Gelukkig maar, want ik hou ervan en ik kan de wereld rondreizen."

Trainen is lastig voor hem en hij had toestemming nodig van zijn school om naar Noorwegen af te mogen reizen. "Ik woon in Erdenet, de derde stad van Mongolië, en daar is geen sneeuw. Om dat mogelijk te kunnen vinden moet ik 240 kilometer reizen, naar hoofdstad Ulaanbaatar. Daarbuiten moet ik vooral hardlopen, wat me wel fit houdt, maar wat techniek betreft weinig aan langlaufen toevoegt. Ik kan wel goed hardlopen trouwens en heb al een bronzen medaille gewonnen in een nationale wedstrijd", zegt hij trots.

Het parcours in Lillehammer was ook wel andere koek dan hij gewend is. "Waar ik train in Mongolië is het redelijk vlak en de klimmetjes zijn niet steil. Hier in Lillehammer is het erg heuvelachtig en steil, dat vind ik wel lastig. Op dag één ben ik hier vaak gevallen, omdat het zo moeilijk was mijn balans te bewaren. Lange, sterke atleten zijn hier in het voordeel en ik ben niet zo lang. Daarom moet ik nog erg hard trainen om goed mee te kunnen doen."

Adiyabaatar is er trots op dat hij mee mag doen, terecht natuurlijk. "Ik vertegenwoordig Mongolië hier in het langlaufen, maar ik vertegenwoordig het langlaufen ook in Mongolië. Meer mensen raken erin geïnteresseerd en willen het leren."

Het team bestaat in Lillehammer slechts uit twee sporters, twee begeleiders en iemand van de nationale bond. Adiyabaatar heeft in elk geval de tijd van zijn leven. "Het is geweldig, het atletendorp is fantastisch en ik heb al allemaal vrienden gemaakt. Mijn vrienden thuis zijn zo enthousiast dat ik de wereld zie en vragen me om foto's te maken, want de meesten van hen zijn nog nooit buiten Mongolië geweest."

De Noorse eetgewoonten vormen een klein probleempje, maar daar komt Adiyabaatar wel overheen. "Ze eten hier heel veel vlees...maar goed, dat doen Mongoliërs eigenlijk ook. Ik moet veel eten, maar ik probeer vlees te vermijden, want ik denk dat het slecht voor je kan zijn. Ik blijk wel bij groenten als trainingsvoeding, vooral op wortels ben ik dol."

Zaterdagochtend start Adiyabaatar even na 10.00 in de kwalificatie van de sprint in Lillehammer. De wedstrijd zal via deze officiële stream live te kijken zijn. Om mee te praten over de Jeugd OS ben je in het speciale forumtopic natuurlijk ook van harte welkom.

Nieuwe trailer voor The Huntsman Winter's War

Er is een sprookjesachtig mooie nieuwe trailer verschenen voor de film The Huntsman Winter's War. In het voorproefje van het speelfilmdebuut van regisseur Cedric Nicolas-Troyan, die het vervolg is van de film Snow White and the Huntsman (2012), krijgen we eindelijk meer duidelijkheid over het conflict tussen de ijzige Koningin Ravenna (Charlize Theron) en haar zus Freya (Emily Blunt).

Via de magische spiegel, die in de vorige film ook al een grote rol had, verneemt de Koningin dat er een kind op komst is die mooier zal zijn dan haar. Nadat Ravenna, ondanks waarschuwingen van de spiegel, het kind heeft laten verdwijnen draait haar zus Freya door en vertrekt naar een afgelegen plek om aldaar een eigen leger op te bouwen. In dat leger komen we ook de Huntsman Eric (Chris Hemsworth) tegen, die samen met de strijdster en geheime geliefde Sara (Jessica Chastain) op weg gaat om de sluwe spiegel voor eens en altijd te vernietigen.

The Huntsman Winter's War is vanaf 7 april in de Nederlandse bioscopen te zien.

Renault: "Tempo Red Bull pijnlijke graadmeter"

Het Formule 1-team Renault wil zich dit jaar gaan meten aan Red Bull Racing. Het Franse merk vindt de graadmeter pijnlijk, maar het klantenteam kan wel inzicht geven in hoeverre het fabrieksteam zich nog moet gaan verbeteren. Renault-baas Carlos Ghosn heeft drie jaar uitgetrokken om weer podiumplaatsen in de F1 te kunnen bereiken.

Nick Chester, verantwoordelijk voor het chassis van Renault, vindt het goed dat dit jaar door Red Bull de tekortkomingen van zijn team blootgelegd worden. "Het geeft een goede graadmeter van ons chassis en dat kan knap pijnlijk zijn, maar het levert ons goede inzichten op. Wij weten namelijk dat Red Bull goede chassis' kan maken. Wij zullen het verschil in rondetijden weten en dat levert ons een doel op. Dit jaar zullen wij niet op hun niveau zijn, maar daar willen we wel naar toe."

Renault zelf zit in een opbouwfase, omdat vorig jaar door de financiële problemen bij Lotus de bolide niet doorontwikkeld kon worden. Deze achterstand moet de nieuwe eigenaar nu inlopen. Chester verwacht dat het in 2016 tussen Mercedes en Ferrari zal gaan om de wereldtitels. Daarachter strijden volgens Williams en Red Bull om plek drie.

Duizenden Irakezen verlaten Finland

Duizenden Iraakse vluchtelingen die vorig jaar in Finland aankwamen, hebben hun asielprocedure afgebroken en gaan vrijwillig terug naar huis. Als reden noemen ze familieproblemen en hun teleurstelling over het leven in het koude land.

Finland zag het aantal asielzoekers vorig jaar vertienvoudigen tot 32.500, terwijl dat er een jaar eerder nog 3600 waren. De meesten zijn jonge Iraakse mannen.

Voor degenen die zich hebben bedacht, gaat Finland speciale chartervluchten naar Bagdad sturen. Volgens de autoriteiten gaat het tot nu toe om 4100 mensen die terug willen.

Duizenden Irakezen verlaten Finland
Duizenden Irakezen verlaten Finland (Foto: ANP)

Nederland wereldkampioen ploegenachtervolging

Jan Blokhuijsen, Douwe de Vries en Arjan Stroetinga hebben bij het wereldkampioenschap afstanden in Kolomna de vierde wereldtitel op rij voor Nederland op de ploegenachtervolging gepakt. De schaatsequipe van bondscoach Geert Kuiper reden een tijd van 3.40,03 over hun acht ronden en waren, zonder Sven Kramer, hiermee ruim sneller dan de concurrentie.

De Noren zetten al vroeg in het programma met 3.41,26 een strakke tijd neer. De ploeg had zich volledig gericht op de ploegenachtervolging en hun sterkste troeven niet ingezet op zowel de tien kilometer als op de 1500 meter. Dat betaalde zich uit met een fraaie tweede plaats, ruim voor Canada (3.43,28) dat de laatste twee wereldbekerwedstrijden won. Italië miste op één honderdste van een seconde het brons.

Toename betalingsachterstanden komt ten einde

Het aantal mensen met een betalingsachterstand op leningen is afgelopen halfjaar nauwelijks meer toegenomen. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) telt nu nog 777.788 mensen die hun betalingsverplichtingen niet nakomen. Dat waren er in juli nog 777.767.

De afgelopen jaren stegen de betalingsachterstanden op leningen alleen maar. Peter van den Bosch, algemeen directeur van BKR, spreekt daarom van "relatief goed nieuws".

Dat het aantal probleemgevallen eindelijk stabiliseert, komt volgens BKR onder meer doordat consumenten door de economische crisis terughoudender zijn geworden om nieuwe leningen aan te gaan. Ook verstrekken kredietverstrekkers tegenwoordig minder makkelijk leningen en ze reiken consumenten met problemen eerder de helpende hand.

Toename betalingsachterstanden komt ten einde
Toename betalingsachterstanden komt ten einde (Foto: ANP)

Mike Posner blijft hitlijst aanvoeren

Mike Posner blijft zijn nummer 1-positie in de Singles Top 10 vasthouden. Voor de tweede week op rij is I Took a Pill in Ibiza de hoogstgenoteerde in de lijst. De top 3 is ongewijzigd ten opzichte van vorige week. Justin Biebers Love Yourself blijft op 2 staan en op 3 staat Major Lazer met Light It Up.

Zayn Malik, ex-lid van One Direction, kwam eerder deze week met Pillowtalk op de eerste plaats binnen in de Billboard Top 100, maar in Nederland blijft hij steken op de negende plaats. Matt Simons stijgt deze week twee plaatsjes met Catch and Release in de Deepend remix. Ook Alan Walker gaat twee treetjes omhoog. Zijn Faded bekleedt de vierde plek.

Grote stijger is Rihanna die samen met Drake het nummer Work maakte. Die steeg van 99 naar plaats dertien.

Single Top 10 week 7
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, nummer o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Mike Posner - I Took A Pill In Ibiza
2. (2) Justin Bieber - Love yourself
3. (3) Major Lazer feat. Nyla & Fuse ODG - Light It Up (Remix)
4. (6) Alan Walker - Faded
5. (7) Matt Simons - Catch & Release (Deepend remix)
6. (4) Lukas Graham - 7 years
7. (5) Justin Bieber - Sorry
8. (8) Jonas Blue feat. Dakota - Fast Car
9. (9) Zayn - Pillowtalk
10. (10) Shawn Mendes - Stitches

Mike Posner blijft hitlijst aanvoeren
Mike Posner blijft hitlijst aanvoeren (Foto: BuzzE)

Ministerraad akkoord met Paas als commissaris

De voordracht van René Paas als commissaris van de Koning in Groningen is vrijdag goedgekeurd. De ministerraad stemde vrijdag met de benoeming in. De 49-jarige Paas volgt Max van den Berg op 18 april op. Van den Berg kondigde in september zijn afscheid aan om voorzitter te worden van de commissie die kandidaat-Kamerleden zoekt voor de PvdA.

De CDA'er Paas was in de jaren negentig gemeenteraadslid in Groningen en daarna wethouder in die stad. Van 2005 tot en met 2009 was hij voorzitter van vakbond CNV.

Ministerraad akkoord met Paas als commissaris
Ministerraad akkoord met Paas als commissaris (Foto: ANP)

Keeper Vermeer weer beledigd, nu bij darts

Feyenoordkeeper Kenneth Vermeer is opnieuw het doelwit geworden van beledigingen. Ditmaal gebeurde dat tijdens een dartswedstrijd die op RTL7 werd uitgezonden.

Tijdens de Premier League in Newcastle hielden toeschouwers bordjes omhoog met daarop teksten als 'Kenneth NSB' en 'Kenneth Vermeer Hangen', met ernaast een getekende pop. De beledigende teksten werden getoond tijdens de opkomst van darter Phil Taylor, zo is te zien op foto's en video's die op Twitter zijn gedeeld.

Vermeer werd onlangs ook al beledigd tijdens de klassieker tussen Ajax (zijn vorige club) en Feyenoord. Een man uit Wageningen had een opblaaspop aan een strop over de balustrade gehangen, die de keeper moest voorstellen. De man kreeg een stadionverbod. Bovendien wordt hij door het Openbaar Ministerie beschuldigd van bedreiging. Zijn voorarrest werd dinsdag geschorst.

Keeper Vermeer weer beledigd, nu bij darts
Keeper Vermeer weer beledigd, nu bij darts (Foto: ANP)

Dijksma wil snel wereldwijd prijskaartje CO2

Er moet snel een wereldwijde prijs komen voor de uitstoot van vervuilende kooldioxide (CO2). Dat is van cruciaal belang om de afspraken gemaakt tijdens de klimaattop in Parijs te realiseren, meent staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu).

Op een bijeenkomst vrijdag in de Franse hoofdstad waar wordt gesproken over kansen om vooruitgang te boeken na de klimaattop, zal de staatssecretaris zich sterk maken voor een wereldwijde kooldioxideprijs. Ze organiseert het evenement samen met de Franse minister Ségolène Royal van Milieu. CO2 is een belangrijke oorzaak van de opwarming van de aarde.

Een mondiaal prijskaartje voor CO2-uitstoot "maakt investeren in duurzame alternatieven zoals windmolenparken aantrekkelijker", aldus de bewindsvrouw in een verklaring. "Zo betaalt de vervuiler en concurreert de industrie op een mondiaal eerlijk speelveld."

Koppelen
Op dit moment hanteren landen en regio's nog verschillende systemen om de prijs van de uitstoot van kooldioxide voor bedrijven te berekenen. Om op wereldniveau de regels voor CO2-beprijzing gelijk te krijgen, probeert de Wereldbank deze verschillende mechanismen te koppelen.

Een wereldwijde prijs moet ertoe leiden dat het gebruik van vervuilende kolen door bedrijven afneemt. Ook kunnen ondernemingen hun activiteiten dan niet meer naar landen verplaatsen waar ze niet hoeven te betalen voor hun CO2-uitstoot.

Dijksma wil het tijdelijke voorzitterschap van de EU gebruiken om de kwestie op de agenda te zetten. Zo komt het onderwerp aan de orde tijdens de informele milieuraad van de EU-lidstaten medio april in Amsterdam.

Dijksma wil snel wereldwijde prijskaartje CO2
Dijksma wil snel wereldwijde prijskaartje CO2 (Foto: ANP)

Rihanna blijft stijgen in albumlijst

De opmars van Rihanna in de Album Top 100 lijkt nog niet tot staan te zijn gebracht. Anti stijgt naar de derde plek (nummer 7 vorige week) en moet alleen Purpose van Justin Bieber en 25 van Adele voor zich dulden. Adele heeft de plaats van David Bowie ingenomen. Stond hij vorige week nog op 1, deze week zakt Blackstar naar de vierde plaats in de ranglijst.

Het nieuwe album van Simon Keizer, Ik & Simon, komt binnen op de zesde plaats. Ook Causes betreedt voor het eerst de lijst en komt meteen binnen op nummer tien.

Album Top 10 Week 7
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album, o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (2) Adele - 25
2. (3) Justin Bieber - Purpose
3. (7) Rihanna - Anti
4. (1) David Bowie - Blackstar
5. (6) Coldplay - A Head Full Of Dreams
6. (-) Simon Keizer - Ik & Simon
7. (-) DeWolff - Roux-ga-roux
8. (11) Marco Borsato - Evenwicht
9. (5) Claudia de Breij - Alles is goed
10. (-) Causes - Under Bridges That You Built For Me

Rihanna blijft stijgen in albumlijst
Rihanna blijft stijgen in albumlijst (Foto: BuzzE)

Traangas tegen Griekse boeren in Athene

De Griekse politie heeft vrijdag traangas ingezet tegen boeren die het ministerie van Landbouw in Athene probeerden te bezetten. De boeren voeren al weken actie tegen verhogingen van de belastingen en pensioenpremies en willen vrijdag en zaterdag de hoofdstad op stelten zetten.

Ongeveer achthonderd boeren kwamen vrijdagochtend met de veerboot uit Kreta aan. Bij het ministerie van Landbouw gooiden ze met stenen en tomaten en raakten ze slaags met de politie, die traangas inzette om ze te verjagen.

Boeren uit heel Griekenland willen rond het middaguur met trekkers voor het parlementsgebouw in Athene demonstreren. Om een verkeerschaos te voorkomen heeft de politie elf grote toegangswegen naar het centrum afgesloten. Alleen boeren in bussen of auto's worden doorgelaten, boeren met trekkers worden tegengehouden.

Traangas tegen Griekse boeren in Athene
Traangas tegen Griekse boeren in Athene (Foto: ANP)

Gesprekken bewindslieden Teeven-deal openbaar

De Tweede Kamer zal verslagen krijgen van de gesprekken die de onderzoekscommissie-Oosting voert met justitieminister Ard van der Steur en zijn staatssecretaris Klaas Dijkhoff over de nasleep van de Teeven-deal. Daarmee wordt alles wat de bewindslieden daarover aan de commissie vertellen dus openbaar, tegelijk met de presentatie van haar eindrapport.

De Kamer had daarom gevraagd. Gespreksverslagen van alle andere betrokkenen moeten "in principe geheim blijven, opdat ze in volledige vrijheid kunnen verklaren wat zij willen verklaren", schrijft Van der Steur vrijdag aan de Tweede Kamer.

De commissie-Oosting duikt opnieuw in de Teeven-deal, nu is gebleken dat een zoektocht naar een bonnetje daarvan is stopgezet. Het gaat om het bewijs met het bedrag van de deal die officier van justitie Fred Teeven sloot met een drugscrimineel en die opspeelde toen Teeven staatssecretaris was. Bij de afwikkeling daarvan door toenmalig justitieminister Ivo Opstelten waren Van der Steur en Dijkhoff als Kamerleden betrokken, terwijl parlementariërs het kabinet juist moeten controleren.

Gesprekken bewindsliedenTeeven-deal openbaar
Gesprekken bewindsliedenTeeven-deal openbaar (Foto: ANP)

Asics neemt sport-app Runkeeper over

Sportmerk Asics heeft de hardloop-app Runkeeper gekocht. Dat maakten beide bedrijven vrijdag bekend.

"Met het samenvoegen van deze twee dingen (een digitaal fitnessplatform en fysieke producten van wereldklasse), kun je een nieuw soort fitnessmerk opbouwen dat een diepere, vertrouwelijker band met klanten heeft en kun je ze benaderen op een meer persoonlijke manier", aldus Runkeeper-bedenker Jason Jacobs in een post op Medium.

Volgens Jacobs zal er voor de gebruiker van Runkeeper weinig veranderen. "Niet alleen blijft het product Runkeeper bestaan, we kunnen nu sneller verder ontwikkelen."

Het is onbekend hoeveel Asics heeft neergelegd voor de app.

Asics neemt sport-app Runkeeper over
Asics neemt sport-app Runkeeper over (Foto: BuzzT)

Meer files op meer plekken in 2015

Er is afgelopen jaar meer gereden, meer in de file gestaan en die files zijn niet meer specifiek op een plek, maar spreiden zich over het hele land. Dat blijkt uit de Publieksrapportage Rijkswegennet met cijfers over 2015. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft deze vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Afgelopen jaar waren er minder specifiek zware filelocaties, omdat de files zich meer en meer verspreiden over het land. Het aantal afgelegde kilometers steeg vorig jaar met 2,2 procent ten opzichte van het jaar daarvoor tot 67,8 miljard kilometers. De jaarfilezwaarte is verder gestegen van 8,1 zogenoemde kilometerminuten (iedere minuut dat er één kilometer file stond) in 2014 naar 10,2 miljoen kilometerminuten in 2015.

De belangrijkste oorzaak van files is net als voorgaande jaren de hoge verkeersintensiteit in de spits, gevolgd door ongevallen en incidenten. Het drukste punt blijft de A20 bij Rotterdam tussen Crooswijk en het Terbregseplein. Dit punt staat op de eerste plaats in de filetop-10.

Stappen voor betere afwikkeling
In november was het afgelopen jaar het drukst op de wegen. Door regen en ongevallen waren er langere files dan gemiddeld in die maand. Verder kende 2015 geen echt extreme filedagen.

Goed nieuws was er ook nog: in 2015 zijn stappen gezet die zorgen voor een betere afwikkeling van het verkeer, zoals de opening van de A4 tussen Delft en Schiedam en de oplevering van de A15 tussen de Maasvlakte en het Vaanplein en de spitsstroken in de regio Amsterdam.

Meer files op meer plekken in 2015
Meer files op meer plekken in 2015 (Foto: ANP)

Pornoactrice in spotje presidentskandidaat

Het campagneteam van de Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Ted Cruz heeft een verkiezingsspot teruggetrokken omdat er een voormalige pornoactrice in blijkt mee te doen. Dat meldden Amerikaanse media vrijdag.

In het filmpje is een kringgesprek gefingeerd met kiezers die teleurgesteld zijn in Marco Rubio, een concurrent van Cruz voor de nominatie van de Republikeinse Partij. Ex-pornoster Amy Lindsay heeft daarin een rol. "Misschien moet je volgende keer kiezen voor meer dan alleen een knap gezicht", zegt ze.

Volgens een woordvoerder van Cruz had de actrice gereageerd op een open selectie en was ze daarbij uitgekozen. Ze was daarna niet gescreend. Als de partij van haar filmverleden had geweten, was ze natuurlijk niet uitgekozen, aldus een woordvoerder.

Op Instagram reageerde Lindsay 'extreem teleurgesteld' op het terugtrekken van het spotje.

Pornoactrice in spotje presidentskandidaat
Pornoactrice in spotje presidentskandidaat (Foto: ANP)

Winstgroei Renault accelereert

Renault heeft vorig jaar zijn winst stevig opgevoerd, via stijgende verkopen van duurdere auto's . De Franse autofabrikant bouwde zijn marktpositie in Europa uit, mede dankzij nieuwe modellen als de Kadjar.

Renault verkocht vorig jaar in totaal 2,8 miljoen auto's. Dat was ruim 3 procent meer dan in 2014. De omzet ging daarmee met 10 procent omhoog, naar 45,3 miljard euro. De nettowinst steeg met bijna 50 procent naar 3 miljard euro.

Winstgroei Renault accelereert
Winstgroei Renault accelereert (Foto: ANP)

'Nog 1,5 jaar wachten op testen zikavaccin'

De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties denkt dat het nog achttien maanden kan duren voordat mogelijk werkzame vaccins tegen het zikavirus op mensen kunnen worden getest. Dat heeft Marie-Paule Kieny, assistent-directeur-generaal van de WHO voor Gezondheidssystemen en Innovatie, vrijdag gezegd.

Twee middelen, een Amerikaans DNA-vaccin en een product uit India, maken volgens Kieny de meeste kans te worden ingezet voor een test.

Het virus wordt in verband gebracht met twee neurologische aandoeningen, microcefalie of een onvolledige ontwikkeling van de hersenen bij foetussen, en de ziekte van Guillain-Barré, een aandoening van het motorische zenuwstelsel.

'Nog 1,5 jaar wachten op testen zikavaccin'
'Nog 1,5 jaar wachten op testen zikavaccin' (Foto: ANP)

Zwarte doos treincrash Beieren terecht

Bij de opruimwerkzaamheden na het treinongeval in het zuiden van Duitsland is ook de laatste zwarte doos gevonden waarin rijgegevens zijn opgenomen. Dat liet de politie vrijdag weten.

Door de frontale botsing tussen twee regionale treinen dinsdag bij Bad Aibling in Beieren kwamen elf mensen om het leven. Gevreesd wordt dat het aantal zal oplopen omdat enkele van de ruim tachtig gewonden volgens de politie in kritieke toestand verkeren.

De opruimwerkzaamheden vorderen volgens de politie gestaag. Verwacht wordt dat vrijdag alle grote treinstukken zullen zijn weggehaald. De twee locomotieven die frontaal op elkaar reden, zijn inmiddels uit elkaar gehaald.

Zwarte doos treincrash Beieren terecht
Zwarte doos treincrash Beieren terecht (Foto: ANP)

'Meer laadpunten nodig voor elektrische auto'

Nederland heeft meer dan 50.000 extra laadpunten voor elektrische auto's nodig om te voldoen aan de doelstellingen van het energieakkoord.

Hij is bang voor een tekort aan laadpunten als er meer auto's met stekker bijkomen. In ons land rijden nu ongeveer 90.000 elektrische voertuigen. Dat moeten er in 2020 200.000 zijn.

"Zeventig procent van de mensen met een auto heeft geen eigen oprit. Die moeten aan de straat opladen", benadrukt Klerk. Volgens hem zijn er nu ongeveer 55.000 privé-laadpunten in Nederland en 17.000 publieke. Hij schat dat er ongeveer 53.000 laadpunten bij moeten komen. De uitbreiding kost ongeveer 25 miljoen euro.

Het Formule E-Team is een samenwerking van het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid en spant zich in om elektrisch rijden te bevorderen.

'Meer laadpunten nodig voor elektrische auto'
'Meer laadpunten nodig voor elektrische auto' (Foto: BuzzT)

Rock Werchter strikt Macklemore & Ryan Lewis

Macklemore & Ryan Lewis maken op zondag 3 juli hun opwachting op Rock Werchter. Dat kondigde de organisatie van het Belgische festival vrijdag aan.

Het duo, dat hits als Thrift Shop en Can't Hold Us scoorde, voegt zich bij onder anderen Florence + the Machine, Jamie xx en MØ die ook tijdens de laatste festivaldag op het podium klimmen. Op donderdag 30 juni, vrijdag 1 juli en zaterdag 2 juli treden onder anderen Ellie Goulding, Years & Years, Rammstein, Editors en Red Hot Chili Peppers op.

Rock Werchter vindt drie weken na Pinkpop plaats, veel artiesten doen beide festivals aan. Zo komen Rammstein en Red Hot Chili Peppers ook naar Landgraaf. Red Hot Chili Peppers sluit de eerste festivaldag af op vrijdag 10 juni, Rammstein is op zaterdag 11 juni de laatste act op het Pinkpop-podium.

Rock Werchter strikt Macklemore & Ryan Lewis
Rock Werchter strikt Macklemore & Ryan Lewis (Foto: BuzzE)

Ambtenaar zes jaar ongemerkt afwezig

Een Spanjaard die een onderscheiding zou krijgen voor zijn jarenlange werkijver, kreeg in plaats daarvan een fikse boete. Ambtenaar Joaquin Garcia was namelijk al minstens zes jaar afwezig, zonder dat iemand dat had opgemerkt. Dat schrijft De Standaard.

De afwezigheid van Garcia kwam aan het licht toen de man een onderscheiding zou ontvangen voor zijn lange staat van dienst. De ambtenaar moest toezien op de bouw van een waterbedrijf, maar hij kwam zes jaar lang niet opdagen. Zijn loopbaan bij waterbedrijf Aguaz de Cadiz begon in 1990. Hij streek er een jaarloon van 37.000 euro op.

In 2010, na twintig jaar dienst, viel de Spanjaard echter door de mand. De gemeentelijke overheid dacht dat Aguaz de leiding over de man had en omgekeerd. Sinds 2004 was Garcia niet meer op de werkvloer komen opdagen.

Boete
In plaats van een onderscheiding heeft Garcia nu een boete van bijna 27.000 euro gekregen wegens afwezigheid en werkverzuim. Hij werd niet ontslagen, want de 69-jarige man is inmiddels met pensioen.

Garcia ontkent trouwens gedeeltelijk. Hij zegt dat hij dagelijks kwam opdagen, om dan telkens vast te stellen dat hij niks te doen had. Hij trok hierover niet aan de bel omdat hij zijn gezin moest onderhouden en moeilijk een andere baan kon vinden.

Spanje
Een Spaanse ambtenaar was jarenlang ongemerkt afwezig.

[eSports] Deelnemers The Curse Trials bekendgemaakt

Team Archon organiseert vanaf woensdag een Hearthstone-toernooi met een prijzenpot van dertigduizend dollar. Vandaag heeft Jason 'Amaz' Chan, organisator van het toernooi, de deelnemerslijst bekendgemaakt.

We zien een groot deel van de bekende namen voorbijkomen. Van Trump tot ThijsNL en van Eloise tot StrifeCro. In totaal doen zestien deelnemers mee, de namen vind je hieronder. Het toernooi vindt plaats over drie dagen. De eerste acht spelers komen woensdag 17 februari in actie, de overige acht op 18 februari. De finales vinden vervolgens plaats op 19 februari.

Het toernooi volgt het nieuwe 'Standard'-format van Blizzard, waardoor de kaarten uit de uitbreidingen Naxxramas en Goblins vs. Gnomes niet gebruikt mogen worden. De matches maken gebruik van een standaard Conquest best-of-five. De wedstrijden beginnen elke dag om 20:00 Nederlandse tijd en zijn te volgen via het Twitchkanaal van Amaz. 

Hearthstone The Curse Trials deelnemers

Moslimmeisje opgepakt zonder verdenking

Politiemensen in burger hebben zonder verdenking een moslimmeisje (15) in Den Haag hardhandig van straat geplukt en naar het bureau meegenomen en verhoord. Ook werd een inval in de woning waar ze woont gedaan en werden telefoon en gegevensdragers in beslag genomen, vertelt haar advocaat Michael Ruperti aan het ANP. Het OM in Rotterdam bevestigt het verhoren van het meisje, de doorzoeking en dat ze nergens van verdacht werd.

"Absurd, dit alles zonder verdenking tegen haar. Haar hand raakte zelfs zwaar gekneusd", reageert Ruperti. "Het lijkt wel of het optreden tegen mogelijk radicale moslims doorslaat."

Volgens het OM is de actie gedaan in een onderzoek naar een potentiële uitreiziger (18) uit Schiedam. Hij werd dezelfde dag, 4 februari, opgepakt omdat justitie vermoedt dat hij zich wilde aansluiten bij de gewapende strijd van Islamitische Staat in Syrië of Irak. "Onder bepaalde omstandigheden kunnen we doorzoekingen bij getuigen doen", aldus een OM-woordvoerster.

Vrijheidsberoving, mishandeling en belediging

"Op 4 februari liep mijn cliënte na een sollicitatiegesprek naar buiten en pakte haar telefoon om haar moeder te bellen. Uit het niets pakte een man haar toestel af en rende daarmee weg. Het bleek een agent in burger", vertelt Ruperti. "Door andere agenten werd ze meegenomen naar bureau Hoefkade en in een kamer opgesloten. Rechercheurs stelden haar vragen waarom ze een hoofddoek en bedekte kleding droeg, of ze radicaal was en ze vroegen haar naar haar contacten. Ze heeft niet geantwoord, omdat ze vergeefs om een advocaat vroeg."

Een aantal ondervragers maakte denigrerende opmerkingen over haar uiterlijk, kleding en geloof, aldus de advocaat. Ruperti: "Later bleek dat agenten de deur van de woning waar ze woont hebben geforceerd en mobiele telefoons, laptops, een fototoestel en een usb-stick hebben meegenomen. Die zijn nog steeds niet teruggegeven."

Ruperti gaat aangifte doen. Hij beschuldigt politie en justitie van vrijheidsberoving, mishandeling en belediging. "Het is een schending van de regels en van het internationale kinderrechtenverdrag."

Moslimmeisje (15) opgepakt zonder verdenking
Moslimmeisje (15) opgepakt zonder verdenking (Foto: ANP)

IJzersterke Sablikova troeft Kleibeuker en Schouten af

Martina Sablikova heeft voor de achtste keer de wereldtitel weten te veroveren op de 5000 meter bij de WK afstanden in Kolomna. De Tsjechische reed een ijzersterke race en wist in 6.51,09 de Nederlandsen Carien Kleibeuker en Irene Schouten voor te blijven.

De 43-jarige Claudia Pechstein deed een eerste gooi richting de medailles. De Duitse, die twintig jaar geleden de eerste wereldkampioene werd op deze afstand, klokte 6.58,99 en mocht lange tijd hopen op een medaille. Ze wist al snel dat het geen goud zou worden, want Carien Kleibeuker noteerde in de één-na-laatste rit een mooie 6.54,96. Er waren mensen die haar de gouden medaille al omgehangen zagen worden, maar dat was buiten Sablikova gerekend.

De Tsjechische werd gisteren nog bijna geklopt door Ireen Wüst op de 3000 meter, maar liet het dit keer niet zover komen. In een mooie vlakke race noteerde ze de snelste tijd en bleef daarmee ongeslagen op titeltoernooien op deze afstand sinds 2006. In haar kielzog nam ze Irene Schouten mee naar de derde plaats. De wereldkampioene mass-start reed met 6.55,93 een persoonlijk record en stootte daarmee Pechstein van het podium af.

Assad zegt heel Syrië te heroveren

De Syrische president Bashar al-Assad gaat naar eigen zeggen het hele land heroveren, maar dat kan lang gaan duren. Dit zei Assad tegen het Franse persbureau AFP.

Assad zei in het vraaggesprek donderdag in Damascus dat "zijn strijdkrachten zonder aarzeling heel Syrië zullen heroveren", maar hij vreest dat dit ",door de rol van spelers uit de regio"waarschijnlijk tegen een hoge prijs wordt bereikt en erg veel tijd zal kosten. Assad is bijvoorbeeld bang voor een Turkse militaire interventie in zijn land.

Assad zegt heel Syrië te heroveren
Assad zegt heel Syrië te heroveren (Foto: ANP)

Chauffeurs uberX rijden in Jaguars rond

Binnenkort kan een klant, als hij bij uberX een taxi bestelt, een echte Jaguar zien voorrijden. De onlinetaxidienst heeft een contract gesloten met Jaguar Nederland voor vijftig auto's van het type XE, meldt Dutchcowboys. De chauffeurs van uberX, die over alle benodigde papieren en vergunningen beschikken, leasen zelf hun auto bij Jaguar.

Het is bijzonder te noemen dat uberX-chauffeurs in een Jaguar gaan rijden. De nieuwe dienst van Uber is vorig jaar in het leven geroepen als een budgetoptie van het onlinetaxibedrijf, waarbij minder luxe auto's worden ingezet. De Jaguar XE is het middenklasse-model van het Britse automerk.

Chauffeurs uberX rijden in Jaguars rond
Chauffeurs uberX rijden in Jaguars rond (Foto: BuzzT)

Van Eijden naar tweede ronde Dutch Dart Masters, Dekker faalt

In Venray is gestart met de vijfde editie van de Dutch Dart Masters, het eerste toernooi dat onderdeel uitmaakt van de Euro Tour van de PDC. 48 darters strijden om de hoofdprijs van 25.000 pond. Michael van Gerwen, Benito van de Pas en Jelle Klaasen hebben als geplaatste spelers. een bye voor de eerste ronde. 

Darter Remco van Eijden is het toernooi goed begonnen. Jan Dekker mag dit weekend iets anders gaan doen. Van Eijden won met 6-5 van de Engelsman Paul Milford. Voor Jan Dekker zit het toernooi er op. Hij verloor met 6-3 van Kevin Thomas. Van Eijden treft zaterdag in de tweede ronde de als zesde geplaatste Adrian Lewis. 

Ook voor België is het toernooi slecht begonnen. John Henderson versloeg met 6-5 Dimitri van den Bergh en Simon Whitlock won met 6-2 van Mike De Decker. Vanavond zijn de overige wedstrijden in de eerste ronde. Raymond van Barneveld en Vincent van der Voort zijn niet van de partij. In het kwalificatietoernooi was Dekker te sterk voor Van Barneveld. Van Eijden bleek toen te sterk voor Van der Voort. 

Uitslagen eerste ronde Dutch Dart Masters - middagsessie

Zoran Lerchbacher 5-6 James Richardson
Ritchie Edhouse 6-4 Martin Schindler
Paul Milford 5-6 Remco van Eijden
Andree Welge 0-6 Jamie Lewis
Kevin Thomas 6-3 Jan Dekker
Dimitri Van den Bergh 5-6 John Henderson
Mike De Decker 2-6 Simon Whitlock
Robbie Green 4-6 Rowby-John Rodriguez

Eerste ronde - avondsessie vanaf 19.00 uur

Kevin Painter v Jamie Caven
Jyhan Artut v Daryl Gurney
Ryan Harrington v David Pallett
John Michael v Stephen Bunting
Dirk van Duijvenbode v Gerwyn Price
Mervyn King v Ronnie Baxter
Mark Webster v Jermaine Wattimena
Ricky Evans v Devon Petersen

Yuskov troeft Nederlanders af op 1500 meter

Denis Yuskov is er als eerste schaatser in geslaagd voor de derde keer op rij wereldkampioen te worden op de 1500 meter. De Rus was in eigen land met 1.44,13 iedereen verreweg te snel af. Zilver en brons waren voor Nederland; Kjeld Nuis werd op flinke achterstand tweede, terwijl Thomas Krol in de slotrit zich naar brons knokte.

De Belg Bart Swings ging als leider de laatste twee ritten in, toen Nuis op het ijs kwam. Die werd nog bijna van de sokken gereden op de een na laatste wissel door de Amerikaan Joey Mantia, die daardoor wel werd gediskwalificeerd. Nuis werd nauwelijks gehinderd door die wissel en zette in 1.45,66 de snelste tijd neer.

In de slotrit nam Krol brutaal de leiding tegen Yuskov, maar de Rus zijn sterkste deel moest nog komen. Hij hield zoals wel vaker het verval beperkt en won afgetekend. Krol vocht zich in de slotronde nog naar de bronzen plak en kwam zelfs net tekort voor het zilver; 1.45,75.

Toeslagen regelen met je rijbewijs

Met je identiteitskaart of rijbewijs belastingzaken, toeslagen en gemeentelijke vergunningen regelen. 1500 mensen doen daar vanaf maandag een proef mee. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) geeft dan het startsein voor de test met online-identificatie bij de overheid.

De identiteitskaart of rijbewijs geven met een speciale kaartlezer, vergelijkbaar met die van banken, digitaal toegang tot overheidsdiensten, zoals het regelen van toeslagen. "Mogelijk gaan we het later nog uitbreiden. Dan kan je er ook mee bestellen bij webwinkels, of je kan er bankzaken mee regelen", zegt een woordvoerster van het ministerie vrijdag.

De online-identificatie moet volgens haar worden gezien als de opvolger van DigiD. "Het is de bedoeling dat het beter, toekomstbestendiger en gebruiksvriendelijker is."

De proef gaat drie maanden duren. Mensen uit Den Haag, Groningen en Eindhoven doen er aan mee. Daarna wordt bekeken of en hoe ermee verder wordt gegaan.

Toeslagen regelen met je rijbewijs
Toeslagen regelen met je rijbewijs (Foto: BuzzT)

'Ziekenhuizen zijn te hacken'

Het blijkt mogelijk om medische apparaten in ziekenhuizen te hacken. Daarvoor waarschuwt beveiliger Kaspersky Lab. Cybercriminelen kunnen gegevens van patiënten stelen en diagnoses aanpassen. Ook kunnen ze een dosis verhogen en verlagen. Dure apparatuur kan onbruikbaar worden gemaakt.

Sergej Lozjkin van Kaspersky is erin geslaagd een ziekenhuis te hacken. Hij vond een kliniek op Shodan.io, een zoekmachine voor apparaten die op het internet zijn aangesloten, en besloot in overleg met de eigenaar om de beveiliging te testen. Voor de zekerheid werden gegevens van echte patiënten veiliggesteld.

Hacken van afstand lukte niet, het ziekenhuis was te goed beveiligd. Maar toen Lozjkin het ziekenhuis bezocht, kon hij het wifinetwerk kraken. Daardoor kreeg hij toegang tot vrijwel alle apparaten die erop waren aangesloten. Een daarvan was een dure CT-scanner. In het geheugen van het apparaat zaten gegevens van verzonnen patiënten, omdat de echte gegevens waren veiliggesteld.

Volgens Lozjkin moeten ziekenhuizen en fabrikanten van medische apparaten meer nadenken over de cyberveiligheid.

'Ziekenhuizen zijn te hacken'
'Ziekenhuizen zijn te hacken' (Foto: BuzzT)

Frankrijk gaat asielkamp Calais inkrimpen

Frankrijk gaat het vluchtelingenkamp bij de havenstad Calais drastisch inkrimpen en ongeveer 800 tot 1000 ontheemden zullen een goed heenkomen moeten zoeken. Dat hebben lokale autoriteiten vrijdag aangekondigd.

De vluchtelingen krijgen volgens Franse media vanaf maandag een week de tijd om te vertrekken. Ze krijgen een plek in een provisorisch aangelegd kamp met containers aangeboden. In Calais wachten naar schatting 4500 asielzoekers op een kans om illegaal naar Engeland over te steken.

Frankrijk gaat asielkamp Calais inkrimpen
Frankrijk gaat asielkamp Calais inkrimpen (Foto: ANP)

Goud Jorien Ter Mors op 1000 meter

Jorien ter Mors heeft voor het eerst in haar carrière goud gewonnen op het WK afstanden. De schaatsster, die dit combineert met het shorttracken, was in het Russische Kolomna de Amerikaansen Heather Richardson-Bergsma en Brittany Bowe te snel af.

Ter Mors moest als eerste van de favorieten van start en deed dat overtuigend in een 1.14,73 wat een nieuw baanrecord betekende. Alle vrouwen beten daarop haar tanden stuk. Richardson-Bergsma kwam met 1.14,94 nog het dichtste bij, terwijl wereldrecordhoudster Bowe in de slotrit tekort kwam in de slotronde en in 1.15,02 op plek drie kwam. De andere Nederlandse dames, Ireen Wüst en Marrit Leenstra, kwamen met de zesde en zevende plaats niet in de buurt van het erepodium.

Voor Ter Mors is het na haar twee gouden medailles (1500 meter en ploegenachtervolging) op de Olympische Spelen van Sochi haar derde grote titel in het langebaanschaatsen. Vorig seizoen kwam ze niet in actie doordat ze was overtraind, waarna ze dicht jaar met onder meer een Nederlands record op de 1000 meter weer sterk terug kwam. Ze zal tot de Spelen van 2018 dit nog blijven combineren met het shorttracken, waarin ze tot de sub-top behoord.

Extra maatregelen bij begrafenis Eddy Wally

Een deel van het centrum van het Belgische Zelzate is afgezet in verband met de uitvaart van de Vlaamse zanger Eddy Wally. Dat meldt VTM Nieuws. De rouwdienst begint zaterdag om 11.00 uur. De gemeente verwacht duizenden belangstellenden.

In de kerk passen duizend mensen en buiten komen drie grote schermen voor de andere geïnteresseerden. Een groot deel van de markt wordt verkeersvrij gemaakt en er wordt vijftien man beveiliging ingezet.

Eddy Wally overleed zaterdagavond op 83-jarige leeftijd. De zanger wordt bijgezet in het graf van zijn vrouw, die in 2012 overleed.

Extra maatregelen bij begrafenis Eddy Wally
Extra maatregelen bij begrafenis Eddy Wally (Foto: BuzzE)

Biljet van 500 euro verdwijnt misschien

Het biljet van 500 euro gaat mogelijk in de ban. Bovendien komt er misschien een plafond op het doen van betalingen in contanten. Dit alles om het moeilijker te maken voor terroristen om financiering te krijgen.

Vrijdag riepen de EU-ministers van Financiën de Europese Commissie op om dergelijke stappen te onderzoeken en daarbij samen te werken met de Europese Centrale Bank. Deze instantie beslist uiteindelijk of het biljet uit de omloop wordt gehaald.

De bewindslieden, die vrijdag in Brussel overlegden onder leiding van tijdelijk EU-voorzitter Nederland, hopen voor mei van Brussel te horen wat de mogelijkheden zijn.

Biljet 500 euro mogelijk in de ban
Biljet 500 euro mogelijk in de ban (Foto: ANP)

Straat vernoemd naar doodgeschoten agente

Gabrielle Cevat, de 28-jarige politieagente die in juli 2008 werd doodgeschoten, krijgt een eigen straat in Amstelveen. Dat heeft de gemeente vrijdag bekendgemaakt.

Inwoners van Amstelveen konden in december suggesties doen voor straatnamen in een nieuwe wijk. De gemeente werd daarop overstelpt met de naam van Gabrielle Cevat. Veel inzenders zijn zelf politiemensen.

Cevat werd doodgeschoten toen ze een man achtervolgde en aansprak op zijn slingerende rijgedrag. De man schoot haar direct neer. Eerder had hij al geschoten op het huis van zijn voormalige schoonouders. Hij bleek dronken te zijn. In 2010 werd de dader in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Eigen straat voor doodgeschoten agente
Eigen straat voor doodgeschoten agente (Foto: ANP)

Politiek asiel voor 'vermiste' Oegandese rugbyers

Twee Oegandese rugbyers hebben in Groot-Brittannië politiek asiel gekregen. Benon Kizza en Philip Pariyo deden in de zomer van 2014 in Glasgow mee aan de Commonwealth Games, maar verdwenen na afloop van het rugbytoernooi aldaar. 

Er doken berichten op dat het duo in het kleine Cumbernauld gezien was, waar ze auto's aan het wassen zouden zijn. Later bleek dat ze in een hostel voor asielzoekers woonden in Cardiff. Hun locatie werd pas bekender nadat ze in de hoofdstad van Wales begonnen te spelen bij St. Peters RFC. 

"Ze hebben politiek asiel gekregen", vertelde Joe Sweeney, voorzitter van St. Peters, tegenover de South Wales Evening Post"Daardoor kunnen ze nu doen wat ze graag willen, rugby spelen. Ze spelen nog altijd voor ons en ze hebben ook allebei een baan. Philip wast auto's en Benon werkt in de bouw", legt Sweeney uit. 

De Oegandese rugbybond is overigens begrijpelijk niet blij met de beslissing van Kizza en Pariyo om in Groot-Brittannië te blijven na de Commonwealth Games. "Ze hebben ons vooraf niks laten weten", aldus Yayiro Kasassa van de bond. "We kunnen er echter niks aan veranderen en als ze doorgaan met de sport kunnen wij hen alleen maar het allerbeste wensen", toont hij zich sportief. 

"Toch willen we kijken wat we kunnen doen om zoiets in de toekomst te vermijden. Voor deze twee spelers geldt dat Oeganda nog altijd hun thuisland is en ze zijn dan ook van harte welkom om terug te keren, mochten ze dat willen. We moeten dan wel eens om de tafel zitten over hoe dit allemaal gelopen is."

Microsoft wil cross-buy platform-feature maken

Gister werd bekendgemaakt dat Remedy's Quantum Break die later dit jaar uitkomt, ook op pc wordt uitgebracht, gelijktijdig met de Xbox One-versie. Op Twitter heeft Xbox-topman Phil Spencer nu aangegeven dat dit een 'platform-feature' gaat worden.

"We denken dat het goed is voor gamers", zegt Spencer op zijn Twitter-kanaal. Cross-buy houdt in dat wanneer je een game koopt op het ene platform, het ook beschikbaar wordt of kan worden op een ander platform van dezelfde fabrikant. In Microsofts geval betreft dat dus Xbox One en pc (Windows 10). Mensen die de digitale uitgave van Quantum Break pre-orderen, krijgen gratis een code om de game voor pc te unlocken.

Sony doet dit al veel langer met titels die beschikbaar zijn op PS3, PS4 en PS Vita. Het verschil is dat pc een geval apart is in de gamewereld; de eerste gefrustreerde Xbox One-bezitters beklaagden zich al op internet vanwege het wegvallen van Xbox-exclusiviteit. Titels die in de toekomst voor zowel Xbox One en pc beschikbaar worden zijn onder andere ReCore, Sea of Thieves en Fable Legends.


FOK! sportfoto-onderschrift week 6

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was Rossdale met het volgende onderschrift: "Die belchinees daar kan ook gewoon direct aan mij vragen wat de uitslag wordt hoor."

De opgave van deze week:

Na de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord troffen we dit romantische tafereel aan, wat is een goed onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Ronald Bonestroo)
Na de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord troffen we dit romantische tafereel aan, wat is een goed onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Ronald Bonestroo)

Paint het nieuws: mechanische doping

Paint het nieuws, een item waarin elke week één foto van een actuele gebeurtenis gefotoshopt kan worden. Het onderwerp van afgelopen week was mechanische doping in de wielersport

Eén motortje in één fiets van een Belgisch talent bij het WK veldrijden deed de wielersport beven. Er werd mechanische doping op haar fiets ontdekt. Hoe zou de foto in het topic er uit hebben gezien met mechanische doping?

Jamaicaanse bobsleeër gaat voor goud op Jeugdspelen

De Jamaicaan Daniel Mayhew zal komende week de eerste bobsleeër worden die Jamaica vertegenwoordigt op de Jeugd Olympische Spelen. Opvallend is dat de 17-jarige Mayhew nog geen jaar geleden voor het eerst in een slee zat. Op de Spelen in Lillehammer doet hij mee met de monobobs, de éénspersoonsbobs die speciaal voor Lillehammer 2016 ontworpen zijn.

Sinds zijn eerste run heeft Mayhew getraind in Zwitserland, Oostenrijk en Noorwegen, waar hij ook aan de kwalificatiewedstrijden mee heeft gedaan. Op het moment staat hij 22e op de ranglijst en dat bleek genoeg om mee te mogen doen in Lillehammer. "Dat ik naar de Jeugdspelen mag is echt ongelooflijk", vertelde hij aan de Jamaica Gleaner"Het was zo'n overweldigend gevoel toen ik na mijn laatste run in de kwalificatie wist dat ik geplaatst was."

Bobsleeën en Jamaica staat natuurlijk synoniem voor "Sanka, ya dead? Ya mon", maar Mayhew is niet van plan om alleen voor de lol mee te doen op het Noorse ijs. "Ik hoop op een medaille en misschien zelfs wel goud", aldus de ambitieuze bobsleeër, afkomstig uit hetzelfde dorpje als voormalig wereldrecordhouder op de 100 meter hardlopen Asafa Powell. "Ik heb de potentie om het te doen, ik hoef alleen maar naar mijn coach te luisteren en dan weet ik dat ik bovenaan kan eindigen", klinkt het zelfverzekerd. 

Mayhew hoopt de inmiddels rijke Jamaicaanse bobsleetraditie voort te zetten. Het begon in 1988, met het legendarische team van Dudley Stokes, waar ze in de viermansbob in de vierde run crashten in hun geleende slee. Ook in Albertville in 1992 waren ze erbij, maar in '94 werden ze heel knap veertiende. Dat gebeurde op het ijs waar Mayhew komende week voor goud hoopt te gaan. Sinds 1994 is een Jamaicaans viermansteam niet meer aan de start verschenen, maar in Sochi deden in 2014 wel twee Jamaicanen mee in de tweezitter.

De wedstrijden in de monobobs in Lillehammer worden gehouden op 21 februari, de voorlaatste dag van de Spelen.

Duitse migranten vaak tegen vluchtelingen

Niet alleen autochtone Duitsers, maar ook Duitsers met een migratie-achtergrond zijn kritisch over de grote stroom vluchtelingen die het land binnenkomt. De vijandigheid onder moslims is bijna net zo wijdverspreid als onder de rest van de bevolking. Dat schrijft Het Laatste Nieuws, op basis van berichtgeving in de Franfurter Allgemeine.

De gerenommeerde Duitse krant ging in Hamburg op onderzoek uit en had weinig moeite om kritische mensen met een niet-autochtone achtergrond te vinden. Arts Gürol Salk, van Turkse afkomst, roept op tot sluiting van de grenzen met 'hekken, muren of met militairen'. Hij ergert zich aan vluchtelingen die 'ons overrompelen' en 'zonder enig onderscheid het land binnenkomen'.

Islamisering
De arts ziet het toenemende gevaar voor terreur van moslimextremisten. Hij vertelt dat hij Turkije jaren geleden verliet vanwege de uitdijende islamisering. 'Hoe vreemd moet het dan voor de Duitsers niet zijn om te zien hoe culturen uit Syrië en Noord-Afrika het land overspoelen?', vraagt hij zich af.

Duitsers met een migratie-achtergrond staan kritisch tegenover het opnemen van vluchtingen, blijkt uit onderzoek van de krant Welt am Sonntag: 40 procent wil dat Duitsland minder vluchtelingen opneemt, 24 procent vindt zelfs dat Duitsland helemaal geen asielzoekers meer moet opvangen. De cijfers wijken weinig af van wat de rest van Duitsland vindt.

Onbehagen
De migranten voelen een soort onbehagen. De 19-jarige Sinem Yamam vreest de Islamitische Staat. Hij is bang dat er zich onder de vluchtelingen aanhangers van de terreurclub bevinden. 'Samen met de vluchtelingen komen alle mogelijke wereldproblemen op ons af', zegt Oguzhan Inan. Een Turkse man die al dertig jaar in Duitsland woont, zegt dat de vluchtelingen vooral komen vanwege de sociale uitkeringen. 'Merkel krijgt mijn stem niet. Het is haar schuld dat we ons niet meer veilig voelen.'

Sommige migranten stellen dat niet de vluchtelingen het probleem zijn, maar criminele, jonge Noord-Afrikanen. Zelfs in de moskee hangen nu bewakingscamera's, vanwege diefstallen. Arts Gürol Salk gelooft niet dat de integratie van 'onopgeleide vluchtelingen' kan slagen. Bij de volgende verkiezingen stemt hij op de conservatieve anti-immigratiepartij AfD (Alternative für Deutschland).

Asielzoekers
Asielzoekers na hun aankomst in Duitsland.

Woede om paaldansende kinderen

Pole Intentions uit Somercotes ligt ernstig onder vuur. De Engelse dansschool geeft namelijk paaldansles aan kinderen. De jongste leerlingen zijn echter nog maar acht jaar jong.

De kinderen betalen grif geld om geil te doen aan een paal. Wekelijks moeten ze 5 pond, zo'n zesenhalve euro, meenemen voor de juffrouw. Onder deze kinderen is zelfs een jongetje.

Kinderpsychologen spreken schande van de paaldanslessen. "Omdat deze dans zich in principe focust op vrouwen, betekent dit dat het alleen maar gaat om het vrouwelijk lichaam en hoe zij eruitziet", klaagt Emma Kenny.

"Het gaat hierbij helemaal niet om lichaamsbeweging. De enige personen die komen kijken naar deze paaldansertjes, zijn naast de trotse ouders, vieze mannetjes. Kinderen horen niet om een paal te dansen."

Zoe Hardy van Pole Intentions vindt de beschuldigingen allemaal maar overtrokken. "Veel mensen associëren paaldansen nog altijd met ranzige striptenten", aldus de 33-jarige paaldanseres. "Mensen zouden niet zo bekrompen moeten zijn. Denk die paal gewoon weg en je ziet slechts een paar kinderen een geweldige dansshow geven."

Hardy, zelf moeder van twee kinderen, spreekt zelf daarom liever niet over 'paaldansen'. "Als je het 'paalfitness' noemt, kijkt men er al heel anders tegenaan", besluit ze.

Een filmpje van Zoe Hardy met een jonge paaldanseres

Britse stad in ban van vliegende schotel

Bristol is in de ban van het buitenaardse. Een 41-jarige inwoonster van de Britse stad heeft namelijk op klaarlichte dag een UFO gefotografeerd.

Fiona Powell liep onlangs te wandelen in de omgeving toen ze ineens besloot een kiekje te maken van het uitzicht. Pas uren later ontdekte zij wat de camera had vastgelegd.

"Ik weet nog niet of ik wel of niet in aliens moet geloven", vertelt de moeder. "Maar dit ziet er toch echt uit als een vliegende schotel."

De foto komt slechts een paar weken nadat een mysterieus geluid de inwoners van Bristol in zijn greep hield. Hetzelfde geluid is ook elders in Europa waargenomen.


Het vreemde geluid boven Bristol

Amsterdam weer ietsje veiliger

In 2015 waren er minder inbraken en fors minder straatroven in Amsterdam, maar het aantal overvallen en gevallen van zakkenrollerij nam licht toe. Reden voor burgemeester Eberhard van der Laan om zijn zegeningen te tellen, maar nog niet tevreden achterover te leunen. Hij zei dat vrijdag tijdens de presentatie van de veiligheidscijfers in de hoofdstad.

"We gaan duidelijk de goeie kant op. De stad doet het goed. Ze is niet alleen gebouwd op palen, maar ook op schokdempers: er is veel weerbaarheid en incasseringsvermogen in Amsterdam", aldus Van der Laan.

Hij doelt niet alleen op de vermindering van het aantal zogeheten high impact crimes (zakkenrollerij, straatroof, overvallen, inbraken), maar ook op de komst van honderden vluchtelingen naar de stad. Dat gaat vooralsnog goed, dankzij een ,,broos draagvlak".

Amsterdam weer ietsje veiliger
Amsterdam weer ietsje veiliger (Foto: ANP)

Netflix prooi voor cybercriminelen

Cybercriminelen hebben het gemunt op Netflix. Hackers stelen de gegevens van gebruikers van de populaire streamingsdienst, om deze vervolgens door te verkopen op de zwarte markt. Dat concludeert Symantec na onderzoek.

De criminelen gebruiken twee methodes om de inloggegevens in handen te krijgen. De eerste methode is via valse advertenties, die gratis of tegen gereduceerd tarief gebruik van Netflix beloven. Zodra op die 'aanbiedingen' geklikt wordt, begint de download van een programma dat bankgegevens steelt. Het Trojaanse paard is vaak gebruikt in Brazilië.

De andere veel voorkomende manier van gegevens stelen, gebeurt via phishingmails. Gebruikers worden doorverwezen naar een valse Netflix-website die de abonnee vraagt zijn inlog- en bankgegevens te updaten.

Populaire Netflix prooi voor cybercriminelen
Populaire Netflix prooi voor cybercriminelen (Foto: BuzzT)

Europese beurzen tonen herstel

De Europese beurzen toonden vrijdagochtend enig herstel na de stevige klappen van de voorgaande dagen. De stijging van de olieprijs bood steun, terwijl beleggers verder economische groeicijfers uit diverse eurolanden verwerkten. Die voldeden over het algemeen aan de verwachtingen.

In Amsterdam stond de AEX vlak voor het middaguur 0,8 procent in de plus op 385,78 punten. De MidKap steeg 0,6 procent naar 589,10 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 1,2 tot 1,4 procent.

De olieprijs liep op door berichten dat oliekartel OPEC bereid zou zijn een beperking van zijn productie te overwegen. Brentolie werd vrijdagochtend 3,9 procent duurder bij 31,24 dollar per vat. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg ook bijna 4 procent, naar 27,21 dollar.

ArcelorMittal bovenaan

De AEX werd aangevoerd door staalproducent ArcelorMittal, die ruim 6 procent won na grote verliezen eerder deze week. De Europese Commissie meldde onderzoek te gaan doen naar de dumping van staalproducten door China, dat samen met Rusland ook importheffingen aan de broek kreeg op het gebied van staal.

Verzekeraar Delta Lloyd, die het deze week ook zwaar te verduren kreeg, boekte een koerswinst van 6 procent. Ook andere financiële fondsen toonden herstel. ING kreeg er 2,2 procent bij, terwijl Aegon en NN circa 1 procent wonnen. ABN AMRO deelde niet in het herstel en noteerde een min van 1,7 procent.

Commerzbank omhoog

In Frankfurt werd Commerzbank met een plus van 16 procent beloond voor zijn jaarcijfers. Deutsche Bank won in de DAX 9,5 procent.

Op het Damrak was de bedrijfsagenda vrijdag vrij leeg, op wat bedrijfsresultaten van kleinere fondsen na. Zo openden vastgoedinvesteerders NSI (plus 2 procent) en Eurocommercial Properties (plus 0,9 procent) de boeken. Donderdag nabeurs deden Nedap (plus 2,7 procent), Acomo (min 4 procent) en Holland Colours (vlak) dat al.

Opvallende winnaar

Een opvallende winnaar in Londen was Rolls-Royce, dat maar liefst 13,5 procent steeg. Hoewel de producent van vliegtuig- en scheepsmotoren voor het eerst in jaren het mes zet in zijn dividend, hield het bedrijf vast aan de verwachtingen voor 2016. De afgelopen tijd kwam Rolls-Royce met een reeks winstwaarschuwingen.

De euro noteerde 1,1280 dollar, tegen 1,1363 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen op donderdag.

Europese beurzen tonen herstel
Europese beurzen tonen herstel (Foto: ANP)

Koenders wil snel wereldwijde regels internet

Er moeten sneller internationaal afspraken worden gemaakt over de veiligheidsregels voor het internet. Daarom wil het kabinet een internationale commissie opzetten die met voorstellen komt om het internet veilig te houden en digitale samenwerking tussen landen te versterken.

Dat maakte minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vrijdag bekend op de veiligheidsconferentie in München. "Cyberaanvallen zijn dé bedreiging van de toekomst. De wereld is hierin veel te passief", zei hij. Het plan wordt de komende maanden verder uitgewerkt.

Koenders wil in de nieuwe commissie Global Commission on the Stability of Cyberspace landen, bedrijven, denktanks en experts uit de hele wereld samenbrengen. "De commissie moet innovatief zijn en open discussies voeren gebaseerd op degelijk internationaal onderzoek", aldus de minister.

Koenders wil snel wereldwijde regels internet
Koenders wil snel wereldwijde regels internet (Foto: BuzzT)

Zuid-Korea stopt stroomvoorziening Kaesong

Zuid-Korea heeft vrijdag de energievoorziening van het samen met Noord-Korea gerunde industriepark Kaesong gestaakt. Donderdag werd al de watertoevoer naar het fabriekscomplex gestopt, nadat Noord-Korea alle Zuid-Koreanen die daar nog verbleven had uitgewezen.

Zuid-Korea sloot deze week het industriepark na jarenlange samenwerking met Noord-Korea. Aanleiding was de omstreden raketlancering die Noord-Korea zondag deed. Volgens Noord-Korea ging het om de vreedzame lancering van een satelliet, maar Zuid-Korea en andere landen zeggen dat het om een verkapte proef met een langeafstandsraket ging.

Het communistische regime in Pyongyang heeft als reactie op de sluiting van het park aangekondigd alle installaties en voorraden van Zuid-Koreaanse ondernemingen daar in beslag te nemen.

Zuid-Korea stopt stroomvoorziening Kaesong
Zuid-Korea stopt stroomvoorziening Kaesong (Foto: ANP)

Geenpeil trekt subsidieaanvraag in

Door de juridische omslachtigheden trekt Geenpeil haar aanvraag voor subsidie voor het referendum over Oekraïne in. In plaats daarvan zijn ze een crowdfunding begonnen. Het is niet de eerste keer dat organisaties geconfronteerd worden met administratieve rompslomp. Zo is er op de aanvraag plaats voor slechts een handtekening, terwijl er bij organisaties meerdere handtekeningen geplaatst moeten worden.

'Waar de subsidie bedoeld was voor goedbedoelde campagne-initiatieven, worden aanvragers door juridische haarkloverij tot wanhoop gedreven,' stelt Bart Nijman van GeenStijl. 'Er blijft veel te weinig tijd over voor de campagne. Wij dansen niet langer naar de pijpen van de commissie en trekken ons verzoek in.'

De teller van een crowdfundingsactie van GeenStijl staat inmiddels op dik 50.000 euro. Op 6 april wordt het referendum over het verdrag tussen Oekraïne en de EU gehouden.

Minister Plasterk geeft niet thuis en verwijst iedereen naar de referendumcommissie.

Bravely Second-trailers tonen speelbare personages

In Bravely Second, de sequel op de populaire 3DS-JRPG, proberen vier helden de wereld van Luxendarc opnieuw te redden. Nintendo heeft trailers gemaakt van nieuwkomers Yew Geneolgia en Magnolia Arch.

Oudgediende (en favoriet onder fans) Edea Lee krijgt ook een trailer. De vierde party member niet, omdat dat een verrassing is. Bravely Second komt op 26 februari uit. Gisteren is al een demo uitgekomen die als proloog op de game dient.

Minder vaak loos alarm bij brandweer

Het aantal brandmeldingen die uiteindelijk loos alarm bleken, is afgelopen jaar gedaald met 5100 ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat zegt de voorzitter van Brandweer Nederland, Stephan Wevers vrijdag in gesprek met De Telegraaf. Van de in totaal 234.000 meldingen die de brandweer in 2015 binnenkreeg, ging het in 82.000 gevallen om loos alarm.

Het grote aantal gevallen van loos alarm noemt Wevers frustrerend. "Maar we gaan, hoe gek het ook klinkt, wel de goede kant op, want we zien in 2015 een afname van 5100 onnodige meldingen." Automatische brandmeldinstallaties zijn goed voor 90 procent van de foutieve meldingen en dat "is natuurlijk veel te hoog". Loos alarm levert onnodig gevaar op "want we rukken vaak wel met alle toeters en bellen uit".

Minder vaak loos alarm bij brandweer
Minder vaak loos alarm bij brandweer (Foto: ANP)

Destiny-sequel komt in 2017, grote uitbreiding in 2016

De Destiny-sequel die voor dit najaar in de planning stond wordt naar 2017 verschoven. In plaats daarvan krijgen Destiny-spelers wederom een grote uitbreiding. Dat hebben Activision en Bungie bekendgemaakt.

Voor die tijd is er nog de grote gratis 'spring update'. De update brengt de Light levels weer omhoog en voegt allerlei nieuwe gear toe. Bovendien zijn er nieuwe PvE uitdagingen volgens Bungie. Of er daadwerkelijk nieuwe gebieden of vijanden komen is echter nog een vraag.

16 jaar cel voor 'Utrechtse serieverkrachter'

De 53-jarige Gerard T. is vrijdag in Utrecht veroordeeld tot zestien jaar cel voor drie verkrachtingen in 1995 en één in 2001, allemaal in de buurt van Utrecht. De zaak werd bekend als die van de 'Utrechtse serieverkrachter'.

Het Openbaar Ministerie had ook zestien jaar cel geëist.

Een van de slachtoffers, die een schadevergoeding had geëist, krijgt die toegekend. Het gaat om een bedrag van 35.440 euro.

16 jaar cel voor 'Utrechtse serieverkrachter'
16 jaar cel voor 'Utrechtse serieverkrachter' (Foto: ANP)

Niki Terpstra laakt opzet NK wielrennen

Nederlands kampioen wielrennen Niki Terpstra is weinig positief over het aankomende NK op Goeree-Overflakkee. Zo is de wegwedstrijd niet op zondag, maar vanwege de zondagsrust op zaterdag 25 juni. Ook het parkoers gaat niet over de gebruikelijke 250 kilometer, maar is de koers slechts 196 kilometer lang. Ook moeten de renners die zaterdag al om 9.00 uur starten. 

"We moeten belachelijk vroeg starten. Anders kunnen ze 's middags op tv een voetbalwedstrijd niet live uitzenden van het EK waar wij als Nederland niet eens aan meedoen",  aldus een ontstemde Terpstra. "We schuiven onszelf als wielersport altijd maar op, vinden onszelf altijd onbelangrijker. In 2010 moesten we ook al eens zo vroeg starten vanwege het WK voetbal. Toen won ik, dus ik zal er nu ook gewoon weer staan. Maar het vraagt wel om een specifieke voorbereiding."

Terpstra is het meest boos over het inkorten van de race. "Een NK hoort gewoon 250 kilometer te zijn. Dit vind ik echt een kampioenschap onwaardig." Volgens de KNWU is het inkorten wens vanuit het peloton, waar lang niet iedereen gewend is aan koersen boven de 200 kilometer. "Dus luisteren we maar naar de continentale ploegen? Ik snap dat écht niet. En ik weet zeker dat alle profs van WorldTour-ploegen er ook zo over denken", besluit de drievoudig Nederlands kampioen. 

Niki Terpstra zal in juni vroeg in de morgen het rood-wit-blauw moeten verdedigen. (PRO SHOTS/Dave Rietbergen)
Niki Terpstra zal in juni vroeg in de morgen het rood-wit-blauw moeten verdedigen. (PRO SHOTS/Dave Rietbergen)

Assassin's Creed slaat een jaartje over

Ubisoft maakte gisteren onder andere bekend dat er geen grote Assassin's Creed komt dit jaar. De Franse uitgever geeft aan dat dit wordt gedaan aan de hand van de feedback die ze van fans sinds Unity hebben gekregen en om de spelmechanieken van de serie te ontwikkelen.

"Dit jaar hebben we een stapje terug gedaan en de Assassin's Creed-franchise opnieuw geëvalueerd. Het resultaat daarvan is dat we besloten hebben dat er geen nieuwe Assassin's Creed game in 2016 gaat komen."

"We hebben onze processen voor het ontwikkelen van games ververst en zijn opnieuw toegewijd om van Assassin's Creed een vooraanstaand open-wereld franchise te maken."

In het financieel rapport gaf Ubisoft aan dat de feedback op Syndicate positief was en dat de game ook beter is verkocht dan Unity. Assassin's Creed-fans krijgen overigens alsnog dit jaar de Assassin's Creed film met Michael Fassbender.

Flink gestrooid vanwege gladheid

Rijkswaterstaat heeft in de nacht van donderdag op vrijdag flink gestrooid vanwege de verwachte gladheid in grote delen van Nederland. In de noordelijke provincies, Overijssel, Gelderland en delen van Noord-Holland, Zuid-Holland en Brabant gingen de strooiwagens de weg op.

In totaal werd bij de ritten 781.000 kilo zout gebruikt. Vanwege de mogelijke gladheid gaf het KNMI code geel af voor een groot deel van het land.

Flink gestrooid vanwege gladheid
Flink gestrooid vanwege gladheid (Foto: ANP)

Jongeren omgekocht door jeugdinstellingen

Groepsleiders van instellingen voor gesloten jeugdhulp en justitiële jeugdinrichtingen kopen jongeren om in de hoop dat zij hun klachten voor zich houden. Dat doen ze door de jongeren eten, drinken, verlof, geld of andere materiële zaken aan te bieden, blijkt uit een onderzoek van Kinderombudsman Marc Dullaert.

De medewerkers, die vaak het onderwerp van de klacht zijn, gaan niet serieus met de klachten om en bestempelen het klagen van de jongeren vaak als 'respectloos'. Zo werden jongeren die de hele dag in hun kamer moesten blijven omdat een groepsleider een begrafenis had, gecompenseerd met chips en cola. "Ik wil niet omgekocht worden, ik wil dat er serieus naar mijn zaak wordt gekeken", aldus een van de jongeren met wie de ombudsman sprak.

Om de klachtenprocedure te verbeteren stelt Dullaert tien regels en nadere aanbevelingen op, waarin staat dat jongeren beter moeten worden geïnformeerd over hoe zij kunnen klagen. Ook staat in deze regels dat de jongeren zelf bepalen waarover zij klagen, dat de klachten moeten worden behandeld door een onafhankelijk persoon en dat de afhandeling sneller moet.

De nieuwe regels worden verspreid aan jeugdinstellingen. Ook komt er een brochure voor jongeren in een gesloten inrichting, om hen voor te lichten over klachtenprocedures.

Jongeren omgekocht door jeugdinstellingen
Jongeren omgekocht door jeugdinstellingen (Foto: ANP)

Busverkeer Amsterdam-Noord komt weer op gang

Bussen in Amsterdam-Noord die vrijdagochtend stilstonden vanwege stakende chauffeurs, gaan weer rijden. Volgens een woordvoerder van vervoersbedrijf GVB is het busverkeer binnen een uur weer volledig op gang.

De buschauffeurs legden vrijdagochtend het werk neer, omdat ze zich onveilig voelen na een reeks overvallen. Om 7.00 uur vond een werkoverleg met de chauffeurs en de ondernemingsraad plaats. "Het is nog niet bekend wat er gaat gebeuren om de veiligheid van de chauffeurs te waarborgen. Later vandaag wordt daar meer over bekend", aldus de woordvoerder van GVB. "Nu is het belangrijk dat alles weer gaat rijden, zodat onze reizigers niet verder gehinderd worden."

Afgelopen weken werden meerdere buschauffeurs de dupe van overvallen. Woensdag nog werd een chauffeur in Noord met een groot mes bedreigd door twee jonge mannen met een clownsmasker. Daarop besloot het GVB per direct te stoppen met de verkoop van dagkaarten en kinderdagkaarten in de bus.

Busverkeer Amsterdam-Noord komt weer op gang
Busverkeer Amsterdam-Noord komt weer op gang (Foto: ANP)

Shkreli biedt 10 miljoen voor album Kanye

Zakenman The Devil Incarnate Martin Shkreli heeft geprobeerd te voorkomen dat Kanye West zijn nieuwe album aan de wereld liet horen. Tegen een vergoeding van 10 miljoen dollar (8,8 miljoen euro) wil hij het album exclusief voor zichzelf hebben.

Shkreli kocht eerder al voor 2 miljoen dollar (1,7 miljoen euro) het exclusieve album van Wu-Tang Clan en dacht hetzelfde te kunnen doen met het nieuwe studioalbum van West. Op Twitter deelt hij de brief die hij naar zijn idool stuurde. "Kanye en zijn label zijn legaal verplicht mijn aanbod in overweging te nemen in de raad van bestuur. Dit moet het album een paar dagen vertragen."

Martin Shkreli werd de meest gehate man van Amerika toen hij een medicijn voor HIV-patiënten van de ene op de andere dag dik 5000 procent duurder maakte. Een enkele pil van 13,50 dollar kost nu maar liefst 750 dollar.

Kanye heeft zijn cd-presentatie gewoon doorgezet. Meer dan 20 miljoen mensen schakelden online in voor de luistersessie die hij samen met zijn modeshow in New York organiseerde, zo maakte label Def Jam bekend. Shkreli wordt momenteel overigens verdacht van diverse fraudezaken.

Shkreli biedt 10 miljoen voor album Kanye
Shkreli biedt 10 miljoen voor album Kanye (Foto: BuzzE)

Heer en Meester trekt 1,1 miljoen kijkers

De serie Heer en Meester van Omroep MAX heeft donderdagavond ruim 1,1 miljoen kijkers getrokken. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. De serie, met een hoofdrol voor Daan Schuurmans, draait om de zoektocht van Valentijn Rixtus Bentinck naar zijn achtergrond en afkomst. Het tweede seizoen van Heer en Meester ging op 28 januari van start.

Verder scoorden naast de actualiteitenprogramma's en de journaals ook Het mooiste meisje van de klas (TROS) en Over mijn lijk (BNN) ruim meer dan een miljoen kijkers. Het programma Lelijke eendjes, dat wordt gepresenteerd door Lieke van Lexmond, trok iets minder kijkers dan een week geleden. Keken er vorige week nog 611.000 mensen, deze week zakte dat aantal naar iets meer dan een half miljoen.

Heer en Meester trekt 1,1 miljoen kijkers
Heer en Meester trekt 1,1 miljoen kijkers (Foto: BuzzE)

Pakistan pakt tientallen extremisten op

De Pakistaanse autoriteiten hebben bij recente invallen in de zuidelijke havenstad Karachi 97 extremisten van al-Qaeda en de groep Lashkar-e-Jhangvi opgepakt. Onder hen zijn twee commandanten van de laatstgenoemde groep en een van al-Qaeda, zei een legerwoordvoerder.

Volgens de woordvoerder waren de opgepakte extremisten betrokken bij meerdere grote aanvallen, onder meer op Pakistaanse luchtmachtbases, een groot vliegveld en politiebureaus. Verscheidene arrestanten planden ook een aanval op een gevangenis in Hyderabad. Bij die actie zouden ze Khalid Omar Sheikh hebben willen bevrijden, die is veroordeeld voor de moord op de journalist Daniel Pearl van de Wall Street Journal, die in 2002 werd ontvoerd.

Pakistan pakt tientallen extremisten op
Pakistan pakt tientallen extremisten op (Foto: ANP)

IJsberg bedreigt pinguïnkolonie op Antarctica

Omdat de dag niet compleet is zonder uw dagelijkse dosis pinguïnnieuws:

Een kolonie pinguïns dreigt uit te sterven omdat een immense ijsberg hun toegang tot de zee blokkeert. De ijsberg, die zo groot is als een klein land, spoelde in 2011 aan in de Commonwealth Bay op Antarctica, waar de kolonie adéliepinguïns huist.

Onderzoekers van de Australische universiteit van New South Wales telden de pinguïns en publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Antarctic Science. Ze vonden nog maar 5520 pinguïnstellen, terwijl een eeuw geleden de baai nog werd bevolkt door 100.000 van de zwart-witte vogels. De overgebleven pinguïns zijn bovendien 'gedwee' en broeden geen eieren uit.

Door de ijsberg moeten de pinguïns nu 120 kilometer afleggen om bij de zee te komen. De onderzoekers zagen honderden verlaten eieren en bevroren kuikens. Ze weten niet hoelang de ijsberg daar blijft liggen, maar vrezen dat de pinguïnkolonie binnen twintig jaar is uitgestorven als de situatie zo blijft. Laten we dus hopen dat die global warming een beetje opschiet.

IJsberg bedreigt pinguïnkolonie op Antarctica
IJsberg bedreigt pinguïnkolonie op Antarctica (Foto: ANP)

Nederland stapt over op 4G

Nederlanders gebruiken steeds meer de nieuwe 4G-technologie voor mobiel internet. Het dataverkeer via de oudere technologie 3G groeit niet meer, terwijl het verkeer op het 4G-netwerk sterk in de lift zit.

Toezichthouder ACM meldde vrijdag dat het dataverkeer via het snelle 4G-netwerk in het derde kwartaal van vorig jaar een kwart hoger was dan een jaar eerder. Die sterke groei werd mogelijk doordat alle grote mobiele aanbieders nu een grotendeels landelijk dekkend 4G-netwerk hebben. Daarnaast beschikken veel consumenten nu over een toestel met 4G-verbinding en abonnementen met aanzienlijke databundels.

4G is een nieuwe, snellere technologie voor mobiel internet. Eind 2012 werden de daarvoor geschikte frequenties via een veiling over de mobiele aanbieders verdeeld.

Nederland stapt over op 4G
Nederland stapt over op 4G (Foto: BuzzT)

Bedenkingen Duitsers en Britten bij wapenstilstand Syrië

Duitsland en Groot-Brittannië hebben al kanttekeningen geplaatst bij de overeenkomst voor een tijdelijk staakt-het-vuren in Syrië die vrijdagochtend bij de veiligheidsconferentie in München werd getekend. Zeventien landen, waaronder ook grootmachten als de Verenigde Staten en Rusland, hebben hun handtekening eronder gezet.

Het geweld moet geleidelijk stoppen en binnen een week zijn beëindigd. Aanvallen op Islamitische Staat en andere terroristische organisaties gaan wel door.

Behalve de geleidelijke beëindiging van de vijandelijkheden moet er snel humanitaire hulp op gang komen in het door oorlog verscheurde land. Daarna kunnen vredesonderhandelingen in Genève worden hervat, zo hebben de landen afgesproken.

Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier wordt de komende dagen pas duidelijk of er echt sprake is van een doorbraak. Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond maakte een voorbehoud. Hij zei dat het akkoord enkel kans van slagen heeft als Rusland stopt met bombardementen. 'Maar als het plan volledig en zoals afgesproken wordt uitgevoerd, dan is het een belangrijke stap richting het onderbreken van het moorden en lijden in Syrië.'

Volgens zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry zijn er beloftes op papier gezet, maar is de echte test of alle partijen deze afspraken ook eerbiedigen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, die voorstelde om het staakt-het-vuren per 1 maart te laten ingaan, zei na de conferentie in München dat het stoppen van het geweld in Syrië 'moeilijk' zal worden.

München: akkoord over staakt-het-vuren Syrië
Bedenkingen Duitsers en Britten bij wapenstilstand Syrië (Foto: ANP)

Datum 1 januari 1970 blokkeert iPhone

iPhone's 5s en nieuwer wordt onbruikbaar als de datum op de smartphone wordt ingesteld op 1 januari 1970. Het euvel kwam aan het licht op Reddit.

Bij het instellen van de bewuste datum blijft het toestel bij het opnieuw opstarten hangen bij het Apple-logo. De vastgelopen, oftewel gebrickte iPhone, moet vervolgens fysiek gerepareerd worden bij een winkel van Apple of door de batterij los te halen. Hiervoor moet de smartphone dus uit elkaar geschroefd worden.

1 januari 1970 is de datum waarop de tijdrekening van Unix-systemen is begonnen. Veel besturingssystemen, waaronder iOS, waarop de iPhone draait, maken gebruik van deze tijdsberekening.

De bug zit niet op de iPhone 5 en oudere toestellen. Als je daar de datum zou instellen op 1 januari 1970 dan worden wel de apps iMessage, FaceTime, App Store, iTunes Store en Apple Music tijdelijk uitgeschakeld, meldt iCulture. Dit geldt ook voor iPhone's 5s en nieuwer die worden teruggezet op een datum voor 1 januari 1970.

Datum 1 januari 1970 blokkeert iPhone
Datum 1 januari 1970 blokkeert iPhone (Foto: BuzzT)

Vijf landen pakken eerste tickets voor Spelen Rio

In twee dagen tijd hebben maar liefst vijf landen hun eerste olympische tickets voor de Spelen van Rio de Janeiro binnengesleept. In het Marokkaanse Agadir stond het Afrikaans kwalificatietoernooi in het taekwondo op het programma en dat leverde de eerste tickets op voor de vijf landen. Er zijn nu nog 49 van de ruim tweehonderd landen die een klein half jaar voor de Spelen nog in geen enkele sport een startbewijs hebben.

Bij de mannen tot 58 kilogram leek Marumo Moloisane uit Lesotho met een schitterende stijl af te stevenen op een olympisch ticket. In de halve finale werd hij echter verslagen door de Marokkaan Omar Hajjami, die van geluk een paar rondjes door de arena rende - het bereiken van de finale betekende immers een olympisch ticket. Dat lukte in die klasse ook Yousef Shriha uit Libië, waarmee hij zijn land het eerste ticket schonk.

In de klasse tot 68 kilogram greep David Boui uit de Centraal-Afrikaanse Republiek net naast het eerste ticket voor zijn land en dus zijn tweede opeenvolgende Spelen. De mannen tot 80 kilogram kenden een heuse wereldtopper, Ismaël Coulibaly uit Mali. Ook dat land had nog geen startbewijs voor Rio, maar de winnaar van WK-brons in 2011 en 2015 bracht daar met een finaleplaats verandering in. 

De zwaarste klasse, boven 80 kilogram, leverde een daverende sensatie op. Firmin Zokou uit Ivoorkust won vorig jaar zilver op het WK, maar kreeg te maken met de grootste verrassing van het toernooi. Abdoul Razak Issoufou uit Niger schakelde in de eerste ronde tweevoudig wereldkampioen Dada Modibo Keïta uit Mali uit en rekende in de halve finale af met Zokou. Hij bracht Niger daarmee definitief in het rijtje landen met startbewijzen voor de Spelen in Rio.

Bij de vrouwen tot 49 kilogram werden beide tickets gewonnen door een nog niet geplaatst land. Maria Andrade uit de Kaapverdische Eilanden stuntte door de Tunesische subtopper Fadia Farhani uit het toernooi te knikkeren. Rosa Keleku uit de Democratische Republiek Congo versloeg de Ethiopische Nardos Chifra in de halve finale en mocht ook haar olympische koffers pakken. 

Fallout 4 DLC laat niet lang meer op zich wachten

Fallout 4 is alweer drie maanden beschikbaar en dus is het tijd om de blikken eens naar de toekomst te richten. Wanneer komt de beloofde DLC en mogelijke andere extra's? Binnenkort, als we Bethesda mogen geloven. 

Via Twitter laat de ontwikkelaar weten dat de DLC niet ver weg meer is. De aankondiging zou binnenkort moeten plaatsvinden, waarna een release ongetwijfeld niet lang meer op zich laat wachten. Daarnaast is de ontwikkelaar bezig met een overhaul van de survival mode. We mogen rekenen op eten, slapen, ziekten, gevaar en meer. Ook hier gaan we binnenkort meer van horen.

Fallout 4 is sinds 10 november beschikbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Kanye West toont Only One: The Game

Wat moet je doen met teveel geld en sterallures? Nou, naast muziek maken en plannen maken om president te worden, maak je ook een eigen videogame. Kanye West doet het en heeft de eerste teaser trailer vrijgegeven voor Only One: The Game.

Eerlijk is eerlijk, de trailer is nog best mooi. De game gaat over de reis van Kanye's moeder naar de hemel. Dit doet ze door op een paard te rijden en vleugels te groeien, naar het schijnt. Meer informatie is er nog niet bekend, behalve dat we hier erg van onder de indruk moeten zijn. Kanye: 'That’s not easy to do, man! Y’all just be acting like that shit is regular. No, you don’t understand. I go out and meet with everybody in San Fran, and they’ll diss the fuck out of me. And I’ll be like, ‘I wanna make a game,’ and they’ll be like, ‘FUCK YOU.’ That was hard to do, bro!'

Afijn, bekijk de trailer hieronder en oordeel zelf. Een release date en mogelijke platforms zijn nog niet bekendgemaakt.



Jeugd Olympische Spelen gaan van start

Vrijdagochtend gaan de Jeugd Olympische Winterspelen van start. In het Noorse Lillehammer staan de eerste wedstrijden in het curling en ijshockey op het programma, waarna 's avonds de openingsceremonie ghouden wordt. Nederland wordt in de olympische stad van 1994 vertegenwoordigd door dertien atleten.

Het hele Nederlandse team bestaat uit de volgende atleten:

Atleet/atlete Sport Wedstrijd(en)
Daan Baks Schaatsen Heren 500m
Heren 1500m
Heren massastart
Gemengde teamsprint 
Louis Hollaar Schaatsen Heren 500m
Heren 1500m
Heren massastart 
Gemengde teamsprint 
Elisa Dul Schaatsen Dames 500m
Dames 1500m
Dames massastart
Dames teamsprint 
Isabelle van Elst Schaatsen Dames 500m
Dames 1500m
Dames massastart
Dames teamsprint
     
Tjerk de Boer Shorttrack Heren 500m
Heren 1000m
Gemengde aflossing 
Gioya Lancee Shorttrack Dames 500m
Dames 1000m
Gemengde aflossing 
     
Erik Bastiaansen Snowboarden Heren slopestyle
     
Ties van Soest IJshockey Heren skills challenge
Maree Dijkema IJshockey Dames skills challenge
     
Djordy Schaaf Alpineskiën Heren slalom
Heren reuzenslalom
Heren super-G
Heren alpinecombinatie
Gemengd parallel team event 
Claire Tan Alpineskiën Dames slalom
Dames reuzenslalom
Dames super-G
Dames alpinecombinatie
Gemengd parallel team event 
     
Bram Zeegers Skeleton Heren
Noëlle Venneman Skeleton Dames

Er komen vrijdag nog geen Nederlands in actie. Dat gebeurt zaterdag: de alpineskiërs, schaatsers en ijshockeyers geven dan voor het eerst acte de présence.

Meepraten over de Jeugd Olympische Spelen kan uiteraard op het FOK!forum en wel in het speciale topic.

Buschauffeurs staken na reeks overvallen

Buschauffeurs in Amsterdam-Noord hebben vrijdagochtend het werk neergelegd na een reeks overvallen. Ze voelen zich onveilig. Voorlopig rijden daardoor helemaal geen bussen in Amsterdam-Noord. Dat laat het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB weten.

Om 7.00 uur vond er een werkoverleg met de chauffeurs en de OR plaats. Volgens een woordvoerder van de GVB rijden er naar verwachting tot 8.30 uur geen bussen. "Chauffeurs voelen zich onveilig, ze zijn bang om te rijden."

Afgelopen weken werden meerdere buschauffeurs de dupe van overvallen. Woensdag nog werd een chauffeur in Noord met een groot mes bedreigd door twee jonge mannen met een clownsmasker. Daarop besloot het GVB per direct te stoppen met de verkoop van dagkaarten en kinderdagkaarten in de bus.

Buschauffeurs staken na reeks overvallen
Buschauffeurs staken na reeks overvallen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: rustig en koel

Na een koude nacht trekken de mistbanken vanmorgen in de loop van de ochtend weg. Het zuiden maakt de meeste kans op wat zon, in de rest van het land vechten de zon en wolken om voorrang. Wel blijft het vooralsnog overal droog en ligt de temperatuur rond de 6 graden. De zwak tot matige wind draait gedurende de dag naar het zuidoosten. 

Zon op 08.01
Zon onder 17.47

Nattekat reed gisteren over de Provincialeweg in Zuid-Holland terwijl hij dit uitzicht had. 

Zonsondergang in Zuid-Holland (Foto: Nattekat)
Zonsondergang in Zuid-Holland (Foto: Nattekat)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1929 Het Stadhuis van Leiden brandde tot de grond toe af. 
 1904 In Amsterdam vond de eerste tentoonstelling van de Rijwiel en Automobiel Industrie (RAI) plaats. 
 2009

Het DNA-profiel van de Neanderthaler werd in kaart gebracht. 

 1931 Paus Pius XI nam Radio Vaticana in gebruik. 


Het pand waar de RAI tot 1961 gehuisvest was, werd in 1975 gesloopt. 

Onderzoek: 250 kindhuwelijken per jaar

In Nederland worden jaarlijks naar schatting 250 kindhuwelijken gesloten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Maastricht en het Verwey-Jonker Instituut. Ze wijzen erop dat exacte cijfers lastig te geven zijn, omdat deze huwelijken vaak in gesloten gemeenschappen worden voltrokken.

Het onderzoek, in opdracht van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), strekt zich uit over 2013 en 2014. Van de circa 500 kindhuwelijken in die jaren vonden er zo'n 160 plaats onder asielzoekers. In onder meer de Somalische gemeenschap komt het fenomeen relatief vaak voor. De meeste minderjarige huwelijkskandidaten zijn 16 of 17 jaar. In veel gevallen worden de kindhuwelijken buiten het zicht of in het buitenland gesloten, waarna de gehuwden terugkeren naar Nederland.

Onderzoek: 250 kindhuwelijken per jaar
Onderzoek: 250 kindhuwelijken per jaar (Foto: ANP)

VS en Rusland komen wapenstilstand Syrië overeen

De Amerikaanse minister John Kerry en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov zijn overeengekomen dat er binnen een week een staakt-het-vuren van kracht moet zijn in heel Syrië. De twee zijn bijeen in het Duitse München en gaven daar vrijdagochtend vroeg een gezamelijke persconferentie.

Volgens Kerry en Lavrov is de humanitaire situatie in Syrië nijpend, en liggen er diverse VN-resoluties klaar die soelaas moeten bieden. Nieuwsuur meldde eerder dat de Russen pas op 1 maart een wapenstilstand wilden, maar blijkbaar kon er in de loop van de avond een diplomatieke doorbraak worden geforceerd. De Russen zouden zich volgens de afspraken enkel nog mogen verdedigen, het is evenwel onduidelijk wat exact de voorwaarden en de duur van de overeenkomst zijn.

Met behulp van de Russische luchtmacht zijn troepen van de Syrische president Bashar al-Assad steeds verder naar het noorden opgerukt, en met onder meer rond Aleppo zou sprake zijn van een penibele situatie die tienduizenden vluchtelingen naar de Turkse grens heeft gejaagd.

Rusland heeft aangegeven met oppositiegroepen samen te zullen werken om hulp aan de bevolking te kunnen bieden en ervoor te zorgen dat men zich aan het staakt-het-vuren houdt. Dat zal volgens Lavrov geen makkelijke taak zijn. De zogenaamde Islamitische Staat en het al-Nusrafront zijn overigens buiten de wapenstilstand gehouden. Kerry en Lavrov willen het deze groepen ook onmogelijk maken om nog oliegeld binnen te hengelen.

Een einde van de oorlog lijkt met de nu bereikte overeenkomst nog niet in zicht, hooguit is dit een klein beetje dichterbij gekomen. Kerry zei wat dat betreft dat een staakt-het-vuren niet hetzelfde is als een staakt-het-conflict. Voor dat laatste zullen de strijdende partijen in Geneve om tafel moeten. Volgens Kerry en Lavrov gaat het hier dan ook hooguit om een eerste stap. Maar ook de wapenstilstand en de daaropvolgende hulp zullen de komende weken vermoedelijk slechts stukje bij beetje over delen van het land kunnen worden uitgerold.  

Ondanks het bereikte akkoord liggen de VS en Rusland nog ver uit elkaar. Volgens Kerry creëert Assads strijd tegen 'de oppositie' meer terroristen, maar Assad ziet ook de oppositie als terroristen. De Russen lijken Assad hier de laatste tijd in gevolgd te hebben, en beschuldigden de VS ervan geen informatie te delen over de identiteit en de posities van de zogeheten gematigde oppositie. Het lijkt erop dat het akkoord erin voorziet dat dit nu wel gaat gebeuren, maar helemaal duidelijk is dat nog niet.

Een sexy carnaval (2)

'Kijk nou, Aloysius', zei Teutje opgewonden en ze wees voor zich uit met haar wijsvinger, 'Dat is toch George Clooney? Hoe is het mogelijk dat ik die hier zo dadelijk in levende lijve tegenkom. Ik denk dat ik lekker tegen hem aan ga botsen. Geef me eens een harde zet.' Aloysius en Dick keken elkaar even aan en barstten toen in lachen uit. 'Teutje, muts, je ziet toch wel dat het hoofd van George te groot is? Dat is een masker', zei Dick al lachend. De woorden van Dick kwamen echter te laat, want Teutje was al onderweg naar 'George' en ze hield haar handen op kruishoogte.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.