Daley Blind: "Mijn vader breekt niet"

Daley Blind hield zich lang groot, maar toen hij de vraag kreeg of de uitschakeling van Oranje in de EK-kwalificatie extra pijnlijk is omdat juist zijn vader de bondscoach is, brak hij even. "Soms is het heel moeilijk om de 'zoon van' te zijn", zei Blind met tranen in zijn ogen en krakende stem. "Maar ik ben er ook ontzettend trots op. Natuurlijk sta ik achter de bondscoach. Mijn vader is sterk, die breekt niet. Daar vertrouw ik volledig op."

De multifunctionele verdediger van Manchester United vindt dat het Nederlands elftal als team gefaald heeft in de totaal mislukte EK-kwalificatiereeks. "We hebben in te veel wedstrijden niet goed genoeg gepresteerd. Hoe dat komt? Als ik dat wist, had ik het wel opgelost. We hebben genoeg kwaliteit in de groep, maar we misten ook bijna een elftal aan geblesseerden. Dat mag geen excuus zijn, want het begint allemaal bij jezelf. Iedereen moet goed naar zijn eigen prestaties kijken. En daarna moet de knop om. Al zal dat niet zo makkelijk gaan."

Blind junior weet dat de druk op vader Danny groot zal worden nu Oranje ontbreekt op het EK. "Dat is te verwachten, ja. Natuurlijk denk ik nu aan mijn vader, maar zolang het op voetbal gericht is, kunnen de 'Blindjes' wel wat kritiek hebben. Ik merk dat de groep volledig achter hem staat. En ik steun hem zeker. We zullen deze kwalificatiereeks ongetwijfeld nog eens de revue laten passeren. Maar hij is ook de eerste die zegt: knop om, volgende week moet je er weer staan. Dat is belangrijk. We moeten door."

Daley Blind: mijn vader breekt niet
Daley Blind: "Mijn vader breekt niet" (Foto: ANP)