Duda ingezworen als nieuwe president Polen

Andrzej Duda is donderdag ingezworen als nieuwe president van Polen. Hij is de zesde president van het land sinds de val van het communisme in 1989. De conservatief Duda won in mei verrassend en nipt van zittend president Bronislaw Komorowski, die de steun had van regeringspartij Burgerplatform.

Duda werd in de verkiezingen gesteund door de conservatieve oppositiepartij Recht en Gerechtigheid (PiS). Hij beloofde onder meer de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd terug te draaien. Ook maakt hij zich hard voor hogere belastingvrije inkomens en meer kinderbijslag. Vanwege de onrust in Oekraïne bepleit Duda de aanwezigheid van een NAVO-macht in zijn land. 

De overwinning van Duda kan een voorbode zijn van een verkiezingsnederlaag van het Burgerplatform (PO), dat al sinds 2007 aan de macht is. Op dit moment leidt PO een meerderheidscoalitie, maar in oktober zijn er parlementsverkiezingen. Uit peilingen blijkt dat de conservatieve oppositie aan populariteit heeft gewonnen. Het zou sommige Polen dwarszitten dat de loonsverhogingen achterblijven bij de economische groei. Een bekende PO-politicus is oud-premier Donald Tusk, de huidige voorzitter van de Europese Raad.

Het presidentschap is in Polen niet alleen een ceremoniële functie. De president kan zelf met wetsvoorstellen komen en met zijn vetorecht het werk van een regering belemmeren.

Duda ingezworen als nieuwe president Polen
Duda ingezworen als nieuwe president Polen (Foto: ANP)