Polen massaal naar ziekenhuis na inname drugs

In het zuiden van Polen zijn mensen massaal behandeld na het innemen van drugs, genaamd 'strongman'. Meer dan 150 gebruikers moesten de afgelopen dagen naar het ziekenhuis, heeft de politie zondag bekendgemaakt.

De eerste patiënten kwamen donderdag binnen. Velen van hen komen uit Katowice, de hoofdstad van de provincie Silezië. Een groot aantal heeft het ziekenhuis inmiddels verlaten.

Strongman is een zogeheten 'designerdrug'. Dat is een ontworpen drug, waarbij de werkzame stoffen die men wil hebben, worden nagemaakt. Lange tijd werd het als legaal beschouwd, maar sinds juli staat strongman op de lijst van verboden middelen in Polen. Drie mensen zijn vastgezet op verdenking van dealen van de drugs. Zij lopen het risico tot tien jaar achter de tralies te verdwijnen.

Volgens de Poolse radio is de verkoop van designer drugs "een grijs gebied". De pakjes poeder worden vaak als collectors item verkocht met daarop de vermelding dat het niet is bedoeld om in te nemen. Het is een maas in de wet, aldus de zender.

Polen massaal naar ziekenhuis na inname drugs
Polen massaal naar ziekenhuis na inname drugs (Foto: ANP)