FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 6 augustus 2015

'Migranten Calais opgejut door linkse activisten'

Wanhopige migranten die vanuit Calais naar Engeland willen komen, worden opgejut. Niet door mensenhandelaren, maar door extreemlinkse activisten. Dat schrijft het AD op basis van Britse berichtgeving. De activisten jutten de wanhopige vluchtelingen op om confrontaties met de politie uit te lokken, zegt de Franse politievakbond tegen The Telegraph.

Dagelijks proberen vluchtelingen vanuit de Franse plaats Calais via de Kanaaltunnel naar Engeland te komen. Bij de vluchtpogingen zijn de afgelopen tijd tien migranten om het leven gekomen. Nu blijkt dat extreemlinkse figuren een kwalijke rol hebben. Deze anarchisten streven naar een Europa zonder grenzen. Ieder politieoptreden tegen de vluchtelingen staat daar haaks op.

Agent gewond
Maandag moest een Franse agent naar het ziekenhuis nadat een steen tegen zijn hoofd was gegooid. Een Soedanese vluchteling zou dat hebben gedaan. Zondag bezette een groep vluchtelingen urenlang de Kanaaltunnel. Die 'sit-in' is een indicatie dat vluchtelingen steeds meer georganiseerd te werk gaan.

Volgens de Franse politiebond zijn er onder de linkse anarchisten vrij veel Britten. 'Ze willen dat vluchtelingen politiegeweld uitlokken en hen tegen ons opzetten. Ze schilderen ons af als barbaren. Tot nu toe konden de activisten ongestraft hun gang gaan. Het is tijd dat we de wet volgen en ze identificeren en arresteren', zegt woordvoerder Gilles Debove tegen de Britse krant The Telegraph.

De Calais Migrant Solidarity, een organisatie die zich inzet voor de vluchtelingen, vindt dat Debove onzin uitkraamt. De vluchtelingen zouden genoodzaakt zijn om samen te werken; anders worden ze niet gehoord. Ook wordt het geweld van de vluchtelingen overdreven. Het meeste geweld zou juist van de politie afkomstig zijn.

Krab gespot op Mars

Is het pareidolia? Is het photoshop? Is het toch superman? Feit is wel dat er een opmerkelijke foto van Mars in de media is verschenen, hierop zou een soort krab te zien zijn.

Had David Bowie dan toch gelijk? Een foto van een Martiaanse rotspartij lijkt -wanneer er stevig ingezoomd wordt- een bewoner te hebben. Uit een grot lijkt een beestje te kruipen, hoewel het volgens anderen een plant zou zijn. Maar dat zou wel een beetje vreemd zijn; planten kruipen niet zo vaak.

De NASA-foto dook opeens op in een facebookgroepje, waar ze dol op complottheorieën zijn; 'Men Vertelt ons de Waarheid niet over Mars'. Daar waren ze er snel uit. Dit was onomstotelijk een veelpotige Martiaan.

Serieuze wetenschappers reageerden helaas wat minder extatisch op de foto. Zo stelt Seth Shostak (bijzonder coole naam overigens), medewerker van het SETI-project, dat we eigenlijk wel kunnen uitsluiten dat het hier daadwerkelijk een buitenaardse tenenknijper zou zijn. Hij wijt de hysterie aan pareidolia.

Net zoals we snel auto's en dieren 'herkennen' in wolkformaties, doen we dit ook bij rotsen, keukenkastjes en eigenlijk alles. Het menselijk brein zou geprogrammeerd zijn om dit te doen. Dit gaf namelijk ooit een evolutionair voordeel. Seth krijgt wel vaker foto's met 'bewijzen van leven op Mars' opgestuurd en eigenlijk vallen ze allemaal te verklaren door pareidolia.

”De mensen die mij foto's sturen zijn vaak zeer enthousiast over wat ze zien”, vertelt Seth. ”Ze zien vaak dingen die je niet verwacht op zo'n stoffige, roestige planeet.”

”Meestal gaat het om een dier, maar soms ook vreemdere objecten zoals auto-onderdelen. Misschien denken ze wel dat er auto's rondtuffen op Mars. Een krab herkennen in een zwaar geërodeerd landschap is dan ook niet zo verrassend, maar ook niet 'echter' dan een knipoog te menen zien in een puntkomma ;-).”

De mening van de krab is nog niet gevraagd.

EL: Uitslag Vitesse - Southampton

Vitesse heeft donderdag geen sportieve revanche op Southampton weten te nemen. De formatie van trainer Peter Bosz verloor in het eigen stadion Gelredome opnieuw van de ploeg van coach Ronald Koeman en is daardoor uitgeschakeld in de Europa League. Na de 3-0 in Southampton, werd het donderdag 2-0 voor de Engelsen.

Bosz had vooraf uitgesproken nog wel een beetje hoop op een stunt te koesteren. Die verdween echter al na drie minuten spelen, toen Graziano Pellè (ex-AZ en Feyenoord) de Engelsen op voorsprong schoot. De Italiaan zorgde er met een zuiver schot in de hoek voor dat de opdracht voor Vitesse onmogelijk werd. De geel-zwarte equipe moest er door de nederlaag van vorige week namelijk vijf maken om de Engelsen alsnog de baas te zijn.

De Arnhemmers wilden er ondanks dat moeizaam vooruitzicht aanvankelijk best nog wat van maken. Zo probeerden Maikel van der Werff, die zijn basisdebuut maakte, en Valeri Qazaishvili doelman Maarten Stekelenburg van afstand te passeren. De man die in 2010 nog de WK-finale keepte met Oranje zag de ballen recht op zich afkomen. De gasten waren aan de overkant een stuk gevaarlijker. Zo voorkwam doelman Eloy Room na een half uur de 2-0, door een schuiver van Sadio Mané te keren.

Het jonge elftal van Bosz, die in de zomerstop vrijwel de hele as van zijn elftal van vorig seizoen had zien vertrekken, kon de stevige defensie van Southampton ook na rust amper verontrusten. Na een uur was opnieuw Qazaishvili met een schot nog het dichtst bij een treffer, maar hij vond opnieuw Stekelenburg op zijn weg. Ook in de slotfase wist Vitesse de eer niet meer te redden. Na een fout van invaller Danilo Pantic maakte Mané er zelfs nog 2-0 van.

Southampton schakelt Vitesse uit
Southampton schakelt Vitesse uit (Foto: ANP)

Chinezen woedend over verklaring MH370

Nabestaanden van Chinese passagiers van de verdwenen vlucht MH370 hebben woedend gereageerd op de verklaring van de Maleisische premier Najib Razak. Die meldde woensdag dat het op het Franse eiland gevonden wrakstuk van de verdwenen Boeing 777 is. Franse onderzoekers die het wrakstuk bekeken verklaarden echter dat zij een "zeer sterk vermoeden" hebben dat om een deel gaat van het toestel dat verdween op een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking.

De nabestaanden protesteerden donderdag bij het kantoor van Malaysia Airlines in Peking. Zij geloven niet in de verklaring die Razak heeft gegeven. "Wat daar wordt verteld, klopt van het begin tot het einde niet", aldus een vrouw wiens dochter in het toestel zat. Volgens de Chinezen wil Maleisië zo snel mogelijk van de zaak rond het toestel af.

Onder de 239 mensen aan boord van het toestel, waren 153 Chinezen. Ook een Nederlandse zat in het toestel.

Chinezen woedend over verklaring MH370
Chinezen woedend over verklaring MH370 (Foto: ANP)

'Ben Affleck betaalt voor luxe hotel nanny'

De voormalig nanny van Ben Affleck en Jennifer Garner verblijft in een luxe hotel in Los Angeles. Volgens People betaalt Ben, die een affaire met Christine Ouzounian zou hebben, de rekening.

"Christine geniet van haar verblijf in het hotel", fluisteren ooggetuigen. "Ze gedraagt zich alsof ze op vakantie is. Ze is meerdere malen bij het zwembad gespot. Ze ziet er ontspannen en blij uit. Ze vermaakt zich met vriendinnen, leest tijdschriften en zit veel aan de telefoon."

Eind juni kondigden Ben en Jennifer aan na tien jaar huwelijk te gaan scheiden. De laatste tijd wordt gefluisterd dat Ouzounian een rol heeft gespeeld in de breuk. Jennifer heeft haar in ieder geval ontslagen als nanny van hun drie kinderen. Ben heeft de affaire ontkend, maar inmiddels zijn nieuwe foto's opgedoken waarin te zien is hoe zij hem vorige maand lachend een champagnefles overhandigde.

'Ben Affleck betaalt voor luxe hotel nanny'
'Ben Affleck betaalt voor luxe hotel nanny' (Foto: BuzzE)

Londen zucht onder metrostaking

Miljoenen Londenaren hebben het donderdag zwaar te verduren door de metrostaking in de Britse hoofdstad, de tweede binnen een maand. Het verkeer in de stad kwam muurvast te staan.

Forensen gebruikten auto's, boten, fietsen, wandelschoenen of afgeladen bussen om op hun werk te komen. Normaliter vervoert de metro in de stad 4 miljoen mensen per dag.

"De centrale stations zijn een bloedbad", zei een forens in het financiële centrum van de stad. "Het is heet, het is zweterig en iemand kan elk moment zijn geduld verliezen."

Londen zette 250 extra bussen in om de staking op te vangen. Woensdagavond begon de werkonderbreking, die tot vrijdag duurt. De bonden voeren actie voor betere werkomstandigheden voor personeel tijdens een nieuwe nachtdienst die volgende maand begint.

Het publiek is de staking inmiddels meer dan zat. "Ze krijgen veel meer vakantiedagen dan ik", zei een vrouw, die naar haar werk in het centrum moest lopen. "Ze moeten er nu mee ophouden. Het is irritant en het stoort."

Londen zucht onder metrostaking
Londen zucht onder metrostaking (Foto: ANP)

Rabobank: groei woningmarkt houdt aan

De groei van de Nederlandse koopwoningmarkt zet door. Na een sterke eerste helft van 2015 zal de markt in de rest van 2015 en 2016 verder aantrekken. Dat schrijven economen van de Rabobank in hun donderdag verschenen kwartaalbericht over de woningmarkt.

Dit jaar wisselen naar verwachting 170.000 tot 185.000 woningen van eigenaar. In 2016 zal dit aantal volgens Rabobank stabiliseren rond 170.000 tot 190.000 verkochte woningen. De prijzen stijgen dit jaar waarschijnlijk met 2 tot 3,5 procent ten opzichte van 2014. Voor volgend jaar bedraagt de gemiddelde prijsstijging naar verwachting 2,5 tot 4,5 procent.

"De aantrekkende economische groei is belangrijk voor de woningmarkt", zegt econoom Pieter van Dalen van de Rabobank. "De groeiende werkgelegenheid zorgt voor een hoger gemiddeld besteedbaar inkomen. Samen met de lage hypotheekrente en het hoge consumentenvertrouwen biedt dat perspectief voor verdere groei."

Daar staan wel factoren tegenover die een nog hogere groei voorkomen. Van Dalen: "Een kwart van de huizenbezitters heeft een hypotheek die hoger is dan de waarde van de woning en huizenkopers mogen minder lenen ten opzichte van hun inkomen en de waarde van de woning. Deze belemmerende factoren hebben naar verwachting echter een kleiner effect op de groei dan de stimulerende factoren."

De groei van de woningmarkt concentreerde zich tot voor kort in het goedkopere segment, vooral appartementen. Door de stijgende huizenprijzen en de lage hypotheekrente worden doorstromers actiever en haken de duurdere segmenten aan bij de groei. "Vrijstaande woningen en twee-onder-één-kappers wonnen in het tweede kwartaal weer wat marktaandeel terug", aldus Van Dalen.

Rabobank: groei woningmarkt houdt aan
Rabobank: groei woningmarkt houdt aan (Foto: ANP)

Caitlyn Jenner deelt eerste selfie

Caitlyn Jenner heeft donderdag haar eerste selfie gemaakt. De 65-jarige realityster is in de race voor de Teen Choice Award voor Social Media Queen en daar hoort volgens haar een selfie bij.

"Een Social Media Queen kan niet worden gekroond zonder een selfie te plaatsen, dus hier is mijn eerste", schreef Caitlyn bij het kiekje dat ze in haar Porsche nam. De realityster wil de Teen Choice Award kennelijk graag winnen, bij haar eerste selfie plaatste Jenner een link naar de pagina waarop gestemd kan worden op de Social Media Queen.

In die categorie heeft Jenner geduchte concurrentie. Ook Taylor Swift, Katy Perry, Miley Cyrus, Nicki Minaj en Selena Gomez dingen mee naar de award. Fox maakte de genomineerden vorige week bekend, tot haar grote verrassing is Jenner in de race. "En dan te bedenken dat ik een paar maanden geleden niet in aanmerking kwam voor deze nominatie", reageerde Caitlyn, die tot voor kort door het leven ging als Bruce. "Wat een eer!

'VS en Rusland eens over SyriŽ-resolutie'

De Verenigde Staten en Rusland hebben een gezamenlijk ontwerp gemaakt voor een VN-resolutie over chemische wapens in Syrië. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei dat donderdag tijdens een bezoek aan Maleisië, waar hij zijn Russische ambtgenoot Sergei Lavrov had gesproken.

De resolutie is bedoeld om duidelijk te maken wie zich in Syrië schuldig maakt aan aanvallen met chemische wapens. "Het zorgt voor een proces waarin de verantwoordelijkheid kan worden gelegd, waaraan het tot nu toe heeft ontbroken", zei Kerry.

Volgens diplomaten stemt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waarschijnlijk vrijdag over het Amerikaanse voorstel om secretaris-generaal Ban Ki-moon te vragen om een onderzoeksteam samen te stellen.

'VS en Rusland eens over Syrië-resolutie'
'VS en Rusland eens over Syrië-resolutie' (Foto: ANP)

10.000 euro voor gouden tip mishandeling TT

De gouden tip die leidt tot een aanhouding in de zaak van de dood van een 24-jarige Assenaar, is 10.000 euro waard. Dat maakte de politie donderdag bekend. In de nacht van 26 op 27 juni werd de Assenaar zwaar mishandeld op de TT in Assen. Een paar dagen later overleed het slachtoffer aan zijn verwondingen.

De politie heeft nog geen verdachten aangehouden, ondanks het horen van tientallen getuigen. Ze roept getuigen die zich nog niet gemeld hebben, op dat alsnog te doen. De politie is specifiek op zoek naar een persoon die zich op 6 juli bij de politie heeft gemeld en die belangrijke informatie zou hebben gehad over de dood van de Assenaar.

De politie verzoekt ook degene die betrokken is geweest bij de mishandeling om zich te melden en stelt daar expliciet bij dat het Openbaar Ministerie (OM) vooralsnog niet uit gaat van moord of doodslag. "Mogelijk heeft het handgemeen een andere reden gehad."

10.000 euro voor gouden tip mishandeling TT
10.000 euro voor gouden tip mishandeling TT (Foto: ANP)

ZoŽ Kravitz reageert op ongelukje vader Lenny

Zoë Kravitz moet wel lachen om alle aandacht die haar vader krijgt nadat hij begin deze week tijdens een optreden uit zijn broek scheurde en meer liet zien dan waarschijnlijk de bedoeling was. De dochter van de rockster reageert via Instagram op alle ophef.

Steven Tyler, de frontman van Aerosmith, stuurde zijn collega Lenny na het incident een berichtje. "Gast... Geen ondergoed en gepiercet. Die shit heb je me nooit laten zien", aldus het berichtje van Tyler dat Kravitz deelde via Instagram. Zijn dochter doet nu net zoiets. Ze deelt een screenshot van een berichtje dat ze aan Chelsea Tyler, de dochter van Steven, stuurde.

"Onze vaders die het op social media over piemels hebben is cool", schrijft ze aan Chelsea. "Wat?! O nee... Op Twitter? O mijn god", reageert Chelsea. "Haha#penisgate", voegt de dochter van Steven daar nog aan toe.

Zoë Kravitz reageert op ongelukje vader Lenny
Zoë Kravitz reageert op ongelukje vader Lenny (Foto: BuzzE)

Minder starters in het mkb

Het aantal starters in het midden- en kleinbedrijf (mkb) is de laatste tijd aan het afnemen. Vorige maand telde de Kamer van Koophandel (KvK) er 11 procent minder dan in juli vorig jaar.

Daartegenover blijft het aantal startende zzp'ers groeien ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dit duidt er volgens de KvK op dat het momenteel gemakkelijker is om alleen een onderneming te beginnen dan als 'klassiek' bedrijf, waar personeel voor moet komen is en waarvoor veel investeringen nodig zijn.

In de maand juli zijn er in totaal 13.717 bedrijven gestart, 1 procent meer dan een jaar geleden. Daartegenover stonden 7873 bedrijfsbeëindigingen. Het aantal ondernemers dat de stekker eruit trok, kwam 2 procent lager uit.

Het aantal faillissementen daalde afgelopen maand met 21 procent, tot 480. Vanwege het economisch herstel gaan er al een tijdje een stuk minder bedrijven over de kop.

Minder starters in het mkb
Minder starters in het mkb (Foto: ANP)

Noodgeld slachtoffers Alphen uitgekeerd

Mensen die getroffen zijn door het ongeval met de bouwkranen in Alphen aan den Rijn, krijgen uiterlijk vrijdag het noodgeld uitgekeerd dat bouwbedrijf Mourik had toegezegd. Het bedrijf heeft een lijst gekregen van bewoners van elf woningen en drie ondernemers. Bewoners krijgen 2000 euro, ondernemers 5000 euro.

Een van de gedupeerden heeft het geld al contant gekregen, volgens de woordvoerder. "Gisteren zijn we gebeld door een bewoner die platzak was. Die heeft die avond het geld contant gekregen."

Mourik is verantwoordelijk voor de renovatie van de Julianabrug.

Noodgeld slachtoffers Alphen uitgekeerd
Noodgeld slachtoffers Alphen uitgekeerd (Foto: ANP)

'Scarlett stopt met roken voor dochter'

Scarlett Johansson wordt tegenwoordig niet vaak meer gespot met een sigaret in haar hand. Een bron laat Us Weekly weten dat de actrice heeft besloten om voor haar elf maanden oude dochtertje Rose te stoppen met roken.

"Scarlett zegt dat ze nu nog maar heel af en toe een sigaret rookt", vertelt de insider. "Ze wil niet dat haar kindje het ruikt."

De insider onthult ook dat de actrice zo haar eigen manier heeft om haar kindje stil te krijgen als ze huilt. "Als Rose aan het jammeren is, geeft de nanny haar aan Scarlett. Zij is de enige die het meisje stil kan krijgen." Johansson vindt het fijn om voor Rose te zingen, maar geen kinderliedjes. "Ze zingt oude jazz-nummers voor haar, nummers van Nina Simone en Anita O'Day."

Scarlett vertelde onlangs al in een interview hoe ontzettend gek ze is op haar dochtertje. "Bij haar zijn, is het leukste wat er is. Als ik bij haar ben en ik maak haar aan het lachen, krijg ik zo'n overweldigend gevoel van geluk."

'Scarlett stopt met roken voor dochter'
'Scarlett stopt met roken voor dochter' (Foto: BuzzE)

FBI wil na kwart eeuw megakunstroof oplossen

De Amerikaanse opsporingsdienst FBI heeft donderdag een korrelige bewakingsvideo van 25 jaar geleden gepubliceerd, in de hoop een kunstroof ter waarde van 500 miljoen dollar (457 miljoen euro) op te lossen.

Op de video is te zien hoe een bewaker rond middernacht een man via een achteringang binnenlaat in het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston, een etmaal voor de grote kunstroof. Hoewel de roof is verjaard en niemand er voor kan worden vervolgd, hoopt de FBI de gestolen kunst terug te vinden.

De roof vond plaats in de vroege ochtend, toen twee als agenten verklede mannen binnengelaten werden door bewakers. De 'agenten' zouden de bewakers hebben overmeesterd - ze werden uren later in de kelder gevonden, vastgebonden met duck tape.

Onder de dertien gestolen kunstwerken waren Christus in de storm op het meer van Galilea van Rembrandt, Het concert van Johannes Vermeer en Bij Tortoni van Édouard Manet. In het museum hangen door een bepaling in het testament van de excentrieke Gardner nog altijd de lege lijsten van de schilderijen.

De video is een van de manieren waarmee de FBI de werken wil achterhalen. Daarnaast klaagde ze een nu 79-jarige man aan wegens illegaal wapenbezit. In de woning van de man hebben rechercheurs politieuniformen en een handgeschreven lijst met de gestolen werken gevonden. De man zelf ontkent elke betrokkenheid bij de kunstroof, die de grootste uit de Amerikaanse geschiedenis is.

FBI wil na kwart eeuw megakunstroof oplossen
FBI wil na kwart eeuw megakunstroof oplossen (Foto: ANP)

'Familie Bobbi Kristina woest over foto'

De familie van Bobbi Kristina is woest. Het Amerikaanse blad National Inquirer plaatste deze week een foto van de onlangs overleden Bobbi op haar sterfbed op de voorpagina van het blad. Een bron laat FOX411 weten dat de familie dit een vreselijke actie vindt.

Op de foto is Bobbi te zien terwijl ze in een bed ligt in het hospice waar ze de laatste weken van haar leven verbleef. Bobbi is buiten bewustzijn en heeft een ziekenhuishemd aan, aldus FOX411. "De familie is heel erg boos", aldus de bron. "Ze bekijken nu of ze juridische stappen kunnen ondernemen. Ze willen heel graag weten wie deze foto genomen heeft."

De foto van Bobbi zou voor een bedrag van 100.000 dollar (ruim 90.000 euro) zijn verkocht aan het blad. In het magazine staan ook foto's van de kist waarin Bobbi Kristina lag, net als foto's van haar rouwende familieleden.

Advocaat Julian Chan legt Fox uit dat de familie het blad kan aanklagen vanwege de foto van Bobbi in haar ziekenhuisbed. De familie kan het blad aanklagen voor het schenden van de privacy. Net als voor het maken van de foto en voor het opzettelijk toebrengen van 'emotionele stress', aldus Chan.

Bobbi Kristina overleed op 26 juli. De dochter van Whitney Houston en Bobby Brown werd op 31 januari bewusteloos aangetroffen in haar badkuip. Toen Whitney Houston drie jaar geleden overleed, deed The National Inquirer overigens iets soortgelijks. Het blad plaatste toen een foto van Whitney in een open kist. Daar kreeg het blad toen ook veel kritiek op, maar dat weerhoudt de makers er niet van om deze foto nu opnieuw af te drukken, naast de foto van Bobbi in haar bed.

'Familie Bobbi Kristina woest over foto'
'Familie Bobbi Kristina woest over foto' (Foto: BuzzE)

EL: Uitslag Basaksehir - AZ

Vrij eenvoudig heeft AZ de laatste hindernis op weg naar de groepsfase van de Europa League bereikt. Het elftal van trainer Van den Brom won donderdag voor de tweede keer binnen een week van Istanbul Basaksehir (2-1), na de zege van 2-0 vorige week in Alkmaar.

AZ wordt vrijdag net als Ajax aan een tegenstander gekoppeld in de play-offs van de Europa League. Kampioen PSV en bekerwinnaar FC Groningen zijn al zeker van een optreden in de groepsfase van de Champions League, respectievelijk Europa League.

De overwinning was een opsteker voor AZ en het Nederlandse voetbal, dat de laatste jaren in Europa veel aan terrein heeft verloren. Dat is overigens niet de schuld van de tweevoudig kampioen uit Alkmaar, die van alle eredivisieclubs de afgelopen vier jaar achter Ajax en PSV de meeste punten in de toernooien van de UEFA bij elkaar sprokkelde. AZ vierde in Turkije de vijftigste zege ooit in de UEFA Cup en Europa League.

Trots

Coach Van den Brom was voor de wedstrijd nog niet helemaal zeker van een goed resultaat over twee wedstrijden. Hij kon echter al na 21 minuten opgelucht adem halen. In zijn honderdste officiële wedstrijd voor AZ bezorgde Markus Henriksen zijn ploeg met een bekeken schot een wel heel riante uitgangspositie. Na het doelpunt van de Noorse middenvelder moest Istanbul Basaksehir maar liefst viermaal scoren om verder te bekeren.

AZ mag best trots zijn dat het ten koste van Turkse nummer vier van het vorige seizoen de play-offs van de Europa League bereikte. Istanbul Basaksehir verraste vorig seizoen Galatasaray nog met een zege van 4-0, al zou je dat donderdag niet zeggen als je de ploeg in een slecht gevuld stadion bezig zag. AZ nam de afgelopen weken ook afscheid van dragende spelers als doelman Esteban, verdedigers Wesley Hoedt en Simon Poulsen, aanvoerder Nemanja Gudelj en aanvaller Steven Berghuis en Aron Johannsson. Aanwinsten als Alireza Jahanbakhsh en Rajko Brezancic waren nog niet van de partij in de grootste stad van Turkije.

Bij de thuisploeg uit Istanbul was Doka Madureira de gevaarlijkste speler. De Braziliaan profiteerde vlak voor rust van de ruimte die hij van Celso Ortiz kreeg. AZ raakte niet in de war van de gelijkmaker en zag Joris van Overeem zelfs voor 2-1 zorgen.

Istanbul Basaksehir

1 - 2

AZ

 45' Madureira    21' Henriksen
 75' v. Overeem
 
 Gele kaart: Cansev, (Istanbul Basaksehir), Johansson, (AZ)
 
Stadion: Basaksehir Fatih Tarim stadion, Istanbul
Toeschouwers: ?
Arbiter: Gomez (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Ceylan
Uçar (Alkilic/46)
Ayhan
Cansev
öztorun
Visca
Emre (Tekdemir/64)
Mossoró (Batdal/74)
Badji
Madureira
Cikalleshi
  Rochet
Johansson
Gouweleeuw
v.d.Linden
Haps
Henriksen
Ortíz
Haye
v.Overeem (Hupperts/86)
Janssen (Mühren/68)
Dos Santos (Vaarnold/78)

AZ wint opnieuw van Istanbul Basaksehir
AZ wint opnieuw van Istanbul Basaksehir (Foto: ANP)

Griekse beurs toont wat herstel

De beurs in Athene ging donderdag omhoog, na de zware verliezen van de voorgaande dagen. De hard geraakte Griekse bankaandelen wisten wat terrein terug te winnen.

De Griekse ASE-beursindex stond donderdag tegen het einde van de ochtend op een winst van 3,1 procent. De beurs in Athene heropende maandag na vijf weken dicht te zijn geweest en ging daarna sterk omlaag, onder druk van de banken. Die stonden donderdag eindelijk weer eens in de plus. National Bank of Greece was daarbij de grootste winnaar met een plus van 21 procent.

Macro-economisch nieuws was er ook uit het noodlijdende land. Het Griekse statistiekbureau meldde dat de werkloosheid in mei is afgenomen tot 25 procent, van 25,6 procent een maand eerder. De jeugdwerkloosheid bedroeg 51,8 procent.

Griekse beurs toont wat herstel
Griekse beurs toont wat herstel (Foto: ANP)

Los onderdeel oorzaak crash Harrison Ford

Een los onderdeel veroorzaakte de vliegtuigcrash waarbij Harrison Ford eerder dit jaar zwaargewond raakte. Dat heeft de National Transportation Safety Board (NTSB), dat de crash onderzocht, volgens TMZ bekendgemaakt. De 73-jarige Ford hield een gebroken enkel en bekken en een ernstige hoofdwond over aan het ongeluk.

Het defect in de motor van Fords sportvliegtuigje kwam volgens de NTSB voort uit een renovatie van het toestel, zeventien jaar geleden. Ook zat Fords gordel niet goed, wat bijdroeg aan de ernst van zijn verwondingen.

Ford crashte in maart toen hij plotseling een noodlanding moest maken op een golfbaan. Na het ongeval lag de acteur drie weken in het ziekenhuis.

Los onderdeel oorzaak crash Harrison Ford
Los onderdeel oorzaak crash Harrison Ford (Foto: BuzzE)

Rellen in Arnhem rond Vitesse - Southampton

De politie in Arnhem heeft donderdagavond ingegrepen op de Korenmarkt waar voetbalsupporters zich voorafgaand aan de wedstrijd tussen Vitesse en Southampton ophielden. Politie te paard en de ME dreven vechtende fans uiteen die elkaar bekogelden met stoelen.

Volgens de politie is er één agent gewond geraakt door een klap van een supporter die meteen is opgepakt. In totaal zijn ongeveer zestig mensen, voornamelijk Vitesse-aanhangers, aangehouden. De rust op het plein is weergekeerd, en de Korenmarkt is goeddeels leeg. Vitesse speelt vanaf 20.00 uur tegen Southampton in de Europa League.

Onrust in Arnhem rond Vitesse - Southampton
Onrust in Arnhem rond Vitesse - Southampton (Foto: ANP)

Taylor Swift schrikt van fan tijdens concert

Taylor Swift is zich deze week rot geschrokken tijdens een concert in het Canadese Edmonton. Terwijl ze op het podium stond, probeerde een fan haar aan te raken of te pakken en daardoor raakte Taylor even van de wijs.

Een andere fan heeft het incident vastgelegd met haar telefoon. In het filmpje is ze zien dat Taylor helemaal opgaat in haar performance als ze vanuit haar ooghoek ineens de hand van een fan ziet die haar probeert te grijpen. Swift schrikt zich een ongeluk, maar herpakt zich na een paar seconden.

"Een of andere gek probeerde Swifty Swift te pakken. Hou je handen thuis, gek. Gelukkig was de beveiliging snel ter plekke en natuurlijk zong Taylor gewoon door, zo professioneel als ze is", schrijft de fan bij de korte video.

Taylor Swift schrikt van fan tijdens concert
Taylor Swift schrikt van fan tijdens concert (Foto: BuzzE)

Plattegrond gevangenis Bonaire stond online

Het ontwerp voor een gevangenis in aanbouw op Bonaire is per ongeluk openbaar gemaakt. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft dit donderdag naar aanleiding van een bericht in het AD bevestigd. "Het is een fout geweest. Dat had niet mogen gebeuren", aldus de woordvoerder. "Je weet nooit hoeveel mensen het gezien hebben, maar de fout is snel recht gezet."

Het ontwerp werd dinsdag als bijlage meegezonden in aan brief aan de Kamer over het Europees Comité voor de Preventie van Foltering en Onmenselijke of Vernederende Behandeling of Bestraffing (CPT) en was ook enige tijd te zien op de website van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Plattegrond gevangenis Bonaire stond online
Plattegrond gevangenis Bonaire stond online (Foto: ANP)

Nederland heeft weer steunpunt op Sziget

Nederlanders die op het Szigetfestival in Hongarije in de problemen komen, kunnen er opnieuw aankloppen bij een consulair steunpunt. Nederlandse medewerkers van Buitenlandse Zaken bemannen dat steunpunt samen met collega's uit Frankrijk, Duitsland, België en Canada, liet het departement donderdag weten.

Het Szigetfestival in Boedapest wordt deze keer gehouden van 10 tot en met 16 augustus. Met 400.000 bezoekers is het een van de grootste festivals van Europa. Er komen jaarlijks zo'n 16.000 Nederlanders op af. Dit jaar treden artiesten op als Robbie Williams, Avicii, Kings of Leon en Dotan.

Vorig jaar meldden zich tien Nederlanders bij het steunpunt voor een vervangend reisdocument omdat hun paspoort was gestolen of zoekgeraakt. In 2013 waren dat er nog zeventig.

Nederland heeft weer steunpunt op Sziget
Nederland heeft weer steunpunt op Sziget (Foto: ANP)

Ex Sylvie hangt vuile was niet buiten

Maurice 'Momo' Mobetie is niet van plan zich negatief uit te laten over zijn ex Sylvie Meis. "Ik heb Damián in m'n hart gesloten. Uit respect en omwille van haar zoon zal ik daarom nooit iets slechts zeggen over zijn moeder", liet de Zwitserse clubeigenaar weten aan RTL Boulevard.

De vele geruchten rondom zijn breuk met Sylvie doen Momo weinig. "Het raakt me verder niet wat mensen vinden en denken."

Sylvie en Momo vormden sinds het voorjaar een stel, onlangs vierden ze nog vakantie op Ibiza. Eerder deze week verwijderde Sylvie alle foto's van Momo van haar social media-kanalen. Niet veel later liet Momo weten dat hij weer vrijgezel is.

Ex Sylvie hangt vuile was niet buiten
Ex Sylvie hangt vuile was niet buiten (Foto: BuzzE)

Ook vrouwelijke BN'ers gaan lulverhalen doen

Cabaretier Howard Komproe gaat het komende seizoen weer de theaters in met zijn voorstelling De Lulverhalen. Alleen voegt hij dit keer ook een aantal bekende vrouwen toe aan zijn poule van sprekers die verhalen over het mannelijke geslachtsdeel met het publiek delen.

Onder anderen Angela Groothuizen, Bobbi Eden, Sanne Wallis de Vries, Sylvana Simons, Lucretia van der Vloot en schrijfster Nynke de Jong zullen op een aantal avonden op het podium verschijnen tijdens speciale Lulverhalen - Ladies on Stage-edities.

Komproe begon de Lulverhalen als een mannelijke variant op de Vaginamonologen. Met een grote poule van bekende mannen, onder wie Erik van Muiswinkel, Ali B, Hans Kazan, Theo Maassen en Marc de Hond, trad hij vele tientallen keren op. Elke voorstelling ontvangt Komproe drie gasten die hun eigen persoonlijke 'lulverhalen' met het publiek delen.

De vrouwelijke versie is van 16 september tot en met 3 december in de Nederlandse theaters te zien. Het is inmiddels het vierde seizoen dat de Lulverhalen door Nederland toeren.

Ook vrouwelijke BN'ers gaan lulverhalen doen
Ook vrouwelijke BN'ers gaan lulverhalen doen (Foto: BuzzE)

Geen Franse marineschepen naar Rusland

De twee marineschepen die Frankrijk had gebouwd voor Rusland, gaan definitief niet naar dat land. De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot François Hollande hebben besloten de overeenkomst over de twee Mistral-schepen te annuleren. Dat meldde het Kremlin woensdag.

Rusland heeft het aankoopbedrag teruggekregen, aldus het Kremlin. Als Frankrijk alle Russische apparatuur en materialen terugstuurt die werden gebruikt voor de bouw van het schip, dan mag Frankrijk de twee schepen houden en gebruiken. Dat is het resultaat van gesprekken tussen Franse en Russische experts.

De deal voor de bouw en levering van de Mistral-schepen werd in juni 2011 gesloten. Vanwege politieke spanningen tussen het Westen en Rusland werd de levering van de schepen steeds uitgesteld.

Geen Franse marineschepen naar Rusland
Geen Franse marineschepen naar Rusland (Foto: ANP)

GTST-collega snapt drugsprobleem Ferry

Juvat Westendorp heeft begrip voor Ferry Doedens. "Ik kan het wel begrijpen. Er komt zo veel druk op je te staan, daar heb je ook niet om gevraagd", zei Westendorp, die met Doedens in Goede Tijden, Slechte Tijden speelde, in RTL Boulevard.

Westendorp vindt het 'heel vervelend' voor Doedens, die zijn baan bij GTST verloor als gevolg van zijn drugsproblemen. "Ferry is echt een van de leukste mensen die ik ken. Hij heeft een vrije, open persoonlijkheid." Wat de 25-jarige Doedens overkomt vindt Westendorp 'ontzettend zonde'. "Maar ik snap het ook wel. Je staat onder hele hoge druk, alles wat je doet wordt onder een vergrootglas gelegd."

Westendorp heeft zijn ex-collega, die momenteel in een kliniek zit, nog niet opgezocht. "Ik wil hem niet lastigvallen. Maar als ik iets tegen hem mag zeggen, is dat: kom op man. Fer, hij komt er wel."

GTST-collega Juvat Westendorp snapt Ferry
GTST-collega Juvat Westendorp snapt Ferry (Foto: BuzzE)

The Game aangeklaagd voor seksueel misbruik

The Game is aangeklaagd voor seksueel misbruik, meldt TMZ. Hij zou Priscilla Rainey hebben betast tijdens de opnames van zijn realityshow She's Got Game.

In de show is The Game op zoek naar de liefde. Vrienden van de 35-jarige rapper, die echt Jayceon Terrell Taylor heet, kozen vrouwen uit die volgens hen perfect voor hem zouden zijn. Tijdens een scène die in mei in een bar werd opgenomen zou The Game voortdurend met zijn hand onder de jurk van de vrouw aan haar billen en vagina hebben gevoeld. Volgens Rainey was hij 'niet te stoppen, dronken en onder invloed van drugs'.

Rainey eist een schadevergoeding van 10 miljoen dollar (bijna 9,2 miljoen euro).

The Game aangeklaagd voor seksueel misbruik
The Game aangeklaagd voor seksueel misbruik (Foto: BuzzE)

Wilfred Genee wil vaker nee zeggen

Wilfred Genee begint maandag aan een nieuw seizoen van zijn voetbalprogramma Voetbal Inside. De presentator, die onlangs nog dagelijks was te zien met Tour du Jour, vertelt dat het allemaal wel wat druk voor hem is. "De bedoeling is om vaker 'nee' tegen tv-klussen te zeggen en iets meer te doseren."

Genee is, vanaf volgende week, twee keer in de week te zien met het voetbalprogramma dat voorheen onder de naam Voetbal International werd uitgezonden. Het AD vraagt zich af hoe Wilfred dat toch vol kan houden. "Dat begin ik mezelf de laatste tijd ook wel eens af te vragen", reageert Genee. "Als vader, mijn twee kinderen zijn twee en vijf jaar oud, merk ik wel dat het steeds meer een zware wissel gaat trekken en dat het me steeds vaker aan het denken zet."

Wilfred benadrukt dat hij zijn werk 'top' vindt, maar dat zijn privéleven minstens zo belangrijk is. Genee vertelt de krant ook dat hij nog steeds blij is met zijn werkgever en een overstap naar de NOS niet ziet zitten nu Jack van Gelder heeft besloten te vertrekken. "Jack is niet te vervangen. Na hem kun je het alleen maar minder doen."

Wilfred Genee wil vaker nee zeggen
Wilfred Genee wil vaker nee zeggen (Foto: BuzzE)

Lochte met nieuwe techniek naar vierde titel

Op de 200 vrij stelde hij teleur, maar op de 200 wissel lukte het Ryan Lochte wel. De 31-jarige Amerikaan, die in Kazan de afwezigheid van medailleverzamelaar Michael Phelps moet camoufleren, was donderdagavond met 1.55,81 in de finale bijna een seconde sneller dan Thiago Pereira. De Braziliaan keerde na de school- en vlinderslag nog als eerste maar had tijdens het laatste baantje borstcrawl onvoldoende puf over. Lochte trok wel hard door.

"Ongeacht wat er gebeurt, ik kan het onmiddellijk loslaten en vergeten om daarna door te gaan. Dat is mijn belangrijkste specialiteit", zei Lochte over de mislukte medaillerace op de 200 vrij nadat hij zich had gekwalificeerd voor de eindstrijd van de kortste wisselslagafstand. "Ik heb nog nooit zo soepel 1.57 gezwommen."

De Amerikaanse routinier heeft onlangs op de vrije slag zijn onderwatertechniek na het keerpunt aangepast. Lochte voert de vlinderbeenslag nu op de rug uit en draait vlak voor hij bovenkomt om. Hij was Pereira meteen kwijt en veroverde voor de vierde keer op rij de WK-titel op dit nummer. Dat kon tot dusver alleen de Australiër Grant Hackett, op de 1500 vrij, zeggen.

China

De eerste Chinese wereldkampioen op de 100 vrij bij de mannen heet Ning Zetao. De 22-jarige zwemmer verraste op het koningsnummer vriend en vijand, wellicht ook zichzelf. Met 47,84 - vijftien jaar geleden het legendarische record waarmee Pieter van den Hoogeband in Sydney de wereld verbaasde - troefde hij de Australiër Cameron McEvoy (47,95) en de Argentijn Federico Grabich (48,12) af.

Het was opnieuw een goed avondje voor China. Fu Yuanhui greep bij de vrouwen het goud op de 50 rug. Met 27,11 benaderde ze bovendien het wereldrecord van haar landgenote Zhao Jing (27,06). Dat stamt uit 2009, toen de speedbadpakken van polyurethaan nog waren toegestaan.

Katie Ledecky veroverde haar vierde titel in Kazan. Ze knalde als de Amerikaanse slotzwemster op de 4x200 vrij na 7.45,37 op de aantikplaat. Federica Pellegrini sleurde het Italiaanse kwartet naar het zilver vóór China. De opmerkelijkste race leverde Sarah Sjöström af. Ze opende namens Zweden in 1.54,31. Met die tijd was ze royaal wereldkampioene geworden. Sjöström vond het individuele nummer niet in haar programma, met onder meer ook de 100 vlinder en 100 vrij, passen. Ledecky (1.55,16) profiteerde.

Lochte met nieuwe techniek naar vierde titel
Lochte met nieuwe techniek naar vierde titel (Foto: ANP)

Kim Kardashian geeft flinke fooi

Kim Kardashian heeft deze week een flinke fooi achtergelaten toen ze bij Brennan's in New Orleans ging lunchen. Volgens TMZ gaf de realityster een fooi van 300 dollar.

De zwangere vrouw van Kanye West ging samen met haar beste vriend Jonathan Cheban en nog een paar anderen lunchen bij de tent. TMZ schrijft dat Kim na afloop een rekening van 200 dollar kreeg en daarbij een fooi achterliet van 300 dollar.

De lunch werd opgenomen voor de realityserie van Kim en haar familie. De website vraagt zich af of Kim ook zoveel fooi had achtergelaten als er geen camera's bij waren geweest.

Kim Kardashian geeft flinke fooi
Kim Kardashian geeft flinke fooi (Foto: BuzzE)

'Jennifer Aniston in geniep getrouwd'

Jennifer Aniston en Justin Theroux zijn woensdag in het diepste geheim getrouwd. Dat beweert TMZ. De site spotte een pastoor met bijbel onder de arm bij Anistons woning in Bel Air en legde de hand op foto's van een grote taart met twee Muppet-achtige figuren.

Aniston zou tegen vrienden hebben gezegd dat ze een groot feest gaf voor Theroux' 44e verjaardag. TMZ trekt dat verhaal in twijfel vanwege de pastoor en de grote taart. Theroux en Aniston zijn al jaren verloofd, ze maakten in augustus 2012 bekend trouwplannen te hebben. Sindsdien wordt geregeld gespeculeerd over de bruiloft.

Sterren als Howard Stern, Chelsea Handler en Lisa Kudrow kwamen woensdag af op het feest, waarvoor Aniston flink uitpakte. In haar achtertuin werden meerdere tafels gedekt en werd een dansvloer gecreëerd. Het zwembad werd afgedekt, zodat de gasten meer ruimte hadden. De 46-jarige actrice zou er alles aan gedaan hebben om het partijtje geheim te houden. Zo werd een speciale opslagruimte gebouwd voor alle meubels, moest al het personeel zijn mobiele telefoon inleveren en mocht dagenlang niet bij Anistons optrekje worden geparkeerd.

'Jennifer Aniston in geniep getrouwd'
'Jennifer Aniston in geniep getrouwd' (Foto: BuzzE)

Vriend Roy Donders: aanzoek komt eraan

Roy Donders en zijn vriend Marvin Ophof zouden snel trouwen, maar schoven die plannen eerder dit jaar op de lange baan. Nu de twee een jaar samen zijn, zegt Marvin dat een aanzoek aanstaande is. "Het komt er wel aan", zei Ophof in RTL Boulevard. "Maar of dat nu volgende week is of volgend jaar..."

Donders heeft geen haast met een huwelijk. "Ik weet dat ik wil trouwen, dat is genoeg. Ik weet eigenlijk gewoon zeker dat wij samen oud worden." Het kostte de huispakkenkoning moeite een partner te vinden. "Ik ben natuurlijk BN'er, dan is het heel moeilijk om je maatje te vinden, iemand die voor jou gaat. Marvin geeft mij 24/7 het gevoel dat dat zo is, dat is voor mij het belangrijkste."

Hoewel Donders geen haast heeft met trouwen, weet hij wel precies hoe hij ten huwelijk wil worden gevraagd. Van zijn wensen is ook Marvin inmiddels op de hoogte. "Zo gaat het bij Roy: hij laat altijd weten hoe hij het wil. Ik moet op m'n knieën, het moet een heel spektakel zijn."

Dat de heren precies een jaar samen zijn, waren ze bijna vergeten. "Facebook gaf aan dat een foto een jaar geleden was geplaatst. Toen zeiden we tegen elkaar: hé, we hebben een jaar iets."

Vriend Roy Donders: aanzoek komt eraan
Vriend Roy Donders: aanzoek komt eraan (Foto: BuzzE)

Sportblog: Ronaldo geeft eiland cadeau & Belgen stelen er op los

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke donderdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Ronaldo geeft een eiland cadeau
Jorge Mendes, de agent van onder andere Cristiano Ronaldo, James Rodriguez, Pepe en Radamel Falcao trad enkele dagen geleden te midden van zijn voetbalsterren in het huwelijk. De manager die goed is voor een vermogen van honderd miljoen euro deed dat op één van de meest romantische plekjes van Portugal, het kerkje van Foz do Doura en het landgoed Fundação Serralves.

Maar wat geef je een man die zoveel geld heeft? Juist ja, een eiland zo bedacht Ronaldo zich. Hij gaf zijn agent een Grieks privé-eiland cadeau. De exacte waarde van het eiland is onbekend, maar eilanden in Griekenland gaan sowieso niet onder de drie miljoen van de hand. Wat Mendes en zijn nieuwbakken vrouw Sandra nog meer hebben gekregen is onbekend. Wel liet het stel weten dat het geld wat ze kregen tijdens de bruiloft naar een goed gaat.

Ronaldo gaf een eiland cadeau (Pro Shots/Insidefoto)
Ronaldo gaf een eiland cadeau (Pro Shots/Insidefoto)

Sauber zet pitspoezen aan het werk tijdens zomerstop
De heren van de Formule 1 genieten deze dagen van een korte zomerstop. Drie weken lang zijn er geen tests en geen races maar dat wil niet zeggen dat er niets gebeurt. Zo zette Sauber de pitspoezen aan het werk onder het mom van: "Pitsstops moet je serieus nemen, maar niet tijdens de zomervakantie."


Dat ziet er goed uit (Bron: YouTube/Sauber F1 Team)

Rechter verplicht München 1860-fans om Bayern-shirt te dragen
Een rechter in Duitsland heeft een wel heel originele uitspraak gedaan. Rechter Karin Jung moest recht spreken in de zaak van drie supporters van de Duitse tweedeklasser 1860 München die een fan van rivaal Bayern in elkaar hadden geslagen en hadden beroofd van zijn shirt. Ze veroordeelde de drie stoute fans tot het kopen van een shirt van Bayern én dat ook aan te trekken tijdens de volgende rechtszitting, anders riskeerden ze een gevangenisstraf van vijftien maanden.

"Dit was volgens mij de pijnlijkste straf voor hen", zo lichtte Jung tegenover Bild haar uitspraak toe. "Ik wou hen vooral aantonen dat voetbal voetbal is, en geen slagveld." Naar verluidt zijn de drie fans direct na de uitspraak naar de Bayern-fanshop gegaan om de straf in te lossen.

Stuntman scheurt met crossmotor over de golven
Als je genoeg hebt van modder en vuiligheid kun je altijd nog op het water gaan crossen. Dat is vast wat stuntman Robbie Maddison gedacht moet hebben. Hij monteerde ski's onder zijn motor en trok de zee op en dat leverde prachtige beelden op.


Crossen over de golven (Bron: YouTube/DC Shoes)

Belgen jatten Nederlandse clublogo's
Het Brabants Dagblad ontdekte een knap staaltje 'beter goed gestolen, dan slecht verzonnen'. Ze ontdekten dat de Belgische voetbalclub KVV Thes Sport, die uitkomt in de vierde nationale C, bij het ontwerpen van hun logo wel erg goed gekeken had naar dat van Willem II. Het was de Tilburgse club zelf ook al opgevallen. "Dit staat al even op onze radar. De kans is namelijk zeer groot dat dit logo van ons is gestolen. Alleen hebben we nog niet nagedacht over eventuele stappen.", aldus persvoorlichtster Karlijn van Hoek van de Tricolores.

In België maken ze zich vooralsnog niet zo druk om het kopieergedrag. "Maar er lijken zoveel logo's op elkaar. Ik snap de heisa nu niet. Ons logo is zestien jaar geleden gemaakt. We hebben nog niks gehoord van Willem II. Op het moment dat zij bij ons bezwaar maken dan gaan we het waarschijnlijk wel aanpassen", aldus een woordvoerder van de club tegenover Omroep Brabant.

Deze zaak bracht meteen een andere staatlje van logodiefstal aan het licht. Een oplettende lezer tipte het AD dat het logo van SK Watertoren wel heel veel gelijkenis vertoonde met dat van Helmond Sport. De voorzitter van de caféploeg was er tegen HLN.be eerlijk over. "Vijftien jaar geleden onbewust van het internet geplukt, maar we hebben nooit een klacht gekregen", aldus de voorzitter. "Ik heb de gelijkenis zes jaar geleden zelf bij toeval ontdekt. Volgens mijn voorganger werd het logo vijftien jaar geleden van het internet geplukt, maar was ons niet bekend dat het van Helmond Sport was", vult hij verder aan. De gelijkenis tussen de twee logo's was aanvankelijk nog groter omdat de Belgen in het rood speelden. "Later hebben we het aangepast aan onze kleuren blauw en wit, naar het shirt van Argentinië. Zolang er geen klachten komen, zijn we niet van plan ons logo te wijzigen", besluit de voorzitter die hoopt dat hiermee de kous af is.

Dankzij het internet blijft niets geheim. Want dankzij een oplettende volger van het Eindhovens Dagblad is er weer een Belgische club gevonden die het logo van Helmond Sport overgenomen heeft. Bij FC Hoogeinde deden ze zelfs niet de moeite om ook maar iets aan het logo aan te passen:

Voor de volledigheid, dit is het logo van Helmond Sport:

Het echte, originele Helmond Sport-logo (Pro Shots/Ronald Bonestroo)
Het echte, originele Helmond Sport-logo (Pro Shots/Ronald Bonestroo)

Bidden voor een kampioenschap van Feyenoord
Twee Feyenoordfans willen dat hun club in de Eredivisie eindelijk weer eens kampioen wordt. Kenneth en Esmeralda zijn zo wanhopig dat ze een briefje gericht aan God achterlieten in een kerkje in de Franse Dordogne. Een andere Nederlander vond het op 3 augustus geschreven briefje en zette het op Twitter, maar deze Tweet is later weer verwijderd.

Kenneth en Esmeralda schreven: "Ik bid tot u dat wij een gezond kindje mogen ontvangen en dat Feyenoord weer eens kampioen wordt zodat we de Coolsingel na jaren weer op zijn kop kunnen zetten."

Keeper krijgt hamburger naar zijn hoofd en eet hem op
In de Argentijnse competitie namen Belgrano en Racing Club het tegen elkaar op en daar hadden de fans van de laatste genoemde club het blijkbaar niet zo op de keeper van hun tegenstander. Vanuit het vak van Racing werd namelijk een hamburger naar het hoofd van Juan Carlos Olave, de keeper van Belgrano, gegooid. Aangezien Olave vast wel ergere dingen naar zijn hoofd heeft gekregen, kon hij hier wel om lachen. De doelman nam zelfs nog een hap alvorens hij de hamburger buiten het veld gooide.


Smakelijk (Bron: YouTube)

Ronald de Boer: "Hans Kraaij jr. speelt een rol"
De reden dat Hans Kraaij jr. bij SBS6 weg moest en geen Champions League-verslaggeving mocht doen, ligt volgens Ronald de Boer aan het feit dat niemand Kraaij nog serieus neemt. De oud-Ajacied deed zijn uitspraken aan de tafel bij Jinek. Eva Jinek haalde in het gesprek een uitspraak van oud-FOK!ker Nico Dijkshoorn aan. "Het helpt niet als een programma dat miljoenen heeft gekost wordt gepresenteerd door iemand die al jarenlang bij Voetbal International de schreeuwende dorpsgek acteert", zo schreef onze voormalig columnist.

De Boer kon zich daar wel in vinden. "Mensen zien hem met dat jasje gooien, tegen Derksen en Gijp gek doen en honderd keer zeggen dat hij wegloopt van tafel en het niet doet. Dan denk ik: moeten we hem serieus gaan nemen? Ik denk dat hij dat heeft onderschat en dat is triest want het is een vakman." Toine van Peperstraten vulde De Boer hier nog op aan. "Hij was meer de reporter langs het veld", aldus de presentator van het voetbal op SBS6.

Overigens moeten we de analyses van Ronald de Boer ook met een korreltje zout nemen getuige zijn oordeel over Lionel Messi destijds:

Vermomde Ronaldo krijgt weinig aandacht
Het was leuk bedacht, we verkleden Cristiano Ronaldo en hij gaat helemaal de blits maken als straatvoetballer. Maar helaas, de stervoetballer krijgt weinig aandacht op straat. Af en toe wil er wel iemand met hem ballen maar meestal is er weinig fun te beleven voor Ronaldo. Slechts één jongetje neemt echt de tijd voor de Madrileen en hij krijgt dan ook de bal waarmee de twee speelden. Als Ronaldo vervolgens zijn vermomming afdoet krijgt hij ineens veel meer aandacht en moet hij maken dat hij wegkomt.


De vermomde Ronaldo (Bron: YouTube)

World of Warcraft: Legion aangekondigd

Vandaag heeft Blizzard op Gamescom de nieuwste uitbreiding van World of Warcraft aangekondigd, namelijk World of Warcraft: Legion.

In Legion wordt de level cap verhoogd van 100 naar 110, is er een nieuw continent beschikbaar genaamd 'The Broken Isles' en is er een nieuwe hero-class bekendgemaakt. Veel mensen hebben het waarschijnlijk al geraden, het is namelijk de Demon Hunter. Hiernaast zijn er ook zogeheten Artifact Weapons, zoals de Ashbringer voor paladin. Zoals de naam het al zegt zijn het legendarische wapens en iedere class kan er een voor elke specialization krijgen. 

Het is nog niet bekend wanneer Legion uitkomt. Wel zegt Blizzard dit jaar met de bèta van start te gaan.

Kraanongeval onderzocht met drone

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft donderdagmiddag opnamen gemaakt met een drone boven het gebied in Alphen aan den Rijn waar eerder deze week twee hijskranen omvielen. De inspectie wil zo meer te weten komen over de toedracht van het ongeval.

De gemeente had ontheffing verleend voor het filmen met een drone. Overig gebruik van drones boven het gebied is niet toegestaan.

Kraanongeval onderzocht met drone
Kraanongeval onderzocht met drone (Foto: ANP)

Danny D. nog zeker drie maanden vast

De 41-jarige Danny D. die wordt verdacht van ontucht met Lisa (13) blijft nog zeker drie maanden vastzitten. Dat heeft de rechter in Rotterdam donderdag besloten. Lisa werd onlangs teruggevonden nadat ze dagenlang vermist was geweest.

Het onderzoek naar D. is in volle gang. Er wordt onder meer gekeken of er een verband bestaat tussen D. en een Facebookpagina waarmee Lisa waarschijnlijk contact had. Bij de politie is een melding binnengekomen van een zeventienjarig meisje uit België dat mogelijk ook contact had met dit account. Het was aangemaakt onder een valse naam.

Lisa had volgens het OM al langer contact met D.. Hij wordt ervan verdacht haar ook al voor de tijd dat ze verdween misbruikt te hebben.

Kinderporno
In 2011 werd D. al veroordeeld voor het bezit en maken van kinderporno. Die maakte hij door een meisje van ongeveer dertien jaar opdracht te geven zich voor de webcam uit te kleden en aan zichzelf te laten zitten.

Destijds werd hij ook verdacht van grooming van een ander meisje (twaalf jaar), maar daar werd hij niet voor veroordeeld. Hij heeft toen wel een aantal keer gechat met het meisje en is samen met haar naar een zwembad gegaan in Bergen Op Zoom. Volgens de rechter kon niet bewezen worden dat hij van plan was haar te misbruiken, maar hij is wel schuldig bevonden aan het onttrekken van het meisje aan het gezag van haar ouders.

Reclassering
Hij kreeg een gevangenisstraf opgelegd van ongeveer dertien maanden, waarvan de helft voorwaardelijk en moest zich laten behandelen bij De Waag in Den Haag. Daar zijn ze gespecialiseerd in de behandeling van zedendelinquenten.

Ten tijde van de verdwijning van Lisa, stond D. nog onder toezicht van de reclassering.

Danny D. nog zeker drie maanden vast
Danny D. nog zeker drie maanden vast (Foto: ANP)

Heemskerk en Kromowidjojo in finale 100 vrij

Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo hebben donderdag tijdens de WK zwemmen in Kazan de eindstrijd bereikt op de 100 meter vrije slag, met de vierde respectievelijk vijfde tijd. De olympisch kampioene van Londen werd in haar race tweede in 53,78, ruim achter de Australische Cate Campbell (52,84).

Heemskerk tikte in de tweede halve finale na 53,38 aan. De Zweedse Sarah Sjöström (52,78) en Cate's zusje Bronte Campbell (53,00) waren sneller. Met haar tijd lijkt het erop dat Heemskerk de 'demonen in haar hoofd' een klein beetje te boven is gekomen. Door mentale problemen faalde de wereldranglijstaanvoerder op de 200 meter vrije slag, waar ze slechts achtste werd in de finale.

Heemskerk en Kromowidjojo in finale 100 vrij
Heemskerk en Kromowidjojo in finale 100 vrij (Foto: ANP)

Nabestaanden Henriquez nemen advocaat in arm

De nabestaanden van de na politiegeweld overleden Mitch Henriquez hebben advocaat Richard Korver in de arm genomen. Ze willen er zo voor zorgen dat duidelijk wordt wat er zich precies heeft afgespeeld en dat de verantwoordelijken voor de rechter moeten komen.

Korver heeft het Openbaar Ministerie om het dossier gevraagd over de dood van Henriquez, laat hij donderdag weten. De Arubaan stierf in juni hoogstwaarschijnlijk door zuurstofgebrek nadat hij was gearresteerd bij een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark. Vijf agenten zijn aangemerkt als verdachte en werden op non-actief gezet.

Korver laat weten dat de kans groot is dat hij via de rechter vervolging zal proberen af te dwingen, als het Openbaar Ministerie besluit om ze niet te vervolgen.

Demonstraties

De dood van Henriquez maakte veel los. In de Schilderswijk kwam het na demonstraties tegen politiegeweld tot hevige rellen. De politie zoekt nog steeds naar relschoppers en publiceert iedere woensdag beelden van verdachten. Tientallen mensen zijn al aangehouden.

Ook is er een debat ontstaan over het gebruik van de nekklem door de politie om arrestanten onder controle te brengen. In september dient een kort geding waarin een onmiddellijk verbod wordt geëist. Het is aangespannen door activist Frank van der Linde.

Nabestaanden Henriquez nemen advocaat in arm
Nabestaanden Henriquez nemen advocaat in arm (Foto: ANP)

Ten Dam aangereden door 84-jarige met houten been

Laurens ten Dam zal de komende zes weken een korset moeten dragen, zo heeft hij vanuit het ziekenhuis in Maastricht laten weten. De wielrenner van LottoNL-Jumbo werd gisteren bij de Halembaye aangereden door een hoogbejaarde Belgische bestuurder, waardoor hij een ruggenwervel brak en de Vuelta à España aan zich voorbij moet laten gaan.

Ten Dam deed zijn verhaal tegenover 1Limburg. "De man die me heeft aangereden is 84 jaar oud en heeft een houten been. Dat is geen grap. Hij heeft me nooit gezien en is van achteren met 80 kilometer per uur op me ingereden. Het leek wel een aanslag."

De Nederlander fietste op de Halembaye om richting de Ardennen te gaan. De heuvel staat bekend om het voorbijrazende verkeer en eerder dit jaar raakte al een wielrenner op een zijweg zwaargewond na aangereden te zijn door een auto. De Halembaye maakte in de jaren '90 nog deel uit van de finale van de Amstel Gold Race.

Ruim 40.000 krabbels voor langer 'papaverlof'

Meer dan 40.000 mensen hebben hun handtekening gezet onder de 'papa-petitie' van het blad Ouders van Nu, dat pleit voor langer kraam- en ouderschapsverlof voor vaders. "Nederland heeft in Europa naast Ierland en Zwitserland de slechtste verlofregeling", zegt hoofdredacteur Hilde Tholen. De ondertekenaars pleiten voor minstens tien dagen betaald verlof en honderd dagen ouderschapsverlof, op te nemen in de eerste duizend dagen na de geboorte van het kind.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) krijgt de handtekeningen volgende week donderdag overhandigd als Ouders van Nu hem interviewt voor het speciale vadernummer dat eind september verschijnt. Op een later moment volgt ook de Tweede Kamer. Hoewel de regeling sinds januari is versoepeld met drie dagen onbetaald verlof, naast twee betaalde dagen, is dit volgens Tholen niet genoeg. "Het is niet meer van deze tijd. In de meeste landen om ons heen hebben vaders twee weken vrij en in Scandinavië is het helemaal goed geregeld."

Ouders van Nu hoopt met de petitie de aandacht op het onderwerp te houden. De aanwezigheid van vaders vlak na de geboorte is heel belangrijk voor de hechting met het kind, meent de hoofdredacteur. "Maar ook om beter in de vaderrol te groeien en routine te krijgen in de verzorging."

Werkgevers

Het is vooral een aantal werkgevers dat een uitbreiding van het verlof tegenhoudt, weet Tholen. "Maar er zijn ook moderne bedrijven, zoals Netflix en Google, die al iets meer rekening houden met vaders na de geboorte van een kind."

Recent CBS-onderzoek toonde aan dat vaders die wel recht hebben op ouderschapsverlof het vaak niet opnemen. Volgens de hoofdredacteur komt dat waarschijnlijk omdat deze regeling nog vrij onbekend is. "Heel veel mensen weten niet dat dit mogelijk is. Het wordt ook niet echt uitgedragen. Wij vinden dat iedereen in elk geval het recht moet hebben dit op te nemen."

De petitie sluit aan op het pleidooi van Rutgers, het kenniscentrum voor seksualiteit, dat al eerder vroeg om uitbreiding van het vaderschapsverlof.

Ruim 40.000 krabbels voor langer 'papaverlof'
Ruim 40.000 krabbels voor langer 'papaverlof' (Foto: ANP)

Van der Steur: geen extra geld voor politie

Er is geen ruimte is voor extra geld voor agenten. Dat herhaalt minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) in een brief aan de politiebonden. "Het akkoord tussen de onderhandelende partijen is tot stand gekomen in de wetenschap dat hiermee de grenzen van de financiële mogelijkheden van het kabinet tot het uiterste zijn opgerekt", schrijft Van der Steur.

De bonden zijn ontevreden over het huidige bod en houden al weken lang acties. Komend weekeinde houden ze bij de start van de eredivisie een werkonderbreking. Van der Steur is niet blij met dit besluit, maar vecht de acties niet aan. Hij heeft de bonden in zijn brief opnieuw opgeroepen om weer om de tafel te gaan zitten.

"Ik dring er bij u op aan uw collectieve acties stop te zetten en na de achterbanraadpleging weer met mij in gesprek te gaan, zodat wij onze gemeenschappelijke energie kunnen benutten om tot een goede cao te komen. Alleen aan de onderhandelingstafel komen arbeidsvoorwaarden tot stand. Ik herhaal hierbij mijn uitnodiging om de onderhandelingen op ieder moment te hervatten", aldus Van der Steur.

Van der Steur: geen extra geld voor politie
Van der Steur: geen extra geld voor politie (Foto: ANP)

'Meer wrakstukken MH370 op Rťunion gevonden'

Op het Franse eiland Réunion in de Indische Oceaan zijn opnieuw vermoedelijke onderdelen van een vliegtuig gevonden. Dat heeft de Maleisische minister van Transport Liow Tiong Lai donderdag bekendgemaakt, meldde de Britse krant The Guardian.

Volgens de bewindsman ontdekte een Maleisisch team dat op het eiland actief is, onder andere een vliegtuigraam en stukken aluminium. De minister kon niet zeggen of de wrakstukken onderdeel waren van de verdwenen Boeing 777 van vlucht MH370. Een eerder gevonden wrakstuk lijkt wel van dat toestel te zijn.

De nieuwe wrakstukken zijn naar de Franse onderzoekers gestuurd. Overigens konden die niet bevestigen dat er op het eiland nieuwe spullen waren ontdekt.

Liow verklaarde dat Maleisië inmiddels andere eilanden in de regio zoals Maurituis en Madagascar, heeft gevraagd hun stranden te bekijken om te zien of ook daar wrakstukken zijn aangespoeld.

'Meer wrakstukken op Réunion gevonden'
'Meer wrakstukken op Réunion gevonden' (Foto: ANP)

PSG bevestigt komst Di MarŪa

Paris Saint-Germain heeft de komst van Ángel Di María bevestigd. De Argentijnse vleugelspeler heeft een contract ondertekend tot medio 2019, meldt de voetbalclub uit Parijs donderdag op de eigen website. Met de transfer van Di Maria (27), die overkomt van Manchester United, is naar verluidt een bedrag van 63 miljoen euro gemoeid.

De komst van Di María naar PSG hing al even in de lucht. In juli liet hij bij een oefentrip van Manchester United naar de Verenigde Staten verstek gaan. Afgelopen week vloog Di María wel voor zijn medische keuring naar Doha in Qatar. Dat golfstaatje is de eigenaar van PSG. Woensdag arriveerde de Argentijnse international tot slot in Parijs om de deal te beklinken.

"Ik ben hartstikke trots", reageerde Di María. "Ik kan niet wachten de kleuren van PSG te dragen." De Argentijn is ambitieus. "Ik wil alle competities winnen waarin we meedoen, zowel in Frankrijk als in Europa. Ik wil de Champions League voor de tweede keer winnen. We zullen er alles aan doen Frankrijk en de fans van PSG de 'Cup met de Grote Oren' te bezorgen."

United

Een jaar geleden maakte Di María nog voor 75 miljoen euro de overstap van Real Madrid naar Manchester United. Met Madrid had hij net de Champions League gewonnen, maar in de ploeg van trainer Louis van Gaal kon hij dat succes niet voortzetten. In totaal maakte de in Rosario geboren voetballer slechts vier doelpunten.

In Parijs gaat Di María samen spelen met onder anderen Zlatan Ibrahimovic en David Luiz.

PSG bevestigt komst Di Maria
PSG bevestigt komst Di María (Foto: ANP)

Russen woedend over 'voedselcrematoria'

In Rusland is woedend gereageerd op de plannen van de regering om uit het Westen geïmporteerd voedsel massaal te vernietigen. Steeds meer Russen kampen met armoede en de herinneringen aan honger tijdens de Sovjetperiode zijn nog springlevend. Zelfs sommige medestanders van het Kremlin hebben hun afschuw uitgesproken over de zogenoemde voedselcrematoria.

De autoriteiten zijn echter vastbesloten om door te gaan met de vernietiging van illegaal geïmporteerd voedsel, dat een veiligheidsrisico zou vormen. Op televisie waren donderdag beelden te zien van een berg Europese kaas die door een bulldozer werd platgereden. Eerder werd al Europees spek in de verbrandingsoven geworpen.

Moskou verbood vorige jaar de invoer van veel Westerse voedselproducten, nadat de Europese Unie, de Verenigde Staten en bondgenoten sancties hadden opgelegd als reactie op de Russische operaties in Oekraïne.

Petitie
Meer dan 267.000 mensen hebben een petitie gesteund die president Vladimir Poetin oproept het voedsel niet te vernietigen, maar te verdelen onder behoeftigen.

De maatregel werd donderdag van kracht. Het Kremlin heeft niet vastgesteld hoe het voedsel moet worden vernietigd, alleen dat het "met alle beschikbare middelen" moet gebeuren en moet worden vastgelegd op video. Dat laatste is vermoedelijk om te voorkomen dat corrupte functionarissen er zelf mee aan de haal gaan.

Ondanks de petitie gaat niemand dood van de honger in het hedendaagse Rusland. Dat was in de vorige eeuw wel anders, toen miljoenen tussen de jaren twintig en veertig stierven van honger en daaraan gerelateerde ziektes.

Russen woedend over 'voedselcrematoria'
Russen woedend over 'voedselcrematoria' (Foto: ANP)

Sloveense spits voor sc Heerenveen

Sc Heerenveen versterkt zich met de jonge Sloveense spits Luka Zahovic. De negentienjarige jeugdinternational komt van NK Maribor. De Sloveense club meldt donderdag dat er met de Friezen een akkoord is bereikt over de transfer.

Zahovic tekent in Heerenveen een contract voor drie jaar met een optie voor een langer verblijf, aldus de Sloveense landskampioen.

Sloveense spits voor sc Heerenveen
Sloveense spits voor sc Heerenveen (Foto: ANP)

Bedorven vlees, poepbacterie in barbecuevlees

Wakker Dier heeft bedorven vlees aangetroffen in barbecuepakketten. De dierenwelzijnsorganisatie heeft een steekproef laten uitvoeren naar 21 soorten vlees in zeven barbecueschotels bij verschillende grote supermarkten. In drie van die schotels was het vlees bedorven of bijna bedorven. Eén monster, rundersaté, had volgens Wakker Dier een kiemgetal dat dertig keer hoger ligt dan de ondergrens waarboven vlees bedorven genoemd mag worden. Behalve bedorven vlees werd vier keer de poepbacterie (E-coli) aangetroffen.

"Zorgwekkend", vindt de organisatie. "Jaarlijks lopen naar schatting 200.000 mensen een voedselinfectie op van het eten van vlees, en vaak tijdens het barbecueën omdat dat vlees niet goed genoeg verhit wordt." Omdat het om een steekproef gaat, maakt Wakker Dier niet bekend van welke supermarktketens een barbecuepakket is onderzocht.

Vorig jaar heeft Wakker Dier eenzelfde steekproef gehouden. Toen was ook bij drie van de zeven onderzochte vleesschotels al een bedervingsproces begonnen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de hygiëne bij supermarkten door middel van steekproeven. Uit de resultaten van vorig jaar blijkt dat bijvoorbeeld de ketens Albert Heijn, Jumbo en Ekoplaza zijn ingedeeld in 'toezichtcategorie oranje' (normaal toezicht) en Plus, C1000 en Dekamarkt in categorie groen (verminderd toezicht). Hierbij wordt breder gekeken dan alleen naar vleesproducten.

Bedorven vlees, poepbacterie in barbecuevlees
Bedorven vlees, poepbacterie in barbecuevlees (Foto: ANP)

'Diversiteit in Hollywood ver te zoeken'

Het ontbreekt Hollywood sterk aan diversiteit in zowel personages als filmmakers. Een studie uitgevoerd onder films die sinds 2007 zijn uitgebracht leidt tot deze conclusie. Vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd en worden bovendien vaker gezien als 'eye candy' dan als een serieus personage, en zowel de blanke huidskleur als de heteroseksuele geaardheid overheersen over de alternatieven.

Volgens de Hollywood Reporter is 37% van de Amerikaanse bevolking niet-blank, maar is dit gehalte in films niet boven de 30% gekomen. De studie is uitgevoerd door het Media, Diversity & Social Change Initiative, een denktank van de University of Southern California die ongelijkheid in Amerikaans entertainment onderzoekt. Onderzocht werd wat de etniciteit en het geslacht is van zowel personages in films als personen achter de schermen, in de 100 financieel meest succesvolle films per jaar van 2007 tot en met 2014 (exclusief 2011), plus de LGBT-status van de personages in de top 100 van 2014. Dit leverde 700 films op met 30.835 personages, wat het de meest complete diversiteitsanalyse maakt van recente populaire films.

Conclusies getrokken door de onderzoekers zijn dat de diversiteit in de laatste jaren geen significante groei heeft doorgemaakt. Specifiek werd opgemerkt:

- In alle 700 films is slechts 30,2% van de personages vrouwelijk.
- Van de 21 vrouwelijke hoofdrollen in 2014, waren er slechts drie niet blank. Geen van allen was ouder dan 45 jaar.
- In 2014 was 12,5% van de personages zwart, 5,3% Aziatisch en 4,9% Latijns-Amerikaans. Deze getallen zijn sinds 2007 niet significant gewijzigd.
- Meer dan 40 films uit de top 100 van 2014 had geen sprekende personages van Aziatische afkomst. Er waren geen zwarte sprekende personages in 17 films.
- 3,5% van het Amerikaanse volk identificeert zich als LGBT, maar slechts 0,4% van de personages in films in 2014 zijn homo- of biseksueel, en er waren geen transseksuele personages.
- Vrouwen worden vaker getoond in sexy kleding dan mannen (27,9% tegen 8%), met enige naaktheid (26,4% tegen 9,1%) en met verwijzingen in dialoog naar hun aantrekkelijkheid (12,6% tegen 3,1%).

Achter de schermen is er ook niet veel veranderd, wat mogelijk een verklaring is waarom het vóór de schermen zo lang gelijk is gebleven. Van de 779 regisseurs van de 700 films waren er 28 vrouwelijk, 45 zwart en 19 Aziatisch. Vorig jaar waren er slechts twee vrouwelijke en vier zwarte regisseurs. Slechts één regisseur (Ava DuVernay, bekend van Selma) was beide.

De correlatie tussen personages in beeld en de makers achter de schermen is opmerkelijk: films die zijn geschreven door vrouwen hebben meer vrouwelijke personages (34,8%, vergeleken met 25,9%) en 7,8% meer personages van middelbare leeftijd. Bij huidskleur is er een vergelijkbaar verband: films met een zwarte regisseur hebben meer dan 40% zwarte personages, tegenover 10,6% bij films zonder een zwarte regisseur.

In een conclusie op het onderzoek noemen de onderzoekers de resultaten 'problematisch'. Specifiek wordt genoemd dat de ondervertegenwoordiging van vrouwen en het feit dat deze vaak jong en aantrekkelijk zijn wanneer ze wél voorkomen, nadelig is voor de kansen van vrouwelijke actrices. In geanimeerde films, die worden gemaakt voor een jong publiek waarvan de helft afkomstig is uit een veelal ondervertegenwoordigde raciale groep, komt de diversiteit niet overeen met die van de kijkers, wat door de onderzoekers wordt omschreven als een 'gebrek aan visie in een medium waar de enige grens het verbeeldingsvermogen is'.

Kijkend naar de toekomst verwachten de onderzoekers dat er misschien enige verbetering aan de horizon is. In 2015 is gesignaleerd dat films van en over vrouwen, zoals Pitch Perfect 2, Spy, Fifty Shades of Grey, Cinderella en Insurgent, goed scoren bij bioscoopgangers. Vijf vrouwelijke regisseurs hebben films gemaakt die meer dan 25 miljoen dollar opbrachten in de eerste helft van het jaar, waardoor deze in de top 100 terecht zullen komen. Dit aantal is al hoger dan in 2013 en 2014. Ondanks deze vooruitgang, zo stelt het onderzoek, is activisme nog steeds nodig om vooruitgang op het gebied van diversiteit te laten plaatsvinden.

Het complete onderzoeksuitslag is hier te lezen.

Angelina Jolie
Angelina Jolie was één van de weinige vrouwelijke (succesvolle) regisseurs in 2014

Veel doden bij aanslag op Saoedische moskee

Bij een zelfmoordaanslag op een sjiitische moskee in Saoedi-Arabië zijn donderdag zeker 17 doden gevallen. Bij de aanslag raakten ook minstens dertig mensen gewond en het dodental kan nog blijven stijgen, zo meldt de Saoedische staatstelevisie.

De aanslag gebeurde in de stad Abha, vlak bij de grens met Jemen en lijkt gericht te zijn op militairen. De betreffende moskee wordt namelijk gebruikt door speciale legereenheden waardoor onder de slachtoffers enkel militairen te betreuren zijn.

Volgens onbevestigde bronnen zou de aanslag het werk zijn van de terreurgroep Islamitische Staat. Het zou niet de eerste keer zijn dat de groepering een aanslag pleegt op doelwitten in Saoedi-Arabië.

Poster voor tv-versie van Minority Report

Er is nog niet veel bekend over de televisieversie van de Tom Cruise-thriller Minority Report, behalve dat het zich na de gebeurtenissen van de film afspeelt en in september begint aan het eerste seizoen. Fox heeft voor de première nu een poster vrijgegeven, die de cast toont en het concept eenvoudig uitlegt.

De poster zegt 'zij zien de toekomst, zij stopt de misdaad', een verwijzing naar de precogs die in de film onderdeel waren van een politieafdeling met de naam PreCrime, die misdaden oploste voordat ze werden gepleegd. De tv-serie volgt één van de precogs (Stark Sands), die samen met een agent (Meagan Good) misdaden probeert te stoppen.

Poster voor Minority Report

Minority Report wordt geproduceerd door Steven Spielbergs productiemaatschappij en geleid door Max Borenstein, een scenarioschrijver die verantwoordelijk was voor de Godzilla-versie van vorig jaar en daar ook het vervolg voor schrijft. De serie start op 21 september op het Amerikaanse Fox; een Nederlandse omroep is nog niet bekend.

Vlaamse moslims woest om verbod onverdoofd slachten

Ben Weyts, de Vlaamse minister voor Dierenwelzijn, ligt onder vuur na een verbod op het onverdoofd slachten van schapen op tijdelijke slachtvloeren. Boze moslims eisen dat hij voor 1 september het verbod intrekt. Weyts peinst daar niet over, melden Belgische media.

Niet minder dan 48 moslimorganisaties hebben minister Weyts (N-VA) in gebreke gesteld. Ze willen dat hij zijn 'onwettige beslissing' intrekt. Zo niet, dan trekken ze alle juridische registers open.

Eind september vindt het Offerfeest plaats. Veel moslims slachten dan ritueel een schaap, wat neerkomt op onverdoofd slachten. Op basis van Europese richtlijnen heeft Weyts beslist dat ritueel slachten voortaan alleen nog kan in erkende slachthuizen, niet meer op tijdelijk ingerichte slachtvloeren.

Traditie
Moslims vrezen dat erkende slachthuizen de toeloop niet aankunnen, waardoor ze tijdens het Offerfeest niet ritueel kunnen gaan slachten. Als Weyts het verbod niet intrekt, willen de moslimorganisaties de geleden schade op de minister verhalen. De organisaties suggeren dat Weyts het Offerfeest erkent als een Vlaamse, culturele traditie. Zo zou een uitzondering op de Europese dierenwelzijnsregels mogelijk zijn.

Weyts peinst er niet over, schrijft het Nieuwsblad. 'Waarom hebben we nog regels als we ze, onder druk, aan de kant schuiven? En het onverdoofd slachten als een Vlaamse, culturele traditie omschrijven? Ik dacht het niet. Vlaanderen moet dierenwelzijn ernstig nemen en dierenleed maximaal trachten te voorkomen, zeker wanneer de Europese regelgeving op dat vlak zo klaar is als een klontje.'

Robert Knepper scoort rol in iZombie

Prison Break-ster Robert Knepper heeft weer een nieuwe schurkenrol te pakken: hij zal de vader spelen van Blaine in iZombie.

Blaine, gespeeld door David Anders, was in het eerste seizoen, net als hoofdfiguur Liv Moore (Rose McIver), een zombie met volledig menselijk bewustzijn. Hij handelde echter in hersenen om deze te leveren aan andere zombies en schroomde er niet voor om er een dakloze voor om te leggen. Blaines vader Angus, gespeeld door Knepper, is "een gelikt zakenman die Blaine als een levenslange teleurstelling ziet." Blaine zal zich tot zijn vader richten nadat zijn hersenhandel inzakte na de gebeurtenissen in de eerste seizoensfinale.

Het is niet de eerste keer Knepper een schurkenrol speelt in een CW-serie. Eerder was hij al in rollen in Arrow en The Flash te zien. Zijn bekendste tv-rollen zijn wellicht die van Samuel Sullivan in het laatste seizoen van Heroes en Theodore 'T-Bag' Bagwell in Prison Break.

iZombie begint op 6 oktober aan het tweede seizoen op The CW. In Nederland is de serie nog niet opgepikt door een tv-zender.

Robert Knepper in Prison Break
Robert Knepper in Prison Break

The Flash vindt alweer een derde speedster

The Flash heeft grootse plannen voor het tweede seizoen. Nadat al aangekondigd was dat de originele Flash, Jay Garrick, een verschijning zou maken in de serie, is nu ook een rol voor Wally West bevestigd.

Wally West was in de comics de Flash nadat Barry Allen in de jaren 80 overleed tijdens de bekende verhaallijn Crisis on Infinite Earths. Hij was de actieve Flash tot 2011, toen DC Comics hun complete comics-lijn een reboot gaf. In de serie zal hij worden gespeeld door Keiynan Lonsdale.

Wally is het neefje van Iris West, gespeeld door Candice Patton, en was in de comics eerst actief als Kid Flash alvorens de Flash-rol over te nemen van Barry. Het is niet zeker of deze richting in de serie ook gevolgd wordt; Lonsdale is 24 jaar oud, wat betekent dat de rol nog alle kanten op kan.

Het is niet bekend in welke aflevering Lonsdale voor het eerst verschijnt en of hij op korte termijn Speed Force-krachten krijgt. Het tweede seizoen van The Flash start op 6 october op The CW.

Duda ingezworen als nieuwe president Polen

Andrzej Duda is donderdag ingezworen als nieuwe president van Polen. Hij is de zesde president van het land sinds de val van het communisme in 1989. De conservatief Duda won in mei verrassend en nipt van zittend president Bronislaw Komorowski, die de steun had van regeringspartij Burgerplatform.

Duda werd in de verkiezingen gesteund door de conservatieve oppositiepartij Recht en Gerechtigheid (PiS). Hij beloofde onder meer de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd terug te draaien. Ook maakt hij zich hard voor hogere belastingvrije inkomens en meer kinderbijslag. Vanwege de onrust in Oekraïne bepleit Duda de aanwezigheid van een NAVO-macht in zijn land. 

De overwinning van Duda kan een voorbode zijn van een verkiezingsnederlaag van het Burgerplatform (PO), dat al sinds 2007 aan de macht is. Op dit moment leidt PO een meerderheidscoalitie, maar in oktober zijn er parlementsverkiezingen. Uit peilingen blijkt dat de conservatieve oppositie aan populariteit heeft gewonnen. Het zou sommige Polen dwarszitten dat de loonsverhogingen achterblijven bij de economische groei. Een bekende PO-politicus is oud-premier Donald Tusk, de huidige voorzitter van de Europese Raad.

Het presidentschap is in Polen niet alleen een ceremoniële functie. De president kan zelf met wetsvoorstellen komen en met zijn vetorecht het werk van een regering belemmeren.

Duda ingezworen als nieuwe president Polen
Duda ingezworen als nieuwe president Polen (Foto: ANP)

373 vluchtelingen uit zee gered

Reddingswerkers hebben na het omslaan van een overvolle boot met vluchtelingen 373 mensen uit de Middellandse Zee gered. Het aantal geredde vluchtelingen werd donderdag aangepast, eerder was sprake van vierhonderd.

Aan boord van het schip, dat woensdagmiddag ongeveer 25 kilometer uit de kust van Libië verging, waren volgens hulporganisaties zo'n zeshonderd mensen. Donderdagochtend werd de zoektocht naar overlevenden voortgezet, zo liet de Italiaanse kustwacht weten.

373 vluchtelingen uit zee gered
373 vluchtelingen uit zee gered (Foto: ANP)

Belgen sjoemelen met invalidenparkeerkaarten

Belgen frauderen massaal met parkeerkaarten voor mindervaliden. Van de ruim 570.000 kaarten die in gebruik zijn, blijken er 200.000 op naam van een overleden persoon te staan. Dat melden Belgische media.

Met de kaart kunnen automobilisten, net als in Nederland, hun voertuig op speciale plaatsen neerzetten en soms gratis parkeren. De kaarten zijn onbeperkt geldig, maar moeten na overlijden van de houder worden ingeleverd. Dat laatste gebeurt maar zeer weinig, aldus Belgische media.

Belgen sjoemelen met invalide parkeerkaarten
Belgen sjoemelen met invalide parkeerkaarten (Foto: ANP)

'Appel- en perenoogst hele EU valt lager uit'

Niet alleen in Nederland, in heel de Europese Unie valt de appel- en perenoogst dit jaar naar verwachting lager uit. Dat bleek donderdag uit de jaarlijkse oogstraming op het Prognosfruit Congres in Merano.

Volgens de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) kunnen er in Europa bijna 12 miljoen ton appels en ruim 2,3 miljoen ton peren worden geplukt. Dat is respectievelijk 4 en 3 procent minder dan vorig jaar, toen sprake was van een erg grote oogst.

Afgezet tegenover het meerjarig gemiddelde spreekt de branche van een "ruime appeloogst en normale perenproductie".

Het was al bekend dat telers in Nederland dit seizoen rekening hielden met zo'n 6 tot 7 procent lagere opbrengst. Het late en koude voorjaar heeft ervoor gezorgd dat de maat van de vruchten aan de bomen wat tegenvalt.

'Appel- en perenoogst hele EU valt lager uit'
'Appel- en perenoogst hele EU valt lager uit' (Foto: ANP)

Nederland uit top tien FIFA-ranglijst

Nederland is donderdag buiten de top tien gevallen van de wereldranglijst van voetbalbond FIFA. Het Nederlands elftal is vijf plaatsen gezakt en staat twaalfde. De daling wordt veroorzaakt door het verlies van de punten die vorig jaar werden behaald op het wereldkampioenschap waar Oranje derde werd.

Chili dat vorige maand de Copa América won, is nieuw in de top tien. Argentinië staat nog steeds aan kop van de ranglijst. België staat tweede.

Nederland uit top tien FIFA-ranglijst
Nederland uit top tien FIFA-ranglijst (Foto: ANP)

Zwemsters naar halve finale 100 meter vrij

Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo hebben zich donderdagochtend als vierde en vijfde geplaatst voor de halve finale van de 100 meter vrije slag op de WK zwemmen in Kazan.

Ranomi Kromowidjojo eindigde als derde in haar serie in 53,85 achter de zusjes Cate en Bronte Campbell. Femke Heemskerk was met 53,89 de snelste in haar serie. De Nederlandse vrouwen hebben met hun tijden voldaan aan de olympische limiet (54,06) op het koninginnenummer. De Zweedse Sarah Sjostrom en de Australische Cate Campbell zwommen dezelfde snelste tijd: 53,22.

"Het is taak om weer opnieuw te beginnen en proberen om de knop om te draaien", reageerde Heemskerk die woensdag een grote teleurstelling te verwerken kreeg met haar achtste plaats in de finale van de 200 meter vrije slag. "Nieuwe ronden, nieuwe kansen. Het heeft geen zin om ergens voor weg te lopen, maar makkelijk is het nog steeds niet ", zei ze tegen de NOS.

De halve finales van de 100 meter worden donderdagavond gezwommen.

'Zayn Malik verbrak verloving met een sms'

Zayn Malik heeft zijn verloving met Perrie Edwards verbroken met een sms'je. The Sun meldt dat het voormalige One Direction-lid na het bericht, dat hij twee weken geleden stuurde, al het contact met de Little Mix-zangeres heeft verbroken.

"Het is ongelooflijk. Hij is een onvolwassen jongen die geen oog heeft voor de gevoelens van een ander", aldus een insider. "Perrie is zo'n lief meisje en ze stond altijd voor hem klaar, toen het goed met hem ging, maar ook toen hij in de put zat. Maar hij verbrak hun relatie met één simpel berichtje."

Volgens de ingewijde hebben de twee sterren in de afgelopen twee weken helemaal geen contact gehad met elkaar. "Wie doet zoiets nou? Ze is er kapot van en dat begrijpt iedereen. Ze doet haar best om zich te concentreren op haar werk."

The Sun meldt ook dat de twee ongeveer twee maanden voor hun breuk samen een huis, van drie miljoen pond, hebben gekocht samen. "Het was hun droomhuis", aldus de bron. "Perrie had gedacht dat ze hier zouden wonen als getrouwd stel."

'Zayn Malik verbrak verloving met een sms'
'Zayn Malik verbrak verloving met een sms' (Foto: BuzzE)

Oud-topman Huges krijgt 175.000 euro van NS

De ontslagen NS-topman Timo Huges krijgt toch nog geld van de NS. Het gaat om een bedrag van 175.000 euro bruto. Huges ziet nu af van een kort geding dat hij tegen de NS wilde aanspannen om alsnog salaris over de opzegtermijn en niet opgenomen vakantiedagen te krijgen. Dat heeft het spoorbedrijf donderdag laten weten.

Huges werd in juni ontslagen wegens betrokkenheid bij onregelmatigheden bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, namens de staat de enige aandeelhouder van de NS, wil Huges geen enkele vertrekvergoeding meegeven. Volgens Huges was de ontslagprocedure onrechtmatig verlopen.

Volgens NS hebben beide partijen in goed overleg overeenstemming bereikt over de afwikkeling van het dienstverband.

Oud-topman Huges krijgt 175.000 euro van NS
Oud-topman Huges krijgt 175.000 euro van NS (Foto: ANP)

Merkel, Duitsland en Oostenrijk bedreigd in jihadvideo IS

In een videoboodschap van westerse aanhangers van Islamitische Staat (IS) wordt de Duitse bondskanselier Angela Merkel bedreigd. Ook wordt gedreigd met aanslagen in Oostenrijk en Duitsland. Dat meldde het Duitse blad Die Welt donderdag. Het blad heeft de video in bezit.

In de video komen diverse jihadisten uit Duitsland en Oostenrijk aan het woord. Zij roepen sympathisanten op aanslagen te plegen en 'ongelovigen' te vermoorden. Verder spreekt een jihadist Angela Merkel aan door wraak aan te kondigen voor onder andere het bloed dat "zij heeft vergoten" van moslims in Afghanistan.

Merkel bedreigd in jihadvideo IS
Merkel bedreigd in jihadvideo IS (Foto: ANP)

Messi tovert ťn misdraagt zich

Lionel Messi heeft woensdag in de gewonnen oefenwedstrijd van FC Barcelona tegen AS Roma (3-0) twee kanten van zichzelf laten zien. De Argentijnse superster strooide zoals gebruikelijk met prachtige passes en nam zelf ook een doelpunt voor zijn rekening. De doorgaans sportieve en beheerste Messi viel echter ook op met een kopstoot richting tegenstander Mapou Yanga-Mbiwa, die hij ook nog eens bij de keel greep. De scheidsrechter gaf zowel de Argentijn als de Franse verdediger een gele kaart, waarmee zeker Messi goed weg kwam.


De actie van Messi in beeld. (Bron: Vine)

De winnaar van de Champions League streed in een volgepakt Camp Nou (bijna 94.500 toeschouwers) met AS Roma om de Joan Gamper-trofee, traditioneel de openingswedstrijd van het seizoen voor Barcelona. Neymar opende halverwege de eerste helft de score, na een geweldige pass van Messi en tikje breed van Jérémy Mathieu. De Argentijn maakte er kort voor rust zelf 2-0 van, nadat Neymar hem in stelling had gebracht. Ivan Rakitic zorgde voor het hoogtepunt van de tweede helft met een knal stijf in de kruising. Bij AS Roma ontbrak Kevin Strootman, die op de weg terug is na ernstig blessureleed.

Messi tovert én misdraagt zich
Messi tovert én misdraagt zich (Foto: ANP)

Elia voor twee jaar naar Feyenoord

Aanvaller Eljero Elia heeft donderdagochtend zijn handtekening gezet onder een tweejarig contract bij Feyenoord. Elia (28) komt van Werder Bremen, de Duitse club die hem de tweede helft van vorig seizoen al verhuurde aan Southampton.

Elia voor twee jaar naar Feyenoord
Elia voor twee jaar naar Feyenoord (Foto: ANP)

Elia begon zijn carrière bij ADO Den Haag en speelde daarna voor FC Twente, Hamburger SV, Juventus, Werder Bremen en Southampton. Bij Feyenoord krijgt hij het rugnummer elf van Jean-Paul Boëtius die eerder deze week definitief verkaste naar FC Basel. Elia hoopt zich bij Feyenoord weer in de kijker te spelen bij het Nederlands elftal. De behendige aanvaller maakte al deel uit van de selectie van Bert van Marwijk, die op het WK in Zuid-Afrika (2010) tweede werd.

Fotospecial: Draai van de Kaai

Nairo Quintana heeft maandag de 36e editie van de Draai van de Kaai gewonnen. Hij was bij dit warme en zonovergoten wielercriterium de grootste naam op de startlijst. De Draai van de Kaai is zelf het enige wielercriterium die de Colombiaan rijdt in Nederland. Om die reden waren er rondom de route ook vele colombiaanse fans aanwezig.

Het wielercriterium heeft eigenlijk een tweedeling in zijn publiek. Tegelijk met de 44 rondes tellende wielerwedstrijd zijn er op het centraal gelegen veld ook optredens. dit jaar onder andere van Henk Dissel, O’G3NE en Nick & Simon. Uiteraard waren er ook genoeg mensen die beiden probeerden te combineren, maar er was ook duidelijk een tweedeling tussen de mensen die speciaal voor de wielerkoers kwamen en mensen die met hun biertje in de hand bij de artiesten stonden en bij wijze van spreken geen wielrenner hebben gezien. Een bijzonder evenement dus waarbij alle bezoekers via dezelfde ingang naar binnen kwamen.

's middags werden er al enkele wedstrijden gereden tussen de junioren, beloften en vrouwen (welke gewonnen werd door de Nederlands kampioene Lucinda Brand)

's avonds werd om 19.15 gestart aan de profkoers over een afstand van 80km (44 ronden). onder andere Nairo Quintana, Wout Poels, Moreno Hofland, Mathieu van de Poel, Bauke Mollema, Johnny Hoogerland en Danny van Poppel stonden aan de start, en zo mocht de organisatie tevreden zijn. Zeker in een tijd van kleinere budgetten en teruglopende interesse in criteriums vanuit de wielrenners.

Onderweg waren er bij veel doorkomsten geldpremies te verdienen met als grote klapper een premie van 3600,- in de 36e ronde (ter ere aan de 36e editie). Deze werd gewonnen door Moreno Hofland, de Lotto Jumbo renner die geboren en getogen is in Roosendaal.

De wedstrijd werd weinig verassend gewonnen door Nairo Quintana. Die Bauke Mollema en Wout Poels voorbleef die respectievelijk tweede en derde werden.

Al met al mocht er van een geslaagd evenement worden gesproken die mede dankzij het goede weer vele bezoekers richting Roosendaal wist te trekken.

Foto's gemaakt door Laurens Jobse (www.laurensjobse.nl)

Japan herdenkt atoombom op Hiroshima

In de Japanse stad Hiroshima was het donderdag om 8.15 uur (lokale tijd) een moment doodstil. Precies zeventig jaar geleden ontplofte op dat moment, 6 augustus 1945, de atoombom die door de Verenigde Staten op de stad werd gegooid. Drie dagen daarna viel een tweede atoombom op de stad Nagasaki.

Duizenden mensen woonden donderdag in Hiroshima de herdenkingen bij. Daarbij waren ook vertegenwoordigers van zo'n honderd landen, onder wie een hoge functionaris uit de Verenigde Staten, het land dat de bom liet vallen.

Burgemeester Kazumi Matsui van Hiroshima pleitte in een betoog voor een wereld zonder kernwapens en met een veiligheidssysteem dat de vrede moet bewaren zonder militaire middelen. "Het is belangrijk om geduldig en met doorzettingsvermogen te werken aan zo'n systeem. Het vereist van ons dat we het pad naar ware vrede moeten bevorderen", aldus Matsui. Door het bombardement op Hiroshima kwamen zeker 140.000 mensen om het leven. Bij de aanval op Nagasaki vielen 70.000 dodelijke slachtoffers.

Pacifisme

In Japan wordt erg gehecht aan het pacifisme dat sinds de Tweede Wereldoorlog in de grondwet is verankerd. Kritiek op de regering van Shinzo Abe om daar verandering in te brengen zwelt daarmee ook aan. De Japanse Tweede Kamer stemde 16 juli in met wetsvoorstellen die de inzet van militairen in het buitenland mogelijk maakt.

In Tokyo hebben tienduizenden mensen gedemonstreerd tegen het plan op de dag dat de kamer zich erover boog.

Japan herdenkt atoombom op Hiroshima
Japan herdenkt atoombom op Hiroshima (Foto: ANP)

Chris Farley als Shrek

Shrek is één van de meest succesvolle animatiefilms aller tijden. Mede dankzij de stemmen van Eddie Murphy en Mike Meyers. Oorspronkelijk was het echter de bedoeling dat Chris Farley de stem van Shrek zou inspreken en daar was hij ook al voor 80 a 90% mee klaar totdat een overdosis een einde aan zijn leven maakte. Een stukje van deze audio is nu gepubliceerd door de film producer John Garbett.

Cosby opgeroepen voor beŽdigde verklaring

Bill Cosby is door de rechter opgeroepen onder ede een verklaring af te leggen over zijn vermeende misbruik van een vijftienjarig meisje. Het verhoor door de advocate van de aanklager moet plaatsvinden op 9 oktober, meldt Reuters.

Eerder maakte de advocate, Gloria Allred, al bekend dat het verhoor eraan zat te komen. Allred vertegenwoordigt meerdere vrouwen die Cosby van misbruik hebben beschuldigd. De meeste zaken zijn verjaard, maar omdat de aanklager in dit geval minderjarig was tijdens het vermeende misdrijf kan er toch nog een rechtszaak komen. Cosby zou het meisje in 1974 seksueel hebben misbruikt in het Playboy Mansion, het huis en landgoed van Playboy-oprichter Hugh Hefner in Los Angeles.

De beëdigde verklaring kan worden gebruikt in het strafrechtelijk onderzoek en mogelijk ook in de rechtszaak die tegen de acteur is aangespannen. Allred moet zelf ook onder ede vragen van de advocaten van Cosby beantwoorden. Dat gaat op 15 oktober gebeuren.

Cosby opgeroepen voor beëdigde verklaring
Cosby opgeroepen voor beëdigde verklaring (Foto: BuzzE)

Busta Rhymes gearresteerd in sportschool

Busta Rhymes is woensdagavond gearresteerd in een sportschool in New York. De Amerikaanse rapper werd daarna vastgehouden op een politiebureau, weet TMZ.

De artiest zou zijn opgepakt nadat hij ruzie had gemaakt met een andere man in de sportschool. Volgens de website liep de woordenwisseling uit de hand nadat Busta Rhymes een drankje naar de man had gegooid. Het is niet duidelijk of de man hierbij gewond raakte. De 43-jarige rapper is opgepakt op verdenking van mishandeling.

De advocaat van Busta Rhymes, Scott Leemon, vertelt TMZ dat de aanklacht helemaal nergens op slaat. "Dit is weer een voorbeeld dat laat zien dat mensen misbruik maken van zijn status als bekendheid."

Busta Rhymes gearresteerd in sportschool
Busta Rhymes gearresteerd in sportschool (Foto: BuzzE)

Featurette: Straight Outta Compton

De biopic Straight Outta Compton staat op het punt in de bioscoop te verschijnen en dus heeft Universal Pictures er een featurette voor vrijgegeven.

De film vertelt over de rapgroep N.W.A. uit Compton, California, die bekend staan als één van de bekendste en meest relevante partijen in de gangsta rap. In de video wordt een korte blik achter de schermen getoond en komen leden van N.W.A. aan het woord.

Straight Outta Compton is geregisseerd door F. Gary Gray (The Italian Job, Law Abiding Citizen) en verschijnt op 3 september.

Eerste blik op nieuwe Gotham-schurken

Het tweede seizoen van Gotham komt eraan, en de Batman-prequel wordt door Fox gepromoot met de tagline 'rise of the villains'. Twee van de nieuwe schurken zijn nu te zien in nieuwe foto's.

De foto's tonen Jessica Lucas als Tabitha Galvan en James Frain als haar broer Theo. Tabitha is in de comics bekend als Tigress; Theo is een miljardair die 'de stad van zichzelf wil redden'. Met de introductie van Tigress gaat de serie nog verder terug dan de Batman-oorsprong; de schurk verscheen een jaar eerder dan Batman in de comics, namelijk in Action Comics #1 in 1938, de comic waarin ook Superman voor het eerst te zien was.

Gotham: James Frain als Theo Galvan
James Frain als Theo Galvan

Gotham: Jessica Lucas als Tabitha Galvan/Tigress
Jessica Lucas als Tabitha Galvan/Tigress

Naast deze foto's van Frain en Lucas zijn er ook een poster en een banner voor Gotham 2 vrijgegeven. Vooral in de banner is mooi te zien hoe de helden, schurken en gebouwen het Bat-symbool vormen.

Gotham 2: banner

Gotham 2: poster

Gotham 2 begint op 21 september op de Amerikaanse Fox; in Nederland moet Veronica de achterstand nog inhalen nadat uitzendingen van het eerste seizoen eerder dit jaar gestaakt werden.

Attack on Titan krijgt consolegame

Attack on Titan komt volgend jaar naar PS3, PS4 en PS Vita. Dat heeft Koei Tecmo tijdens de gamescom in Duitsland bekendgemaakt. De game wordt ontwikkeld door Omega Force, bekend van de Dynasty Warriors-games.

Attack on Titan is een populaire manga en anime waarin de mensheid gereduceerd is tot één laatste stad omringd door gigantische muren. Buiten de muren lopen reusachtige titans, die niets liever willen dan mensen opeten. De game is bevestigd voor een westerse release in 2016. Het tweede seizoen van de anime wordt ook in 2016 gelanceerd.

Colin Farrell in Harry Potter-spinoff

Colin Farrell heeft getekend om zich bij de cast van Fantastic Beasts and Where to Find Them te voegen.

De Ierse acteur zal de rol spelen van Graves, een tovenaar die hoofdfiguur Newt Scamander (Eddie Redmayne) ontmoet in New York. Het verhaal richt zich op de avonturen van Scamander in de geheime gemeenschap van tovenaars en heksen terwijl hij probeert magische wezens te documenteren.

De film speelt zich zeventig jaar eerder af dan de Harry Potter-films, en zal worden geregisseerd door David Yates, die vier van de acht Harry Potter-films regisseerde, op basis van een scenario van J.K. Rowling, die logischerwijs ook het boek schreef.

Colin Farrell is op dit moment te zien in True Detective 2, waarvan komende week de finale te zien is op HBO.

True Detective: Colin Farrell
Colin Farrell in True Detective

Nicky Minaj krijgt eigen game

Goed nieuws voor elke hardcore gamer; Nicky Minaj krijgt namelijk een eigen game. Developer Glu heeft een contract met het hiphopidool getekend. Glu maakte eerder al de game Kim Kardashian: Hollywood, een spel voor op je mobiel dat in 2014 74 miljoen dollar binnenharkte. 

Glu laat in een statement weten dat in de game niet alleen de stem en de beeltenis van Minaj gebruikt zal worden, maar ook haar creatieve uitlatingen. Wat hiermee bedoeld wordt is voor nu nog niet bekend. Het is de bedoeling dat de game pas volgende zomer uit zal komen. Tot dan kan je altijd nog Kim Kardashian: Hollywood spelen of als je iets stoerder aangelegd bent; komende herfst komt Sniper X: Kill Comfirmed uit, die wordt gemaakt in samenwerking met Jason Statham. Glu heeft ook nog een deal met Katy Perry voor een mobiele game.

Nicky Minaj
Nicky Minaj (Foto: Masterherald)

Metal Gear Solid V-gameplaybeelden verkennen Mother Base

Metal Gear Solid V heeft net als Peace Walker een Mother Base. Dit is een thuisbasis waar je na elke missie kunt terugkeren. Het is de bedoeling dat je de Mother Base langzaam uitbreidt met personaal en uitrusting. Daarnaast zijn er allerlei optionele activiteiten, een paar daarvan worden in de onderstaande beelden getoond.

Metal Gear Solid V komt op 1 september uit.

Supergirl voegt Lucy Lane toe aan de cast

De nieuwste tv-serie in de DC-collectie is bezig met castuitbreidingen. Aan het begin van de productie van het eerste seizoen van Supergirl, die nu enkele weken op gang is, is een bekend personage uit de comics toegevoegd aan de cast.

Lucy Lane is de zus van verslaggever Lois en wordt voor Supergirl omschreven als "zelfverzekerd, grappig en op haar eigen manier succesvol." Bovendien is ze een ex-vriendin van Jimmy Olsen (Mehcad Brooks). De rol van Lucy zal worden gespeeld door Jenna Dewan-Tatum, de echtgenote van Channing Tatum.

Lucy is vanzelfsprekend minder bekend dan grote zus Lois, maar heeft door de jaren heen wel haar verschijningen gemaakt in de comics. Haar debuut was in 1959, in een issue van Supermans Pal Jimmy Olsen. Haar bekendste recente verschijning was in 2009, toen ze in de Supergirl-comics de mysterieuze Superwoman bleek te zijn, als resultaat van een militair project, geleid door haar vader, General Sam Lane. De laatste keer dat Lucy Lane in live action te zien was, was in de tv-serie Smallville. Hier werd ze gespeeld door Peyton List.

Supergirl is in de VS vanaf eind oktober te zien op CBS.

Sherlock Holmes 3: scenario in ontwikkeling

Een derde film in Guy Ritchies Sherlock Holmes-serie is al een tijdje geleden aangekondigd, maar er wordt nu daadwerkelijk aan gewerkt: schrijver Lionel Wigram is bezig met het scenario.

De film zou eigenlijk in 2014 uitgekomen zijn, ware het niet dat alle betrokkenen het druk hadden met andere projecten: Robert Downey, Jr. heeft zijn rol in het Marvel Cinematic Universe en ook Jude Law heeft andere films waar hij in meespeelt. Volgens Wigram, die ook de eerste Sherlock Holmes voor Ritchie schreef, zijn beide acteurs wel nog zeer geïnteresseerd in een derde ronde als Holmes en zijn trouwe metgezel John Watson.

"We zijn bezig met een script voor Sherlock Holmes 3," verklaarde Wigram tijdens een interview voor Ritchies The Man From U.N.C.L.E., waar hij aan meeschreef en -produceerde. "Ik denk dat we het allemaal heel graag willen doen als we iets kunnen bedenken dat echt goed slaagt en het de beste van de drie maakt. Dus daar werken we aan - het is lastig om te doen."

Wat dit betekent voor een releasedatum is niet bekend; mogelijk wordt hier een besluit over genomen als er meer zekerheid is over de afronding van het scenario. Holmes-fans kunnen tot die tijd terecht bij Mr. Holmes en de kerstspecial van de BBC-serie Sherlock, die in december verschijnt.

Sherlock Holmes: A Game of Shadows
Noomi Rapace, Robert Downey, Jr. en Jude Law in Sherlock Holmes: A Game of Shadows

WK Zwemmen dag 5: Het koningsnummer

Zondag begon in het Russische Kazan het WK zwemmen. Het waterpolo, openwaterzwemmen, schoonspringen en synchroonzwemmen was al een tijd onderweg of zelfs al klaar, maar voor de langebaanzwemmers is het toernooi nu ook begonnen. Op FOK!sport blikken we per dag vooruit naar de mooiste gevechten en de Nederlanders die dagelijks vanaf 08.30 uur Nederlandse tijd in actie komen.

Series & halve finales

De dag begint vandaag met de series van de 100 meter vrije slag, een van de hoogtepunten van het zwemtoernooi bij de vrouwen. Met 52,69 heeft Femke Heemskerk samen met de Australische Cate Campbell wereldwijd de snelste tijd van dit jaar in handen. Op de 4x100 meter vrije slag was ze als slotzwemster geweldig, maar op de 200 meter viel Heemskerk zwaar tegen. Het is de vraag of ze de 'demonen in haar hoofd' kan verslaan, wat zeker nodig zal zijn om hier kans te maken. Olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo heeft met 53,20 de vijfde tijd van de wereld gezwommen en is een van de outsiders voor een medaille. De series van het duo zijn de enige met Nederlandse deelname vandaag, want op de 200 meter rugslag bij de mannen, 200 meter schoolslag bij de vrouwen en mannen en de 4x200 meter vrije slag bij de vrouwen doet niemand mee namens Nederland.

Finales

Ook vandaag worden er weer vijf finales gezwommen, te beginnen met de 200 meter wisselslag voor mannen. De Amerikaan Ryan Lochte maakte tot nu toe enorm veel indruk en is dan ook torenhoog favoriet om voor de vierde keer op rij de wereldtitel te pakken op wat toch echt zijn afstand genoemd mag worden. Op het koningsnummer is vervolgens niet één topfavoriet aan te wijzen: de 100 meter vrije slag bij de mannen werd gisteren in de halve finales ontdaan van een van de grote favorieten. Vladimir Morozov maakte een valse start en werd gediskwalificeerd. Cameron McEvoy (Australië) en Ning Zetao (China) lijken de grootste kans te hebben, maar Federico Grabich uit Argentinië en de Belg Pieter Timmers zouden hun land uniek zwemsucces kunnen bezorgen.

Lochte is de torenhoge favoriet voor een vierde wereldtitel op rij op de 200 meter wisselslag (PRO SHOTS/Insidefoto)
Lochte is de torenhoge favoriet voor een vierde wereldtitel op rij op de 200 meter wisselslag (PRO SHOTS/Insidefoto)

De 200 meter vlinderslag bij de vrouwen lijkt volledig open te liggen. Franziska Hentke uit Duitsland heeft dit jaar de snelste tijd neergezet, Natsumi Hoshi uit Japan maakte in de halve finales de meeste indruk. Ook jeugdolympisch kampioene Liliana Szilagyi - die zich eerder nog ziek terugtrok van de 100 meter - gaat voor de medailles. Dat mag ook verwacht worden van de pas zeventienjarige Zhang Yufei uit China, die in de halve finales het wereldrecord junioren verbrak. De 50 meter rugslag bij de vrouwen belooft een strijd te worden tussen Etienne Medeiros uit Brazilië - dé vrouw van de afgelopen anderhalf jaar - en de Chinese Fu Yuanhui, die razendsnel was in de halve finales. Op de 4x200 meter vrije slag bij de dames heeft het er alle schijn van dat Katie Ledecky en Missy Franklin de VS naar het goud gaan zwemmen.

Groep cybercriminelen stal 100 miljoen dollar

Een groep cybercriminelen die onder de naam 'Businessclub' opereert heeft zo'n 100 miljoen dollar (91,7 miljoen euro) geroofd van bankrekeningen. Ook was de groep verantwoordelijk voor het stelen van duizenden gigabytes aan data en spionage in Oost-Europa. Dat heeft het Nederlandse beveiligingsbedrijf Fox-IT bekendgemaakt.

Fox-IT heeft met de Amerikaanse recherchedienst FBI samengewerkt om de software die de groep gebruikte onschadelijk te maken. Na jarenlang onderzoek kon de bende virtueel worden opgerold. De FBI heeft een belangrijk deel van het computernetwerk waarmee de criminelen werkten lamgelegd.

De bende ging te werk met het computervirus GameOver ZeuS. Door dat op zo veel mogelijk computers te installeren, zonder dat de gebruiker daar kennis van had, kon Businessclub bij banktegoeden en geheime data. De FBI heeft GameOver ZeuS nu naar eigen zeggen 'ineffectief' gemaakt.

Groep cybercriminelen stal 100 miljoen dollar
Groep cybercriminelen stal 100 miljoen dollar (Foto: ANP)

Mariah Carey onthult Hollywood-ster

Mariah Carey heeft woensdag haar eigen ster op de Hollywood Walk Of Fame onthuld. De zangeres deed dat samen met haar kinderen, de 4-jarige tweeling Monroe en Moroccan.

Haar muziekproducent L.A. Reid was aanwezig en ook regisseur Lee Daniels was van de partij. Daniels en Mariah hebben samengewerkt voor de films Precious uit 2009 en Tennessee uit 2008. Woensdag kondigde hij volgens E! News een nieuwe samenwerking aan. Mariah heeft een gastrol in het tweede seizoen van zijn serie Empire.

De 45-jarige Carey bedankte haar fans. 'Jullie maken me aan het huilen, daarom houd ik mijn zonnebril op. Maar ik kan jullie niet genoeg bedanken. Dit is een gigantische eer.'

Mariah Carey onthult Hollywood-ster
Mariah Carey onthult Hollywood-ster (Foto: BuzzE)

Duitse 5-euromunt krijgt blauwe ring

5 euro muntDuitsland brengt volgend jaar een bijzondere 5-euromunt op de markt. De munt heeft namelijk een blauwe doorschijnende binnenring die is gemaakt van plastic. De munt wordt een lust voor verzamelaars, zegt de ontwerper ervan tegen de Duitse krant Die Welt.

De blauwe binnenring heeft wel de kenmerken van metaal, maar is van kunststof. Behalve het bijzondere uiterlijk, kan het ook worden gebruikt om valsmunters tegen te werken. Volgens Die Welt heeft de ontwikkeling van de munt tien jaar geduurd. Op de muntzijde is de Duitse adelaar afgebeeld. Op de kop zijn de wereld en het zonnestelsel ervan afgebeeld.

De 5-euromunt is een wettig betaalmiddel, maar Peter Huber van de muntendrukkerij in Baden-Württemberg verwacht dat weinigen hem op die manier zullen gebruiken. De munt wordt geïntroduceerd bij de 45ste muntenbeurs in Berlijn februari volgend jaar. Vijf drukkerijen in Duitsland zullen de munt produceren. Huber, die het ontwerpteam leidde, hoopt op een 'exporthit'.

Campagnemedewerkers VS verdacht van omkoping

In de Verenigde Staten worden drie mensen die in 2012 meewerkten aan campagnes voor de presidentsverkiezingen verdacht van omkoping. Ze hebben waarschijnlijk een senator uit Iowa betaald in ruil voor een stem voor hun kandidaat. Dat liet het ministerie van Justitie woensdag weten na onderzoek van de recherchedienst FBI.

Het gaat om Jesse Benton, John Tate en Dimitrios Kesari. Benton raakte eerder al in opspraak, omdat uit gesprekken met een collega zou blijken dat hij bezig was met de omkoping. Hij werkte toen voor presidentskandidaat Ron Paul. Kent Sorenson uit Iowa, de omgekochte senator, stapte in 2013 op vanwege het schandaal.

Volgens de Amerikaanse openbaar aanklager zijn er regels die moeten zorgen voor integriteit en transparantie bij verkiezingen. Als er deals onder de tafel worden gesloten om politieke steun te krijgen, dan 'ondermijnt dat publiek vertrouwen en het volledige politieke systeem'.

Ron Paul is de vader van Rand Paul, één van de 17 Republikeinse kandidaten voor het presidentschap in 2016.

Campagnemedewerkers VS verdacht van omkoping

Campagnemedewerkers VS verdacht van omkoping. Op de foto Ron Paul. (Foto: ANP)

Voorbeschouwing eerste Republikeinse verkiezingsdebat

Na een lange en tumultueuze aanloop gaan de voornaamste Republikeinse presidentskandidaten donderdagavond, plaatselijke tijd, eindelijk met elkaar in debat. Afgelopen maandag deelden de meeste kandidaten voor het eerst een podium tijdens een Q&A-forum, maar donderdag krijgen ze voor het eerst de gelegenheid elkaar persoonlijk aan te vallen. In afwachting hierop publiceren we een korte voorbeschouwing waarin we bekijken wat we kunnen verwachten van de kandidaten en op wie we het meest moeten letten.

Het is onmogelijk om in een dergelijk overzicht niet te beginnen bij Donald Trump, de vastgoedmagnaat annex TV-ster die in de polls het hele Republikeinse veld op zijn kop heeft gezet. De verwachting is dat het debat voor een groot deel rond hem zal draaien. Hij is misschien dan wel de enige kandidaat zonder relevante debatexpertise, maar dat hoeft geen probleem te zijn als hij zijn jarenlange ervaring in realityshows weet uit te buiten. De Republikeinse debatten laten zich immers niet kenmerken door gedetailleerde beleidsontwerpen, en dat biedt ruimte voor de toegankelijke en aansprekende retoriek van The Donald.

Trump heeft zelf al aangegeven dat hij niet van plan is zijn concurrenten hard aan te vallen, maar het is maar de vraag in hoeverre dat oprecht is, en geen manier is om zijn tegenstanders op het verkeerde been te zetten. Reken er in ieder geval maar op dat elke kandidaat zich tot in de puntjes heeft voorbereid om Trump weerwoord te geven, in de hoop om op te vallen door achter de koploper aan te gaan. Weliswaar zijn twee van Trumps grootste criticasters (Rick Perry, voormalig gouverneur van Texas, en Lindsey Graham, senator van South Carolina) niet uitgenodigd voor het debat, maar er zijn nog genoeg deelnemers die maar wat graag de kans willen krijgen om Trump af te schilderen als een megalomane circusact.

Trump zal als hoogst geklasseerde kandidaat de meest centrale positie in het veld innemen, geflankeerd door de nummers twee en drie: Jeb Bush, voormalig gouverneur van Florida, en Scott Walker, gouverneur van Wisconsin. Het contrast kon op het oog nauwelijks groter zijn, maar ook voor hen staat er veel op het spel. Bush heeft verreweg de meeste donaties opgehaald en zit op een enorme stapel geld, maar zijn campagne loopt nog niet vlekkeloos. Hij lijkt vatbaar voor versprekingen en misschien gaat het hem toch opbreken dat zijn laatste campagne in 2002 was, en de machine dus nog wat roestig is. De vraag is ook hoe goed hij zijn antwoorden weet te persen in het korte tijdsbestek dat de kandidaten wordt gegeven.

Bush heeft echter wel het voordeel dat hij op de issues zelf niet snel geklopt zal worden, hij heeft immers zowel op binnenlands als buitenlands gebied inhoudelijk een goede reputatie. Veel minder geldt dit voor Scott Walker, die zijn uiterste best zal doen de kiezers ervan te overtuigen dat hij klaar is voor prime time. Walker kwam in februari in het nieuws toen hij verklaarde dat hij de strijd met IS zou kunnen winnen vanwege zijn ervaring met het bestrijden van de vakbonden in zijn thuisstaat. In een verkiezing die, veel meer dan in 2012, voor een groot deel omtrent nationale veiligheid zal draaien, kunnen zulke uitspraken dodelijk zijn. Walker is binnen de partij erg populair vanwege de hiervoor genoemde strijd tegen de vakbonden, en dit is zijn kans om te bewijzen dat hij geen one-trick-pony is, maar juist een kandidaat met een heldere visie die wordt ondersteund door kennis van zaken.

Waar we Bush en Walker als establishment-kandidaten kunnen zien, worden de posities aan hun flanken op het podium letterlijk en figuurlijk ingenomen door ouderwetse sociaal-conservatieve hardliners. Chirurg Ben Carson, voormalig gouverneur van Arkansas Mike Huckabee en de Texaanse senator Ted Cruz zullen alle drie proberen om de meest choquerende uitspraak van het debat voor zich op te eisen. Vorige week verweet Huckabee president Obama al een nieuwe Holocaust uit te lokken, terwijl Cruz de president vanwege de nucleaire deal met Iran de grootste wereldwijde sponsor van terrorisme noemde. Verwacht van deze kandidaten vooral aanvallen op Planned Parenthood, een organisatie die onder meer abortussen uitvoert en momenteel erg in opspraak is. Cruz heeft vanwege de federale dollars die Planned Parenthood ontvangt al gedreigd een nieuwe goverment shutdown te forceren en zal dat in het debat zeker nog herhalen.

Dit legt hem op ramkoers met meer business-georiënteerde kandidaten (zoals Marco Rubio, senator uit Florida) die niet geneigd zijn zo’n extreme strategie te steunen. Rubio staat te boek als een begaafde communicator in de geest van Ronald Reagan en heeft als zoon van een immigrant en exponent van de American Dream een inspirerend persoonlijk verhaal. Hij zal dit verhaal gebruiken om te proberen wat momentum te creëren voor zijn campagne, want Rubio is namelijk een van de grootste slachtoffers van de vloedgolf die Donald Trump heet. Trump heeft immers het politieke discours hoogstpersoonlijk van de issues weggeleid en een groot deel van de media-aandacht voor zich opgeëist.

Een andere kandidaat die tegen dit probleem aanloopt is Rand Paul, senator uit Kentucky, en misschien wel de meest afwijkende Republikein in het gezelschap. De libertarische kandidaat is ver weggezakt in de polls en lijkt voor een dilemma te staan. Hij kan zich ófwel richten op de libertarische base van zijn vader, Ron Paul, óf zich meer focussen op de voordelen van een plek in de politieke mainstream (lees: geld). Voorlopig lijkt hij echter van twee walletjes te willen eten, waardoor hij bij beide facties weinig enthousiasme oproept. Wellicht dat dit debat duidelijk kan maken voor welke strategie hij heeft gekozen. Pauls fundraising blijft tot nu toe zover achter bij zijn rivalen dat een goede debatperformance eigenlijk een vereiste is om een serieuze kandidaat te blijven.

Tenslotte hebben we helemaal aan de zijkant in Chris Christie en John Kasich nog twee zittende gouverneurs met een soortgelijke boodschap: ervaren beleidsuitvoerders met een gematigd profiel die niet bang zijn de elite in Washington voor het hoofd te stoten. Christie en Kasich zullen allebei al heel blij zijn dat ze überhaupt op het podium mogen staan, maar zullen als laagst geklasseerde deelnemers allebei veel moeite doen om op te kunnen vallen. Verwacht wordt dat ze met name Jeb Bush het vuur aan de schenen zullen leggen, in de hoop dat ze een deel van zijn donors kunnen overtuigen om naar hun campagne over te stappen.

Naast deze tien kandidaten is er nog een groepje politici dat de cut niet heeft gehaald. Hierbij zijn grote namen als Rick Perry, Lindsey Graham en Rick Santorum (voormalig senator uit Pennsylvania), waarvan de laatste vier jaar geleden in de voorverkiezingen nog elf staten wist te winnen. Zij worden om 17:00 lokale tijd vergezeld door laagvliegers Bobby Jindal, Carly Fiorina, George Pataki en Jim Gilmore in een debat dat als opwarmertje moet dienen alvorens het échte debat begint.  

Hoewel geen van de kandidaten de illusie zal hebben dat ze in het eerste debat al een grote stap naar de nominatie kunnen zetten, kunnen ze wél veel schade oplopen. De meeste kandidaten zullen dan ook al blij zijn als ze heelhuids de strijd door weten te komen. Dit geldt met name voor kandidaten als Bush en Walker, maar ook Trump. Zij hebben het meeste te verliezen en zullen zich minder agressief opstellen dan hun concurrenten, al weet je dat met Trump natuurlijk eigenlijk nooit. 

Het debat is live te volgen op FOX News en begint donderdag om 9 p.m. EST, 03:00 Nederlandse tijd.

Eerste trailer voor The Leftovers 2

Na een eerste teaser is er nu eindelijk ook een hele trailer voor seizoen 2 van de HBO-serie The Leftovers.

In de trailer is te zien hoe de Garveys verhuizen van New York naar Jarden, een plekje waar niemand verdwenen is. Ook zien we nieuwe personages, en schokkende gebeurtenissen. De trailer is net zoals de serie erg mysterieus, dus wat er precies gaat gebeuren en of we antwoorden krijgen op de vragen van het vorige seizoen is niet duidelijk. Een ding weten we al wel: ''There are no miracles in Miracle.''

Het tweede seizoen van The Leftovers start 4 oktober.

Grote meteorietinslag in Iran

Verschillende buitenlandse websites melden dat er afgelopen vrijdag een grote meteorietinslag in Iran is geweest. Verschillende dorpen zouden hierbij ernstig zijn beschadigd.

Volgens Mohammad Ali Ahani, chef van de Qazvin Crisis Management Staff, is de meteoriet neergekomen in Qazvin, in de provincie Avaj. Ook komen er berichten uit het plaatsje Eshtahard. De meteoriet zou in verschillende stukken uiteen zijn gevallen.

De meeste schade zou in Qazvin zijn, dat slechts een paar kilometer verwijderd is van de hoofdstad Tehran. Er zijn geen bevestigde berichten over het aantal gewonden of doden.

De meteoriet zou groot zijn, mogelijk meer dan twee meter lang. De overheid is een onderzoek begonnen, maar veel informatie is nog niet bekend gemaakt.

In Chelyabinsk in Rusland kwam op 15 februari 2013 ook een meteoriet op de aarde, een filmpje van de vuurbal en de inslag ging de hele wereld over.

Voor een miljoen de NS verkloten

“De ontslagen NS-topman Timo Huges wil van zijn voormalige werkgever nog 165.000 euro aan salaris over de opzegtermijn en niet opgenomen vakantiedagen.” Helemaal terecht als dit contractueel was vastgelegd en een vervelende samenloop van omstandigheden tot een jammerlijke breuk tussen werkgever en werknemer had geleid. Wat Timo alleen even vergeet is dat dit laatste niet helemaal het geval was.

Laatste reviews en specials
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
special
Random Pics van de Dag #1041
©FOK.nl e.a.