Santorum mist tv-debat presidentskandidaten VS

De Amerikaanse TV-zender Fox News heeft bekendgemaakt wie er donderdag mogen deelnemen aan het eerste belangrijke tv-debat tussen de Republikeinse presidentskandidaten. Opvallende afwezigen zijn oud-gouverneur van Texas Rick Perry en de conservatieve Rick Santorum, oud-senator voor Pennsylvania.

Tien kandidaten mogen meedoen aan het debat: degenen die het beste scoren op basis van de vijf meest recente, landelijke peilingen onder Republikeinse kiezers. Fox News maakte het lijstje met namen dinsdag (lokale tijd) bekend. Bovenaan staat tv-ster en vastgoedmiljardair Donald Trump (23,4 procent). Jeb Bush (12,0%) en Scott Walker (10,2%) completeren de top-3.

De overige zeven kandidaten die donderdag mogen meedoen zijn Mike Huckabee (6,6%), Ben Carson (5,8%), Ted Cruz (5,4%), Marco Rubio (5,4%), Rand Paul (4,8%), Chris Christie (3,4%) en John Kasich (3,2%). Kasich scoort beduidend hoger dan Perry (1,8%) en Santorum (1,4%). Foutmarges meegewogen is het volgens Fox News voor 90 procent waarschijnlijk dat Kasich inderdaad populairder is bij de kiezers dan Perry en Santorum.

Namiddag
Perry en Santorum, die het bij de vorige verkiezingen in 2012 af moest leggen tegen Mitt Romney, behoren dus tot de afvallers. Zij missen daardoor een belangrijk moment om te strijden om de gunst van de kiezer. De zeven Republikeinen die de slag hebben gemist, gaan als troost niet op prime-time maar om 17.00 uur 's middags met elkaar in debat. Naast Perry en Santorum gaat het om Bobby Jindal (1,4%), Carly Fiorina (1,3%), Lindsey Graham (0,7%), George Pataki (0.6%) en Jim Gilmore (0,2%).

Santorum mist tv-debat presidentskandidaten VS
Santorum mist tv-debat presidentskandidaten VS (Foto: ANP)