8-jarig meisje komt met mogelijk kankermedicijn tijdens het avondeten

Waar gaan de gesprekken bij jou over aan de keukentafel? Naar eigen ervaring zal het voornamelijk gaan over de dagelijkse beslommeringen. Je zal niet zo snel een uitgebreid gesprek voeren over medicijnen of ernstige ziektes en dat zal je al helemaal niet snel doen als je een 8-jarig dochtertje hebt dat naast je zit. Blijkbaar denkt niet iedereen er zo over. Michael Lisanti en zijn vrouw Federica Sotgia zijn de perfecte voorbeelden: hun 8-jarig dochter kwam onlangs met een apart idee dat een mogelijk medicijn kan betekenen tegen kanker. Het KWF noemt het idee veelbelovend. Het is echter nog wel veel te vroeg om te juichen.

Michael en Federica werken allebei al tijden aan de universiteit van Manchester waar zij onderzoek doen naar kanker. Het komt volgens hen dan ook regelmatig voor dat ze het over hun werk hebben aan de eettafel. Toen de twee hun dochter Camilla van 8 vroegen wat zij dacht dat een goed medicijn zou zijn, antwoordde ze: "Waarom geen antibiotica? Dat werkt ook als ik pijn in m'n keel heb!"

Hun eerste reactie was vrij sceptisch, maar ze besloten toch om het idee te laten testen. Tot hun grote verbazing bleken sommige antibiotica goed te werken bij het onschadelijk maken van verschillende types kankercellen. Het succesvolste antibioticum was doxycycline, een middel dat onder andere wordt gebruikt tegen acne. Naast doxyxyline ontdekten ze dat nog drie andere antibiotica stamcellen in kanker kunnen doden. 

De prijs van het medicijn is een grote meevaller. In tegenstelling tot andere kankermedicijnen, die flink in de papieren kunnen lopen, kost de geteste antibiotica maar acht cent per dag. Je kan het een groot verschil noemen, maar aan het eind van het liedje maakt het, zolang het maar werkt, niet uit hoeveel een medicijn tegen kanker zou kosten in de toekomst. Helaas is dat, ondanks de positieve testen, nog steeds niet met zekerheid vast te stellen. Er zijn namelijk ook studies gedaan die beweren dat het gebruik van antibiotica de kans op kanker juist verhoogt. Een woordvoerder van KWF Kankerbestrijding erkent dat het allemaal nog heel pril is.

Een woordvoerder van een Brits onderzoekscentrum naar kanker zegt dat het al sinds 1960 bekend is dat antibiotica gunstige effecten kunnen hebben bij de bestrijding van kanker en dat ze bij sommige behandelingen al gebruikt worden als extra middel. Het idee van Camilla is dan ook niet bepaald nieuw. Toch blijft het KWF wel hoopvol. Het is volgens hen alleen maar goed dat mensen blijven proberen om oplossingen te bedenken. Het kan maar net iemands leven redden, en laat dat nou net het allerbelangrijkste zijn.

Het is niet belangrijk wie uiteindelijk met de oplossing tegen kanker komt, zolang die er maar komt. We kunnen nu alleen maar duimen dat het idee van Camilla toekomst heeft of dat iemand anders met een briljant idee op de proppen komt.