ACM vindt fusie Ziggo en UPC geen zaak EU

De fusie tussen Ziggo en UPC is een pure nationale aangelegenheid en kan daarom het beste in Nederland worden behandeld. Dat schrijft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dinsdag. De monopoliewaakhond heeft de Europese Commissie gevraagd het onderzoek naar Nederland te verplaatsen.

ACM wijst erop dat alle kabels van Ziggo en UPC in Nederlandse grond liggen. Ook zijn alle klanten van beide bedrijven Nederlands. De organisatie weet bovendien het best wat er in Nederland gebeurt. "Wij hebben de kennis over de Nederlandse markt in onze organisatie", aldus voorzitter Chris Fonteijn. ACM is namelijk naast monopoliewaakhond ook de toezichthouder op de telecommarkt.

Al bij de aankondiging van de overname van Ziggo door UPC-eigenaar Liberty Global kondigde ACM aan dat het een mogelijk onderzoek naar zich toe wilde trekken. De fusie moest in eerste instantie bij de Europese Commissie worden aangemeld vanwege de hoge omzetten van de twee bedrijven. Brussel heeft nu tot begin mei de tijd om een besluit te nemen over wie de fusietoets uitvoert.

Liberty Global verwacht overigens weinig problemen van de toezichthouders. Europees directeur Diederik Karsten zei dat er eerder meer dan minder concurrentie komt, omdat de twee kabelaars andere regio's bedienen.

ACM schrijft dinsdag dat er waarschijnlijk effecten van de fusie zijn op de markt voor televisie, internet en telefoon. In de fusietoets moet worden vastgesteld of die effecten negatief zijn.