Sterftecijfers Erasmus MC blijven geheim

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam is niet van plan om sterftecijfers op zijn website te gaan publiceren, ook al is het daartoe verplicht. Dat zegt het academische ziekenhuis donderdag in een verklaring. De huidige sterftecijfers zijn onbetrouwbaar en geven geen goed beeld van de kwaliteit van de zorg, stelt het ziekenhuis.

Het Erasmus MC is het enige academische ziekenhuis dat de sterftecijfers niet openbaar zal maken, staat te lezen in de verklaring. Het maakt al jaren bezwaren tegen openbaring, omdat de vergelijking tussen ziekenhuizen mank zou lopen.

Dat zou onder meer komen doordat onvoldoende rekening wordt gehouden met de patiëntenpopulatie per ziekenhuis en doordat de kans groter is dat een patiënt overlijdt in een academisch ziekenhuis. Omliggende ziekenhuizen sturen patiënten die er slecht aan toe zijn namelijk eerder naar een academisch ziekenhuis vanwege de aanwezigheid van bijzondere instrumenten en medicatie.

Volgens hoofd medische informatie Jan Hazelzet vindt het Rotterdamse ziekenhuis openheid en transparantie belangrijk. "Maar er moet wel goed vergeleken kunnen worden."

Vanaf zaterdag moeten alle Nederlands ziekenhuizen de sterftecijfers op hun website hebben staan. Dat moet consumenten helpen bij het maken van een keuze voor een bepaald ziekenhuis, stelde minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) in juni.