'Verbied roken in auto met kinderen'

Roken is al op veel plekken verboden. In openbare gebouwen en het ov mag helemaal niet gerookt worden, in café's mag het alleen in speciale rookhokken. Veel rokers zijn dan ook blij dat ze in privé-situaties nog een sigaret mogen opsteken. Maar als het aan sommigen ligt, gaat ook dat veranderen.

Het Britse parlement heeft zich namelijk, onder meer op aanraden van 700 gezondheidsexperts, uitgesproken ten faveure van een voorstel dat roken in een auto waarin kinderen vervoerd worden verbiedt. Minister van gezondheid Jeremy Hunt, die het voorstel ook steunt, kan de maatregel nu wetsgeldig te maken.

Gezondheidsorganisaties zijn dan ook blij dat het voorstel het gehaald heeft. Woordvoerder van de British Lung Foundation, Penny Woods; zegt: "De introductie van een wet die kan verhinderen dat honderduizendend kinderen blootgesteld worden aan meeroken, ligt nu binnen handbereik."

Ook binnen België gaan nu stemmen op voor het voorstel. "Eigenlijk is de overheid verplicht om dat ook in België in te voeren," zegt Hedwig Verhaegen van de Vlaamse Liga tegen Kanker in De Standaard. Door de kleine ruimte is de concentratie schadelijke stoffen wel 27 keer hoger. Een raampje openzetten helpt daar amper tegen.

Tegenstanders claimen dat het verbod het recht op privacy aantast. De Britse schaduwminister voor gezondheid wuift dat weg: "Het is een geval van kinderbescherming, niet van volwassen keuzevrijheid." Verhaegen beaamt dat en voegt toe: "Zodra je de gezondheid van anderen schaadt, dan moet dat recht op privacy wijken voor de recht op gezondheid."