Golden Globes: 12 Years A Slave en American Hustle grote kanshebbers

Het historische drama 12 Years a Slave en misdaadfilm American Hustle zijn de grote kanshebber geworden bij de Golden Globe awards voor 2014, waarvan vandaag de nominaties bekend zijn gemaakt. Beide films sleepten maar liefst zeven nominaties in de wacht.

De Golden Globes zijn de jaarlijkse film- en televisieprijzen van de Hollywood Foreign Press Association (HFPA) en worden in januari uitgereikt. Mede doordat de prijzen zo kort voor de Academy Awards worden uitgereikt worden de awards die de HFPA voor films uitreikt vaak gezien als graadmeter voor de Oscars. 12 Years a Slave kreeg de 'grote nominaties' voor beste film, regisseur en scenario met daarnaast nominaties voor de muziek en drie nominaties voor de castleden, waaronder voor hoofdrolspeler Chiwetel Ejiofor. In de film wordt het verhaal verteld van een zwarte man die uit het vrije Noorden van de Verenigde Staten wordt gekidnapt om in het Zuiden verkocht te worden als slaaf. American Hustle kreeg eveneens nominaties voor de grote drie maar heeft vier kanshebbers in de cast.

Naast deze grote kanshebbers gooien ook Nebraska, Gravity en Captain Philips hoge ogen. Alfonso Cuaróns ruimtedrama en het waargebeurde Captain Philips kregen vier nominaties, en 'roadmovie' Nebraska kreeg er vijf. In de categorie Beste Film zijn verder Rush en Philomena genomineerd voor de subcategorie Drama, en The Wolf of Wall Street, Inside Llewyn Davis en Her in de subcategorie Musical or Comedy. Genomineerd voor Beste Film in de animatiecategorie zijn Frozen, The Croods en Despicable Me 2, en onder Niet-Engelstalige Film vinden we La Vie D'Adele, Le Passé, Jagten, Kaze Tachinu en La Grande Bellezza.

Acteur Idris Elba maakt kans op twee beeldjes voor zijn rollen in de BBC-serie Luther en als Nelson Mandela in Mandela: Long Walk To Freedom. 12 Years-ster Chiwetel Ejiofor maakt bovendien kans op een beeldje voor zijn rol in Dancing on the Edge. Ook Julia Louis-Dreyfus is tweemaal genomineerd; voor de HBO-serie Veep en haar rol in Enough Said.

In de afdeling televisie is de opvallende nieuwkomer de streamingdienst Netflix, die met de eigen productie House of Cards vier nominaties in de wacht sleept, waaronder die voor beste tv-serie. In de categorie drama neemt de serie het op tegen Breaking Bad, Downton Abbey, Masters of Sex en The Good Wife. In de categorie Comedy vielen de Beste Serie-nominaties op de mat bij The Big Bang Theory, Modern Family, Girls, Broolyn Nine-Nine en Parks and Recreation.

Voor Breaking Bad zijn er naast de hoofdnominatie ook vermeldingen voor Bryan Cranston en Aaron Paul, die in respectievelijk hoofd- en bijrol een nominatie ontvingen. De tv-film Behind the Candelabra, die elders in de wereld ook in de bioscoop te zien is geweest, kreeg vier nominaties, waaronder voor de hoofdrol en beste tv-film.

De complete lijst met nominaties is te vinden op de site van de Golden Globes. Leden van de HFPA hebben tot 23 december om te stemmen, waarna de uitslagen in een awardshow op 12 januari zullen worden bekend gemaakt. Vier dagen later zal de Academy of Motion Picture Arts and Sciences de nominaties voor de Academy Awards bekend maken. Het stemmen voor deze nominaties is echter al gesloten voordat de Golden Globes bekend worden gemaakt, namelijk op 8 januari.