12 Years a Slave koploper Spirit Awards

Het slavendrama 12 Years a Slave van Steve McQueen is met zeven nominaties koploper bij de Independent Spirit Awards. De nominaties voor deze prijzen voor onafhankelijke filmmakers gelden als het officieuze startsein van de Oscarrace. De Spirit Awards worden op 1 maart in Santa Monica uitgereikt, een dag eerder dan de Oscars.

De film is genomineerd in de categorieën beste film, beste regie, beste scenario en beste cinematografie. Chiwetel Ejiofor is genomineerd voor beste acteur, Michael Fasbbender voor beste acteur in een bijrol, en Lupita Nyong'o voor beste actrice in een bijrol.

12 Years a Slave gaat over een vrije zwarte Amerikaan die eind negentiende eeuw wordt ontvoerd en als slaaf verkocht. Het verhaal is gebaseerd op de memoires van Solomon Northup.

Nebraska, de komedie van Alexander Payne, is met zes nominaties de grootste concurrent. De drama's All Is Lost van J.C. Chandor en Inside Llewyn Davis van de Coen Brothers hebben elk drie nominaties.

De Franse actrice Julie Delpy maakt kans op twee awards. Ze is genomineerd voor zowel beste actrice als beste scenario voor het romantische drama Before Midnight.


12 Years a Slave koploper Spirit Awards (Foto: Novum)