Bussemaker komt technische studenten tegemoet

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) wil dat de schuld van studenten die een meerjarige masteropleiding volgen in een technische richting in het nieuwe leenstelsel deels wordt kwijtgescholden. Het gaat om een bedrag van maximaal duizend euro per jaar per student. Dat blijkt uit een nota die de minister vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde.

De maatregel moet jongeren stimuleren voor een technische opleiding te gaan. De minister hamert op het belang van technisch personeel. "De gesprekken over de details van de regeling zijn gaande", schrijft de minister.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) laat in een reactie op de nota weten bezorgd te zijn over de plannen van Bussemaker. De studentenorganisatie vindt dat de minister nog steeds vaag is in haar plannen voor het leenstelsel. ISO vindt goede informatie over het leenstelsel 'pijnlijk afwezig'.

Als het aan Bussemaker ligt, wordt de basisbeurs voor masterstudenten afgeschaft en moeten de studenten voortaan lenen. Het is nog niet duidelijk of haar plan in de Eerste Kamer op een meerderheid kan rekenen.