Bussemaker stuurt studenten kaartje terug

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) heeft een kaart teruggeschreven nadat zij zelf duizenden ansichtkaarten kreeg van studenten. Studentenvakbond LSVb had leden opgeroepen om een kaart te sturen aan 'lieve Jet' om zorgen te uiten over onder meer het sociaal leenstelsel.

"Bedankt voor je kaartje. Erg vervelend dat je je zorgen maakt over je toekomst", schrijft Bussemaker op de kaart, die zij maandag aan de LSVb heeft overhandigd. "Ik hoop dat ik je kan geruststellen. Want natuurlijk mag je studeren, als je dat wilt en kunt. Graag zelfs."

De minister legt uit dat de overheid jaarlijks gemiddeld zesduizend euro in de opleiding van een student steekt. Ook stelt ze dat afgestudeerden in het hoger onderwijs later gemiddeld twee keer zoveel verdienen als mensen die niet hebben gestudeerd. "Daarom is het heel redelijk dat je ook zelf investeert in je eigen toekomst."

Het sociaal leenstelsel, dat Bussemaker wil invoeren, houdt in dat de basisbeurs vanaf 2014 geleend moet worden. Pas als studenten na hun studie genoeg verdienen moet de lening worden terugbetaald.