'Helft thuiswonende studenten wil eigenlijk weg'

Meer dan de helft van de thuiswonende studenten had het ouderlijk nest liever verlaten. Ze kunnen alleen geen betaalbare kamer vinden, concludeert de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) donderdag uit een eigen onderzoek onder zevenhonderd studenten.

De studenten die wel een kamer hebben, moeten volgens de LSVb beter worden beschermd. Ze zouden vaak elk moment op straat kunnen worden gezet. Zo zou zes procent van de studenten geen huurcontract hebben en drie procent mag zich niet inschrijven bij de gemeente.

Deze studenten kunnen hierdoor geen uitwonende beurs van ruim 250 euro krijgen, maar moeten het doen met een thuiswonende beurs van nog geen tachtig euro. Studenten durven volgens LSVb-voorzitter Jorien Janssen niet zomaar naar de rechter te stappen. "Een huisbaas vindt voor jou zo tien anderen."

Door de aanhoudende kamernood nemen studenten volgens Janssen vaak genoegen met kamers van ondermaatse kwaliteit. Van de ondervraagde studenten geeft 65 procent aan wel eens een woonruimte te hebben geaccepteerd die niet voldeed aan hun wensen. Ze vonden de prijs bijvoorbeeld eigenlijk te hoog of de ruimte te klein. Ook kon de ruimte te slecht onderhouden zijn of niet op de locatie van hun voorkeur liggen.

Studenten belanden volgens de LSVb al snel in een onveilige of veel te dure kamer. Daarom zouden gemeenten verhuurders moeten aanpakken als ze zich niet aan het puntensysteem houden. Met dat systeem wordt op basis van de eigenschappen van een woning de maximale prijs bepaald. Dat systeem geldt niet voor woningen waar dit jaar meer dan 681,02 euro voor werd betaald.