Nekkraken in de ban

Het zogenoemde kraken van nekken is voorlopig in de ban gedaan door verreweg het grootste gedeelte van de krakers. De behandeling levert geen enkel positief resultaat voor de gezondheid en is ook nog eens levensgevaarlijk. Kraken is een vorm van kwakzalverij waarbij wervels gemanipuleerd worden om op die manier ziektes en aandoeningen te genezen.

De stopzetting van de behandelingen is een reactie op een advies van de Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ). Die heeft geoordeeld dat de behandeling te risicovol is om nog te kunnen worden uitgevoerd.

De Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) heeft  na aandringen van de IGZ het advies uitgebracht om de nekwervelmanipulaties voorlopig een halt toe te roepen. Het besluit is nog niet definitief en dus is er van de zijde van de NVMT geen sprake van een verbod, maar van een advies. Het voorstel wordt 18 november voorgelegd aan de ledenvergadering.

Het besluit komt voort uit de rapportage over een aantal gevallen waarbij gezonde, jonge mensen beroertes opliepen of zelfs overleden door toedoen van de manuele therapie. De IGZ heeft geoordeeld dat dit ontoelaatbaar is.

De beroepsgroepen die deze vorm van nekwervelmanipulatie toepassen zullen nog dit jaar bezoek krijgen van inspecteurs van de IGZ. In september zijn als eerste de chiropractors aan de beurt. Andere beoefenaars van manuele therapie volgen later.

Chiropractors beweren door het ‘rechtzetten’ van wervels allerlei kwalen te kunnen genezen. Dat het inmiddels voor iedereen bekend kan zijn dat het hele principe van chiropraxie flauwekul is, weerhoudt een groot aantal mensen er niet van om zich alsnog tot deze gevaarlijke vorm van kwakzalverij te wenden.

Veel vormen van kwakzalverij kunnen geen kwaad. Zo is homeopathie bijvoorbeeld volstrekt onschuldig. Toch vallen er nog ieder jaar talloze doden doordat mensen uit goedgelovigheid hun heil in de kwakzalverij zoeken. Soms is er sprake van mensen die overlijden door de behandeling zelf, maar vaker gaat het om mensen die een reguliere behandeling afslaan, omdat ze meer vertrouwen hebben in een kwakzalver.  

De IGZ houdt zich vrijwel uitsluitend bezig met vormen van kwakzalverij waarbij de gezondheid actief in gevaar wordt gebracht. Chiropraxie is daar een duidelijk voorbeeld van.