[Dakar] De Rooy is leidende positie kwijt

Gerard de Rooy is in de Dakar Rally de leidende positie in het vrachtwagenklassement kwijtgeraakt. De Nederlander kende in de vierde etappe van Nazca naar Arequipa een lastige dag met een keer vastzitten en twee lekke banden, waardoor de Tsjech Ales Loprais de nieuwe klassementsleider is.

De Rus Ayrat Mardeev wist de 288 kilometer lange proef als snelste af te leggen. De Rus had met zijn Kamaz een voorsprong van ruim drie minuten op zijn teamgenoot Andrey Karginov. Hans Stacey werd met een derde plaats op ruim zes minuten van de dagwinnaar de beste Nederlander. Loprais eindigde op ruim achttien minuten zesde, terwijl De Rooy acht minuten meer nodig had. Jos Smink kende een goede dag en werd negende op 45 minuten van Mardeev.

In het algemeen klassement heeft Loprais een voorsprong van 56 seconden op De Rooy. Eduard Nikolaev staat derde op ruim zeven minuten, terwijl zijn teamgenoot Mardeev met een achterstand van precies achttien minuten vierde staat. Stacey is opgeklommen naar plaats zes op bijna 54 minuten van de leider, terwijl Martin van den Brink en Rene Kuipers met een achtste en een negende plaats ook nog in de top tien staan.