Cultuur ook vaak virtueel opgesnoven

Veel Nederlanders die geen gebruikmaken van het fysieke culturele aanbod in bijvoorbeeld musea en theaters, blijken toch vaak met cultuur bezig te zijn. Zij doen dit via de media en internet. Vooral muziekliefhebbers vinden online en via traditionele media, zoals kranten en tv, manieren om zich te informeren of naar muziek te luisteren, maar gaan daarna niet per se over tot een bezoek aan een concert.

Toch is het zo dat de meeste volwassenen die via de media bezig zijn met cultuur, dit combineren met een bezoek aan het theater of een concert. Dat blijkt uit onderzoek dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) donderdag heeft gepubliceerd.

Van de popmuziekliefhebbers die geen concerten bezoeken, beluistert of bekijkt maar liefst zeventig procent via allerlei kanalen opnames, valt te lezen in De Virtuele Kunstkar van het SCP. Voor klassieke muziek is dat 36 procent, terwijl van de filmliefhebbers die niet naar de bioscoop gaan, 39 procent wel kranten, tijdschriften tv of internet raadpleegt over films.