'Bleker met rug tegen muur rond Hedwigepolder'

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) is in het gesteggel rond de Hedwigepolder met zijn rug tegen de muur gezet door de Europese Commissie. Dat concludeerde Commissaris van de Koningin van Zeeland en partijgenoot Karla Peijs zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed.

Ze wees erop dat Bleker in een eerder plan veel buitendijkse maatregelen had staan, maar dat accepteerde de Europese Commissie niet. "Sindsdien staat Bleker met zijn rug tegen de muur."

Als minister van Verkeer en Waterstaat heeft ze in het verleden zelf het verdrag over het onder water zetten van de Hedwigepolder getekend. "Toen was daar in Zeeland nog een meerderheid voor. Maar bijna onmiddellijk na de ondertekening is dat front uit elkaar gevallen en nooit meer tot elkaar gekomen."

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy zei dat de Europese Commissie niet veel anders doet dan controleren of Nederland door rood rijdt. Vrijdag presenteerde Bleker een plan om een derde van de polder samen met drie andere polders onder water te zetten.

Voor- en tegenstanders van ontpoldering hebben aangekondigd het plan aan te vechten. De provincie Zeeland gaf vrijdag al aan moeite te hebben met de plannen. "Niet alleen vanwege het feit dat er nu op vier plaatsen wordt ontpolderd, maar ook vanwege de voorziene kosten."

Peijs zei er genoeg van te hebben dat iedereen iedere vijf jaar met elkaar in de clinch ligt over wat er moet gebeuren. Ze zei alleen ontpoldering te accepteren als de Europese Commissie belooft dat er nooit meer ontpolderd hoeft te worden. Gerbrandy zei dat dit nooit zal worden beloofd, waarop Peijs liet weten dat de Zeeuwen dan altijd dwars blijven liggen.