Hedwigepolder voor een derde onder water

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) wil de Hedwigepolder inderdaad voor een derde onder water zetten. Hij heeft vrijdagavond zijn definitieve plannen met de veelbesproken Zeeuwse polder bekengemaakt.

Bleker is tevreden over de oplossing. "Door dit besluit kunnen we meteen aan de slag en dat is beter voor de natuur en voor de verhoudingen met de Europese Commissie en met Vlaanderen." De bewindsman heeft het plan inmiddels naar de Europese Commissie gestuurd. Hij verwacht dat het voorstel alle bezwaren van de commissie wegneemt.

De bewindsman liet eerder vrijdag al weten dat er op zeer korte termijn een besluit zou worden genomen over het lot van de Hedwigepolder. Hij wilde toen nog niets over zijn plannen zeggen, maar in de media circuleerden al berichten over dat de polder voor een derde onder water zou worden gezet.

Het te ontpolderen gebied is ongeveer honderd hectare groot, zo'n 150 voetbalvelden. Ook drie andere polders worden onder water gezet, waardoor in totaal 295 hectare wordt ontpolderd. Voor de plannen is 190 miljoen euro begroot.

De Hedwigepolder zou eigenlijk jaren geleden al onder water worden gezet als natuurcompensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde. Vanuit Zeeland stuitte het plan, waarvoor een verdrag is getekend met België, echter op verzet. Een alternatief plan voor de ontpoldering van de Hedwigepolder leverde kritiek op van de Europese Commissie.

De provincie Zeeland heeft moeite met de plannen van Bleker en ziet bij de uitvoering ervan nog veel obstakels. "Niet alleen vanwege het feit dat er nu op vier plaatsen wordt ontpolderd, maar ook vanwege de voorziene kosten", aldus de provincie in een reactie. Het provinciebestuur verwacht dat het plan veel reacties zal oproepen, omdat 'voor de Zeeuwen nog lang niet alle consequenties te overzien zijn'.

GroenLinks spreekt in een reactie van een 'schijnoplossing'. "Na de vele onderzoeken en vele jaren uitstel denkt Bleker dat het verantwoord is om nu te kiezen voor deze gekunstelde oplossing", laat Kamerlid Liesbeth van Tongeren weten. "Met dit slappe gepolder maak je niemand blij."

De Vogelbescherming kondigde eerder op de dag al aan naar de rechter te stappen om te voorkomen dat de Hedwigepolder maar voor een deel onder water wordt gezet.


Hedwigepolder voor een derde onder water (Foto: Novum)