FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 14 april 2012

[Primera División] Real en Barcelona boeken moeizame zeges

Real Madrid heeft zaterdag moeizaam met 3-1 van Sporting Gijon gewonnen. Cristiano Ronaldo zette de Koninklijke pas laat in de tweede helft op voorsprong tegen de laagvlieger in de Primera Division. Karim Benzema en Gonzalo Higuain tekenden voor de andere Madrileense doelpunten.

Barcelona had eveneens geen gemakkelijke avond. De Catalanen kwamen bij Levante op achterstand, maar trokken toch aan het langste eind: 1-2. Lionel Messi maakte in de 64e minuut gelijk en was acht minuten later uit een strafschop opnieuw trefzeker. Levante had de score in de 23e minuut al vanaf elf meter geopend via Jose Javier Barkero.

Real moest in de achtervolging na hands van verdediger Sergio Ramos in het strafschopgebied. Miguel de las Cuevas benutte de penalty. Lang kon Gijon niet genieten van de goede start. Higuain kopte zeven minuten later op aangeven van Ramos de gelijkmaker binnen.

Met Angel di Maria en Benzema als invallers ging Real de tweede helft op zoek naar de voorsprong. Uiteindelijk bracht Ronaldo met zijn 41e competitietreffer de beslissing in de wedstrijd. Di Maria gaf voor en de Portugees rondde met het hoofd af. Benzema zorgde voor de 3-1 eindstand door een bekeken passje van Mesut Özil binnen te schieten.

Het verschil tussen koploper Real Madrid en nummer twee Barcelona bedraagt vier punten. Volgende week staan beide grootmachten tegenover elkaar in Barcelona.


Real met moeite langs laagvlieger Gijon (Foto: Novum)

Titanic zinkt realtime op Twitter

Honderd jaar geleden zonk de Titanic, het luxueuze passagiersschip dat zelfs God niet kon laten zinken. Wie vanuit zijn warme stoel of bed de ondergang wil meebeleven kan dat doen via Twitter.

Een speciaal Twitteraccount volgt het schip zoals honderd jaar geleden de reis werd volbracht, met veel details van minuut tot minuut. De Titanic ramde honderd jaar geleden tijdens de tocht naar Amerika een ijsberg. Honderden mensen kwamen daarbij om het leven. Volg de Titanic op Twitter via TitanicRealTime.

 

27 Nederlanders in Amstel Gold Race

Morgen zullen 27 Nederlanders deel gaan nemen aan de Amstel Gold Race. Dit jaar is de 47e editie van de wielerkoers in Zuid-Limburg die de finish bovenop de Cauberg heeft.

De ProTour-ploegen Rabobank en Vacansoleil-DCM zijn hofleverancier met ieder zes Nederlandse coureurs. Voor de bankformatie komen Lars Boom, Robert Gesink, Steven Kruijswijk, Bauke Mollema, Bram Tankink en Maarten Tjallingii in actie, terwijl Vacansoleil Wout Poels, Johnny Hoogerland, Bert-Jan Lindeman, Pim Ligthart, Rob Ruijgh en Lieuwe Westra aan de start brengt.

De derde Nederlandse ploeg, Argos-Shimano stuurt Roy Curvers, Tom Dumoulin en Albert Timmer naar Maastricht voor het vertrek. Vanuit de andere ploegen komen Karsten Kroon (Saxo Bank), Joost Posthuma (RadioShack-Nissan-Trek), Thomas Dekker, Michel Kreder en Raymond Kreder (Garmin), Jens Mouris (GreenEdge), Brian Bulgac (Lotto), Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick Step), Stefan van Dijk en Arnoud van Groen (Accent Jobs), Dirk Bellemakers en Reinier Honig (Landbouwkrediet).

Uitslag FC Twente - NAC Breda

Om 21.00 uur begon in Enschede het duel tussen FC Twente en NAC Breda. Hieronder vind je de uitslag en karakteristieken van dit duel.

FC Twente

2 - 2

NAC Breda

 61' De Jong
 63' De Jong
   56' Schalk 
90+3' Boukhari 
 
Gele kaart:, Luijckx, Bayram (NAC Breda)
 
Stadion: Grolsch Veste
Toeschouwers: 29.750
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Boschker
Cornellisse (Kuiper/46)
Bengtsson
Douglas
Tiendalli
Janssen (Röseler/83)
Brama
Fer
Chadli
De Jong
O. John (W. Verhoek/59)
  Ten Rouwelaar
Koenders
Luijckx
Botteghin
El-Akchaoui
Buijs
Gilissen (Sarpong/83)
Schilder
Lurling
Schalk (Bayram/74)
Boukhari

 

Allochtone meerderheid in Den Haag

In 's-Gravenhage is er voor het eerst een meerderheid van allochtone inwoners. De afgelopen maanden zakte het aantal autochtone ingezetenen van de hofstad tot beneden de 50 procent.

Volgens prognoses van de gemeente Den Haag zal de hoeveelheid autochtonen de komende acht jaar nog eens dalen met rond de 15.000 inwoners. In diezelfde periode stijgt het aantal allochtone Hagenezen met circa 30.000 zielen.

Amsterdam kent sinds ongeveer een jaar een allochtone meerderheid. In Rotterdam wordt die nog dit jaar verwacht. Volgens de CBS-definitie is iemand allochtoon indien minstens een van de ouders in het buitenland is geboren.

[Bundesliga] Bayern speelt gelijk tegen Mainz

Bayern München lijkt zich neer te leggen bij een kampioenschap van Borussia Dortmund in de Bundesliga. De ploeg van trainer Jupp Heynckes kwam niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen FSV Mainz. De achterstand op Dortmund, dat eerder zaterdag Schalke 04 versloeg, bedraagt met drie duels voor de boeg acht punten.

Arjen Robben speelde de hele wedstrijd mee bij de thuisploeg. Bayern was met de gedachte mogelijk al bij de eerste ontmoeting met Real Madrid dinsdag in de halve finale van de Champions League. Onder meer Franck Ribéry, Philipp Lahm en Mario Gomez mochten op de bank plaatsnemen.


Bayern speelt gelijk tegen Mainz (Foto: Novum)

Egyptische presidentskandidaten uitgesloten

De Egyptische kiescommissie heeft tien mogelijke presidentskandidaten uitgesloten van deelname aan de verkiezingen. Onder hen zijn de voormalige chef van de inlichtingendiensten en Mubarak-vertrouweling Omar Suleiman en de topman van de islamistische Moslimbroederschap Khairat el-Shater.

Het hoofd van de kiescommissie Farouk Sultan gaf geen reden voor de weigering van de presidentskandidaten. De tien kunnen volgens de verkiezingsregels nog wel in beroep gaan tegen hun uitsluiting.


Egyptische presidentskandidaten uitgesloten (Foto: Novum)

Geslaagde handelsmissie naar Brazilië

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Hagen (VVD) kijkt tevreden terug op een handelsmissie naar Brazilië. Ze bezocht met een delegatie van 35 bedrijven de afgelopen week de steden Sao Paulo en Rio de Janeiro. Er werd onder meer beklonken dat het Havenbedrijf Rotterdam een haven mag ontwikkelen in Porto Central.

Nederland is na de Verenigde Staten volgens de minister de grootste investeerder in Brazilië. "Samen met het bedrijfsleven bundelen we onze krachten en zetten we Nederland goed neer", zegt Schultz. "Blijvend investeren in je relaties werpt uiteindelijk zijn vruchten af."

Naast de deal voor het havenbedrijf toonde Brazilië interesse in de Nederlandse aanpak van afval en werd gesproken met Transpetro, de grootste Braziliaanse vervoerder van olie en gas. Nederlandse maritieme bedrijven en Transpetro gaan de mogelijkheden van een samenwerking bekjken. Transpetro vervoert zijn olie en gas vooral per schip.

Sudan bombardeert door Zuid-Sudan ingenomen Heglig

Sudanese bommenwerpers hebben zaterdag het door Zuid-Sudanese troepen bezette grensstadje Heglig bestookt. Bij bombardementen elders in Zuid-Sudan kwamen volgens de plaatselijke ziekenhuisdirecteur vijf mensen om.

Het oliestadje Heglig, dat woensdag door Zuid-Sudanese troepen werd ingenomen, ligt volgens de Zuid-Sudanese kolonel Philip Aguer onder hevig vuur. Hij verwachtte dat de hervatting van de strijd op de grond ophanden is. Maar zijn strijdkrachten denken er niet over het stadje langs de onduidelijke grens tussen de twee landen op te geven, verzekerde Aguer.

''Veel dorpen worden gebombardeerd. De Sudanese strijdkrachten voeren met Antonov-gevechtsvliegtuigen willekeurige aanvallen uit, bombarderen lukraak Heglig en olie-installaties", verklaarde de officier van het Zuid-Sudanese leger (SPLA). "Ze bestoken met geschut SPLA-stellingen.'' Aguer kon niet zeggen hoeveel soldaten bij de laatste vijandelijkheden zijn gesneuveld.

Een bombardement op Bentiu in de noordelijke Zuid-Sudanese deelstaat Unity kostte zaterdag vier burgers en een militair het leven, zei ziekenhuisdirecteur Peter Gatkuoth. Sudanese bommenwerpers wierpen zes bommen af op een brug die Bentiu met Sudan verbindt.

Het grensgebied tussen Sudan en Zuid-Sudan wordt al twee weken opgeschrikt door wapengekletter. Beide landen maken aanspraak op Heglig en omgeving. De olieproductie in het stadje staat onder bestuur van Sudan, maar het zuiden wil zich daar niet zonder meer bij neerleggen.

Uitslagen Eredivisie (14/04/2012)

Om 19.45 uur begonnen er twee duels in de Eredivisie. Feyenoord nam het in eigen huis op tegen stadsgenoot Excelsior, sc Heerenveen ging in Nijmegen op bezoek bij NEC. Hieronder vind je de uitslagen en karakteristieken van deze duels.

Feyenoord

3 - 0

Excelsior

 8' Guidetti
 49' Clasie
 58' Cabral
   
 
 Gele kaart: , Jansen, (Excelsior)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 48.000
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Leerdam
De Vrij (Kongolo/81)
Vlaar
Martins Indi
El Ahmadi
Clasie
Bakkal (Vilhena/70)
Cabral
Guidetti
Cissé (G.Fernandez/60)
  De Ruiter
v.Deelen
Nieveld
Smith (Vorthoren/88)
Scheimann
De Graaf
Alberg
Jansen
Kalisse (Maatsen/57)
Janga (Fileccia/88)
Bruins

Excelsior-speler Edwin de Graaf in duel met Feyenoorder Karim El Ahmadi. (Foto: Pro Shots)

N.E.C. Nijmegen

2 - 4

sc Heerenveen

 13' Zeefuik
 42' Zeefuik
   66' Dost 
 71' Dost 
 79' Dost 
 90+3' Assaidi 
 
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.433
Arbiter: v. Hulten
 
Opstelling:   Opstelling:
Babos
Szélesi
v. Eijden (Platje/81)
Nuytinck
Conboy
Vadócz
Schöne
Koolwijk
Foor (v.d. Velden/87)
Zeefuik
George
  Nordfeldt
v.Anholt
Gouweleeuw
Zomer
Breuer
Djuricic (Roorda/90 1)
Kums
Elm
Narsingh
Dost
Assaidi

SC Heerenveen-speler Pele Van Anholt met NEC-speler Navarone Foor (Foto: Pro Shots)

Andujar treft Ramos in eindstrijd Casablanca

De Spanjaarden Pablo Andujar en Albert Ramos strijden zondag om de titel van het ATP-toernooi in Casablanca. De als derde geplaatste Andujar rekende zaterdag in de halve finale af met de Italiaan Flavio Cipolla: 6-3 en 7-5. De 26-jarige Andujar, 39e op de wereldranglijst, veroverde vorig jaar in Marokko zijn enige titel.

De als zevende ingeschaalde Ramos had het met name in de tweede set lastig tegen de Rus Igor Andreev, maar trok in de tiebreak toch aan het langste eind: 6-3 en 7-6 (7). De 24-jarige Ramos, de mondiale nummer 54, kan zijn eerste toernooizege boeken.

Pakistan zoekt nog altijd naar slachtoffers lawine

Er is nog altijd geen teken van leven van de 139 Pakistanen die vorige week door een lawine werden bedolven op een legerbasis aan de grens met India. Meer dan vierhonderd militairen zijn nog altijd naar 128 soldaten en 11 burgers op zoek, zei generaal-majoor Ashfaq Nadeem zaterdag.

Tot dusver hebben Nadeems manschappen niemand kunnen redden, noch de lichamen van slachtoffers kunnen bergen. Ook de inzet van zware machines en buitenlandse deskundigen heeft niet gebaat. De lawine heeft de vermisten begraven onder een pak sneeuw van 25 meter dik.

De getroffen legerbasis ligt op de Siachengletsjer in het noordelijkste puntje van de door India en Pakistan betwiste regio Kashmir. De beide buurlanden hebben in het gebied duizenden militairen gelegerd, die er de bittere kou en ijle lucht trotseren. De gletsjer staat bekend als het hoogstgelegen slagveld ter wereld. De kou maakt in de gelederen van de garnizoenssoldaten meer slachtoffers dan de sporadische schermutselingen.


Pakistan zoekt nog altijd naar slachtoffers lawine (Foto: Novum)

Haase tegen Mónaco in Monte Carlo

Robin Haase zal het in de eerste ronde van het graveltoernooi in Monte Carlo op gaan nemen tegen Juan Mónaco. De Argentijn is bij het Masters-evenement als elfde ingeschaald. Het toernooi begint zondag en duurt tot en met 22 april.

Haase blameerde zich eerder deze week door al in de eerste ronde in Casablanca onderuit te gaan. Mónaco is nog actief in de Verenigde Staten waar hij in de halve finale in Houston tegen Michael Russel speelt.

Rafael Nadal zal in Monte Carlo gaan voor zijn achtste toernooizege in het Prinsdom op rij. De Spanjaard moet hiervoor wel onder meer afrekenen met Novak Djokovic,Andy Murray en Jo-Wilfried Tsonga. Roger Federer ontbreekt. Hij start zijn gravelseizoen in Rome.

Macedonië rouwt om vijfvoudige moord

Het Macedonische plaatsje Butel heeft een dag van rouw afgekondigd ter nagedachtenis aan de vijf jonge vissers die donderdag vermoord werden gevonden. De vlaggen in het dorp hingen zaterdag, de dag van de begrafenis van het vijftal, halfstok.

Veel Macedoniërs vermoeden dat de vijfvoudige moord een haatdaad was. De slachtoffers waren allen van Macedonische komaf. De spanningen tussen de Macedoniërs, die de meerderheid in het jonge Balkanstaatje uitmaken, en de grote Albanese minderheid flakkeren zo nu en dan op. In 2001 vochten Albanese rebellen acht maanden lang tegen de Macedonische regering.

Vrijdag moest de oproerpolitie opdraven om een groep boze jongeren te verdrijven die de toegangsweg naar Butel blokkeerde. Relschoppers gooiden de autoruiten van een verslaggever van televisiezender 24 News in en bekogelden passerende bussen met stenen.

Vissers vonden de vijf doodgeschoten mannen donderdagavond bij een kunstmatig meer bij het dorp Smilkovci, dat vlakbij de hoofdstad Skopje ligt. Vier slachtoffers zijn in de 20, de vijfde is een veertiger. De politie heeft vooralsnog geen verdachten in het vizier.


Macedonië rouwt om vijfvoudige moord (Foto: Novum)

Uitslag PSV - AZ

PSV is er in geslaagd om de topper tegen AZ te winnen. In eigen huis waren de Eindhovenaren te sterk (3-2). Dit is overigens wel een handreiking naar Ajax, dat de voorsprong op AZ morgen kan uitbouwen door van De Graafschap te winnen.

Bij PSV was ten opzichte van de wedstrijd van afgelopen weekend tegen RKC Waalwijk (1-2) één wijziging doorgevoerd. Erik Pieters was geblesseerd en kon niet in actie komen. Hij werd vervangen door de 18-jarige Jetro Willems. Bij AZ stond Rasmus Elm gewoon aan de aftrap. Vooraf was nog onzeker of hij zou spelen, maar vlak voor de start van de wedstrijd werd definitief groen licht voor de middenvelder gegeven.

Direct na het eerste fluitsignaal trok PSV ten strijde. Dit resulteerde al snel in paar kansen, waarbij Zakaria Labyad en Jetro Willems betrokken waren. Beide spelers slaagden er echter niet in om te scoren. Ook daarna bleven de Eindhovenaren beter, wat uiteindelijk in de voorsprong resulteerde.

Jeremain Lens was de gevierde man, nadat hij Esteban zag grabbelen bij een doelpoging. De bal stuiterde vervolgens het doel in. Na deze treffer leek PSV de lijn door te trekken, maar zag AZ ineens op gelijke hoogte komen door een fraaie goal van Jozy Altidore, die zijn veertiende treffer van het seizoen maakte.


Jozy Altidore viert de gelijkmaker in de wedstrijd tegen PSV (Foto: Pro Shots)

Nog voor de pauze pakte AZ de leiding in de wedstrijd door opnieuw een prachtig doelpunt. Roy Beerens wist Przemyslaw Tyton te verschalken door de bal via de onderkant van de lat in het doel te werken. Na deze goal sloop de irritatie in de ploeg van PSV, waardoor drie spelers in korte tijd een gele kaart kregen.

In de tweede helft nam AZ duidelijk gas terug en leek hiermee aan te willen geven de voorspron te koesteren. PSV had intussen de grootste moeite om een gaatje in de defensie van de Alkmaarder formatie te vinden. Alleen Dries Mertens slaagde er in een schot op doel af te leveren, maar de bal draaide weg van het doel van Esteban.

Twintig minuten voor tijd leek AZ via invaller Charlison Benschop weer wat vaker de aanval te zoeken. De aanvaller kwam tot twee keer toe dichtbij het doel van Tyton, maar was nog niet trefzekerUiteindelijk slaagde PSV er toch in om op gelijke hoogte te komen. In de 78e minuut tekende Lens zijn tweede doelpunt van de wedstrijd aan, waardoor de Eindhovenaren nog mochten hopen op een zege.

In de slotfase was Benschop nog dichtbij de winnende goal voor AZ, maar zijn schot ging voorlangs. Ook PSV kreeg via Zakaria Labyad een goede kans (vrije trap), maar bleek niet bij machte te zijn om de bevrijdende derde treffer te maken. Diep in blessuretijd was het uiteindelijk Tim Matavz, die PSV alsnog de zege bezorgde.


PSV

3 - 2

AZ

 17' Lens
78' Lens
90+3' Matavz
   24' Altidore
 34' Beerens 
 
 Gele kaart: Strootman, Labyad, Lens (PSV), Reijnen (AZ)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Tyton
Hutchinson
Marcelo
Derijck
Willems
Wijnaldum
Labyad
Toivonen
Strootman (Matavz/67)
Mertens (Depay/58)
Lens
  Esteban
Reijnen
Moisander
Viergever
S. Poulsen
Maher
Martens
Elm (Klavan/46)
Beerens
Altidore (Benschop/65)
Gudmundsson

PVV ligt dwars bij plan Hedwigepolder

De PVV is tegen het onder water zetten van een deel van de Hedwigepolder. Dat zei PVV-Kamerlid Richard de Mos zaterdag in het NOS Journaal. Daardoor lijkt er geen meerderheid voor het alternatieve plan dat staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) vrijdag ontvouwde.

"Wij vinden het ontpolderen van de Hedwigepolder onbespreekbaar", zei De Mos namens zijn fractie. "Ik ben als gedoogpartner altijd bereid te helpen, maar niet bij zo'n dossier. Hoe kun je nou kostbare landbouwgrond in tijden van voedselschaarste opofferen aan de natuur?"

De Hedwigepolder zou eigenlijk jaren geleden al geheel onder water worden gezet als natuurcompensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde, zoals was afgesproken met België. Met name vanuit Zeeland stuitte het plan echter op verzet.

Bleker presenteerde vrijdag een alternatief plan waarbij naast een derde van de Hedwigepolder, een gebied ter grootte van zo'n 150 voetbalvelden, ook drie andere polders onder water worden gezet. In totaal wordt 295 hectare grond ontpolderd.

Na drie weken werken miljonair

Dankzij de deal tussen Facebook en Instagram mag de 25-jarige Maykel Loomans uit Maastricht zich binnenkort waarschijnlijk miljonair noemen. De jonge designer kwam in maart in dienst van Instagram, vlak voor de overname door Facebook bekend werd.

Loomans, die nog geen maand bij Instagram in dienst is, zou volgens de Daily Mail 100 miljoen dollar mogen verdelen met nog tien andere collega's. Drie van hen zijn net als Loomans in maart begonnen, en vallen dus ook met hun neus in de boter.

De mede-oprichter van Instagram, Mike Krieger mag ook 100 miljoen in zijn zak steken. De persoon die de grootste vis gevangen heeft is, logischerwijs, eigenaar Kevin Systrom; hij mag 400 miljoen dollar op zijn bankrekening bij laten schrijven. 

Night of Terror 2012

Vanaf 17 tot en met 28 april wordt alweer voor de 28e keer het Imagine Film Festival gehouden in Amsterdam. Een terugkerend fenomeen is de zogenaamde Night of Terror, hierin worden vier horrorfilms achter elkaar vertoond in de bioscoop Tuschinski. Al jarenlang wachten veel horrorfanaten op die ene nacht ieder jaar voor de engste, nieuwste en beste horrorfilms. Dit jaar zijn dat Juan de los MuertosThe Cabin in the Woods[REC]3: Genesis en Inbred. FOK! gaat dieper in op de vier horrors en geeft zelfs twee kaarten weg voor deze onvergetelijke nacht.

Een derde havo-docenten krijgt onvoldoende

Bijna een op de drie leerkrachten op de havo voldoet niet aan de eisen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Onderwijsinspectie dat woensdag wordt gepresenteerd.

Ook op vmbo-scholen en basisscholen presteren veel leerkrachten ondermaats. Van de vmbo-docenten legt een kwart de stof niet goed uit en bij het vwo scoort een op de vijf onvoldoende. Basisschoolleerkrachten scoren beter: 86 procent krijgt een voldoende.

De Onderwijsinspectie bezocht lessen van meer dan 2500 docenten op basisscholen en middelbare scholen. Het gaat om een eerste meting, waardoor nog niet valt te zeggen of het niveau van leraren is gestegen of gedaald.

Het onderzoeksrapport van de inspectie wordt woensdagochtend aangeboden aan de minister en staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) en Halbe Zijlstra (VVD).


Een derde havo-docenten krijgt onvoldoende (Foto: Novum)

[Premier League] Vorm met Swansea te sterk voor Blackburn

Michel Vorm heeft met zijn club Swansea City de degradatiezorgen van Blackburn Rovers vergroot in de Premier League. De Welshe ploeg was zaterdag met 3-0 te sterk. De Nederlandse doelman hield voor de twaalfde keer dit seizoen zijn doel schoon. Gylfi Sigurdsson, Nathan Dyer en een eigen treffer van Scott Dann beslisten het duel.

Blackburn bezet met vier wedstrijden te spelen de negentiende positie. De achterstand op nummer zeventien Wigan Athletic bedraagt drie punten. In Engeland degraderen drie ploegen rechtstreeks. Swansea staat twaalfde.

West Bromwich Albion was Queens Park Rangers de baas met 1-0. Graham Dorrens kroonde zich in de 22e minuut tot matchwinnaar. Sunderland - Wolverhamton Wanderers eindigde in 0-0. De Wolves blijven hekkensluiter, QPR is met een zestiende positie ook nog lang niet veilig.

[Bundesliga] Dortmund na winst dichtbij titelprolongatie

Borussia Dortmund is weer een stap dichterbij de titel in Duitsland. De koploper won zaterdag de Kohlenpott-derby met 2-1 van Schalke 04. Sebastian Kehl kroonde zich in de twee helft tot matchwinner door voor het beslissende doelpunt te tekenen. Klaas-Jan Huntelaar speelde de gehele wedstrijd mee aan de kant van Schalke, maar kwam niet tot scoren.

Schalke kwam in de achtste minuut nog wel op voorsprong. Een hard schot van voormalig PSV'er Jefferson Farfan werd door Shinji Kagawa met het hoofd van richting veranderd. Lang kon het team van trainer Huub Stevens niet van de voorsprong genieten. Dortmund-middenvelder Lukasz Piszczek schoot in de zeventiende minuut uit een moeilijke hoek prachtig raak.

Na rust nam Dortmund enigszins gelukkig de leiding. Een corner kwam in de kluts voor de voeten van Kehl, die het buitenkansje op 2-1 niet liet liggen. Na de goal kwam de overwinning voor de ploeg van trainer Jürgen Klopp niet meer in gevaar.

Met nog drie wedstrijden voor de boeg kan het kampioenschap Dortmund nauwelijks nog ontgaan. De titelverdediger heeft negen punten voorsprong op Bayern München, dat later zaterdag in actie komt. Bayern moet hoe dan ook winnen om de titeldroom in leven te houden.


Dortmund na winst dichtbij titelprolongatie (Foto: Novum)

Kobayashi rijdt ijzersterke kwalificatie

Kamui Kobayashi heeft vandaag in de kwalificatie voor de Grand Prix van China Sauber een zeer goede dienst bewezen door de vierde tijd te rijden. Hij eindigde achter de Mercedessen en de McLaren van Lewis Hamilton als vierde, maar mag als derde starten, omdat laatstgenoemde een gridstraf heeft.

"Ik ben zeer tevreden, het team heeft geweldig werk geleverd. We hebben duidelijk progressie geboekt in deze kwalificatie. De derde startplaats biedt natuurlijk geweldige kansen, maar ik ben geen dromer. Het scoren van zoveel mogelijk punten blijft het belangrijkste. We hebben een sterke wagen die normaliter erg goed omgaat met de banden, dus ik kijk vol vertrouwen uit naar de race," zei een blije Kobayashi.

Zijn teamgenoot Sergio Perez reed in Shanghai de achtste tijd. "Dit is een geweldig kwalificatieresultaat voor het team, maar ik had eigenlijk wel op iets meer gehoopt dan de achtste tijd. Mijn eerste runs waren veelbelovend, maar tijdens mijn laatste ronde in Q3 had ik ineens last van onderstuur. Ik heb geen idee waar dat vandaan kwam. Hoe dan ook, het wordt een zware race, maar ik zal mijn uiterste best doen," zei de Mexicaan die bij de vorige race in Maleisië een fraaie tweede plaats behaalde.

De la Rosa en Maldonado krijgen waarschuwing

De stewards van de Grand Prix van China hebben Pedro de la Rosa en Pastor Maldonado op de vingers getikt voor het in de weg rijden tijdens de kwalificatie in Shanghai.

De la Rosa hield al langzaamrijdend Williams-coureur Bruno Senna in Q1 op toen de Braziliaan in een snelle ronde zat. Ook Heikki Kovalainen werd gehinderd, maar dan door Maldonado. De Caterham-coureur wilde dat zijn Williams-collega een straf zou krijgen, maar na het horen van alle coureurs werd er besloten geen straffen uit te delen.

FOK!filmtips van de dag: Burn After Reading / Kill Bill vol. 2

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Vannacht is het precies honderd jaar geleden dat de Titanic een ijsberg raakte en binnen enkele uren verdween in zee. Eigenlijk is er zeer weinig anders aan te raden dan de grote hit van James Cameron uit, maar deze film komt verrassend genoeg vanavond niet op televisie. Toch zijn er wel andere films die je niet kan en mag missen. Hoe ziet onze zaterdagavond er precies uit?

Om 20:30, RTL 5 start de geweldige film Burn After Reading van de gebroeders Coen. Osbourne Cox (John Malkovich) is een analist voor de CIA die op staande voet ontslagen wordt. Uit wraak besluit hij zijn memoires op te schrijven. Maar, hoe kan het ook anders, hij raakt deze kwijt en ze komen terecht in een fitnesscentrum. In dit centrum werken Linda Litzke (Frances McDormand), die haar grote liefde probeert te vinden door middel van datingsites en geld nodig heeft voor plastische chirurgie, en de geblondeerde, kauwgumkauwende en Ipod-luisterende malloot Chad (Brad Pitt). De CD met memoires komt in hun handen en zij denken dat ze wel geld kunnen krijgen voor die 'top secret shit', wat ze dan ook wanhopig proberen. Uiteraard loopt dit niet helemaal zoals gepland. En dan is er ook nog de aan seks verslaafde Harry (George Clooney) die een affaire heeft met de vrouw van Cox, maar toch ook wel wat ziet in Linda. Al met al een geweldig verhaal voor een goede filmavond.

KB2

Enige tijd na de film is om 23:55 op Canvas de film Kill Bill, vol. 2 te bewonderen. Het vervolg op Quentin Tarantinos orgie van geweld gaat verder waar deel 1 ophield. En hoe kan dat ook anders, The Bride heeft immers nog een appeltje te schillen met enkele overgebleven oud-collega's en haar voormalige baas Bill. In deel 1 waren het Copperhead (Vivian Cox) en Cottonmouth (Lucy Liu) die het onderspit moesten delven in hun bloedige strijd tegen de door haat gedreven Bruidegom. Nu krijgen California Mountain Snake (Daryl Hannah), Sidewinder (Michael Madsen) en de grote baas zelf het voor hun kiezen. Bill heeft echter nog een verrassing voor zijn oud-employee in petto. Hij is voornemens die troef op slinkse manier in te zetten om het spel alsnog in zijn voordeel te beslissen.

Dames en heren, wij wensen jullie een geweldige filmavond.

Italiaans voetbal afgelast na overlijden speler

De Italiaanse voetbalbond heeft besloten het hele voetbalprogramma van dit weekeinde af te gelasten wegens het overlijden van Livorno-speler Piermario Morosini. De speler van de Serie B-club kreeg tijdens een duel een hartaanval op het veld en overleed op weg naar een ziekenhuis.

De bond besloot al het voetbal in Italië uit te stellen, kort voor de aftrap van de wedstrijd tussen AC Milan en Genoa. Internazionale zou zaterdagavond ook in actie komen in de Serie A tegen Udinese. Wanneer de duels worden ingehaald is nog onduidelijk.

Geschorst SP-deelraadslid betuigt spijt

Het geschorste deelraadslid voor de SP in Amsterdam-West Pascal Smit heeft zijn excuses aangeboden. Smit werd vrijdag door zijn partij gestraft voor zijn uitlatingen via Facebook over Jort Kelder en premier Mark Rutte. Smit zegt zaterdag op zijn Facebook-pagina dat zijn doodswensen niet gemeend waren.

"Kan iemand die Jort afschieten? Dank", zo schreef Smit aanvankelijk over de presentator. "Hij moet een chronische ziekte krijgen en kreperen in de bijstand, die pleurishond en de rest van zijn soort." Over Rutte zei hij: "Ik en een mes. En geen Rutte in de buurt. Hij zal eens geen mazzel hebben, die bloedhond."

Verschillende partijgenoten onder wie partijleider Emile Roemer namen al publiekelijk afstand van de uitspraken van Smit.

Looper-teaser loopt met loops en lopen

Deze week stond in het teken van Looper. Zoals aan het begin van deze week was beloofd door regisseur Rian Johnson is afgelopen donderdagnacht de teaser van zijn nieuwste project verschenen.

Looper speelt zich af in een wereld waar tijdreizen mogelijk maar zeer illegaal en gelimiteerd is. Niet alleen goede personen, ook criminelen kunnen gebruik maken van de technologie. Zo ook de zogenaamde Loopers, een criminele organisatie dat tijdsprongen maakt om slachtoffers in het heden terug te sturen naar het verleden om ze hier te vermoorden. Joe (Joseph Gordon-Levitt) is een van deze Loopers die zijn vak zeer goed verstaat. Hij werkt in het verleden en voert het vieze werk voor zijn opdrachtgever uit. Hoe tevreden hij ook is met zijn werkzaamheden, nu staat hem het onmogelijke te wachten: zijn meest recente doelwit is de toekomstige versie van zichzelf.

De film Looper verschijnt 11 oktober in de bioscoop.

Studenten Kashmir verhoord om Facebook-berichten

De Indiase politie in Kashmir heeft zestien studenten aan de tand gevoeld over Facebook-berichten die de Indiase aanspraken op het omstreden gebied betwisten. De politie gaf de studenten naar eigen zeggen te verstaan dat hen vervolging boven het hoofd hangt 'als ze hun anti-vaderlandse bezigheden voortzetten'.

Kashmir is verdeeld tussen India en buurland Pakistan, die allebei volhouden dat het gebied hen geheel toebehoort. Indiase strijdkrachten hebben een opstand die in de jaren negentig begon nagenoeg de kop ingedrukt. Sindsdien verkiezen ontevreden inwoners vreedzame middelen om te protesteren tegen het Indiase bewind.

Puber verdacht van 'terroriseren' terreuralarmlijn

Een Britse tiener is aangeklaagd omdat hij beweerde te beschikken over opnames van een reeks telefoongesprekken van de terreuralarmlijn van Scotland Yard. De 17-jarige jongen staat terecht voor het beramen van openbare overlast en computermisbruik. Een 16-jarige medeverdachte is hangende het onderzoek op borgtocht vrijgelaten.

De jongens werden aangehouden nadat een groep computerkrakers zogenaamde opnamen van telefoontjes naar de alarmlijn op internet had gezet. De hackers beweerden op Twitter dat zij de antiterreureenheid van Scotland Yard 'terroriseerden'. Scotland Yard ontkende in alle toonaarden dat in het telefoonsysteem is ingebroken.

Via de terreuralarmlijn kunnen burgers verdenkingen van terroristische activiteiten melden.

Aangifte tegen De Vries om diefstal

Een verdachte van een beraamde huurmoord doet aangifte tegen Peter R. de Vries. Hij beschuldigt de misdaadverslaggever van diefstal. Dat zegt zijn advocaat Joancy Breeveld zaterdag. De verdachte werd samen met nog een andere man opgepakt na een onderzoek van De Vries.

De twee mannen waren ingehuurd om een escortbaas te vermoorden. Een van hen maakte stiekem video-opnames van de afspraken die daarover waren gemaakt. Samen probeerden ze de beelden te verkopen aan De Vries.

Volgens de advocaat, die beide mannen bijstaat, pakte De Vries de USB-stick met de beelden af en belde hij de politie. Ze werden bij het kantoor van De Vries ingerekend. Die maakte een kopie voor hij de stick aan de politie overdroeg.

Een uitzending over de zaak komende zondag gaat niet door omdat de zaterdag rechter oordeelde dat De Vries onrechtmatig aan de beelden is gekomen. Ook de opnames die De Vries zelf maakte van het gesprek met de verdachten mogen niet worden uitgezonden. De Vries zei daarop via Twitter dat de uitzending in zijn geheel niet doorgaat.

Breeveld vindt dat de uitspraak in het kort geding over de beelden aanknopingspunten biedt voor juridische stappen tegen Peter R. de Vries. "Mijn cliënten zeggen dat hij die USB-stick gewoon in zijn zak stak. Op de beelden is ook te zien hoe hij de USB-stick oppakt."

De mannen hebben maar een paar dagen vastgezeten. De verdachte die de beelden maakte doet begin komende week aangifte. De politie pakte ook de opdrachtgever van de huurmoord op.

Explosie in vechthaanarena Filipijnen

Een ontploffing in een volgepakt Zuid-Filipijns stadion voor hanengevechten heeft zaterdag twee toeschouwers het leven gekost. Een man gooide een granaat in de menigte, zei de politie. Tientallen mensen raakten gewond.

In het getroffen plaatsje in de onrustige provincie Cotabato was een dorpsfeest aan de gang. Moslimrebellen en misdaadbendes zijn in het gebied erg actief, maar volgens de plaatselijke legercommandant Leopoldo Galon is de aanslag van zaterdag hen niet aan te rekenen. Galon vermoedt een uit de hand gelopen ruzie.

Neptune Collunges wint Grand National

Neptune Collonges heeft op Aintree de Grand National gewonnen. De hengst, bereden door Daryl Jacob, hield in een bloedstollende eindsprint SunnyHillBoy, met jockey Richi McLemon, maar net achter zich.

De 165ste editie van de race was een enerverende. Tweevoudig winnaar Ruby Walsh mocht niet starten nadat hij in een eerdere race van zijn paard was gevallen. Op weg naar de start gooide favoriet Synchronised jockey A.P.McCoy uit het zadel. Er was tot twee maal toe een valse start. Er waren vele valpartijen tijdens de race, twee paarden hebben het niet overleefd,. De paarden Synchronised en According to Pete zijn na de race overleden. 

Uiteindelijk stormden negen paarden op de finish af. Op de rug van Seabass werd Katie Walsh derde, nooit eerder eindigde een vrouw hoger in de Grand National.

Diplomaten zien toenadering Iran op atoomoverleg

De onderhandelaars van Iran en zes grote mogendheden hebben zaterdag vooruitgang geboekt in de besprekingen over het omstreden Iraanse atoomprogramma. Dat hebben ingewijden persbureau AP toevertrouwd.

Voorbarig optimisme is onverstandig, waarschuwde een diplomaat, die ongenoemd wil blijven omdat hij uit de school klapt. Maar door de toenadering die de zaterdagochtend in het Turkse Istanbul aangevangen gesprekken hebben bewerkstelligd, ligt een tweede onderhandelingsronde in het verschiet.

Na de lunch gingen de deelnemers uiteen om in koppels van twee verder te praten. Waarnemers volgen nauwlettend of ook de Verenigde Staten en Iran elkaar onder vier ogen treffen. Zo'n zeldzaam onderonsje zou wijzen op verdere dooi in hun tot dusver ijzige onderlinge betrekkingen.

Iran kreeg, sinds het land weigerde te stoppen met uraniumverrijking, viermaal een pakket strafmaatregelen opgelegd. Hoewel de Iraanse regering beweert dat haar atoomprogramma alleen vreedzame doeleinden dient, verdenkt het Westen Teheran ervan kernwapens te willen ontwikkelen. Tot dusver gaven de twee kampen elkaar nauwelijks iets toe.

Voor aanvang van de conferentie in Istanbul noemden diplomaten die zelfs al geslaagd als Iran het verrijkingsprogramma überhaupt wilde aansnijden. Dat doel lijkt nu al binnen handbereik, lieten verscheidene diplomaten weten. Deze bronnen wilden ongenoemd blijven.

Het Westen houdt formeel nog vast aan de eis dat Iran volledig moet afzien van uraniumverrijking. Een ingevoerde diplomaat bespeurt echter bij een aantal invloedrijke westerse landen de bereidheid die eis in te trekken, mits de Iraanse regering de vrees weet weg te nemen dat zij uit is op kernwapens. Ook deze ingewijde verkoos vooralsnog de anonimiteit.

Aan de gesprekken in een vergaderoord aan de Bosporus nemen naast Iran de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties - China, de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland - plus Duitsland deel.


Diplomaten zien toenadering Iran op atoomoverleg (Foto: Novum)

'Financieel topman Vestia opgepakt'

De opgepakte medewerker van woningcorporatie Vestia in een groot fraudeonderzoek is financieel topman Marcel de V. Dat meldt de NOS zaterdagmiddag. Het Openbaar Ministerie bevestigde eerder al dat er iemand was aangehouden, maar wilde niet zeggen wie.

Het onderzoek richt zich naast De V. op een tussenpersoon, maar die is niet opgepakt. Oud-topman Erik Staal is geen verdachte in het onderzoek. De V. kreeg vrijdag te horen dat hij nog twee weken langer in de cel blijft.

Het onderzoek richt zich op verdenkingen van zelfverrijking in de top van de corporatie. Ook de rol van onder meer ABN Amro en Deutsche Bank zou worden onderzocht.

Het in grote financiële problemen verkerende Vestia laat zaterdag in een verklaring weten het 'spijtig' te vinden dat de corporatie opnieuw negatief in het nieuws komt. "We moeten hier echter helaas doorheen om met een schone lei te kunnen beginnen."

100.000+ doden; held of schurk?

Al snel blijkt dat het bombarderen vanaf kilometers hoogte nogal weinig effect heeft; het gaat er allemaal extreem willekeurig aan toe en zelden wordt een target daadwerkelijk vernietigd. Je kijkt door het raam naar de gereedstaande bommenwerpers en ziet naast de stapel gewone bommen, een heleboel onbenutte brandbommen liggen. Plots schiet je iets te binnen en je zegt het zonder denken tegen je overste: “Heel Japan is van hout.” Eén en één is twee.  

Icewind Dale krijgt heruitgave als Baldur's Gate succesvol is

Beamdog, de studio achter Baldur's Gate: Enhanced Edition, wil graag werken aan een enhanced edition van Icewind Dale. In een tweet geeft Trent Oster, oprichter van Beamdog, aan dat ze het alleen kunnen doen als Baldur's Gate: Enhanced Edition goed verkoopt.

Als er een heruitgave van Icewind Dale komt, zal deze waarschijnlijk gebruik maken van de source code van Baldur's Gate 2: Throne of Bhaal. Hiermee kunnen spelers alle klassen en kits gebruiken, en de vele mods die door spelers zijn gemaakt. Ook dit maakte Oster bekend via Twitter.

Oster vertelde ook dat EA geen interesse heeft in een nieuwe Ultima-game, maar een nieuwe Baldur's Gate is wel al een paar keer aan bod gekomen. Als Beamdog de opvolger mag maken zal deze een isometrisch, tactisch spel worden. Ook zullen ze een gloednieuwe engine maken voor het spel.

Icewind Dale is een RPG die ontwikkeld is door Black Isle Studios. Het kwam in 2000 uit voor Mac en pc.

Franse seriemoordenaar mogelijk opgepakt

De Franse politie heeft zaterdag een verdachte opgepakt van de reeks moorden in een voorstad van Parijs. De politie voerde huiszoekingen uit, zei een ingewijde die vooralsnog anoniem wil blijven.

De vier moorden die de afgelopen maanden in de regio Essonne werden gepleegd deden het Franse openbaar ministerie vrezen dat er een seriemoordenaar actief was. Alle slachtoffers werden omgebracht met hetzelfde vuurwapen, en twee van hen woonden in hetzelfde gebouw.

De Franse autoriteiten zijn in de hoogste staat van paraatheid sinds de door Mohammed Merah gepleegde moordaanslagen. Merah, die na een belegering van zijn appartement door de politie werd doodgeschoten, beweerde dat hij banden handen met Al-Qaida. In de huidige zaak wijst niets op een terreurdaad, benadrukt justitie.

Rosberg: "Geweldig gevoel"

Nico Rosberg heeft aan zin eerste poleposition in de Formule 1 een geweldig gevoel overgehouden. De Duitser zette vandaag in de kwalificatie voor de Grand Prix van China zijn Mercedes op de eerste plaats neer, terwijl zijn teamgenoot Michael Schumacher morgen vanaf plaats twee mag vertrekken.

"Dit is echt fantastisch. Het ging vandaag heel goed en het voelt geweldig om zo mijn eerste poleposition te pakken. Ik verheug me erop om morgen vanaf P1 te vertrekken," jubelde een dolblije Rosberg na afloop. "De baan werd kouder en dat kwam ons goed uit, want de banden werkten daardoor erg goed voor ons. De auto voelde daarnaast ook heel fijn aan. We hebben op het laatste moment nog wat aanpassingen gedaan aan de afstelling en dat heeft zich ook zeker uitbetaald."

Schumacher was blij met de prestatie van zijn jongere landgenoot. "Nico staat erom bekend dat hij goed kan kwalificeren, maar het was wel verrassend om te zien hoe groot het gat was. Zijn ronde was echter fenomenaal en ik ben erg blij voor hem dat hij zijn eerste poleposition heeft gepakt. Dat we morgen naast elkaar staan op de eerste rij, is uiteraard geweldig voor het team en bewijst dat we hier een goede prestatie hebben geleverd."

Over de race kan de zevenvoudig wereldkampioen nog weinig zeggen. "Ik weet eigenlijk niet hoe we er in dat opzicht voor staan.  Ik ben in de eerste race namelijk uitgevallen, terwijl ik in de race daarna bij de start in de rondte werd getikt en me daarna terug moest vechten. Of we deze plekken kunnen vasthouden, is dan ook een vraagteken, maar we gaan onze best doen."

Morosini (25) overleden na harstilstand in Serie B

Livorno is in diepe rouw gedompeld. Eerder vanmiddag kreeg Piermario Morosini een hartaanval tijdens de wedstrijd in de competitiewedstrijd tegen Pescara en overleed op weg naar het ziekenhuis.

Morosini kwam dit seizoen op huurbasis uit voor Livorno, maar stond bij Udinese onder contract. Hij begon zijn carrière in 2005, maar kreeg bij zijn werkgever geen basisplaats en werd vooral verhuurd. Zo kreeg hij speelminuten bij Bologna, Reggina, Padova, Vicenza en Livorno.

Daarnaast was de Morosini ook actief voor de jeugdelftallen van de Italiaanse voetbalbond. De middenvelder is slechts 25 jaar geworden.


De tragische beelden van Morosini

Justin Timberlake en Ben Affleck in Runner, Runner

Justin Timberlake en Ben Affleck hebben een rol bemachtigd in de film Runner, Runner. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter zaterdag.

Het contract met Timberlake is al getekend, de 31-jarige zanger is momenteel bezig met opnames van Trouble with the Curve met Clint Eastwood. De 39-jarige Affleck, die onder meer speelde in Pearl Harbor en Daredevil, zit in de laatste fase van de onderhandelingen.

Brad Furman neemt de regie van de film over de wereld van online gokken op zich. Eerder regisseerde hij films al The Lincoln Lawyer en The Take. Onder anderen Leonardo DiCaprio gaat de film produceren. De opnames gaan naar verwachting deze zomer in Puerto Rico van start.


Justin Timberlake en Ben Affleck in Runner, Runner (Foto: Novum)

CDA walgt van scheidingsshow RTL

Het nieuwe RTL 4-programma Echt Scheiden heeft tot woede geleid bij het CDA. "Het gaat hier om een bizar amusementsprogramma over kinderleed. Hebben die ouders weleens aan het belang van hun kinderen gedacht?", haalt CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot in het AD uit.

Eén van de meest spraakmakende scènes was die waarin vader Erik zijn twee kleine kinderen vertelde dat papa nooit meer thuis zou komen: "Papa gaat weg, hij gaat bij Astrid wonen. Maar weet wel dat papa van jullie houdt, ook al zal ik er bijna niet meer zijn."

Volkskrant-recensent Jean-Pierre Geelen heeft tevens veel moeite met het programma: "Wat RTL beweegt tot dit nieuwe emo-theater is duidelijk. Maar wat bezielde Erik, Miranda en Astrid (man, vrouw en nieuwe vriendin) toch de camera toe te laten tot hun diepste drama's, tot aan de kindergesprekken toe?"

Eerder liet tv-criticus Marcel Peereboom Voller zich kritisch uit over het programma van presentatrice Natasja Froger. Hij vindt dat RTL over de rug van scheidende gezinnen verdient. Ook de ChristenUnie is niet te spreken over de gang van zaken, meldt De Telegraaf. De partijen hebben inmiddels Kamervragen gesteld.

Youp van 't Hek liet zich zaterdag in zijn NRC-column nog het meest heftig uit over Echt Scheiden: "Ook een enge scheidingscoach en een derderangs psycholoog werken mee aan het programma. Je vraagt je als kijker af of hier serieus over vergaderd is! En welke conclusie trokken de kijkcijfergladjakkers toen? Dat dit wel uitgezonden kon worden. Dat kan toch niet waar zijn? Het kan toch niet dat de baas van RTL dit op de buis wil hebben? Dit doe je mensen toch niet aan? Je weet toch hoeveel pijn een scheiding doet! Daar maak je toch geen amusement van?"

Van 't Hek walgt van RTL 4-baas Erland Galjaard: "Ik zat steeds te denken aan die RTL-baas die hier zijn fiat aan gegeven heeft. En aan de vrouw van René Froger die dit alles op een zogenaamd meelevende toon aan elkaar praat. Mag je die twee oppakken en een tijdje opsluiten wegens kindermishandeling? Ja, dat mag. Dat moet zelfs."

Roemenen met elkaar op de vuist in Venlo

Een groep Roemenen heeft zaterdagochtend in Venlo vijf landgenoten het ziekenhuis ingeslagen. De politie heeft elf verdachten opgepakt. Drie van de slachtoffers konden na behandeling naar huis. De anderen zijn er erger aan toe. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. De politie is op zoek naar getuigen.

De politie werd rond 09.00 uur getipt over een incident op een parkeerplaats bij een tankstation aan de Columbusweg. Of de knokpartij daar heeft plaatsgevonden is niet zeker.

De elf verdachten van 17 tot 52 jaar zitten nog vast. Twee auto's van de verdachten zijn voor onderzoek in beslag genomen.

25 nieuwe Avengers-foto's

Met de formele wereldwijde Hollywoodpremière achter de rug en de eerste critici die al op Twitter hebben laten weten dat ze overwegend positief waren over de film, komt de release van The Avengers steeds dichterbij. Om de spanning een beetje op te voeren zijn deze week 25 nieuwe foto's uit de film vrijgegeven.

De foto's tonen bijna ieder relevant castlid, diverse voertuigen, gevechten en militaire situaties.

The Avengers draait vanaf 25 april in de Nederlandse bioscopen.

[Premier League] Uitslag Norwich City - Manchester City

Manchester City heeft met een 6-1 zege bij Norwich City de spanning in de Premier League weer teruggebracht. Dankzij een hattrick van Carlos Tévez, twee doelpunten van Sergio Agüero en een van Adam Johnson is het gat met koploper Manchester United nog slechts twee punten. United komt zondag in actie tegen Aston Villa.

City had na een aantal mindere resultaten een goede uitslag nodig en de hele ploeg, met Nigel de Jong in de basis, leek daar vanaf het eerste fluitsignaal van doordrongen. De thuisploeg hield verdedigend echter goed stand totdat Tévez en David Silva na achttien minuten met een vlotte combinatie ruimte vonden. De na een lange afwezigheid weer in genade aangenomen Argentijn schoot in de verre hoek raak, al zag Norwich-doelman John Ruddy er niet goed uit.

Even later was er een Argentijns onderonsje tussen Tévez en Agüero die met een dubbele een-twee door de Norwich-verdediging heensneden. Agüero rondde het hoogstandje fraai af door de bal in de kruising te poeieren.

Na rust deed Norwich beter mee en de Canaries leken zelfs op weg naar een gelijkspel. Andrew Surman maakte zes minuten in de tweede helft de aansluitingstreffer en de huisploeg bleef verder aandringen. Ruim een kwartier voor tijd stelde Tévez de zege veilig door een rebound in te koppen na een door Ruddy gestopt hard schot van Yaya Touré.

De 3-1 gaf City vleugels, want twee minuten later schoot Agüero opnieuw van afstand raak en tien minuten voor tijd maakte Tévez zijn derde van de middag. In de blessuretijd mocht Johnson de eindscore voor Norwich nog moeilijker te verteren maken.


Manchester City-speler Carlos Tévez scoorde drie keer. (Foto: Novum)

Sánchez zorgt voor Rabo-succes in Spanje

Raborenner Luis León Sánchez heeft zaterdag de tweede etappe in de Vuelta a Castilla y León gewonnen. De Spanjaard won in Avila de sprint van een kopgroep van negen renners. Sánchez nam door de winst de leiding in het algemeen klassement over van Manuel Cardoso (Caja Rural). Teamgenoot Tom Jelte Slagter was met een achtste plaats de beste Nederlander.

Zondag staat de laatste etappe in West-Spanje op het programma. De koers is 173,5 kilometer lang en gaat over drie cols van de eerste categorie.

Duitse salafisten delen weer korans uit

Radicale moslims delen ook zaterdag weer gratis korans uit in Duitse steden. Het aantal plaatsen waar de zogeheten salafisten actief zijn, is echter kleiner dan op internet was aangekondigd.

In Berlijn werden exemplaren van het heilige boek van de moslims uitgedeeld op het Potsdamer Platz in het centrum van de stad. Ook in het voetgangersgebied van Hannover en in de stad Göppingen in de zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg konden voetgangers een boek meenemen. In steden als Hamburg en Stuttgart waren echter nog geen salafisten te bekennen.

De moslims willen 25 miljoen korans uitdelen.

Duitse salafisten delen weer korans uit
Duitse salafisten delen weer korans uit (Foto: ANP)

Texeira verliest basisplaats bij FC Groningen

David Texeira begint morgenmiddag tijdens de competitiewedstrijd tegen Roda JC op de bank. De Uruguayaan is zijn basisplaats verloren aan de Zuid-Koreaan Hyun-Jun Suk.

Texeira maakte sinds zijn komst bij FC Groningen acht doelpunten. Zijn laatste treffer dateert echter van 22 januari. Op die dag wonnen de Groningers met 2-1 van Heracles Almelo.

Daarnaast beginnen ook Nicklas Pedersen en Jonas Ivens terug in het basiselftal van trainer Pieter Huistra. Dit gaat ten koste van Leandro Bacuna en Johan Kappelhof die beide een schorsing uitzitten.

The Dark Knight Rises: nieuwe foto's uit de film

Film-fansite GeekTyrant publiceerde eerder deze week een reeks nieuwe afbeeldingen uit The Dark Knight Rises. Niet alle beelden in deze foto's zijn nieuw dankzij veel gelekte setfoto's tijdens de opnames, maar sommige zijn nu voor het eerst in een hoge resolutie te zien.

De foto's tonen de superheld in zijn outfit, samen met Bane of Selina Kyle, Catwoman en Bane in losse foto's en een foto met Lucius Fox, Bruce Waynes tweede man binnen Wayne Enterprises. Ook is Joseph Gordon-Levitts personage John Blake te zien. De foto's zijn klikbaar voor een grotere versie.

The Dark Knight Rises draait vanaf 25 juli landelijk in IMAX zalen.

'FC Zwolle als PEC Zwolle naar Eredivisie'

FC Zwolle onderzoekt de mogelijkheden om volgend seizoen als PEC Zwolle in de Eredivisie te spelen. Dit meldt Voetbal International vandaag. De Zwollenaren pakten gisteren het kampioenschap in de Jupiler League.

"We waren nieuwsgierig of dat ook daadwerkelijk mogelijk was", liet voorzitter Adriaan Visser aan het eerdergenoemde blad weten. In 1990 ging PEC Zwolle failliet, waarna een doorstart werd gemaakt onder FC Zwolle.

"Vooralsnog lijken we te struikelen over het juridische aspect. PEC is destijds failliet gegaan en daar kleven mogelijk nog wat nadelen aan. We bekijken de mogelijkheden en mocht het daadwerkelijk kunnen, dan zou het voor ons een serieuze optie zijn."

[FA Cup] Uitslag Liverpool - Everton

Liverpool heeft ten kost van stadsgenoot Everton de finale van de FA Cup bereikt. Op het heilige gras van Wembley werd het 2-1 in het voordeel van de Reds.

Andy Carroll tekende vlak voor tijd voor de beslissing door een vrije trap van Craig Bellamy binnen te koppen. Eerder scoorden Nikica Jelavic (Everton) en Liverpool-speler Luis Suárez tekende voor de gelijkmaker. Bij Liverpool zat Dirk Kuijt de hele wedstrijd op de bank, John Heitinga speelde de volle negentig minuten bij Everton.

De Vries mag beelden niet uitzenden

De rechter heeft een uitzending van Peter R. de Vries, waarin die - naar eigen zeggen - een moord verijdelt, verboden. Dat meldt de misdaadverslaggever. Twee verdachten die in de uitzending in beeld worden gebracht maakten bezwaar tegen het uitzenden van de met een verborgen camera opgenomen beelden.

Volgens De Vries moesten de twee mannen een escortbaas vermoorden. Ze werden al in februari opgepakt, maar deze week werd bekend dat dat gebeurde naar aanleiding van onderzoek van de verslaggever. De politie bevestigde dat De Vries een essentiële rol had gespeeld bij het onderzoek.

Naast de twee beoogde huurmoordenaars werd ook de 51-jarige opdrachtgever, een concurrent van de escortbaas, opgepakt.

Timina loopt finale herkansing mis

Tafeltennisster Elena Timina heeft nog steeds geen olympisch ticket op zak. De veterane was in de tweede ronde van de herkansing bij het olympisch kwalificatietoernooi in Luxemburg net iets minder dan Veronika Pavlovich uit Wit-Rusland. De 4-0 zege van Pavlovich was vertekend, want in drie games moest ze overuren maken: 13-15, 1-11, 14-16 en 10-12.

Timina speelde tegen Pavlovich haar bekende verdedigende spelletje, maar de Wit-Russin kon telkens op de belangrijke momenten een versnelling hoger gaan spelen. Zowel in de eerste als de derde game stond Timina met 10-7 voor, maar ging het vervolgens toch nog mis. Ook in de vierde game stond de 42-jarige geboren Russin voor, maar moest ze de zege aan Pavlovich laten.

De Nederlandse heeft nog een kans om in Luxemburg een ticket voor Londen veilig te stellen. De 24 verliezers van de herkansing gaan naar de tweede herkansing waarin ze via een knock-outsysteem knokken voor de laatste drie tickets.

Guardiola bezoekt Abidal in het ziekenhuis

Eric Abidal is herstellende van een levertransplantatie. De verdediger van Barcelona kreeg bezoek van trainer Pep Guardiola. Abidal werd eerder deze week geopereerd en moet in het ziekenhuis herstellen van de ingreep. De Frans international wordt bij zijn revalidatie volop gesteund. Guardiola bracht vrijdag een bezoek aan Abidal. De coach liet weten dat de technisch de staf en de spelers aan hem denken.

De coach sprak de hoop uit dat de linksback snel herstelt van zijn tweede forse operatie in enkele jaren. Barcelona-voorzitter Sandro Rosell zei eerder al dat het herstel van Abidal voorspoedig verloopt.

Bij de oud-speler van Olympique Lyon werd vorig jaar een levertumor ontdekt, waarna hij lange tijd uit de roulatie was. Uitgerekend voor de Champions League-finale tegen Manchester United was Abidal op tijd hersteld. Zijn ploeggenoten lieten de Fransman de bokaal in ontvangst nemen.

Heynckes kijkt uit naar terugkeer in Bernabeu

Bayern München-coach Jupp Heynckes leeft al toe naar de halve finale in de Champions League tegen zijn voormalig werkgever Real Madrid. De 66-jarige Heynckes zat in het seizoen 1997/98 als trainer op de bank bij Real Madrid.

In dat seizoen veroverde hij in de Amsterdam ArenA de Champions League ten koste van Juventus. Het wordt een speciaal duel voor de coach. "De wedstrijd is nog specialer dan ik had gedacht."

"Toen ik de loting te horen kreeg, heb ik diverse spelers gebeld die ik destijds onder mijn hoede had", zei Heynckes tegen Duitse media. "Eén daarvan was Aitor Karanka (nu assistent van José Mourinho bij Real, red.). Het is een geweldige ervaring om terug te keren in Santiago Bernabeu."

"Het is een geweldig stadion met een fantastische sfeer. Ik kijk er naar uit dat weer mee te maken", aldus de coach. Der Rekordmeister speelt in aanloop naar de clash in Madrid eerst nog een competitieduel met FSV Mainz 05. Tegenstander Real Madrid gaat langs bij Sporting Gijon.

Evans: "Ooit wil ik de Amstel Gold Race winnen"

Cadel Evans staat zondag aan de start van de Amstel Gold Race. De Australische winnaar van de afgelopen Tour de France fungeert voor zijn ploeg als knecht in de heuveklassieker van dit jaar. Daardoor ziet zich niet als kanshebber voor de overwinning. "Maar ooit kan ik deze wedstrijd winnen", aldus de renner van BMC.

Evans erkent dat zijn huidige vorm onvoldoende is. "Ik heb de Amstel Gold Race al twee jaar niet gereden. Begin dit jaar had ik grote verwachtingen, maar ik had problemen met infecties enzo. Dus mijn vorm is minder goed dan dat ik hoopte. Ik rijdt hier voor de ploeg, voor Greg (Van Avermaet, red.) en Phil (Gilbert, red.). Ik vind het mooi om voor de ploeg te rijden. Het is ook een relatief relaxte rol."

De 35-jarige renner weet het belang van de wedstrijd: "Het is een van de grote eendaagse wedstrijden van het jaar. Eentje die ik misschien ooit kan winnen, maar nu niet. Maar ik wil hier ooit graag winnen."

Koster: "Ik wil Beerschot hogerop helpen"

Adrie Koster is de komende twee seizoenen trainer van Germinal Beerschot. De Zeeuw kijkt uit naar het avontuur bij zijn nieuwe club. De 57-jarige Koster zette vrijdagavond zijn handtekening onder een contract voor twee jaar. De oud-trainer van Club Brugge en Ajax volgt na dit seizoen Wim de Corte op bij Beerschot. De Corte is met de ploeg actief in de play-offs om Europees voetbal. Koster heeft er al veel zin in.

"Van het eerste gesprek had ik een goed gevoel. Beerschot is een club met ambitie en heeft mogelijkheden. Ik ben enthousiast om te beginnen en wil de club hogerop helpen", aldus Koster volgens Voetbal International. Dat Beerschot in de financiële problemen zat, deert de coach niet.

"Ik weet dat er problemen zijn geweest en dat de club heeft moeten besparen. Maar dat is allemaal doorgesproken. Ik heb een goede indruk van de situatie", besluit de ervaren coach, die eind oktober 2011 aan de kant werd gezet bij Club Brugge. Koster is nu werkzaam bij de KNVB.

Olsen ziet EK met Denen als leermoment

Bondscoach Morten Olsen van Denemarken heeft veel ervaring in huis, maar denkt ook van zijn vierde eindtoernooi nog veel te leren. De oud-trainer van Ajax werd in 2000 aangesteld bij de Deense voetbalbond en heeft inmiddels veel ervaring als bondscoach. Toch ziet Olsen het EK in Polen en Oekraïne als een uitgelezen kans om kennis op te doen. "Ook als coach leer je veel van een deelname aan een toernooi."

"Normaal gesproken krijg je daar niet veel kansen voor", zei Olsen op UEFA.com. De Deense oefenmeester zit inmiddels twaalf jaar bij de Deense nationale ploeg. Dat is volgens doelman Thomas Sörensen goed. De keeper van Stoke City zegt dat Olsen de groep enthousiasmeert.

"Hij inspireert mensen met zijn enthousiasme en professionaliteit. Daar heeft iedereen veel respect voor en daarom is hij ook nog altijd bondscoach", aldus Sörensen, die met Olsen in de groep van Nederland is ingedeeld. De Denen starten het toernooi met een duel met Oranje.

Cocu: ''Aan de motivatie zal het niet liggen''

PSV verspeelde woensdag tegen RKC Waalwijk nagenoeg z'n titelkansen. Zaterdagavond komt nummer twee AZ op bezoek in het Philips Stadion. "Aan de motivatie zal het niet liggen."

Door de onthutsende midweekse nederlaag bij RKC Waalwijk ontvangt PSV zaterdag als nummer vijf van de Eredivisie AZ. De Alkmaarders dingen nog naar de landstitel, bij PSV is de hoop daarop min of meer opgegeven. De bekerwinst van vorige week lijkt alweer mijlenver.

"Het gaat me te ver om nu te zeggen dat we radeloos zijn en ons afvragenm: hoe nu verder? Ik zie het meer als een zware teleurstelling", tekent De Volkskrant op uit de mond van interim-trainer Phillip Cocu.

Een thuisnederlaag tegen AZ kan PSV zich niet veroorloven in de strijd om een Champions League-ticket. "De druk is niet anders dan ik als speler gewend was", zei Cocu vrijdag op de persconferentie. "Het verwachtingspatroon is hoog en daar loop ik niet voor weg."

Waar het precies fout zit bij PSV vindt Cocu lastig te bepalen. "Elke keer zijn er weer andere zaken. Nu moeten we analyseren waar het fout ging en kijken hoe het beter kan." Te beginnen zaterdag tegen AZ. "Aan de motivatie zal het niet liggen, want dit is een topwedstrijd", besluit Cocu.

'Internazionale wil Blanc na EK aantrekken'

Internazionale heeft volgens L'Équipe zijn vizier gericht op Laurent Blanc, de huidige bondscoach van Frankrijk. Blanc moet na dit seizoen interim-trainer Andrea Stramaccioni opvolgen in Milaan. De 36-jarige coach volgde onlangs de ontslagen Claudio Ranieri op bij Inter. De clubleiding is voor volgend seizoen echter op zoek naar een zwaargewicht. In die zoektocht is de club bij Blanc uitgekomen.

Inter had ook belangstelling voor voormalig Chelsea-coach André Villas-Boas, maar voorzitter Massimo Moratti zou twijfelen aan de capaciteiten van de Portugees. Moratti zou het wel zien zitten in Blanc, die in het verleden uitkwam voor Inter. De Fransman heeft een EK voor de boeg.

Blanc moet Frankrijk naar successen leiden op het EK komende zomer, maar Inter wil daarna de oud-verdediger losweken bij de Franse voetbalbond. Blanc was eerder werkzaam bij Girondins Bordeaux. Inter hoopt met de komst van Blanc ook Yann M'Vila en Eden Hazard te verleiden.

Kerber schuift Jankovic opzij in Kopenhagen

Tennisster Angelique Kerber is de eerste finaliste van het WTA-toernooi in Kopenhagen. De als tweede ingeschaalde Duitse had opvallend weinig moeite met Jelena Jankovic (3) uit Servië. In 78 minuten was de 6-2 en 6-1 eindstand bereikt. In de eindstrijd treft Kerber de thuisspelende Caroline Wozniacki (1) of Petra Martic uit Kroatië.

Voor Kerber is de finale in Kopenhagen pas de tweede in haar carrière. De 24-jarige Kielse stond eerder dit jaar in Parijs voor het eerst in een eindstrijd op WTA-niveau. Toen klopte ze Marion Bartoli en won ze direct haar eerste titel. Mede dankzij die eindzege kwam Kerber de top twintig van de wereldranglijst binnen. Momenteel staat ze vijftiende.

Voorn sms'te De Boer: "Goede wissel"

Frank de Boer kreeg na de winst op sc Heerenveen een sms'je van assistent-bondscoach Dick Voorn met de complimenten voor het inbrengen van Gregory van der Wiel. De Boer geeft Van der Wiel in de laatste weken van het seizoen de kans zichzelf weer naar topniveau te spelen. De vaste rechtsback van Oranje lag er lange tijd uit met een liesblessure, maar zal de komende weken weer op de rechtervleugel van Ajax te zien zijn.

Dick Cooky Voorn sms'te De Boer na sc Heerenveen - Ajax de tekst: 'goede wissel, coach'. Tussen de regels door liet De Boer blijken dat het naderende EK een rol speelde bij zijn beslissing om Van der Wiel morgen tegen De Graafschap te laten starten. De laatste weken deed Ricardo van Rhijn het zeer verdienstelijk rechts achterin bij Ajax.

"Gregory was tot zijn blessure goed in vorm, heeft altijd zijn stinkende best gedaan voor Ajax, het tot Oranje geschopt en zelfs de WK-finale gespeeld. Tegen Heerenveen viel hij goed in en op de training maakt hij een uitstekende indruk. Het zou oneerlijk zijn om niet met hem te spelen."

"Ook Derk Boerrigter start in de basis", verklapte De Boer een deel van zijn opstelling voor de wedstrijd tegen De Graafschap. Kolbeinn Sigthórsson, ook terug van een blessure, start nog op de bank. Siem de Jong, die tegen Heerenveen drie keer scoorde, blijft spits.

Kum: ''Met één been veilig''

ADO Den Haag is na de 3-0 zege op FC Groningen een stap dichter bij handhaving gekomen. Verdediger Christian Kum blijft bedachtzaam. "In de voetballerij kan van alles gebeuren."

Kum denkt, ondanks de redelijk veilige positie van ADO, nog niet aan vrijuit voetballen. "In de voetballerij kan er altijd van alles gebeuren", zegt de verdediger in gesprek met Haaglanden Voetbal. "We staan nu met één been veilig, maar ik sta het liefst met twee benen veilig. Dus we moeten toch nog wat punten bij elkaar sprokkelen."

Mogelijk begint Kum zondag tegen Vitesse aan zijn laatste vijf wedstrijden voor ADO. Die gedachte speelt echter geen rol bij hem. "Zo ben ik er helemaal niet mee bezig. Ik concentreer me gewoon op de wedstrijden en wat er daarna gebeurt, dat zie ik wel en daar ben ik op dit moment ook helemaal niet mee bezig. Ik wil gewoon eerst zorgen dat ik het seizoen goed afsluit en dat wij als ploeg het seizoen goed afsluiten. En wat er daarna komt, dat zie ik wel."

ADO gaat zondag op bezoek bij nummer zeven Vitesse. Veiligspelen kunnen de Hagenaren zich dan nog niet. Bij winst op Vitesse en verlies van VVV-Venlo bij FC Utrecht groeit het gat met de gevarenzone tot tien punten. Dan moeten er in de laatste vier duels wonderen gebeuren, wil de club uit de residentie nog degraderen.

Freire ziet kansen voor een groepsspurt

Volgens Óscar Freire zou de Amstel Gold Race wel eens beslist kunnen worden in een groepssprint. Dat liet de 36-jarige renner van Katusha optekenen in Het Nieuwsblad. Freire heeft zondag in de heuvelklassieker een vrije rol.

De Spanjaard ziet ook kansen voor een overwinning. "Als het een groepsspurt wordt, ben ik niet kansloos. Ik wil goed presteren want in september wordt hier ook het WK gereden. Het wordt mijn laatste kans op een vierde wereldtitel", aldus Oscarito.

Hart: "Geweldig dat Tévez weer terug is"

Manchester City-doelman Joe Hart is blij dat Carlos Tévez na een lange periode van afwezigheid onderdeel uit maakt van de selectie. Tévez maakte deze week zijn eerste doelpunt voor City sinds zijn verbanning in september. Mede dankzij zijn treffer wonnen The Citizens met 4-0 van West Bromwich Albion. City doet door de zege nog mee om de landstitel. De achterstand op Manchester United is vijf punten.

De terugkeer van Tévez betekent volgens doelman Hart een stimulans. "We hebben veel kwaliteit voorin. Carlos komt er nu in omdat Mario (Balotelli, red.) is geschorst", zei de goalie tegen The Mirror. "Het is geweldig om Carlos terug te hebben ondanks dat er veel over hem is gezegd."

"Je kunt van hem op aan als hij op veld staat. Hij doet geen gekke dingen en geeft alles om te scoren. Het is goed dat we zo iemand hebben", aldus Hart, die refereert aan Balotelli. "Ik was gefrustreerd over zijn rode kaart. Het is vervelend om een speler op die manier kwijt te raken."

Vertonghen toch fit voor De Graafschap

Ajax kan zondag tegen De Graafschap toch een beroep doen op Jan Vertonghen. De Belg was deze week ziek, maar is hersteld. De aanvoerder van Ajax kampte met maag- en darmklachten, waardoor hij niet op het trainingsveld verscheen.

Vertonghen is echter fit genoeg om in actie te komen in de thuiswedstrijd tegen De Graafschap, meldt Ajax op de clubsite. Buitenspeler Jody Lukoki zit niet bij de wedstrijdselectie. Lukoki stond in de uitwedstrijd bij sc Heerenveen in de basis, maar trainer Frank de Boer geeft voor het duel met De Graafschap de voorkeur aan Aras Özbiliz. De vleugelspits viel in de wedstrijd tegen Heracles Almelo al in de eerste helft geblesseerd uit, maar Özbiliz is weer fit bevonden.

De Boer kan alleen nog niet beschikken over Miralem Sulejmani en Nicolai Boilesen. Gregory van der Wiel, Derk Boerrigter en Kolbeinn Sigthórsson zitten wel weer bij de selectie. Het trio maakte onlangs hun opwachting na maanden blessureleed.

Contagion

Eens in de zoveel tijd komt er weer een film uit met een aantal grote namen erin. Meestal zijn het de romantische komedies als Valentine's Day en New Year's Eve met veel bekende gezichten. Maar ook Contagion bevat een aantal grootheden uit de filmindustrie: onder anderen Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrouw en Kate Winslet krijgen te maken met een dodelijk virus.

Poels: "Solo zoals Boonen zou mooi zijn"

Wout Poels had de Amstel Gold Race eigenlijk willen overslaan, maar de goede prestatie van de Vacansoleil-DCM-renner in de Ronde van het Baskenland deed hem twijfelen. In overleg met ploegleider Michel Cornelisse staat de geboren Limburger zondag toch aan de start in het diepe zuiden van zijn provincie.

"Ik ben klaar voor zondag", zo laat Poels weten aan WielerFlits. Hij verkende onlangs het gewijzigde parcours. "Toen ik de vernieuwde finale voor het eerst zag, herkende ik het gelijk van de toertocht. In mijn eerste jaar voor Vacansoleil werd ik niet opgesteld voor de wedstrijd. Ik ben toen op de zaterdag met een paar ploegmaten de toeristenversie gaan rijden. Schitterend! Tussen alle toerfietsers", lacht de renner.

Poels schat zijn kansen goed in: "In de finale van de wedstrijd hoop ik met een elitegroepje aan de voet van de Cauberg te geraken. Dat heb ik liever dan met een peloton, met een groepje van tien man rij je eerder in de prijzen en is het vooral minder wringen. Al zou solo zoals Boonen in Parijs-Roubaix ook wel mooi zijn."

Rode PlayStation 3 gelanceerd in Groot-Brittannië

De PlayStation 3 in het rood was voor een lange tijd exclusief te koop in Japan. Daar lijkt nu verandering in te komen. De Britse verkoopsites Play en Amazon gaan hem binnenkort verkopen op hun site. De PlayStation 3 komt met een 320GB harde schijf en een bijpassende DualShock 3 controller.

Mocht je nog hopen dat de blauwe versie van de console ook naar Europa toe komt, dan moet je wat meer geduld hebben. De bazen van Sony UK hebben er nog geen interesse om deze ook te lanceren in Europa. Of de console in Nederland verkocht gaat worden is nog niet bekend.

Playstation 3 in het rood

Rode PlayStation 3 controller

Zomer: ''Op play-offs zit niemand te wachten''

Ramon Zomer treft zaterdagavond in Nijmegen zijn oud-werkgever N.E.C. Nijmegen. Met sc Heerenveen heeft hij als doel minimaal als vierde te eindigen, om aan de play-offs te ontkomen. 

Zomer treft in Nijmegen zijn oud-teamgenoten, waarmee hij het huidige seizoen nog begon. Pas laat in de transferperiode maakte de verdediger de overstap naar Friesland. De jacht op de bovenste vier plaatsen de boventoon voeren bij Zomer.

"We moeten de zeperd tegen Ajax zo snel mogelijk vergeten", zegt Zomer tegen de Leeuwarder Courant over de midweekse 0-5. "Het wordt in de laatste vijf wedstrijden alles of niks en ik ben er van overtuigd dat wij Europees voetbal halen. Op de play-offs zit niemand te wachten."

De strijd om de bovenste twee plaatsen in de Eredivisie is enerverend. Heerenveen zal genoegen nemen met een vierde plek, maar dan zal het van het rijtje Ajax, PSV, AZ en FC Twente twee clubs onder zich moeten houden. Het programma voor de Friezen zit, met wedstrijden tegen FC Twente en Feyenoord, ook niet mee.

Fernandez: ''Ajax niet beter dan Feyenoord''

Feyenoord kan in de slotweken van het seizoen weer een beroep doen op Guyon Fernandez. Terug van een schorsing heeft de aanvaller zijn mening over de titelrace klaar. 

Het niveau van koploper Ajax schat Fernandez niet al te hoog in. "Het wordt de ploeg de laatste weken ook gemakkelijk gemaakt door de tegenstanders. Ajax was dit seizoen écht niet beter dan Feyenoord", aldus de aanvaller in gesprek met het Algemeen Dagblad. Ajax werd woensdag in een zetel gezet door misstappen van alle concurrenten.

Ondanks de verwachting dat Ajax zich dus ergens in de komende weken tot landskampioen kroont, vindt Fernandez het geen teleurstellend seizoen voor Feyenoord. "Als wij er in slagen om tweede te worden, is het echt een geweldig seizoen geworden. Gezien het programma is het volgens mij ook echt mogelijk."

Fernandez heeft er vijf wedstrijd schorsing op zitten, nadat hij in februari tegen PSV voor de tweede keer dit seizoen met zijn gedrag in de fout was gegaan. Inmiddels heeft hij gesprekken gevoerd met sportpsycholoog Paul van Zwam.

"Dat is een beetje uit zijn verband gerukt. Alle spelers krijgen voor het seizoen een intakegesprek met Van Zwam. Ik dus ook. Vervolgens mag je hem altijd aanschieten als er behoefte is aan zijn hulp. Het is niet zo dat ik wekelijks bij hem op een sofa lag voor een behandeling."

Fernandez is vastberaden nog een rol van betekenis te spelen in de laatste speelronden van het seizoen. "Ik heb deze competitie maar liefst elf wedstrijden niet meegedaan vanwege een schorsing. Dus voelt het nu wel alsof ik nog iets goed kan maken door belangrijk te zijn in de jacht op Europees voetbal. Ik ben de club wel iets schuldig."

Schoorel strandt in halve finale Mersin

Tennisser Thomas Schoorel is in de halve finale van het challengertoernooi in Mersin blijven steken. De nummer vijf van de plaatsingslijst bleek niet opgewassen tegen Javier Marti (8). De Spanjaard won met 7-5 en 6-0. Voor Schoorel, die in de kwartfinale Igor Sijsling klopte, was het na Cherbourg zijn tweede halve finale van een challenger in 2012.

De lange Amsterdammer begon met een vroege break nog goed aan de partij, maar Marti kwam terug. De op de wereldranglijst 56 plaatsen lager geklasseerde Spanjaard brak echter meteen terug en had daarna de betere kansen. Pas in de elfde game sloeg hij toe om daarna de set uit te serveren. Vervolgens was het hek van de dam en kwam Schoorel er in het tweede bedrijf niet meer aan te pas.

Heitinga: ''Wedstrijd van het jaar''

Liverpool en Everton strijden zaterdagmiddag op Wembley om een finaleplaats in de FA Cup. John Heitinga versus Dirk Kuijt. De oud-Ajacied spreekt van de wedstrijd van het jaar. 

In de Premier League was Liverpool dit seizoen twee keer (0-2 en 3-0) de sterkste in de Merseyside-derby. In de halve finale FA Cup willen de Toffees eindelijk weer eens als winnaar van het veld stappen. Oranje-international John Heitinga noemt de wedstrijd "een duel op zich."

"Nu we zo dichtbij zijn, willen we die beker winnen", is Heitinga stellig tegenover De Telegraaf. Maar ook bij The Reds wordt vurig gehoopt op succes in de halve finale, weet Kuijt. "In totaal zijn er 120.000 fans van beide clubs in Londen, met en zonder kaart. Ik kwam kaarten te kort."

Heitinga lijkt zeker van een basisplaats, Kuijt rekent zelf ook op een plek bij de eerste elf. "Ik heb zaterdag gespeeld, dinsdag rust gehad en ga ervan uit dat ik start. Maar laat ik het zo zeggen: ik ben klaar om op welke positie dan ook te spelen. Ik heb eerder op Wembley gestaan: een geweldige ervaring."

Kuijt hoopt zaterdag de stap te zetten naar een nieuwe finaleplaats in zijn carrière. "Ik heb de finale van het WK, de Champions League en de League Cup gespeeld. De eindstrijd van de FA Cup, afgesloten met winst, past prima in dat rijtje", aldus de Katwijker, die met FC Utrecht eerder de Nederlandse beker wist te winnen.

'Bleker met rug tegen muur rond Hedwigepolder'

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) is in het gesteggel rond de Hedwigepolder met zijn rug tegen de muur gezet door de Europese Commissie. Dat concludeerde Commissaris van de Koningin van Zeeland en partijgenoot Karla Peijs zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed.

Ze wees erop dat Bleker in een eerder plan veel buitendijkse maatregelen had staan, maar dat accepteerde de Europese Commissie niet. "Sindsdien staat Bleker met zijn rug tegen de muur."

Als minister van Verkeer en Waterstaat heeft ze in het verleden zelf het verdrag over het onder water zetten van de Hedwigepolder getekend. "Toen was daar in Zeeland nog een meerderheid voor. Maar bijna onmiddellijk na de ondertekening is dat front uit elkaar gevallen en nooit meer tot elkaar gekomen."

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy zei dat de Europese Commissie niet veel anders doet dan controleren of Nederland door rood rijdt. Vrijdag presenteerde Bleker een plan om een derde van de polder samen met drie andere polders onder water te zetten.

Voor- en tegenstanders van ontpoldering hebben aangekondigd het plan aan te vechten. De provincie Zeeland gaf vrijdag al aan moeite te hebben met de plannen. "Niet alleen vanwege het feit dat er nu op vier plaatsen wordt ontpolderd, maar ook vanwege de voorziene kosten."

Peijs zei er genoeg van te hebben dat iedereen iedere vijf jaar met elkaar in de clinch ligt over wat er moet gebeuren. Ze zei alleen ontpoldering te accepteren als de Europese Commissie belooft dat er nooit meer ontpolderd hoeft te worden. Gerbrandy zei dat dit nooit zal worden beloofd, waarop Peijs liet weten dat de Zeeuwen dan altijd dwars blijven liggen.

Maradona: ''Bayern klopt Real''

Diego Maradona verwacht niet dat de Champions League-finale zal gaan tussen Barcelona en Real Madrid. Volgens de oud-vedette klopt Bayern München Real Madrid in de halve finales. Maradona bekritiseert slecht gerunde voetbalclubs in Europa. Bayern München noemt hij als tegenvoorbeeld.

"Bayern München is negen procent in handen van Adidas, negen procent Audi en voor tachtig procent van partners en aandeelhouders", analyseert Maradona in zijn column voor Times of India.

"De fans zijn de echte bazen van het aandeelhouderschapsbedrijf Bayern München. Om deze reden kan het team zoveel besteden als het doet en heeft het succes op het veld en in marketingacties. Dit is een voorbeeld van een goed gerunde, democratische club, waarvan ik denk dat ze Real Madrid gaan verslaan in de halve finale Champions League", aldus Pluisje.

Maradona greep zijn column ook nog even aan om uit te halen naar Manchester City en Chelsea. "Deze clubs hebben eigenaars die biljonair zijn en cheques kunnen uitschrijven om de verliezen van de club te dekken. Maar is dit de beste manier om een succesvol voetbalteam te runnen? Ik denk het niet. Het is een verouders systeem, bestemd voor de prullenbak."

'Del Piero wil naar Amerika'

Alessandro Del Piero wil na dit seizoen graag naar de Verenigde Staten. New York Red Bulls en LA Galaxy hebben zijn voorkeur als nieuwe werkgever. Dat beweert in ieder geval een clubbestuurder van Montreal Impact, de club die ook interesse had in de 37-jarige Italiaan, die in zijn laatste contractjaar bij de Oude Dame het vooral moet hebben van invalbeurten.

"In januari hebben we contact gehad met Del Piero, maar hij heeft ons aanbod afgewezen", zegt clubbestuurder Nick De Santis tegenover TMW. "Hij vertelde ons dat hij liever naar LA Galaxy of New York vertrekt. Daarna is er geen contact meer geweest."

Toch staat de Canadese club, die speelt in de Amerikaanse Major League Soccer, nog altijd open voor een eventuele komst van de Italiaan. "Als hij er anders over gaat denken, zullen we de deur zeker niet in zijn gezicht dichtslaan."

Cipiers België staken om ontsnapping

Cipiers in het Belgische Nijvel en Ittre hebben zaterdag het werk neergelegd om veiliger werkomstandigheden af te dwingen. Dat hebben Belgische media zaterdag bericht. De cipiers verklaarden zich solidair met hun collega's in Aarlen, die staakten sinds gevangenen bij hun ontsnapping twee bewaarders ernstig toetakelden.

De twee Aarlense cipiers zijn inmiddels weer aan de beterende hand. Vrijdagavond raakten ze zwaargewond toen twee gedetineerden hun ontsnapping bevochten door de twee bewaarders kortstondig te gijzelen. De cipiers werden met scheermesjes bewerkt.

Gevangenispersoneel elders in het land overweegt naar verluidt zich bij hun stakende collega's aan te sluiten.

Dekker naar Spelen, Nederlands record Lijesen

Inge Dekker heeft zich bij de Swim Cup in Eindhoven verzekerd van een olympisch startbewijs. De in Marseille trainende zwemster kwam in de series van de 100 meter vlinderslag tot een tijd van 58,22 seconden. Daarmee voldeed ze aan de olympische limiet.

Bastiaan Lijesen verbeterde op de 50 meter rugslag zijn eigen nationale record. De NZE-zwemmer kwam in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion tot een tijd van 24,86 seconden. Daarmee was hij achttien honderdsten sneller dan zijn oude toptijd die hij een jaar geleden tijdens de Swim Cup liet noteren.


Dekker naar Spelen, Nederlands record Lijesen (Foto: Novum)

Timina zet eerste stap in herkansing

Tafeltennisster Elena Timina heeft de eerste ronde in de herkansing van het olympisch kwalificatietoernooi in Luxemburg gewonnen. De geboren Russin won met 4-2 van Bernadette Szocs uit Roemenië: 9-11, 11-5, 11-4, 11-5, 8-11 en 11-6. Timina's volgende tegenstander is de Wit-Russin Veronika Pavlovich. Zij was in de eerste herkansingsronde vrijgesteld.

Timina is in Luxemburg op jacht naar een startbewijs voor de Spelen van Londen. Als ze daarin slaagt, mag Nederland een team sturen, aangezien Li Jiao en Li Jie zich al eerder kwalificeerden. Nadat Timina de eerste ronde overleefd had, ging het vrijdag in de tweede ronde mis. De 42-jarige moet nog twee wedstrijden winnen voor een startbewijs.

Agent schiet vluchtende inbreker in been

Een agent heeft vrijdagavond in het Brabantse Heeswijk-Dinther een inbreker in zijn been geschoten. De 25-jarige man zonder vaste woonplaats probeerde even voor middernacht over een schutting weg te vluchten, meldt de politie.

Na een inbraakmelding hadden agenten de man in een achtertuin van een woning aan de Torenstraat betrapt. Hij probeerde net over een schutting te klimmen om aan hen te ontsnappen. De agenten riepen meerdere keren dat hij moest stoppen, maar hij luisterde niet. Daarop werd hij in zijn been geschoten.

De inbreker viel op de grond. Hij is naar een ziekenhuis gebracht. Een speurhond vond later inbraakgereedschap in de tuin. Een auto in de straat die waarschijnlijk van de man was, is in beslag genomen.

Suárez zou 'WK-actie' herhalen voor Liverpool

Luis Suárez zou, als dat in het belang van Liverpool is, zijn 'keeper-actie' namens Uruguay op het WK 2010 weer uitvoeren. In de kwartfinale tegen Ghana haalde Suárez destijds een bal van de lijn met de hand. De daaropvolgende strafschop van Asamoah Gyan werd gestopt, waarna de weggestuurde Suárez een vreugdesprintje maakte langs de zijlijn.

Als het in het belang van zijn club Liverpool is, zou hij zijn actie in het FA Cupduel met Everton zó herhalen, erkent de oud-Ajacied. "Het offer dat ik bracht was omdat het voor Uruguay erg belangrijk was om de halve finale te bereiken. Nu wil ik met Liverpool deze halve finale winnen", aldus de aanvaller tegenover The Sun.

"Het zal wederom een groot offer zijn maar ik heb dat over voor het team. Als de noodzaak er zou zijn dat ik de bal met mijn hand zou moeten stoppen zodat we winnen, dan doe ik dat. Succes voor Liverpool is belangrijker dat wat dan ook. Ik hoop alleen dat het niet nodig is."

Alderweireld: ''Mogen dit niet meer weggeven''

Toby Alderweireld weet dat Ajax de koppositie in de laatste weken van de competitie niet meer uit handen mag geven. Ook volgens hem mag De Graafschap-thuis niet worden onderschat. 

De thuiswedstrijd tegen De Graafschap is relatief makkelijk voor Ajax, dat zal niet worden ontkend. Maar dat juist daarin het gevaar zit beseft verdediger Alderweireld terdege. "We beseffen heel goed dat we iedere keer weer hetzelfde moeten brengen, want anders kan het zo weer kantelen. Maar goed, normaliter mogen we deze uitgangspositie nooit meer weggeven", aldus de Belg op de officiële website van Ajax.

"Het kampioenschap leeft bij de club en immens bij de spelersgroep", gaat Alderweireld verder. "Dat zie je ook aan ons spel." Alderweireld is blij dat de Amsterdammers niet weer in de achtervolging moeten, zoals dat in de voorgaande jaren wel het geval was. "Hoewel we in een zetel zitten moeten we het nog wel even volhouden tot de uitwedstrijd bij FC Twente. Dat wordt een cruciale wedstrijd", zegt hij. "Toch is het wel lekker dat de rollen nu een keer zijn omgedraaid."

Zondag moet dus eerst met De Graafschap afgerekend worden. Alderweireld heeft er zin in. "Ik sta momenteel echt met plezier in het veld. We betreden het veld met de borst vooruit en met een hoop vertrouwen, zonder arrogant te zijn. De Graafschap zal wel inzakken, dus we zullen geduldig moeten blijven", aldus Alderweireld.

Een vroege treffer kan de Amsterdammers in het zadel helpen. "Als de eerste treffer een beetje snel valt, zal het iets gemakkelijker gaan. Zo niet, moeten we toch een snelle, sterke speler als Poepon in de gaten houden."

Koster wordt trainer Beerschot

Adrie Koster wordt de komende twee seizoenen trainer van Beerschot. Dat heeft de Antwerpse club vrijdag bekendgemaakt. De 57-jarige Zeeuw zat sinds eind oktober zonder club nadat hij bij Club Brugge was ontslagen. Koster werkt tot het einde van het seizoen als bondscoach van het Nederlands team onder 20 jaar. Interim-trainer Wim de Corte maakt het seizoen af bij de Beren.

Koster moet Beerschot 'fysiek, modern en intelligent' laten voetballen, stelt voorzitter Patrick Vanoppen. "Daarbij moeten we voluit durven opteren voor de aanval. Ik ben ervan overtuigd dat Adrie Koster de juiste man op de juiste plek is om met deze club stappen te zetten richting subtop in België."

Koster was eerder trainer van Willem II, Roda JC, Helmond Sport, TOP Oss, Excelsior, VVV-Venlo, RKC Waalwijk en Ajax voordat hij naar België verhuisde. Als speler kwam hij uit voor Roda en PSV en speelde hij drie interlands.


Adrie Koster wordt trainer Beerschot (Foto: Novum)

Isner moeizaam langs Sweeting in Houston

John Isner heeft met de nodige moeite de halve finale van het ATP-toernooi in Houston bereikt. De als tweede geplaatste Amerikaanse tennisser had twee tiebreaks nodig om zich van zijn landgenoot Ryan Sweeting te ontdoen: 7-6 (1) en 7-6 (4). In de halve eindstrijd is Feliciano Lopez (3) uit Spanje Isners opponent. Lopez zag de Argentijn Carlos Berlocq bij een 6-4, 2-2 achterstand opgeven.

De andere halve finale gaat tussen Michael Russell en Juan Monaco (4). Russell, die in de tweede ronde Mardy Fish, de nummer een van de plaatsingslijst, verraste, was in drie sets te sterk voor Ryan Harrison: 6-1, 5-7 en 6-3. De Argentijn Monaco was net iets beter dan Kevin Anderson (5) uit Zuid-Afrika: 7-6 (4) en 7-5.


Isner moeizaam langs Sweeting in Houston (Foto: Novum)

[NBA] Knicks geven Wizards afstraffing

New York Knicks heeft vrijdag goede zaken gedaan in de strijd om de play-offs in de NBA. In de eigen Madison Square Garden waren de Knicks met 103-65 veel te sterk voor Washington Wizards. Philadelphia 76ers verloor bovendien thuis van New Jersey Nets met 89-95, waardoor de Knicks over de Sixers heenspringen naar de zevende plaats in de Eastern Conference.

De Knicks stormden vanaf de eerste seconden over de Wizards heen en stonden bij rust al 21 punten voor. Ook in de tweede helft bleef de afstraffing doorgaan. Sinds 2008 haalde een bezoekende ploeg niet zo weinig punten in New York. De 103 van de Knicks waren een prestatie van de hele ploeg. J.R. Smith scoorde 23 punten, Carmelo Anthony, Baron Davis en Steve Novak ieder achttien.

Overige uitslagen NBA vrijdag:

Toronto Raptors - Boston Celtics 84-79

Orlando Magic - Atlanta Hawks 81-109

Indiana Pacers - Cleveland Cavaliers 102-83

Miami Heat - Charlotte Bobcats 105-82

Detroit Pistons - Milwaukee Bucks 97-113

New Orleans Hornets - Utah Jazz 96-85

Houston Rockets - Phoenix Suns 105-112

Oklahoma City Thunder - Sacramento Kings 105-89

Los Angeles Lakers - Denver Nuggets 103-97

Portland Trail Blazers - Dallas Mavericks 94-97


Knicks geven Wizards afstraffing (Foto: Novum)

Need for Speed-film in de planning

Electronic Arts wil graag een film maken van de Need for Speed-franchise, waarbij de films de richting op gaan van The Fast and the Furious-franchise. EA heeft namelijk ontwikkelaar John Gatins, bekend van Real Steel ingehuurd om de franchise om te zetten naar het witte doek.

Paramount, Sony en Warner Bros hebben mogelijk interesse in een film voor de Need for Speed-franchise. Hiervan zou Paramount de meest serieuze kandidaat zijn. Tot op heden zijn er achttien Need for Speed-games uitgekomen, die meer dan honderd miljoen dollar hebben opgeleverd.

NfS

Six Flags: New Orleans

Na de overstromingen is New Orleans nooit echt terug naar haar voormalige glorie gegaan. En zo is dat ook met het Six Flags pretpark dat daar zit. Doet me een beetje denken aan de kermis van Pripyat, het stadje nabij de Tsjernobyl kerncentrale. Voor urban explorers natuurlijk een toffe plek om eens te bekijken en er mooie foto's van te maken.

Klik hier om een fotoalbum te zien van het verlaten pretpark.

Duits schip met wapens voor Syrië onderschept

Een Duits schip dat Iraanse wapens naar Syrië zou willen vervoeren is op de Middellandse Zee onderschept. De Hamburgse reder van de Atlantic Cruiser gelastte het schip rechtsomkeert te maken nadat hij was gewaarschuwd over de verdachte vracht.

De Atlantic Cruiser was verhuurd aan het Oekraïense White Whale Shipping, liet eigenaar Torsten Lüddeke van C.E.G. Bulkvervoer zaterdag in het Duitse weekblad Der Spiegel weten. De verhuurder beweerde het vrachtschip te willen laden met pompen en vergelijkbare instrumenten. ''We legden het schip stil toen ons informatie bereikte over de lading wapens.''

Het Duitse ministerie van economische zaken zegt een onderzoek in te stellen naar alle schendingen van het wapenembargo dat tegen Syrië van kracht is. Over de Atlantic Cruiser kon het ministerie nog niets zeggen.

Noord-Korea benoemt 70 generaals

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft zaterdag 70 officieren bevorderd tot generaal. De maatregel moet de positie van de nieuwe leider, die sinds het overlijden van zijn vader Kim Jong-il in december bijna al diens functies heeft overgenomen, verder versterken.

Vrijdag werden tijdens een zitting van het parlement nieuwe benoemingen in het kabinet en in het parlement aangekondigd. Het parlement benoemde de nieuwe leider tot 'eerste' voorzitter van de machtige Nationale Defensiecommissie.

Noord-Korea herdenkt dezer dagen met talrijke ceremonies dat de stichter van het communistische land, Kim il-Sung, 100 jaar geleden werd geboren.

Tatoeage 'verwijderd' met schuurmachine

Wijkbewoners in Veenendaal keken zaterdag vreemd op en belden verontrust 112 omdat zij een man met een bebloede hand zagen rondlopen. Agenten kwamen ter plaatse om poolshoogte te nemen.

Al snel bleek dat de man had geprobeerd om met een schuurmachine een tatoeage te verwijderen. Deze tatoeage, de naam van zijn vorige vriendin, was door zijn actie slechts gedeeltelijk verwijderd. 

Apple-topman op bezoek bij Valve

Tim Cook, de CEO van Apple, is gespot tijdens een bezoekje aan Valve. Mogelijk gaan Valve en Apple nog meer samenwerken. In 2010 begon Steam met het ondersteunen van Mac-games, terwijl Gabe Newell, mede-oprichter van Valve, in 2007 nog zei dat Apple gaming 'gewoon niet begrijpt'.

Apple begon pas vanaf 2007 echt interesse te tonen in gaming. Daarvoor waren er wel al gesprekken tussen Valve en Apple, maar die liepen op niets uit, zo blijkt uit een interview met Newell in 2007: "We have this pattern with Apple where we meet with them, people there go 'wow, gaming is incredibly important, we should do something with gaming,' and then we'll say, 'OK, here are three things you could do to make that better,' and then they say OK, and then we never see them again."

Op internet gaan er al veel geruchten rond. Gaat Steam binnenkort ook iPad- en iPod-games ondersteunen? Het is afwachten, want Valve en Apple hebben zelf nog niets bekendgemaakt.

19-jarige kijkt Titanic al sinds haar 4e

Met de rerelease van Titanic in de bioscopen kan een heel nieuwe generatie de liefdesfilm opnieuw op een groot doek beleven. Zoals Selma Derks die sinds het uitkomen al fan is. Ze was toen vier.

Sindsdien kijkt ze Titanic minstens een keer per maand, eerst op VHS, nu op dvd. En sinds de film in 3D draait gaat ze dagelijks naar de bioscoop. Ze heeft van de bioscoop dan ook onbeperkt toegang gekregen. Selma spaart ook alles van Titanic. Posters, beeldjes en boeken. Maar het meest houdt ze van de film die na honderden keren kijken nog steeds niet verveelt.

'Robin Gibb ligt in coma'

Robin Gibb ligt in comateuze toestand in het ziekenhuis. Volgens verschillende Britse media heeft de Bee Gee nog maar enkele dagen te leven. Gibb kreeg vorig jaar te horen dat hij ernstig ziek was.

De familie van de 62-jarige Gibb zou niet van zijn zijde wijken. De muzikant moest woensdag al een optreden laten schieten omdat hij te ziek was. Een woordvoerder liet weten dat hij in stabiele toestand in het ziekenhuis lag, maar liet verder niets los. Volgens Britse media was hij in het ziekenhuis beland vanwege een longontsteking.

Robin Gibb werd vorige maand geopereerd aan zijn darmen, nadat hij vorig jaar ernstig ziek was geworden. Hij heeft nooit gesproken over de precieze aard van zijn ziekte. Wel liet hij eerder weten dat een gezwel aan zijn dikke darm was verwijderd.

'OM onderzoekt verrijking bij top Vestia'

Justitie is een onderzoek begonnen naar verrijking bij de top van Vestia. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van ingewijden.

Het onderzoek zou zich richten op provisies op renteverzekeringen die de grootste woningcorporatie van Nederland op grote schaal had afgesloten. Die hebben de woningcorporatie bijna de kop gekost.

Het Openbaar Ministerie (OM) zou onder meer bekijken of oud-topman Erik Staal en het hoofd van de treasury-afdeling bij de zelfverrijking betrokken zijn. Ook de rol van onder meer ABN Amro en Deutsche Bank wordt onderzocht. Bij die banken heeft Vestia de renteverzekeringen gekocht.

Staal wilde de woningcorporatie via derivaten verzekeren tegen een te hoge rente. Omdat de rente juist laag stond, moest Vestia extra onderpand storten bij de banken. Hiervoor moest een noodlening van ruim een miljard euro worden afgesloten. Om uit de schulden te komen, heeft het bedrijf besloten vastgoed te verkopen en de huren voor nieuwe huurders te verhogen.

Het OM bekijkt of de top zelf aan de transacties heeft verdiend. Eerder leidde de 3,5 miljoen euro die Staal bij zijn vertrek kreeg tot veel verontwaardiging. De koepelvereniging van woningcorporaties Aedes pleitte donderdag voor een externe toezichthouder voor woningcorporaties om affaires als deze te voorkomen.

Beelden van de slechtste Xbox-game aller tijden

Fist Firehead, een game die zo slecht was dat Microsoft het na de eerste beelden in de prullenbak wierp. Het spel zou een Xbox-launchgame worden, maar Microsoft weigerde het spel te ondersteunen omdat het 'verschrikkelijk slecht' was.

De beelden zijn gelekt door YouTuber darkfalzx. Volgens hem komt het bijna nooit voor dat Microsoft een spel weigert. Tijdens het spelen moest hij worstelen met gruwelijk slechte controls, een irritante camera en een extreem hoge moeilijkheidsgraad.

Nadat Fist Firehead werd afgewezen trok ook uitgever Majesco zich terug, waarna de ontwikkeling bij Beenox werd stopgezet en het project in de vergetelheid raakte. Tot vandaag, want nu kun je hieronder de beelden bekijken.

Miyamoto: 'Nieuwe F-Zero niet verrassend genoeg'

Shigeru Miyamoto van Nintendo denkt niet dat een nieuwe F-Zero zal aanslaan. Met de hardware die Nintendo nu tot haar beschikking heeft is het niet mogelijk om net zo'n verrassende en nieuwe game te maken als F-Zero.

"I think at the time F-Zero was a really big surprise, a new thing, a product that made sense," vertelde Miyamoto. "I don't see with current hardware how you could create a similar surprise."

F-Zero zou op de Wii niet zo veel verschillen van de GameCube-game, en zou dus ook niet aanvoelen als een nieuwe ervaring. Maar er is een kleine kans dat F-Zero wel naar de Wii U komt. "But maybe with future hardware, with Wii U coming up, maybe we could create something that does make sense, either as a smaller game, or a fully fledged title," voegde Miyamoto er als laatst aan toe.

F-Zero is een reeks van futuristische racespellen. F-Zero GX werd in 2003 uitgebracht voor GameCube en werd erg positief ontvangen. Veel fans van de F-Zero-reeks hopen nog steeds op een vervolg.

Dood collega redde Paskal Jakobsen

Paskal Jakobsen is door de dood van zijn collega Chris Götte in 2001 flink wakker geschud. "Gek om te zeggen, maar dat grote verdriet werd eigenlijk mijn redding", zegt de zanger van Bløf zaterdag in De Telegraaf. "Mijn opgekropte gevoelens waren in één klap onbelangrijk."

Vlak voordat Götte door een motorongeluk om het leven kwam, zat Jakobsen tegen een burn-out aan. "Er was een waanzinnige werkdruk. Bijna alle dagen in de week reisden we door Nederland", vertelt de zanger. "Ik was een jonge vent van 26. Er is toch iets niet in orde als je dan een dutje moet doen in de tijd tussen de soundcheck en het concert."

Jakobsen vertelt dat hij en zijn Bløf-collega's Bas Kennis en Peter Slager 'totaal verdoofd' waren toen ze hoorden dat Götte was overleden. Vervolgens kwam de discussie of Bløf door moest gaan of niet. "Ik kon blijkbaar kiezen. Het was geen heilig moeten of domweg doorklunen", aldus Jakobsen. "Bløf was een keuze en toen leerde ik weer genieten van het muziek maken. Ik ben Chris daar dankbaar voor."

Holland's Got Talent blijft meeste kijkers trekken

Holland's Got Talent is net als vorige week het best bekeken programma van vrijdag. Naar de talentenjacht van RTL, met onder anderen Gordon in de jury, keken ruim 1,9 miljoen mensen.

Het SBS-programma De Vrienden van Amstel Zingen Kroonjuwelen leverde een aantal kijkers in. Vorige week stemden nog 594.000 mensen af op het programma, terwijl er deze week 483.000 mensen voor thuis bleven. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

De Schat van De Oranje trok vrijdag 558.000 kijkers. Het realityprogramma, waarin bekende Nederlanders op zoek gaan naar een schat, is iets beter bekeken dan vorige week, toen keken hier 545.000 mensen naar.

Na Holland's Got Talent stemden de meeste mensen vrijdag af op Goede Tijden, Slechte Tijden, hier bleven 1,6 miljoen mensen voor thuis. De top drie wordt gesloten door het achtuurjournaal met bijna 1,4 miljoen kijkers.

Woningbezitter spaart voor aflossing

Steeds meer huisbezitters sparen extra om hun hypotheeklening aan het eind van de looptijd te kunnen aflossen. Ze zijn zich er meer dan vroeger van bewust dat hun huis niet meer automatisch ieder jaar meer waard wordt, zegt een woordvoerder van ING.

In de afgelopen twee kwartalen had rond de 60 procent van de ING-hypotheekhouders een spaarpotje aangelegd. Daarvoor lag dat rond de 50 procent.

De toegenomen spaardrift is volgens ING een direct gevolg van de prijsdalingen op de woningmarkt.

[Video] Samenvattingen Jupiler League

Gisteravond werd er in de Jupiler League een complete speelronde afgewerkt. FC Zwolle mocht zich op twee ronden voor het einde tot nieuwe kampioen kronen en promoveert richting Eredivisie, maar er waren meer belangrijke duels. Hieronder de samenvattingen van alle wedstrijden.

FC Zwolle - FC Eindhoven

Almere City FC - Sparta Rotterdam

Helmond Sport - SC Cambuur

FC Dordrecht - FC Den Bosch

MVV - Go Ahead Eagles

Willem II - AGOVV

FC Oss - Fortuna Sittard

FC Volendam - FC Emmen

SC Veendam - Telstar

Gedupeerden Alphen willen geld vriend Tristan

Gedupeerden van de schietpartij in winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn eisen geld van een vriend van Tristan van der Vlis.

Het gaat om de man die zou hebben geweten van de plannen van Tristan, maar niet zou hebben ingegrepen.

Letselschadeadvocaat Lionel Lalji bevestigde zaterdag een bericht hierover in het AD. Lalji staat ruim 20 slachtoffers en nabestaanden bij. "Tristan is dood, daarom richten we voor claims onze pijlen op anderen."

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, wordt de vriend van Tristan vervolgd. Lalji wil zijn cliënten in een eventuele strafzaak als slachtoffer voegen.

Veiligheidsagenten Obama geschorst om wangedrag

Twaalf agenten van de geheime dienst die de veiligheid van de Amerikaanse president Barack Obama bij een bezoek aan Colombia hadden moeten regelen zijn geschorst vanwege beschuldigingen van wangedrag. Een tipgever stelde dat prostituees bij het wangedrag betrokken zijn. Een woordvoerder van de Amerikaanse geheime dienst ontkende dit niet.

Het incident dreigt het bezoek van Obama te overschaduwen. Hij bezoekt een economische top in Cartagena. De agenten zouden zich hebben misdragen voordat Obama vrijdagnacht aankwam. Hun gedrag zou geen invloed hebben gehad op de veiligheidsplannen voor de reis van de president.

Zeker een agent zou zich hebben ingelaten met prostituees in Cartagena. De agenten verbleven in Hotel Caribe, waar ook de staf van het Witte Huis en de pers tijdens de top verblijven.

Een hotelmedewerker die zijn naam niet durfde te geven uit angst zijn baan te verliezen, zei dat de agenten ongeveer een week geleden arriveerden. Ze zouden tijdens hun verblijf veel hebben gedronken. De agenten zouden het hotel donderdag hebben verlaten, een dag voordat Obama en andere regionale leiders arriveerden.

De betrokken agenten zijn terug naar hun vaste werkplek gestuurd en vervangen door collega's, laat de woordvoerder van de geheime dienst weten. De zaak wordt verder intern afgehandeld.

Advocaten betwisten bewijs tegen Mikelsons

De advocaten van de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak Robert Mikelsons. vinden dat er te weinig bewijs is voor een deel van het misbruik dat hij heeft bekend. "Een bekentenis alleen is onvoldoende bewijs", zeggen zij zaterdag in NRC Handelsblad.

De advocaten, Willem Anker en Tjalling van der Groot, gaan er maandag in de rechtszaak op wijzen dat er in sommige gevallen geen beeld van het misbruik is. Ze noemen de Schiedammer Parkmoord als een voorbeeld waarin iemand dingen bekent die hij niet heeft gedaan.

In die zaak werd Cees B. in 2001 veroordeeld voor de moord op Nienke Kleiss. De echte dader meldde zich in 2004, waarna B. werd vrijgelaten en zes ton schadevergoeding kreeg. De zaak wordt gezien als een van de grootste rechterlijke dwalingen ooit in Nederland.

Hoeveel van de 82 misbruikfeiten zij aanvechten, willen ze maandag in de rechtbank pas zeggen. Volgens de advocaten wordt in de zaak 'lenig' omgesprongen met de wet en het recht. Dat de ouders spreekrecht krijgen, is daar volgens hen een voorbeeld van.

Formeel hebben de ouders daar geen recht op. "De rechtbank zegt dat de wetgever 'de aard en omvang' van deze zaak niet voor ogen kan hebben gehad. Maar je kunt de wet niet aanpassen aan een zaak." De advocaten stellen maandag met meer voorbeelden te komen waarin de wet is opgerekt.

Musea openen de deuren tijdens Museumweekend

Bijna 500 musea zetten zaterdag en zondag hun deuren wagenwijd open voor het publiek tijdens de 31e editie van het Museumweekend. De meeste musea zijn toegankelijk voor het symbolische bedrag van 1 euro. Bij sommige musea mogen bezoekers gratis naar binnen.

Het thema van het Museumweekend is dit jaar 'Laat je verrijken door het museum'. De instellingen organiseren allerlei activiteiten tijdens het evenement. Zo kunnen bezoekers aan het Fries Museum in Leeuwarden rondrijden in een oud legervoertuig. In het Frans Hals Museum in Haarlem wordt een verhaal verteld over Haarlems bier in de Gouden Eeuw.

Ook het Scheepvaartmuseum en het EYE Filmmuseum in Amsterdam en het Drents Museum in Assen, die alle drie onlangs heropenden, zijn te bezoeken.

Het Museumweekend trok vorig jaar bijna 1 miljoen bezoekers. Het evenement is een initiatief van de Nederlandse Museumvereniging, die vooral mensen probeert binnen te halen die niet of bijna nooit een museum bezoeken.

Explosies bij bezoek Obama aan Colombia

In Colombia zijn vrijdag vier bommen ontploft tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan dat land. Er zijn geen gewonden. De politie sluit niet uit dat het een protest is van linkse guerrilla's tegen Obama.

Twee bommen kwamen tot ontploffing in de buurt van de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Bogota. De andere twee explosies vonden plaats in de oude havenstad Cartagena, 650 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad.

Obama is in Cartagena voor de topconferentie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).

Bankiers moeten eed gaan afleggen

Bankiers en andere medewerkers van financiële ondernemingen moeten verplicht een eed of belofte afleggen. Ze moeten tijdens een officiële ceremonie beloven dat ze hun functie integer en zorgvuldig zullen uitoefenen, de klant centraal zullen stellen en het vertrouwen in de sector zullen bevorderen.

Dat schrijft minister Jan Kees de Jager (Financiën) aan de Tweede Kamer. Hij wil de eed of belofte laten afleggen, omdat de gewenste omslag in de financiële sector 'een sterke morele dimensie' heeft naast het veranderen van wetten en regels.

Voor bestuurders gaan dezelfde regels gelden. De eed of belofte wordt dan onderdeel van de geschiktheids- en betrouwbaarheidstoets die nu al wordt doorlopen bij de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Medewerkers van financiële instellingen zoals receptionistes en schoonmakers worden vrijgesteld van de eed.

Bankiers moeten eed gaan afleggen
Bankiers moeten eed gaan afleggen (Foto: ANP)

Uitslag kwalificatie China

Nico Rosberg start morgen tijdens de Grand Prix van China van poleposition. De Duitser was Lewis Hamilton, die de tweede tijd reed, ruim een halve seconde te snel af. Michael Schumacher reed de derde tijd, maar zal morgen van de tweede plaats starten door de gridstraf van vijf plaatsen voor Hamilton.

Sergio Perez zette in het eerste deel van de kwalificatie de snelste tijd neer. Hij deed dit net als Fernando Alonso, die de tweede tijd reed, op zachte banden. Romain Grosjean reed de derde tijd. Jean-Eric Vergne was de snelste van de afvallers. Ook Heikki Kovalainen, Vitaly Petrov, Timo Glock, Charles Pic, Pedro de la Rosa en Narain Karthikeyan waren niet snel genoeg om het tweede deel van de kwalificatie te halen. Wel wist iedereen ruim binnen de 107% van de tijd van Perez te blijven.

In de tweede sessie reed Mark Webber na het vallen van de vlag de snelste tijd. De Red Bull-coureur was Nico Rosberg een kwart tiende te snel af. Doordat Romain Grosjean helemaal aan het einde zich nog de top tien in wist te rijden, viel Sebastian Vettel buiten de top tien. Hij wist zijn tijd nog wel te verbeteren, maar niet voldoende om zich voorbij Fernando Alonso op de tiende stek te rijden. Ook Felipe Massa, Pastor Maldonado, Bruno Senna, Paul di Resta, Nico Hülkenberg en Daniel Ricciardo wisten zich niet de top tien in te rijden.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:35.121   3
2 L. Hamilton McLaren 1:35.626 +0:00.505 5
3 M. Schumacher Mercedes 1:35.691 +0:00.570 5
4 K. Kobayashi Sauber 1:35.784 +0:00.663 3
5 K. Räikkönen Lotus 1:35.898 +0:00.777 5
6 J. Button McLaren 1:36.191 +0:01.070 3
7 M. Webber Red Bull 1:36.290 +0:01.169 3
8 S. Perez Sauber 1:36.524 +0:01.403 3
9 F. Alonso Ferrari 1:36.622 +0:01.501 3
10 R. Grosjean Lotus Geen tijd   2

11 S. Vettel Red Bull 1:36.031   8
12 F. Massa Ferrari 1:36.255 +0:00.224 6
13 P. Maldonado Williams 1:36.283 +0:00.252 6
14 B. Senna Williams 1:36.289 +0:00.258 6
15 P. di Resta Force India 1:36.317 +0:00.286 6
16 N. Hülkenberg Force India 1:36.745 +0:00.714 6
17 D. Ricciardo Toro Rosso 1:36.956 +0:00.925 6

18 J. Vergne Toro Rosso 1:37.714   8
19 H. Kovalainen Caterham 1:38.463 +0:00.749 9
20 W. Petrow Caterham 1:38.677 +0:00.963 7
21 T. Glock Marussia 1:39.282 +0:01.568 10
22 C. Pic Marussia 1:39.717 +0:02.003 10
23 P. de la Rosa HRT 1:40.411 +0:02.697 7
24 N. Karthikeyan HRT 1:41.000 +0:03.286 10

CD: Shearwater - Animal Life

Shearwater heeft een doorstart gemaakt dit jaar. Waar vroeger de Okkervil River-heren Jonathan Meiburg en Will Sheff beide bands gebruikten om hun muzikale hersenspinsels tot uiting te brengen, brak Meiburg vorig jaar met Okkervil River. Het was tijd voor Shearwater wat hem betreft. Die verschuiving levert ook een ander geluid op voor de band. Shearwater houdt het niet meer bij de rustigere composities die niet bij Okkervil River pasten, op Animal Life wordt het beest voorzichtig losgelaten.

Zalm: oordeel commissie over Bos te hard

Oud-minister van Financiën Gerrit Zalm vindt dat Wouter Bos er bekaaid vanaf is gekomen in het onderzoek van de commissie-De Wit naar de kredietcrisis. Zalm zegt zaterdag in NRC Handelsblad dat Bos het juist goed heeft gedaan. "Ik hoop dat ik hetzelfde zou hebben gedaan", aldus Zalm over zijn opvolger.

Zalm noemt het rapport van de commissie waardevol en minutieus. Maar het oordeel over Bos is 'onevenredig hard'. "Eerst was hij politicus van het jaar en nu staat hij voor alles wat er fout is gegaan. Dat is geen evenwichtig beeld. Ik snap zijn ergernis."

Zalm: oordeel commissie over Bos te hard
Zalm: oordeel commissie over Bos te hard (Foto: ANP)

Foto's van de Titanic: 100 jaar geleden

Je hebt het vast al een keer gehoord, op de nacht van 14 en 15 april was het 100 jaar geleden dat de Titanic haar eerste en laatste reis over de Atlantische Oceaan maakte. Boston Big Picture heeft een fotoreportage samengesteld van foto's die destijds genomen werden van het schip, haar passagiers en bemanning, en de momenten na dat verschrikkelijke ongeluk. Klik hier om de foto's te zien.

Rouvoet: PvdA wil terug naar oude ziekenfonds

André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, vindt dat PvdA-leider Diederik Samsom met het voorstel van afschaffing van concurrentie tussen zorgverzekeraars 'blijft hangen in een romantisch terugverlangen naar het oude ziekenfonds'. Dat zegt hij zaterdag in een interview met het Nederlands Dagblad.

Samsom kwam begin deze week met het voorstel. "Ik begrijp Samsom wel, want de PvdA stemde in 2005 tegen het nieuwe zorgstelsel", reageert Rouvoet. "Maar daarmee blijft de PvdA hangen in een romantisch terugverlangen naar het oude ziekenfonds en dat betekent nationalisering van de zorg, bureaucratisering, wachtlijsten en een onvermijdelijke tweedeling, want net als toen zullen mensen met een hoger inkomen dan naar het buitenland gaan om hier de wachtlijsten te omzeilen."

Terugkeer The Flintstones voorlopig in de ijskast

De Amerikaanse zender Fox heeft de productie van een nieuwe reeks The Flintstones voor onbepaalde tijd stopgezet. De grote man achter het animatieproject, Family Guy-bedenker Seth MacFarlane, heeft het momenteel te druk voor de terugkeer van de beroemde prehistorische familie.

MacFarlane heeft zijn handen vol aan de door hem bedachte animatieseries Family Guy, American Dad! en The Cleveland Show. Daarnaast werkt hij aan de nieuwe serie Cosmos: A Space-Time Odyssey en zijn eerste speelfilm Ted, die hij regisseert. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter.

MacFarlane maakte vorig jaar bekend zijn jeugdheld Fred Flintstone begin 2013 terug te brengen op de buis. De originele reeks werd gemaakt in de jaren zestig.

Eerste beelden van Pokémon Black 2 en White 2

Vandaag is de eerste trailer verschenen van Pokémon Black 2 en Pokémon White 2, vooralsnog wel in het Japans. Zo zien we onder andere Black Kyurem en White Kyurem en krijgen we het gevecht systeem te zien.

Pokémon Black 2 en Pokémon White 2 zal zich afspelen in een nieuwe locatie met nieuwe trainers en vijanden. Daarnaast kom je op het begin van de game meer dan driehonderd Pokémon tegen van verschillende generaties, waaronder Psyduck, Riolu, Lapras of een Arcanine. Pokémon Black 2 en Pokémon White 2 staan gepland voor een release in de herfst van 2012 op Nintendo DS.

De Jager wil oversluiten hypotheek simpeler maken

Het oversluiten van een hypotheek moet vanaf volgend jaar goedkoper worden. Ook moeten huizenbezitters meer tijd krijgen om over te stappen, zegt minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zaterdag in De Telegraaf. Hij verwacht dat hypotheken hierdoor goedkoper worden.

Nu krijgen huizenbezitters soms pas twee weken voor het aflopen van hun hypotheek van de bank te horen tegen welk tarief kan worden verlengd. Dat zou te weinig tijd bieden om over te stappen. "Je voelt je daardoor in een wurggreep gehouden als je je hypotheek moet oversluiten. Dat mag niet meer voorkomen."

De minister kondigt ook aan excessieve overstapkosten aan te pakken. Er mogen naast de advies- en distributiekosten geen extra kosten in rekening worden gebracht.

Door de maatregelen worden hypotheken volgens De Jager goedkoper. Banken zouden al hebben aangegeven dat ze lagere tarieven willen rekenen voor bestaande klanten bij wie de rentevaste termijn afloopt. Op die manier kunnen klanten voor hun trouw worden beloond.

President Turkije haalt uit naar Wilders

PVV-leider Geert Wilders is een islamofoob en verkondigt een extreem geluid dat radicalen voedt. "Dat legt de basis voor etnische religieuze discriminatie, die we de vorige eeuw al eens hebben meegemaakt", zegt de president van Turkije Abdullah Gül aan de vooravond van zijn bezoek aan Nederland zaterdag in De Telegraaf.

Hij betitelt het beleid van Wilders als 'vreemdelingenhaat voor eigen politiek gewin, niets meer en minder'. In heel Europa ontstaat hierdoor volgens hem een negatief klimaat van wij tegen zij.

In eenheid door verscheidenheid is in Europa volgens hem veel bereikt. Turken in Nederland zouden hun eigen cultuur en taal daarom moeten blijven koesteren. Wel moeten ze vooral goed Nederlands leren spreken. Het plan om dubbele paspoorten af te schaffen noemt hij 'onverstandig'. "Het leidt zeker tot repercussies in de relatie tot andere landen."

Op uitnodiging van koningin Beatrix brengen de president en zijn echtgenote Hayrünissa Gül vanaf dinsdag een driedaags bezoek aan Nederland. Hij wordt vergezeld door parlementariërs, wetenschappers en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en de culturele sector. Het bezoek staat in het teken van vierhonderd jaar Turks-Nederlandse betrekkingen.

Wilders heeft zich al meerdere keren tegen het bezoek uitgesproken. Zo vond hij het ongepast feest te vieren met een regime 'dat journalisten muilkorft, oppakt en detineert en dat Allah-onvriendelijke cartoonisten bedreigt met lange gevangenisstraffen'.

In november schreef hij in een opiniestuk in de Volkskrant dat er niets te vieren valt. "Het islamitische regime van Gül en zijn partijgenoot, de Turkse premier Erdogan, is geen waarachtige vriend van het Westen en dus ook niet van Nederland." Het kabinet gaf toen direct aan dat de viering gewoon doorgaat.

Top of flop: Sebastien Tellier

Sebastien Tellier kwam pas echt op de publieke radar toen hij namens Frankrijk meedeed aan het Songfestival met 'Divine', een nummer die daar sowieso te goed voor is, en een toffe videoclip heeft. Nu heeft 'ie een nieuw nummer met een videoclip die een tikkeltje aan de NSFW kant ligt. Maar gelukkig is het zaterdag.

Omdat het NSFW is, kan ik de video niet terugvinden op embedbare players zoals Youtube, dus daarom een linkje naar Vice.

Audio only hieronder:

Uitslag derde vrije training China

Lewis Hamiltom heelft de snelste tijd neergezet tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van China. De Brit was zijn teamgenoot Jenson Button iets meer dan een tiende te snel af. Nico Rosberg reed de derde tijd, gevolgd door Michael Schumacher en Mark Webber.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton McLaren 1:35.940   13
2 J. Button McLaren 1:36.063 +0:00.123 12
3 N. Rosberg Mercedes 1:36.389 +0:00.449 16
4 M. Schumacher Mercedes 1:36.512 +0:00.572 17
5 M. Webber Red Bull 1:36.635 +0:00.695 16
6 P. Maldonado Williams 1:36.765 +0:00.825 17
7 S. Perez Sauber 1:36.781 +0:00.841 19
8 K. Kobayashi Sauber 1:36.880 +0:00.940 17
9 S. Vettel Red Bull 1:37.039 +0:01.099 15
10 K. Räikkönen Lotus 1:37.061 +0:01.121 17
11 N. Hülkenberg Force India 1:37.237 +0:01.297 16
12 R. Grosjean Lotus 1:37.274 +0:01.334 19
13 P. di Resta Force India 1:37.288 +0:01.348 16
14 B. Senna Williams 1:37.425 +0:01.485 14
15 F. Alonso Ferrari 1:37.465 +0:01.525 12
16 J. Vergne Toro Rosso 1:37.493 +0:01.553 13
17 D. Ricciardo Toro Rosso 1:37.628 +0:01.688 14
18 F. Massa Ferrari 1:37.831 +0:01.891 14
19 V. Petrov Caterham 1:38.701 +0:02.761 19
20 H. Kovalainen Caterham 1:39.198 +0:03.258 19
21 T. Glock Marussia 1:39.796 +0:03.856 18
22 C. Pic Marussia 1:40.048 +0:04.108 17
23 N. Karthikeyan HRT 1:41.263 +0:05.323 14
24 P. de la Rosa HRT 1:41.499 +0:05.559 18

Trainer Langeler: "Dronken van geluk"

FC Zwolle keerde gisteravond voor het eerst sinds 2004 terug in de Eredivisie. Trainer Art Langeler toonde zich dolgelukkig met de promotie. Zwolle speelde in eigen huis met 0-0 gelijk tegen FC Eindhoven, maar doordat Sparta Rotterdam gelijkspeelde bij Almere City (1-1) kroonde de Overijsselse club zich toch tot kampioen van de Jupiler League.

Trainer Langeler kon zijn gevoel amper beschrijven. "Dronken van geluk", kwam er moeizaam uit de mond van de oefenmeester. "En dat gaat nog wel even duren ook. Het was superspannend. Het leek erop dat het niet zou lukken. Bij een gelijkspel waren we virtueel kampioen en zou het volgende week gebeuren. Maar dit is helemaal fantastisch."

Zwolle moest afgelopen seizoen de titel op het laatste moment nog laten aan RKC Waalwijk, maar dit jaar loopt het dus anders. "Zó verdiend! Zeker ook na vorig seizoen. We zijn gewoon kampioen!", zo juicht Langeler tegenover de aanwezige media.

Oud-dictator Videla: 8000 mensen gedood

De tot een levenslange gevangenisstraf veroordeelde Argentijnse oud-dictator Jorge Videla heeft voor het eerst gesproken over moorden op tegenstanders van zijn regime. Tussen 1976 en 1983, toen Videla president was van Argentinië, zijn er tot 8000 mensen gedood, geeft Videla toe in een boek van de Argentijnse journalist Ceferino Reato dat zaterdag uitkomt. De lichamen werden verborgen of vernietigd om protesten in binnen- en buitenland te voorkomen.

Reato sprak de oud-dictator in de cel, aldus zijn uitgever.

Oud-dictator Videla: 8000 mensen gedood
Oud-dictator Videla: 8000 mensen gedood (Foto: ANP)

Dronken man rijdt bejaard echtpaar aan

Een bejaard echtpaar is vrijdagavond in Oisterwijk ernstig gewond geraakt toen zij werden aangereden door een dronken automobilist. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Het stel was hun hond aan het uitlaten toen ze werden aangereden. Ze zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De 72-jarige vrouw is er slecht aan toe. De verwondingen van haar echtgenoot (75) lijken mee te vallen. Ook de hond van het echtpaar is gewond geraakt.

Dronken man rijdt bejaard echtpaar aan
Dronken man rijdt bejaard echtpaar aan (Foto: ANP)

Hedwigepolder voor een derde onder water

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) wil de Hedwigepolder inderdaad voor een derde onder water zetten. Hij heeft vrijdagavond zijn definitieve plannen met de veelbesproken Zeeuwse polder bekengemaakt.

Bleker is tevreden over de oplossing. "Door dit besluit kunnen we meteen aan de slag en dat is beter voor de natuur en voor de verhoudingen met de Europese Commissie en met Vlaanderen." De bewindsman heeft het plan inmiddels naar de Europese Commissie gestuurd. Hij verwacht dat het voorstel alle bezwaren van de commissie wegneemt.

De bewindsman liet eerder vrijdag al weten dat er op zeer korte termijn een besluit zou worden genomen over het lot van de Hedwigepolder. Hij wilde toen nog niets over zijn plannen zeggen, maar in de media circuleerden al berichten over dat de polder voor een derde onder water zou worden gezet.

Het te ontpolderen gebied is ongeveer honderd hectare groot, zo'n 150 voetbalvelden. Ook drie andere polders worden onder water gezet, waardoor in totaal 295 hectare wordt ontpolderd. Voor de plannen is 190 miljoen euro begroot.

De Hedwigepolder zou eigenlijk jaren geleden al onder water worden gezet als natuurcompensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde. Vanuit Zeeland stuitte het plan, waarvoor een verdrag is getekend met België, echter op verzet. Een alternatief plan voor de ontpoldering van de Hedwigepolder leverde kritiek op van de Europese Commissie.

De provincie Zeeland heeft moeite met de plannen van Bleker en ziet bij de uitvoering ervan nog veel obstakels. "Niet alleen vanwege het feit dat er nu op vier plaatsen wordt ontpolderd, maar ook vanwege de voorziene kosten", aldus de provincie in een reactie. Het provinciebestuur verwacht dat het plan veel reacties zal oproepen, omdat 'voor de Zeeuwen nog lang niet alle consequenties te overzien zijn'.

GroenLinks spreekt in een reactie van een 'schijnoplossing'. "Na de vele onderzoeken en vele jaren uitstel denkt Bleker dat het verantwoord is om nu te kiezen voor deze gekunstelde oplossing", laat Kamerlid Liesbeth van Tongeren weten. "Met dit slappe gepolder maak je niemand blij."

De Vogelbescherming kondigde eerder op de dag al aan naar de rechter te stappen om te voorkomen dat de Hedwigepolder maar voor een deel onder water wordt gezet.


Hedwigepolder voor een derde onder water (Foto: Novum)

Daniel Craig garandeert Bondfans genoeg spektakel

Fans van de Bondfilms hoeven niet te vrezen dat het nieuwste deel Skyfall weinig spektakel bevat. Er wordt gefluisterd dat regisseur Sam Mendes, eerder verantwoordelijk voor drama's als American Beauty en Revolutionary Road, zich vooral wil verdiepen in de personages en het mes zet in de actiescenes.

"Hij is er niet op uit een door angst gedreven film of een trieste rolprent over de emoties van mensen te maken", garandeert Bondvertolker Daniel Craig voor de camera van MTV. "Het is een Bondfilm en deze film bevat alles wat elke fan van James Bond verwacht en meer", voegt tegenspeler Javier Bardem toe.

Naast Craig en Bardem zijn onder anderen Judi Dench, Ralph Fiennes en Noomi Rapace te zien in Skyfall. De 23e Bondfilm verschijnt op 1 november in de Nederlandse bioscopen.


Daniel Craig garandeert Bondfans genoeg spektakel (Foto: Novum)

Staking Britse tankwagenchauffeurs lijkt afgewend

Tankwagenchauffeurs en olieconcerns in Groot-Brittannië hebben bijna een overeenkomst bereikt die kan voorkomen dat tankstations in het hele land de deuren moeten sluiten als gevolg van stakingen. Dat heeft het bemiddelingsbureau Acas vrijdag gezegd.

De chauffeurs, die namens bedrijven als BP, Shell en Esco brandstof vervoeren, stemden vorige maand voor een staking om betere veiligheidsmaatregelen en arbeidsomstandigheden af te dwingen. Hoewel er nog geen datum voor een werkonderbreking was gekozen ontstond er in sommige gebieden in Engeland een run op brandstof en wachtten ongeruste automobilisten in lange rijen voor tankstations om hun tanks en jerrycans te vullen.

Acas liet weten dat er overeenstemming is bereikt over een 'reeks voorstellen' die een staking kunnen voorkomen. Details van deze voorstellen werden niet gegeven. De voorstellen worden volgende week besproken, zei de vakbond Unite.

Onderhandelingen Catshuis maandag hervat

De onderhandelingen in het Catshuis gaan maandagochtend verder. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt na afloop van het overleg van vrijdagavond. Premier Rutte zei vrijdagmiddag al dat een akkoord de komende dagen niet te verwachten valt.

Het is niet duidelijk hoe lang VVD, CDA en PVV nog nodig hebben voor er een besluit is over de extra miljardenbezuinigingen. De afgelopen dagen deden geruchten de ronde dat de onderhandelingen hun einde naderen. De Rijksvoorlichtingsdienst maakte daarop donderdag namens de onderhandelaars bekend dat een eventueel akkoord nog minimaal een week op zich zal laten wachten.

Voor maandag staat zowel in de ochtend als in de avond een sessie gepland.


Onderhandelingen Catshuis maandag hervat (Foto: Novum)

Zaterdag uitspraak kort geding uitzending Peter R.

De rechtbank in Amsterdam doet zaterdag uitspraak in het kort geding over de uitzending van Peter R. de Vries van zondag. De misdaadverslaggever heeft naar eigen zeggen en huurmoord weten te voorkomen en wil beelden laten zien van de arrestatie van de twee huurlingen. De verdachten willen dat voorkomen.

De twee mannen moesten een Amsterdamse escortbaas vermoorden. Ze werden al in februari gearresteerd. Behalve de twee huurmoordenaars werd ook de 51-jarige opdrachtgever, een concurrent van het beoogde slachtoffer, gearresteerd. De opdrachtgever zou de mannen hebben gezegd meer mensen dood te schieten om op die manier het motief voor de moord te verbloemen.

Het kort geding tegen de zender begon vrijdag rond 17.30 uur en duurde tot ongeveer 22.00 uur. Zaterdag rond het middaguur bepaalt de voorzieningenrechter of de beelden mogen worden uitgezonden.

Volgens de politie gaf De Vries belangrijke informatie door en speelde hij tijdens het onderzoek een essentiële rol.

Weer gijzeling in Belgische gevangenis

In het Belgische Aarlen zijn twee gevangenen ontsnapt nadat ze twee bewakers hadden gegijzeld. De bewakers zijn zwaargewond, maar niet in levensgevaar. Een cipier is gewond aan het gezicht, de andere aan de keel. De twee ontsnapte gevangenen zijn nog niet teruggevonden.

Het is de tweede gijzeling in België in korte tijd. Het personeel van een gevangenis in Andenne legde vorige week zondag het werk neer na een gijzelingsactie. Zij gaan zaterdag mogelijk gedeeltelijk weer aan het werk.

Weer gijzeling in Belgische gevangenis
Weer gijzeling in Belgische gevangenis (Foto: ANP)

Dubbel griezelen in juni met Fatal Frame op de Wii

De spin-off van Fatal Frame, Spirit Camera: The Cursed Memoir voor de 3DS, ligt sinds gisteren in de Amerikaanse winkels. Wij in Europa moeten nog wachten tot Juni, maar worden dan ook meteen getrakteerd op de remake van Fatal Frame 2.

De remake met de naam Project Zero 2: Wii Edition is een opgepoetste versie van Fatal Frame: Crimson Butterfly. Deze versie heeft verbeterde graphics en nieuwe einden, daarbij is het besturen van de zaklamp verbeterd en is er nieuw third-person camera perspectief. Om alles nog leuker te maken is de nieuwe Haunted House mode toegevoegd, die je samen met een vriend speelt.

Beide games liggen op 29 juni in de winkel.

Defect neus auto Glock geen structurele fout

Timo Glock beleefde in de tweede vrije training voor de Grand Prix van China een vreemde crash. De Duitser schoot met de Marussia bij de eerste bocht rechtdoor het grind in en eindigde door een afgebroken neus in de muur. Afgezien van een gekneusde hand was de schade niet al te groot.

Ook was er geen structureel probleem met de voorvleugel. "Boven alles zijn we opgelucht dat Timo het goed lijkt te maken. Het volgende belangrijke punt is dat we met zekerheid hebben vastgesteld dat de oorzaak van het probleem niet van mechanische aard is. Die helderheid stelt ons in staat om ons programma vol vertrouwen door te zetten en te blijven verkennen wat, gebaseerd op de ervaringen van vanochtend, lijkt op een zeer positieve stap naar voren op het gebied van aerodynamica," zei teambaas John Booth.

Ook Glock is blij dat de neus niet door een ontwerpfout afbrak. "Jammer genoeg hebben we een probleem meegemaakt wat wijst op een issue van operationele aard. Hoewel dat teleurstellend is, kunnen we er op zijn minst zeker van zijn dat het probleem niet aan de auto ligt. Het pakket, inclusief de nieuwe updates, lijkt veelbelovend te zijn en ik was tevreden over de goede balans. Er is schade aan de auto, zoals valt te verwachten na de touché, maar het is met name van cosmetische aard. Het chassis is prima in orde."

Görges strandt in Barcelona tegen Errani

Julia Görges is op het tennistoernooi van Barcelona verrassend uitgeschakeld. De Duitse nummer twee van de plaatsingslijst verloor in de kwartfinale in twee sets van Sara Errani (7): 2-6 en 3-6. Errani speelt bij de laatste vier tegen Carla Suarez uit Spanje, die afrekende met de Roemeense Simona Halep. De andere halve finale gaat tussen Dominika Cibulkova (3) en Sorana Cirstea.

In Kopenhagen bereikte de thuisspelende Caroline Wozniacki de halve finale. De Deense (1) versloeg met 6-0 en 6-3 Alizé Cornet uit Frankrijk. Wozniacki stuit nu op de Kroatische Petra Martic, die Bojana Jovanovski in drie sets versloeg. De tweede halve eindstrijd gaat tussen Angelique Kerber (2) en Jelena Jankovic (3).

Bavianen kunnen woorden herkennen

Baviaan Dan zit achter een computer. Op het scherm verschijnen de letters BRRU. Met een snelle tik op een blauwe knop laat de primaat weten dat dit geen bestaand woord is. De volgende letterreeks verschijnt: ITCS. Ook ditmaal heeft Dan het bij het juiste eind: dit is geen woord. Als laatste reeks verschijnt KITE (Engels voor vlieger, red.). De baviaan wacht even en tikt dan op een groene knop waarmee hij aangeeft dat dit wel een bestaand woord is.

Met de proef heeft Dan een vaardigheid laten zien die wetenschappers omschrijven als een rudimentaire vorm van lezen. Als beloning voor zijn prestatie wordt Dan getrakteerd op een snoepje van gedroogde tarwe.

Dan neemt deel aan een onderzoek waaruit is gebleken dat bavianen in staat zijn een eerste stap richting lezen te zetten. Ze hebben de vaardigheid om terugkerende patronen te herkennen en te bepalen welke vierlettercombinaties woorden zijn en welke niet. In een test met driehonderdduizend vierlettercombinaties wisten de zes bavianen die aan het onderzoek deelnemen in 75 procent van de gevallen te bepalen of een combinatie al dan niet een bestaand woord is.

Het belangrijkste is dat de dieren niet alleen door 'trial and error' leerden om woorden te herkennen, maar ook dat ze in de gaten kregen welke letters vaak samen voorkomen, zoals SH in tegenstelling tot FX. Wanneer de dieren een nieuw woord werd voorgelegd waren ze steeds beter in staat te bepalen of het om een woord ging of niet.

Bavianen en andere apen hebben de hersencapaciteit om patronen en objecten te herkennen en wat zij doen is vermoedelijk vergelijkbaar met wat mensen doen als ze leren lezen. Het is echter niet zo dat apen echt kunnen lezen. Ze begrijpen niet wat de woorden betekenen en breken de woorden slechts in stukjes, aldus Jonathan Grainger, een cognitief-psycholoog aan de universiteit van Aix-Marseille in Frankrijk.

Uit de studie blijkt dat niet-menselijke primaten wel eens slimmer kunnen zijn dan we denken. "Ze hebben uitzonderlijke cognitieve vaardigheden laten zien", aldus een van de auteurs van de studie, Joel Fagot.

Man dood in liftschacht Haags bedrijfspand

In een liftschacht van een Haags bedrijfpand is vrijdagavond een dode man aangetroffen. Het ter plaatse komen van meerdere ambulances en brandweereenheiden heeft niet mogen baten. Het is niet precies duidelijk wat er is gebeurd, meldt een woordvoerder van de politie.

De politie is bezig met een onderzoek in het pand aan het Spaarneplein, dat door internetprovider Ziggo wordt gehuurd. De politie sluit een misdrijf nog niet uit, maar gaat uit van een ongeval. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.