Kamer krijgt brandbrief over Hedwigepolder

De actiegroep Red onze Polders heeft een brandbrief gestuurd naar de Tweede Kamer vanwege de nieuwste plannen om de Hedwigepolder toch deels onder water te zetten. De stichting houdt het parlement aan het regeerakkoord waarin is afgesproken dat de dijken van de polder niet worden doorgeprikt.

De ministerraad buigt zich vrijdag over een nieuw voorstel van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) over de Hedwigepolder. Zijn plan om een paar andere polders onder water te zetten, stuitte op veel weerstand in Brussel. In een compromis dat in de maak zou zijn, wordt ongeveer een derde van de polder onder water gezet. Dat is nodig als natuurherstel vanwege de verdieping van de Westerschelde.

De actiegroep is 'zeer verontrust' over deze ontwikkeling en zet in de brief, die in het bezit is van Omroep Zeeland, de argumenten tegen de ontpoldering nog eens op een rijtje. "Natuurherstel in een ondergelopen polder heeft totaal geen zin." Ook heeft de Europese Commissie nog geen recht van spreken, stelt de groep. De taak van de EC is om achteraf te toetsten of het doel is bereikt, niet eerder.

De actiegroep zal 'alles in het werk stellen om ontpoldering te voorkomen', staat onderaan de brief. Met het compromis van Bleker komt vrijdag mogelijk een eind aan een dossier dat opeenvolgende kabinetten hoofdpijn heeft bezorgd.