Oppositie: Papandreou moet weg

De Griekse oppositie ziet niets in het voorstel van premier George Papandreou om een eenheidsregering te vormen. Papandreou moet weg, zo luidt de boodschap van oppositieleider Antonis Samaras. Het is zeer de vraag of Papandreou het vertrouwensvotum van vrijdagavond overleeft. Zijn socialistische partij (PASOK) heeft nog slechts een meerderheid van één zetel in het parlement.

Donderdag zag Papandreou onder zware druk van de EU, de oppositie en critici binnen zijn eigen regering en partij af van zijn vaste voornemen een referendum over het EU-noodplan voor Griekenland te houden. Samaras heeft zich onomwonden achter dat noodplan geschaard. Hij is van oordeel dat Papandreou het plan en daarmee de toekomst van Griekenland in gevaar heeft gebracht en dat de premier om die reden niet kan en mag aanblijven.

Samaras eist vervroegde verkiezingen. Volgens de premier zouden vervroegde verkiezingen leiden tot Griekenland vertrek uit de monetaire unie, met desastreuze gevolgen, niet alleen voor Griekenland, maar ook voor andere eurolanden.

In een toespraak tot het parlement zei Papandreou donderdagavond dat hij alleen maar het heil van Griekenland voor ogen heeft. "Het kan me niet schelen of ik herkozen word. Het land redden is het enige waar ik belang in stel."


Oppositie: Papandreou moet weg (Foto: Novum)