Leden Grieks kabinet dienen ontslag in

De leden van het Griekse kabinet hebben dinsdag hun ontslag ingediend om de weg vrij te maken voor een interim-regering die het nieuwe Europese kredietplan door het parlement moet loodsen.

Premier George Papandreou voerde voor de tweede opeenvolgende dag onderhandelingen met oppositieleider Antonis Samaras over een tijdelijke regering. Volgens minister van toerisme George Nikitiadis hebben alle bewindslieden hun portefeuilles ter beschikking gesteld om de premier te helpen. "Wij zijn erg dicht bij de vorming van een coalitieregering", zei staatssecretaris van onderwijs Evi Christophilopoulou.

Papandreou en Samaras kunnen het maar niet eens worden over wie de tijdelijke regering moet leiden. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, zei dat de leiders van de twee grootste partijen allebei een brief moeten ondertekenen waarin ze zich verplichten tot economische hervormingen voordat de volgende tranche van acht miljard euro van een noodkrediet aan Griekenland wordt overgemaakt.

De tijdelijke regering moet dienen tot vervroegde verkiezingen in februari. De kandidaten voor het interim-premierschap die het vaakst genoemd worden zijn Lucas Papademos, voormalige vicepresident van de Europese Centrale Bank, en Europees ombudsman Nikiforos Diamantouros.