Papandreou overleeft stemming parlement

De Griekse premier George Papandreou heeft de vertrouwensstemming in het parlement met een marge van slechts drie stemmen overleefd. Mogelijk zal hij echter toch zijn post verlaten ten gunste van de huidige minister van Financiën.

De oppositie wil meegaan in de hervormingsplannen in het kader van het Europese reddingspakket, op voorwaarde van dat er een regering van nationale eenheid komt die de maatregelen doorvoert en verkiezingen organiseert. Van dat laatste wil Papandreou echter niets van weten, maar hij is niet tegen de vorming van een nieuwe regering.

Voor de leiding van zo'n regering van nationale eenheid is minister van Financiën Evangelos Venizelos in beeld. Die viel Papandreou eerder deze week openlijk af toen laatstgenoemde zo ongeveer de hele wereld verbijsterde met zijn plan de EU-deal middels een referendum aan de bevolking voor te leggen. Voor het eerst speculeerden EU-leiders openlijk over een vertrek van de Grieken uit de Euro.

Papandreou stelt dat de EU-overeenkomst, inclusief harde bezuinigingen, moet worden geaccepteerd, en dat het van 'historische onverantwoordelijkheid' zou getuigen als dit niet gebeurt. Alom wordt gevreesd dat met het uitblijven van vooruitgang met betrekking tot de Griekse crisis, andere kwetsbare landen - met name het door de economische omvang lastig te redden Italië - ernstig in de problemen kunnen komen. Dat zou Europa en andere delen van de wereld in een diepe recessie kunnen storten.