OM eist boete tegen BNN om afluisteren Verlinde

Het Openbaar Ministerie eist dat BNN 2500 euro boete betaalt wegens afluisteren. Presentator Albert Verlinde en zijn partner Onno Hoes werden in de zomer van 2009 stiekem afgeluisterd via een nepprijs.

Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink overhandigden Verlinde het 'Gouden Oor', een neponderscheiding omdat Verlinde zijn oor zo goed te luister legt. In het beeldje zat een microfoontje verstopt.

In een kort geding besloot de rechter eerder dat de zogenoemde Verlinde-tapes niet uitgezonden mochten worden door BNN. In totaal werd twee uur en veertig minuten aan materiaal opgenomen. Hilbrand en Wesselink betaalden een boete van vijfhonderd euro.

Daarmee leek de zaak afgedaan, maar op aandringen van Verlinde vervolgde het Openbaar Ministerie BNN toch. De showbizzdeskundige sprak destijds van een principezaak. "Hoe ver kan je gaan?", vroeg Verlinde zich af. "Als ik ooit strafbare zaken gedaan zou hebben, be my guest. Maar ik heb dat nooit gedaan."

Lucas Goes, de algemeen directeur van BNN woonde de zitting dinsdag bij. Hij zei geen spijt te hebben van de actie. "We zouden het zo weer doen." Ook Wesselink betreurt zijn daden niet, liet hij eerder doorschemeren tijdens een interview met radiozender FunX. Als hij nog iemand zou mogen afluisteren, zou hij wederom voor Verlinde kiezen. "Dat is maar één persoon en dat is Albert Verlinde."

De officier van justitie koppelde de zaak aan News of the World, en vergeleek het met deze 'roddeljournalistiek'. Deze Britse krant werd opgedoekt wegens een afluisterschandaal. Onder meer de voicemails van politici werden gehackt.

Bij de zitting in de rechtbank in Den Bosch bleek dinsdagmiddag dat BNN Verlinde en Hoes mogelijk een schadevergoeding moeten betalen. Hoe hoog die is, wordt over twee weken duidelijk. Dan doet de rechtbank uitspraak.