Ouderenbond stemt in met lager pensioen

Gepensioneerden moeten afzien van de gegarandeerde hoogte van hun pensioen. Een te hoge uitkering heeft gevolgen voor hun kinderen en kleinkinderen. Dat zegt ouderenbond ANBO woensdag in het AD.

Door de dreigende hervorming van het pensioenenstelsel zijn veel ouderenorganisaties boos. Gepensioneerden zijn daardoor minder zeker van de hoogte van hun pensioen.

Volgens ANBO-directeur Liane den Haan denken die organisaties alleen maar aan hun eigen generatie. "Wij zijn er ook voor de kinderen en kleinkinderen van onze leden. Wij vinden dat je van mensen die nu werken, niet nog meer premie kunt vragen."

Werkgevers en vakbonden onderhandelen al maanden over de uitwerking van het concept-pensioenakkoord van juni vorig jaar. Daartegen ontstond verzet, vooral binnen de FNV. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) hoopt dat de bonden en werkgevers er in juni uit zijn.

Volgens Den Haan moet de FNV snel een besluit nemen. "We moeten door. Als we het huidige systeem niet veranderen, dan gaan de pensioenen de komende tien jaar niet omhoog, omdat er buffers moeten worden aangelegd. Onaanvaardbaar", aldus Den Haan.