Belastingdienst zet AOW'ers op verkeerde been

Tienduizenden Nederlanders lopen honderden euro's mis omdat zij geen aangifte hebben gedaan bij de Belastingdienst. De fiscus adviseerde hen in een brief geen aangifte te doen omdat hun situatie in het afgelopen jaar niet was veranderd. Zij hebben echter wel recht op belastingteruggave.

Volgens een woordvoerder van FNV, die voor duizenden Nederlanders hun aangifte invulde, zijn vooral AOW'ers op het verkeerde been gezet. "Terwijl zij het geld juist goed kunnen gebruiken." Deskundigen van de FNV Belastingservice zeggen dat het misgelopen bedrag kan oplopen tot ruim 1700 euro.

Hoeveel mensen er op advies van de Belastingdienst geen aangifte hebben gedaan, is voor de FNV onduidelijk. "We geven hen nu in ieder geval nazorg. We gaan ervoor zorgen dat zij alsnog alles goed ingevuld opsturen."

De PVV vindt het schandalig dat de Belastingdienst in de brief advies geeft over het al dan niet doen van aangifte. "Als er iets te vorderen is, dan is de fiscus er als de kippen bij. Nu Henk en Ingrid in de AOW iets te vorderen hebben, kunnen ze een briefje krijgen om vooral geen aangifte te doen", zegt PVV-Kamerlid Roland van Vliet.

Van Vliet verwacht dat de staatssecretaris hier snel actie op onderneemt. "Iets meer persoonlijke betrokkenheid mogen we van de Belastingdienst toch echt verwachten."

De Belastingdienst reageert verrast op het bericht. Volgens een woordvoerder staat in de brief wel degelijk dat mensen aangifte kunnen doen. "Mensen lezen hun brief niet goed. Wij willen hen er juist op wijzen om aangifte te doen." De fiscus helpt mensen er zelfs aan herinneren als er geen aangifte is gedaan. "Als uit onze gegevens blijkt dat zij iets terugkrijgen, melden wij dat altijd", zegt de woordvoerder.