PlayStation 3 definitief gekraakt

De PlayStation 3 is succesvol gekraakt, dat maken diverse bronnen bekend nadat in december tijdens een hackersconventie al exploits werden bekendgemaakt door enkele hackers. Ook de masterkey waarmee spelmakers hun code kunnen 'signeren' zodat de software draait op de PlayStation werd gehackt.

Met deze sleutel is het mogelijk willekeurige software werkend te krijgen op de console. Ook kan deze worden gebruikt om gekopieerde spellen te spelen. Hiervoor was eerder nog een speciale usb-stick nodig, die de console in de speciale debug-modus zette. Dit is de modus die onder andere door spelontwikkelaars wordt gebruikt om hun software te testen. Hiervoor was het echter noodzakelijk de firmware van de PlayStation niet te upgraden naar de nieuwste versie, omdat Sony dit gat inmiddels had gedicht.

Deze nieuwe hack maakt de stick overbodig en werkt onder de nieuwste firmware. Aangezien het gaat om de masterkey die is gekraakt, is het voor Sony onmogelijk hiervoor een patch te maken in nieuwe firmware.

Dinsdag werd al custom firmware vrijgegeven door een hacker. Deze firmware staat het toe homebrew software -zelfgemaakte programma's dus- te draaien op de console. In de firmware is de code voor het draaien van illegale spelkopieën niet verwerkt, maar verwacht wordt dat een aangepaste versie waarmee dit wel mogelijk is nog deze week zal worden vrijgegeven.

Sony heeft de hack overigens grotendeels aan zichzelf te danken. Nadat Sony met een firmware-upgrade onder meer de door Sony zelf geadverteerde mogelijkheid verwijderde om een ander besturingssysteem op de console te installeren, zwoer een grote groep gebruikers een manier te vinden deze mogelijkheid terug te krijgen. Dit is nu gelukt, met als bijverschijnsel de mogelijkheid gedownloade en gekopieerde spellen te spelen.

Onlangs publiceerde de BBC een uitgebreid artikel over de hack. Hierin kwam ook een aantal hackers aan het woord. Zij zeggen enorm te balen van het feit dat het kraken van de masterkey het spelen van illegale spellen mogelijk maakt. Ze voelden zich echter genoodzaakt de hack toch te delen, omdat Sony zelf functionaliteit waarvoor gebruikers hadden betaald verwijderde.

Sony heeft nog niet op de hack gereageerd.