Artsen Tsjechië nemen uit protest ontslag

Ruim een op de vijf artsen in Tsjechische ziekenhuizen heeft de afgelopen twee maanden ontslag genomen om te protesteren tegen de lage salariëring. Dat meldt de artsenbond, die het protest heeft georganiseerd.

Het ontslag gaat pas 1 maart in, dus is er nog tijd om met de regering tot een akkoord te komen. Minister van Volksgezondheid Leos Heger deed vrijdag een beroep op de artsen om aan te blijven en hem tijd te gunnen om noodzakelijke hervormingen door te voeren.

Hervorming van de gezondheidszorg is een van de speerpunten van de regering, maar de focus is nu gericht op bezuinigingen om het begrotingstekort omlaag te brengen.

Sommige protesterende artsen zeggen dat ze al zijn ingegaan op aanbiedingen om in het buitenland te komen werken, voornamelijk Oostenrijk en Duitsland, terwijl anderen privé-ambulancebedrijven willen beginnen. De artsen verlangen een gemiddeld maandsalaris van omgerekend 2775 euro per maand, drie keer het gemiddelde maandloon in Tsjechië. Ze verdienen nu 1980 euro per maand, inclusief extra diensten en overwerk.