Studenten demonstreren tegen onderwijsplannen

Maandagmiddag wordt door de Tweede Kamer een debat gehouden over het verhogen van het collegegeld voor studenten die studievertraging oplopen. Via Facebook wordt er door boze studenten een protestdemonstratie georganiseerd op het Plein in Den Haag, meer dan 1300 studenten hebben zich al aangemeld.

Volgens de plannen moeten studenten die meer dan een jaar langer studeren dan nodig is, 3000 euro boete per jaar gaan betalen voor de extra studiejaren. Of een student het jaar vertraging heeft opgelopen door zich in te zetten in een bestuursjaar voor een studievereniging of voor andere 'nuttige' zaken maakt geen verschil. De regel moet op 1 september 2011 al ingaan en geldt ook voor studenten die nu al studeren. Zo moeten studenten die nu studievertraging hebben, rekening houden met 3000 euro extra studiegeld vanaf het volgend schooljaar. Er is geen overgangsregeling.

Scholen

Niet alleen studenten die vertraging oplopen zijn de pineut, ook de onderwijsinstellingen krijgen 3000 euro korting per student, wanneer deze te lang over zijn studie doet. Het kabinet hoopt met deze regelingen in 2012 370 miljoen euro te besparen. De Landelijke studentenvakbond LSVb steunt de demonstratie die maandag om 12 uur op het Plein in Den Haag wordt gehouden en spreekt de demonstranten toe.