Verzet Belgische politiek tegen FIFA-eisen

Politieke partijen in België hebben bezwaar tegen de voorwaarden die de wereldvoetbalbond FIFA stelt voor de organisatie van het WK voetbal in 2018 door Nederland en België. De FIFA wil onder meer vrijgesteld worden van belastingen en eist een voorkeursbehandeling voor sponsors van het toernooi.

Onder meer de sociaaldemocratische SP.A en de groenen in België vinden dat niet door de beugel kunnen, hebben ze vandaag in Vlaamse media laten weten. Zeker in deze tijd van economische crisis en overheidsbezuinigingen is het ondenkbaar dat "internationale holdings zoals de FIFA belastingvrijstelling kunnen genieten op de miljardenwinsten die hier gerealiseerd worden", zegt SP.A-senator Bert Anciaux.

De partijen willen dat het zogeheten bidbook, dat België en Nederland bij de FIFA hebben ingediend, in het parlement wordt besproken. De demissionaire regering-Leterme keurde de voorstellen eerder al goed, maar dat fiat is volgens Anciaux "van nul en generlei waarde" zonder parlementaire goedkeuring.