Medisch specialisten mogelijk eerder in actie

Medisch specialisten gaan mogelijk eerder actievoeren dan gepland. De specialisten wilden aan het begin van het politieke jaar met hun acties beginnen, maar schuiven die mogelijk naar voren nu minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) met een voorstel is gekomen waar zij het absoluut niet mee eens zijn, meldt een woordvoerder van de Orde van Medisch Specialisten.

In het voorstel staat dat de specialisten die niet in loondienst zijn vanaf volgend jaar niet meer dan 285.000 euro mogen verdienen. Het voorstel volgt op een bespreking van de orde met het ministerie van Volksgezondheid. "Ze hebben niet goed naar ons geluisterd en het is niet de eerste keer dat dat gebeurt", klaagt de woordvoerder.

De kosten van medisch specialisten zijn de afgelopen jaren flink gestegen door een fout in het declaratiesysteem. Ze incasseerden daardoor vorig jaar zevenhonderd miljoen euro meer dan de begrote twee miljard euro. Met het voorstel wil Klink de zorgkosten beperken.

De medisch specialisten hielden 1 juli al een demonstratieve algemene ledenvergadering, onder meer omdat ze vreesden dat ze vanwege de plannen van Klink hun vrije beroep verliezen. "In het voorstel lijkt het erop dat dat nu niet gaat gebeuren, maar dat is in de praktijk niet zo. De keuzemogelijkheid van het vrije beroep zoals deze wordt gepresenteerd is een lege huls", aldus de Orde.

Dinsdagavond houdt de Orde een ledenvergadering. "Daarbij zal het voorstel zeker ter sprake komen."