Kinderen veel minder fit dan 30 jaar geleden

Nederlandse kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool zijn stukken minder fit dan hun leeftijdgenootjes dertig jaar geleden. Ruim tweeduizend kinderen scoorden veel slechter op alle fronten op een fitheidstest die ook in 1980 werd afgenomen.

Zelfs als de kinderen met overgewicht niet worden meegeteld, zijn de 'gezonde' kinderen van nu niet opgewassen tegen de kinderen van toen. Tegenwoordig zijn er overigens ook nog eens meer kinderen met overgewicht dan destijds.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Dorine Collard bij de afdeling sociale geneeskunde van het VU medisch centrum. Collard promoveert vrijdag op haar onderzoek, dat zich eigenlijk richtte op het effect van een door haarzelf en anderen ontwikkeld lesprogramma ter preventie van blessures.

De test werd in 2006 afgenomen bij ruim tweeduizend schoolkinderen van 10 tot 12 jaar. Precies dezelfde test was al eens afgenomen in 1980 onder ruim 2500 schoolkinderen in dezelfde leeftijd. In de test wordt gekeken naar kracht, snelheid, lenigheid en coördinatie.

De exacte reden van het verlies aan fitheid is niet onderzocht, aangezien het onderzoek zich eigenlijk op iets anders richtte. Collard ziet in de uitkomsten wel een reden om kinderen te stimuleren meer te bewegen. "Sporten en bewegen zou op de basisschool weer meer aandacht moeten krijgen. Kinderen zouden tijdens de gymlessen vaardigheden als kracht, snelheid, lenigheid en coördinatie moeten verbeteren."