'Geilste video ooit' sloopt je pc

Heb je toevallig net een linkje gekregen van een Facebook-vriend waarin hij je het 'geilste filmpje ooit' aanprijst, houd je gulp dan maar gesloten en verwijder het bericht. Het seksfilmpje is namelijk een ordinair virus.

Een computerbeveiligingsbedrijf heeft computergebruikers vandaag gewaarschuwd voor deze nieuwe vorm van cyberterreur. Het bedrijf, Sophos, zegt dat al duizenden gebruikers zijn getroffen door het virus.

Het bericht lijkt afkomstig van een vriend. Met de toevoeging 'Dit is zonder twijfel het geilste filmpje aller tijden' wordt een thumbnail meegestuurd van een filmpje van een vrouw in kort rokje op een fiets.

Hoe moeilijk het ook is, het is absoluut af te raden op de thumbnail te klikken. Wie er op klikt krijgt namelijk geen filmpje te zien, maar wordt doorgestuurd naar een site die meldt dat je aparte software moet downloaden om het gewilde filmpje te zien. Domme rukkers die de videoplayer installeren, installeren hiermee zogeheten spyware, die te pas en te onpas lelijke pop-upbanners op je scherm tovert.

"Je wilt een geil filmpje zien, maar je wordt opgescheept met pop-upbanners", vertelt IT'er Graham Cluley van Sophos. "Niet alleen wordt er adware op je pc geïnstalleerd, ook al je vrienden krijgen hetzelfde bericht. Zij zullen waarschijnlijk ook de spyware installeren, omdat ze denken dat het bericht van jou afkomstig is."