Eurolanden houden Griekenland bij de les

Griekenland moet iedere maand laten zien dat het op schema ligt bij het verminderen van zijn torenhoge begrotingstekort. Is dat niet het geval, dan moet het extra maatregelen nemen. De ministers van Financiën van de zestien EU-landen die de euro hanteren, hebben dat gisterenavond in Brussel afgesproken, aldus ingewijden.

Griekenland heeft een begrotingstekort van bijna 13 procent. Het dreigt daardoor het vertrouwen van de financiële markten te verliezen, waardoor de euro onder druk is komen te staan. De Europese Commissie heeft de Grieken gesommeerd hun tekort in drie jaar onder de EU-limiet van 3 procent te brengen. Dit jaar moeten ze het tekort al met 4 procent verminderen.

De ministers van Financiën van de eurolanden steunen de voorstellen van de Europese Commissie. Ze zullen er scherp op toezien dat die worden uitgevoerd. Van financiële steun voor Athene door de EU is vooralsnog geen sprake. Wat Nederland betreft komt die er ook niet, heeft het gisteren nog eens duidelijk gemaakt.

In geval van nood moeten de Grieken maar bij het Internationaal Monetair Fonds aankloppen, zei de Tweede Kamer vorige week. Overigens was minister Wouter Bos gisteren niet aanwezig in Brussel wegens een verkiezingsdebat in Nederland. Hij liet zich vervangen door een hoge ambtenaar.

Vandaag, als alle EU-ministers van Financiën over de Griekse situatie praten, is Bos er wel bij.