Minister laat CBR doorlichten

Minister van Verkeer Camiel Eurlings laat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) grondig doorlichten. Hierbij worden veranderingen bij de organisatie niet uitgesloten. Dit zei hij vandaag in de Tweede Kamer.

Het CBR staat al langer onder toezicht van de minister. Er zouden interne strubbelingen en administratieve problemen bij de organisatie geconstateerd zijn.

CDA en VVD zijn het niet eens met het nieuwe onderzoek. Het CBR zit al in een reorganisatie, en de partijen zijn bang dat deze nu vertragingen oplopen door het nieuwe onderzoek. Bij de reorganisatie zouden banen geschrapt worden, maar dit gaat nu niet meer gebeuren. Door natuurlijk verloop zijn er al mensen opgestapt.

Cultuur
De minister wil een onafhankelijk onderzoek uitvoeren, wat gericht is op informatievoorziening, (financiële) prestaties en organisatiecultuur. Naast een nieuwe structuur zou de organisatie ook een nieuwe cultuur moeten krijgen. In een toelichting daarop zei hij dat 'de ondernemingsraad en de directie rollebollend over de straat zijn gegaan'.

Hij doelde hiermee op een gebeurtenis vorig jaar. De ondernemingsraad stapte toen naar de rechter omdat niet duidelijk was hoeveel banen door de reorganisatie zouden verdwijnen.

Zodra het nieuwe onderzoek afgerond is zal er een nieuwe algemeen directeur en een nieuwe voorzitter van de raad van toezicht worden benoemd. Het is de bedoeling dat het onderzoek deze zomer klaar is, evenals de reorganisatie. Het salaris van de directeur zal niet boven de balkenendenorm uitkomen, zo beloofde de minister. Eurlings zal die functionarissen voortaan zelf benoemen.

Pensioenregeling
Een probleem bij het CBR waar de Kamer over struikelde, is de pensioenregeling bij de organisatie. De kosten van die regeling liggen vijftig procent hoger dan bij vergelijkbare organisaties. Personeel van het CBR krijgt nog naar het laatstverdiende loon.

Er wordt gekeken naar een andere regeling. Volgens de minister moeten de ondernemingsraad en directie dit maar oplossen. Charlie Aptroot (VVD) wil dat de Kamer bij de CBR-tarieven ingrijpt, als de kosten van de pensioenregeling niet omlaag gaan.