IJsland boos op Nederland, VK en IMF

De IJslandse premier Johanna Sigurdardottir heeft kritiek op het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Britse en Nederlandse regeringen vanwege het tegenhouden van het herstel van de IJslandse economie, een jaar na de ineenstorting van de bankensector van het land.

In een interview met de Financial Times zegt Sigurdardottir dat het 'onacceptabel' is dat het IMF zijn onderzoek naar de IJslandse economie maandenlang heeft vertraagd. IJsland heeft deze zogenoemde 'review' van het IMF nodig om toegang te krijgen tot meer middelen uit het internationale reddingspakket van 5,1 miljard dollar.

IJsland ligt in de clinch met Nederland en het Verenigd Koninkrijk over een compensatie van bijna 4 miljard euro aan verloren spaargelden op Icesave-rekeningen.

Sigurdardottir uitte ook opnieuw kritiek op de Britse premier Gordon Brown over zijn besluit om een jaar geleden antiterreurwetgeving te gebruiken om IJslandse activa te bevriezen. "Om een vriend en bondgenoot als een terrorist te bestempelen is een actie die we moeilijk kunnen vergeten. Dat doet pijn", aldus Sigurdardottir.

In het najaar van 2008 ging IJsland bankroet, nadat het land als een soort hedgefonds opereerde in financiële markten. Ook moesten IJslanders hun jaarlijkse handelstekort (het meer importeren dan exporteren) van 18 procent van het bruto binnenlands product (BBP) financieren.