Oud-coureurs: "Andere opzet wedstrijdleiding"

Oud-Formule 1-coureur Jacky Stewart wil dat de wedstrijdleiding bij racewedstrijden geprofessionaliseerd wordt. Hij zegt dit na alle ophef die ontstaan is rond de straf van Lewis Hamilton in Spa. Een professionele wedstrijdleiding moet er volgens hem voor zorgen dat de uitgedeelde straffen meer uniform worden.

"Om het maar grof te zeggen: we hebben te maken met parttime amateurs die enorm veel invloed op de sport hebben," aldus Stewart in The Herald. "Dat moeten we veranderen, anders loopt de sport het gevaar om al haar geloofwaardigheid te verliezen. We hebben stewards nodig die fulltime in dienst zijn en die rechtstreeks verantwoording aan de FIA afleggen. Zo gaat dat ook in het voetbal en tennis."

"Ik kan niet snappen waarom de grote multinationals miljoenen in de Formule 1 stoppen en deze situatie laten zoals het is. Het probleem is ook dat er geen consistentie is. De stewards in Singapore zullen andere beslissingen nemen dan die in Valencia of Spa," meldde de Schot die het wel vaker niet eens is met de FIA.

Een andere oud-Formule 1-coureur, John Watson, zegt in Setanta Sports de oplossing te hebben voor het probleem. Hij wil dat oud-coureurs zitting nemen in de wedstrijdleiding. "Het is zorgwekkend dat de beslissing van de wedstrijdleiding zo in twijfel is getrokken. Het in Parijs gegeven bewijs toont aan dat de kwaliteit van de wedstrijdleiding kan worden verbeterd. Ik denk dat je minstens één oud-coureur in de wedstrijdleiding moet hebben. Zo iemand kan bepaalde situaties beter begrijpen."