Mercado wint eerste bergrit, Dessel geel

De tiende etappe van de Tour de France is gewonnen door Juan Miguel Mercado. De eerste bergetappe over 190.5 kilometer naar Pau werd gekleurd door een groep van 13 waarvan Dessel en Mercado overbleven. De Fransman Dessel pakte zoveel voorsprong en punten op de bergen dat hij de gele en de bolletjestrui mag aantrekken.

Al meteen vanuit de start van de eerste bergetappe in Combo-les-Bains regende het aanvallen. Sylvain Chavanel lukte het als eerste om echt een gaatje te slaan. Daarvoor was er een groepje met onder andere Verbrugghe weg, maar zij werden opgehouden door een aantal protestanten die de weg blokkeerden. Vanuit het peloton waren er vele renners die probeerden de oversteek te maken. Van Nederlandse zijde waren Boogerd en Weening actief. Voor Rabobank probeerden Rasmussen en Flecha het ook nog, maar voor de eerste tussensprint na 37.5 kilometer waren alle vluchters gegrepen. Deze sprint leverde geen verschuivingen op in de strijd om het groen. Na de sprint ontstond er voor het eerst een kopgroep die een serieus gat kon slaan. Daarbij zaten onder andere Jens Voigt, Mercado, Rinero, Vasseur, Landaluze en de Nederlander Posthuma. Verder waren de sprinters Hushovd, Isasi, Bennati en Steegmans vertegenwoordigd.

Op de eerste klim van de dag, de Col d'Osquich, een klim van derde categorie, moesten Hushovd en Steegmans lossen, waardoor er dertien man vooruit bleven. Op 130 kilometer van de streep stopte T-Mobile met de achtervolging, waardoor het verschil alleen maar op kon lopen. Het gat bedroeg op dat moment ruim twee minuten. Na ongeveer 80 kilometer begonnen de koplopers met een voorsprong van ruim zeven minuten aan de klim van buitencategorie, de Col de Soudet. Op 100 kilometer van de streep was het verschil tussen de koplopers en het door T-Mobile aangevoerde peloton ruim negen minuten. Mercado, Landaluze, Dessel en Rinero konden zich van de overige medevluchters losmaken op een steiler stuk van de klim. In het peloton moest Mayo al snel de rol lossen. Bij de leiders bleven Mercado en Dessel op 94 kilometer van Pau samen over, het peloton volgde daar op negen minuten. Op de top was Dessel de beste, net voor Mercado, de rest van de kopgroep volgde in versnipperde groepjes. In het peloton kreeg klassementsleider Gonchar het kort voor de top moeilijk. Op die mistige top had het peloton, nog steeds aangevoerd door T-Mobile bijna tien minuten achterstand op Dessel en Mercado.

In de afdaling kon eerst Landaluze en niet veel later Rinero aansluiten, waardoor er vier leiders kwamen. Op 70 kilometer was het gat zelfs opgelopen tot iets boven de tien minuten. Ook de ploegmaat van Landaluze, Isasi, kon nog aansluiten in de afdaling. Op ongeveer 60 kilometer van de finish vervoegden Vasseur en Moreni zich ook nog bij de leiders. In het peloton konden ook veel gelosten weer terugkomen, maar het verschil bleef meer dan tien minuten. T-Mobile controleerde het tempo, maar leider Gonchar zat niet op de eerste rijen. Net voor het begin van de Marie Blanque werden Posthuma, Voigt en Quinziato ingehaald door het peloton. De groep begon elf minuten later aan de slotklim van vandaag dan de kopgroep van zeven.

Al vroeg op de klim onderscheidden Mercado en Dessel zich opnieuw als de beste klimmers. Dessel pakte op de top opnieuw de punten en stelde daarmee de bergtrui veilig. In het peloton kwamen er geen aanvallen, toch moest Gonchar kort voor de top, op 45 kilometer van de streep, weer alle zeilen bijzetten om niet te lossen. Rasmussen zette met de top in zicht nog even aan om nog 10 punten te pakken voor de bergtrui, hij kwam door op 8.40, het peloton een halve minuut later. Dessel wist daardoor ook nagenoeg zeker dat hij naast de bollen- ook de gele trui ging pakken. In het peloton konden in de afdaling gekende namen als Leipheimer en Cunego terugkeren. Bij de koplopers had Landaluze grote moeite om terug te komen bij Dessel en Mercado. Op 20 kilometer leek hij het op te geven, het gat werd toen snel groter. In het peloton bleef T-Mobile op kop rijden, maar het verschil bleef dik negen minuten.

In de laatste kilometers nam Mercado niet meer over van Dessel. Mercado ging uit het wiel van de Fransman als eerste aan. Dessel kon niet meer over de Spanjaard heen komen die zijn twee etappe in de Tour won. Landaluze werd op ruim een halve minuut ontgoocheld derde. Moreni en Rinero werden vierde en vijfde. In het peloton werd het tempo aangevoerd door Gonchar zelf. De sprint van het peloton om plaats acht werd gewonnen door Bennati op ruim zeven minuten. In het klassement nam aanvaller Dessel de leiding over van Gonchar. Alleen Mayo verloor van de klassementsleiders kostbare tijd, de overige kanshebbers zaten allemaal in het peloton.

Uitslag 10e etappe Tour de France

PlaatsNummerRennerPloegNationaliteitTijd
1191MERCADO Juan MiguelAGRESP
235DESSEL CyrilA2RFRA00' 00"
3126LANDALUZE InigoEUSESP00' 56"
4136MORENI CristianCOFITA02' 24"
5148RINERO ChristopheSDVFRA02' 25"
6125ISASI InakiEUSESP05' 03"
7109VASSEUR CédricQSIFRA05' 35"
883BENNATI DanieleLAMITA07' 23"
9181ZABEL ErikMRMGER07' 23"
10166GARZELLI StefanoLIQITA07' 23"
11152DA CRUZ CarlosFDJFRA07' 23"
12171VOECKLER ThomasBTLFRA07' 23"
13147RICCO RiccardoSDVITA07' 23"
14182CELESTINO MirkoMRMITA07' 23"
1584BRUSEGHIN MarzioLAMITA07' 23"
1631MOREAU ChristopheA2RFRA07' 23"
1742FOTHEN MarcusGSTGER07' 23"
1898PORTAL NicolasCEIFRA07' 23"
1997PEREIRO SIO OscarCEIESP07' 23"
2075MARTIN PERDIGUERO M.AngelPHOESP07' 23"