Laverde boekt etappewinst in Giro

De veertiende etappe is gewonnen door de Colombiaan Luis Laverde. Hij won in een sprint van Francisco Perez na een lange ontsnapping.

De etappe van vandaag ging over een afstand van 223 kilometers met twee cols in het parcours. Vanaf het vertrek uit Aosta werd de Sint Bernhardspas aangedaan. Na een aantal pogingen onstond na twee kilometer van de top de definitieve kopgroep van de dag, bestaande uit elf coureurs. Hierin zaten wielrenners als Sandy Casar, Stefan Schumacher en Ivan Parra. Die laatste coureur had overigens een handgemeen met Zampieri.

Ondanks dat zorgde de samenwerking in het Zwitserse Rhône-dal ervoor dat de voorsprong op het peloton uitgroeide naar ruim acht minuten. De tweede en laatste col, de Simplonpas, bracht niet het vuurwerk waar men vooraf op gehoopt had. Iker Flores probeerde uit de kopgroep te ontsnappen, maar werd al gauw gepakt. In het peloton reed het CSC-team in een gemoedelijk tempo omhoog.

Na de beklimming van de Simplon-pas werd duidelijk dat de winnaar uit de kopgroep zou rollen. Acht kilometer voor de streep vonden de eerste uitvalpogingen voor de etappewinst plaats. Uiteindelijk wist Francisco Perez zich los te rijden en nam Luis Laverde met zich mee. Met een voorsprong van zeven seconden op de vluchters sprintte Luis Laverde naar de etappewinst.

In het algemeen klassement schuift Sandy Casar op naar de zesde stek door de vlucht van vandaag. Voor de rest blijven de overige verschillen hetzelfde en kan men zich opmaken voor de laatste loodzware Giro-week.

Uitslag veertiende etappe: Aosta - Domodossola (223 km):

#CoureurPloegTijd
1.Luis Laverde (Col)PAN5:27.05
2.Francisco Perez (Spa)CEIz.t.
3.Paolo Tiralongo (Ita)LAM0.07
4.Stefan Schumacher (Dui)GSTz.t.
5.Raffaele Illiano (Ita)CLMz.t.

Algemeen klassement:

#CoureurPloegTijd
1.Ivan Basso (Ita)CSC55:28.25
2.José Enrique Guttierrez (Spa)PHO3.27
3.Paolo Savoldelli (Ita)DSC5.30
4.Wladimir Belli (Ita)CLM7.35
5.Gilberto Simoni (Ita)SDV8.00
6.Sandy Casar (Fra)FDJ8.01
7.Franco Pellizotti (Ita)LIQ8.14
8.Tom Danielson (VS)DSC8.35
9.Damiano Cunego (Ita)LAM8.58
10.Danilo Di Luca (Ita)LIQ10.36

Submitter:  Bron: FOK!