Teams maken wensen 2008 kenbaar

Alle Formule 1 teams, met uitzondering van Ferrari, hebben gezamenlijk gereageerd op de voorstellen van de FIA over de technische specificaties en regels voor 2008. Eerder deze maand heeft de FIA voorstellen over de competitie in 2008 gedaan in de hoop een reactie te ontlokken aan de teams.

Die reactie is er nu gekomen, en hoewel de specifieke wensen van de teams nog niet openbaar zijn gemaakt, hebben ze toch informatie gegeven over de ideeën achter de voorstellen. In het gezamenlijke persbericht maakt men duidelijk dat men verder wil bouwen op de reputatie die de Formule 1 heeft als de best bekeken sportreeks ter wereld. Verder willen de teams de positie van “hoogste tak van autosport” bevestigen door de Formule 1 de spannendste en technologisch meest vooruitstrevende klasse in de autosport te maken.

Ook het kostenaspect wordt aangekaart. “Waar mogelijk moeten kosten significant worden gereduceerd, mits de sportieve belevenis en de competitie er niet onder lijden. Het doel is een eerlijke, transparante sport waar op elke startrij financieel gezonde en competitieve teams staan, die met de beste coureurs op de beste circuits over de hele wereld tegen elkaar strijden.” De teams tekenen tegelijkertijd aan dat hoewel ze technische vooruitgang zullen nastreven, dit niet de financiële en sportieve positie van renstallen mag aantasten. Aan de kleinere, onafhankelijke teams (met kleinere budgetten) belooft men dat er een betrouwbare motorenbron zal zijn. Dit om de sport ook op langere termijn financieel gezond te houden.

De teams hebben niet alleen hun eigen belangen voor ogen, ook willen ze voor andere partijen de toekomst van de sport veilig stellen. Maast de teams moeten ook de circuits, de sponsors, de media en de fans moet verzekerd worden van een eerlijke, gezonde sport. Er is een gesprek met FIA president Max Mosley aangevraagd waarin men de voorstellen wil bespreken. Men heeft vertrouwen in een goeie afhandeling door de FIA.

*Ferrari en de Concorde Agreement*

Dat Ferrari niet reageert is te verklaren doordat zij al een verlenging van de Concorde Agreement hebben getekend. Niet alle andere teams hebben dat gedaan waardoor ze aan het einde van 2007 in principe niet meer gebonden zijn aan die overeenkomst.

Eerdere posts over Concorde Agreement:
16 maart - Bernie lobbyt voor nieuwe Concorde Agreement
20 maart - "Splitsing Formule-1 gevaarlijk"
14 april - Jordan en Red Bull wel naar FIA-overleg
18 juli - Red Bull tekent toch het Concorde-contract
20 juli - Midland ondertekent Concorde Overeenkomst