Mexicaanse griep nu officieel pandemie

Het zat er al enige tijd aan te komen, maar nu is  het officieel. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vandaag alarmfase zes uitgeroepen. Hiermee is de Mexicaanse griep officieel een pandemie.

Hoewel het virus mild is, stelt de WHO dat verdere verspreiding onvermijdelijk is. Het hoofd van de organisatie, Margaret Chan, verklaart dat het besluit is genomen omdat er inmiddels meer dan dertigduizend gevallen zijn in 74 landen.

De zwaarst getroffen landen moeten zich nu concentreren op de behandeling van getroffen patiënten. Opsporen van nieuwe gevallen kost hier te veel mankracht, en heeft dus geen prioriteit meer.

Landen als Nederland, waar nog maar weinig mensen de ziekte onder de leden hebben, moeten wel alert blijven op nieuwe gevallen. Verdere gevolgen zijn er op de korte termijn niet. Volgens de WHO zijn maatregelen in het dagelijks leven niet nodig. Men zou hooguit iets beter op hygiëne kunnen letten.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat weten vooralsnog niet over te gaan tot een inentingscampagne. Mogelijk gebeurt dit wel komend najaar, als het gewone griepseizoen begint. Ook als het aantal patiënten met H1N1 fors toeneemt, kan het RIVM besluiten te vaccineren. "Waarschijnlijk komt Nederland later in een fase waarin onze aanpak verandert. Dan zal de nadruk vooral liggen op het zo snel mogelijk verstrekken van de juiste medische zorg en minder op de opsporing", meldt het RIVM in een persbericht.

De ziekte sloeg de afgelopen dagen behoorlijk toe in Australië. Doordat het virus nu ook massaal opduikt in een ander werelddeel dan de bron, spreekt de WHO van een pandemie.

Het Mexicaanse griepvirus is nauw verwant aan het virus dat de Spaanse griep veroorzaakte, ruim negentig jaar geleden. Aan dat virus overleden in 1918 twintig tot honderd miljoen mensen. 

Met dank aan bierspons en FOKwa voor de submit.