Verbod op permanente rimpelvullers

De Vereniging van Cosmetische Chirurgen en de branchevereniging Zelfstandige klinieken Nederland roepen op tot een verbod op permanente rimpelvullers. Het gebruik van sommige rimpelvullers kan leiden tot bulten, ontstekingen en verminkingen, vooral in het gezicht. De verenigingen reageren hiermee op een onderzoek van het RTL Nieuws, hieruit bleek dat bijna de helft van de privéklinieken gebruik maakt van permanente rimpelvullers. Dit is niet verboden en er is nauwelijks toezicht op het gebruik hiervan.

Leo van Roozelaar, van de Vereniging van Cosmetische Chirurgen, vindt dat er een heksenjacht tegen het gebruik van permanente rimpelvullers gaande is. 'Veel van deze middelen werken perfect en geven een blijvend resultaat. Maar een aantal middelen geeft problemen en daar duikt de media altijd op. Om dat gezeur tegen te gaan, zou het een goede zaak zijn als permanente rimpelvullers helemaal zouden worden verboden,' zegt Van Roozelaar.

Plastische chirurgen worden vaak onder druk gezet door hun patiënten. Zij willen geen tijdelijke vullers, hoewel deze beter werken en minder complicaties geven. Bij deze tijdelijke vuller is het nodig de behandeling elk half jaar te herhalen en dat willen de klanten niet. De Consumentenbond en de Inspectie voor de gezondheidszorg, hadden al eerder vragen over de behandelmethoden.