Onderzoek: waarschuwing op game werkt averechts

De labels die voor geweld in computerspelletjes moeten waarschuwen, maken de spelletjes juist aantrekkelijk voor jongeren. Dat concluderen wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam uit een eigen onderzoek onder ruim driehonderd jongeren.

Communicatiewetenschappers Marije Nije Bijvank en Elly Konijn deden onderzoek naar de leeftijdsindicatie en het Pegi-advies. Dat is een soort kijkwijzer die door de gamebranche zelf wordt toegekend. Een spelletje bleek aantrekkelijker te worden als het een hoger leeftijdsadvies meekrijgt. Zo zouden 7- en 8-jarige kinderen liever 16+ en 18+ games spelen dan spelletjes voor hun eigen leeftijd.

Het Pegi-advies geeft niet genoeg bescherming, stellen de onderzoekers. De ouders zouden meer voorlichting moeten krijgen en moeten weten welke spelletjes hun kinderen spelen.

Daarnaast blijkt volgens de wetenschappers dat wanneer jongeren iets wordt verboden, het daardoor extra spannend wordt. Het verbod dat minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) heeft aangekondigd op gewelddadige computergames zou dan ook averechts werken.